Bisiklet sürerken kask takmayanları 2 sınıfa ayırırım her zaman:
1. Çevresindekilerin ve yaşıtlarının alay konusu olmamak için kask takmaktan çekinenler (ki bunlar genelde ergenlik çağında olanlardır)...
2. "Ben bisikletin her şeyine hakimim, kız mıyım ben kask takacağım, bana bir şey olmaz" demek suretiyle kask takmama olayını kendine olan güvenle ve hatta erkeklikle bağdaştıranlar (ki bunlar amatöründen pro.suna kadar herkesi kapsar)...
Her iki halin de pek sağlıklı olduğu söylenemez ve kökende ciddi psikolojik sorunlar bile yatabilir.
Kask takmamayı tercih eden arkadaşlar şunu asla unutmasınlar ki ister bisiklet yolunda, ister mahalledeki sokakta, ister ana yolda sürün, bisiklet cambazı olsanız bile çevrenizde size her an ciddi sorun çıkartabilecek onlarca etken olduğunu asla göz ardı etmeyin.
Ayrıca geçen ay Caddebostan sahilde şahit olduğum olayı paylaşmak isterim.
Gece yaptığım sahil turu sonrası eve dönmek üzere bisiklet yolundan ana yola doğru yönelirken ileride yol kenarında bir ambulansın durduğunu ve başında bir kalabalık olduğunu farkettim. Yakınlaştıkça yerde duran yarış bisikletini ve pro veya yarı-pro olduğu belli olan orta yaşlı bisikletliyi kaldırımda sere serpe bilinci kapalı şekilde yatarken gördüm. Acil servistekiler başından akan kanı durdurmaya çalışıp boyunluk takmaya çalışıyordu. Sonrasında ambulansa kaldırıldı ve hemen götürüldü. Umarım ciddi bir şey olmamıştır.
Düşerken başında kaskı var mıydı yok muydu bilmiyorum ama yerde ve bekleyen insanların elinde kask göremedim. Düz ve geniş kaldırımda nasıl bu şekilde düşmüş olabileceğini düşünürken düştüğü yerin biraz gerisinde belediyenin kaldırım ortalarına ağaç dikmek için sıra sıra açtığı kare şeklinde çukurlardan birinin boş olduğunu gördüm. Hızlı şekilde ilerlerken bu çukurları loş ışıkta görmek pek de mümkün değil. Sanırım bu çukura hızlı bir şekilde girip korkunç bir takla attı ve direk betona çakıldı. Belediyenin henüz ağaç dikmediği bu çukurların etrafını kapatmamış olması büyük bir ihmal elbette, o apayrı bir konu. Böyle bir kazada kask takılmış olsa yine hasar olurdu belki ama oluşacak hasarın boyutu en aza indirilmiş olurdu.
Sonuç olarak siz siz olun, kask takmayı kesinlikle ihmal etmeyin, hele hele akşamları sürüyorsanız. Tehlikenin nereden ne şekilde geleceği hiç belli olmuyor.