Scudo Sports

"Neden bisiklete kasksız bindiğimi sorun!" ECF belgesi

Merhaba,
Konuyu açan kişi olarak bir sorumluluk hissettim. Tabi ki bu tartışmanın olası bir sonucu kask takmayın olamaz. Sadece kask takarak tüm tehlikeleri bertaraf ettiğimiz gibi bir yanılgıya varmalayalım. Hatta belki takarak ilk yazıda bahsettiğim türden bir travmanın etkisini de artırabiliriz. Ama neticede olasılıkta takmak daha fazla işe yarıyor. Bu benim durumumda sürücüler nezdinde saygı uyandırdığı için ekstra bir işlev yükleniyor.
Sağlıcakla

Scudo
@Fatih Esen

Emniyet kemerini isteyen takar isteyen takmaz gibi bir kural yoktur.Herkes emniyet kemerini takmak zorundadır ne yazık ki ülkemizde durum çok gevşektir.Bunun zenginlikle-eğitim düzeyiyle falan ilgisininde olduğunu düşünmüyorum Suriye'de herkes deli gibi araba kullanır ama herkeste takar kemerini...

Emniyet kemerini takmayana gayette tepki gösteririm..

Bisiklet sürerken kask takmayanları 2 sınıfa ayırırım her zaman:

1. Çevresindekilerin ve yaşıtlarının alay konusu olmamak için kask takmaktan çekinenler (ki bunlar genelde ergenlik çağında olanlardır)...

2. "Ben bisikletin her şeyine hakimim, kız mıyım ben kask takacağım, bana bir şey olmaz" demek suretiyle kask takmama olayını kendine olan güvenle ve hatta erkeklikle bağdaştıranlar (ki bunlar amatöründen pro.suna kadar herkesi kapsar)...

Her iki halin de pek sağlıklı olduğu söylenemez ve kökende ciddi psikolojik sorunlar bile yatabilir.

Kask takmamayı tercih eden arkadaşlar şunu asla unutmasınlar ki ister bisiklet yolunda, ister mahalledeki sokakta, ister ana yolda sürün, bisiklet cambazı olsanız bile çevrenizde size her an ciddi sorun çıkartabilecek onlarca etken olduğunu asla göz ardı etmeyin.

Ayrıca geçen ay Caddebostan sahilde şahit olduğum olayı paylaşmak isterim.
Gece yaptığım sahil turu sonrası eve dönmek üzere bisiklet yolundan ana yola doğru yönelirken ileride yol kenarında bir ambulansın durduğunu ve başında bir kalabalık olduğunu farkettim. Yakınlaştıkça yerde duran yarış bisikletini ve pro veya yarı-pro olduğu belli olan orta yaşlı bisikletliyi kaldırımda sere serpe bilinci kapalı şekilde yatarken gördüm. Acil servistekiler başından akan kanı durdurmaya çalışıp boyunluk takmaya çalışıyordu. Sonrasında ambulansa kaldırıldı ve hemen götürüldü. Umarım ciddi bir şey olmamıştır.

Düşerken başında kaskı var mıydı yok muydu bilmiyorum ama yerde ve bekleyen insanların elinde kask göremedim. Düz ve geniş kaldırımda nasıl bu şekilde düşmüş olabileceğini düşünürken düştüğü yerin biraz gerisinde belediyenin kaldırım ortalarına ağaç dikmek için sıra sıra açtığı kare şeklinde çukurlardan birinin boş olduğunu gördüm. Hızlı şekilde ilerlerken bu çukurları loş ışıkta görmek pek de mümkün değil. Sanırım bu çukura hızlı bir şekilde girip korkunç bir takla attı ve direk betona çakıldı. Belediyenin henüz ağaç dikmediği bu çukurların etrafını kapatmamış olması büyük bir ihmal elbette, o apayrı bir konu. Böyle bir kazada kask takılmış olsa yine hasar olurdu belki ama oluşacak hasarın boyutu en aza indirilmiş olurdu.

Sonuç olarak siz siz olun, kask takmayı kesinlikle ihmal etmeyin, hele hele akşamları sürüyorsanız. Tehlikenin nereden ne şekilde geleceği hiç belli olmuyor.

Bizim ülkemizde belli kanunların olmaması ya da düzgün şekilde uygulanmaması maalesef insanların kendini akıllı zannetmesini sağlıyor. İsteyen airbagsiz araba alırmış :) Sen airbag'ı olan bir arabayı, airbagsız almaya kalk bakalım sana satıyorlar mı? Ayrıca emniyet kemeri takmadan araba kullanmak cezası olan bir suçtur, o yüzden "canım istemiyor, takmıyorum" diye bir sorumsuzluk olamaz.

Bütün güvenlik tedbirleri (bütün ulaşım araçlarında) bizler içindir ve hayat kurtarır.

Bütün motorsporları ve bisiklet yarışlarında kask takmak zorunlu olduğuna göre, canını seven ve diğer insanlara saygısı olan herkes güvenlik önlemlerini almalıdır. Tabii ki Schumacher'den daha iyi araba kullanan, hızlanmalarda bisikletine Cavendish'ten daha iyi hakim olan, yokuş aşağı Nibali gibi inen Türk vatandaşlarının bu önlemlere ihtiyacı yoktur.

kask o yada şu nedenle takmıyorum denecek bir şey değildir.

en azından
bizim
(avrupa yakası pedal grubu)
çarşamba ve cuma turlarına katılmak istesen kasksız ve ışıksız gelemezsiniz.

sadece bu neden bile kask takmak gerektiğini gösterir.

kaskınızı takın, kimseyi üzmeyin.

Bu araştırmayı dikkate almak için ülkemizin avrupa standartlarında olması her bir köşesinde bisiklet yolalrı olması ve sürücülere bisikletin bir taşıt olduğunu ve üzerinde insan olduğunun anlatılması gerek. Kask bencede gerekli ama kullanım şeklide çok önemli. Kafaya tam oturan kask tercih edilmeli ve kayışları tam olarak ayarlanmalı aksi taktirde pek bir mantığı yok yani ..

kazanın ne zaman ve ne şiddette gerçekleşeceğini bilmemiz mümkün olmadığı için kask takılmalı.Örneğin geçen ay bursa-mudanya turu yaptığımız ve mudanya'ya ulaştığımız esnada tur arkadaşım çok basit bir yerde çok basit bir yolda kafaüstü yere düştü ve kendi gözlerimle kaskın onun yüzünü ve kafatasını nasıl koruduğunu gördüm.Belki bu kaza kasksız onu öldürmezdi ama kim bilir belki de kalıcı bir hasar oluşabilirdi.İyisimi biz kaskımızı herdaim takalım arkadaşlar...

• Beğen
Tepkiler: Gökhan BİROL
kask takana da takmayana da saygı duymak lazım,ben kask takmazsam kendimi bisikletimin üstünde bir parçam eksik hissediyorum...forumda bir arkadasımın imzası olarak görmüştüm,çok da hoşuma gitmişti

''KAZ kafalı değil,KASK kafalı olalım'' :)

Kafanızda kaskınız olursa trafikde elinde levye ile arabadan çıkan kızgın amcalara karşı daha korumalı olursunuz. Motorcular ise bu konuda daha şanslıdırlar üstlerinde korumalı deri ceketleri vardır. yumruk, levye pek işlemez. :):)

Kask takıp takmamanız kimsenin umurunda olmaz, sizinde canınız kıymetli değilse takmazsınız olur biter.

Bulutlu havada şemsiye almıyorsan, ıslanmaya ve sonrasında hasta olabilme ihtimaline razısınız demektir.

Bunu bisikletten dusenler anlar bence. Kask olmadan bir gece isten eve donerken on lastik cukura dustu. Kafami asfalta carpma saniyesi hala aklimda. Bir sure yerimden kalkamadim. Saat gece dort, evi arasam herkes panik olacak. Baktim ayaga kalkabiliyorum, patlak lastikle eve kadar 15 dakika bardaktan bosalircasina yagan yagmurda eve yurudum. Sabaha kadar hastane de mr, rontgen cektirdik. Kask olsa kafam ve kulagim belki de hasar almayacak, kalkip duzgunce eve yuruyebilecektim.

Kazanin ne zaman gelecegi belli olmuyor,spd ye geceli 2 yila yakin bir sure gecmis olmasina ragmen bugun sirf spd den ayaklarimi kurtaramadigim icin komik bi sekilde dustum:) tabiki dustugum yeri ayarlama sansim yoktu,ancak iyiki basimi carpacagim herhangibir yer yoktu ve kaskim vardi:)) ya basimi carpacagim bir yer olsaydi ve kaskim olmasaydi?

Bilimsel verilere bakarak hayatımı tehlikeyemi atayım bumudur yani? bilim '''tanrı yok der'''' eee şimdi ben yaradana inanmayı bırakayım ozaman?ee nede olsa bilim dedi doğrudur;günde 3 fincan'dan fazla kahve tüketmeyin çünkü zararlıdır der bilim.ama başka bir bilim insanı çıkar yok,yok bol,bol için kansere birebir der şimdi ne yapsak acaba bilim dedi böyle bilim dedi şöyle!!!!kask taksak'mı takmasakmı bak ben bilemedim şimdi:)

Kask ölümden kurtarmayabilir, ama kıytırık bir düşüşte kafamı kırmaktansa kaskı kırarım, gider yenisini alır yoluma devam ederim.

Arabada kask takmak, futbol oynarken kask takmak gibi ütopik şeyler yazılmış, arabada kemer takmıyorsanız ve futbol oynarken 30km hızla koşabiliyorsanız siz de takın kask.

@redwolf

Hangi bilimsel araştırmanın sonucu bu merak ettim açıkçası. Bilim böyle bir şey demez, bilim analitiktir, teolojik değil. Yani kısacası bilim dinle uğraşmaz, böyle iddialarda da bulunmaz.

Herşey gibi kahvenin de fazlası zararlıdır. Show tv haberi ayarında "kansere birebir, içebildiğiniz kadar için" diye bir şeyi bilimsel zannetmek insanı yanlış düşüncelere yönlendirebilir.

Birde bu forumda çok moda biliim hele kadans bilimi var offf yanii anlatılacak gibi degil.

Çok pardon ama sokakta ne zaman kasksız bisiklet süren birisini görsem, geberir misin 200 gram bi şeyi kafana taksan diyesim geliyor.Sonra haddime değil diyorum, bi şey demiyorum.Cahil insan işidir kask takmamak.Apaçidir benim gözümde tamamen.Bisiklete ki hele de kaliteliyse, binmesin yazık bisiklete hakaret.Bir bisikletin pedalı neyse bisikletçinin de kaskı o_O kadar şart, o kadar olmalı işte.

@redwolf

Big bang bir teoridir. Evrenin ilk oluşumuyla ilgili yapılan araştırmalar sonucunda varılmış teoridir. Bu teorinin içinde tanrı vardır/yoktur diye bir bölüm bulunmamaktadır. Dediğim gibi bilim dinle uğraşmaz. Deney, gözlem ve ölçümlere dayanarak gerçeğe ulaşmaya çalışır. Farkı anlarsınız sanmıştım ama anlamamışsınız. Bilim şöyle iddia ediyor böyle iddia ediyor diye insanları yanlış yönlendirmeyin.

@redwolf

"Kadans bilimi" diye bir bilim dalı da ilk defa sizden duyuyorum. Diz sağlığı için belli kadans aralıklarında sürmek gerekir, siz ister uygularsınız ister uygulamazsınız.

Bilim moda değil gerekliliktir. Bilimin ne olup ne olmadığını anlayabildiğimizde daha gelişmiş bir toplum olacağız inşallah.

Geri