Scudo Sports

Neden basıkçılarla dalga geçiyoruz?

@Murat B.Sn. Murat B. bunun çıkışı böyledir. Basıktan benim kastım şu malum motosikletlere, arabalara, 2 yaylı bisikletlere yapmaya çalıştıkları saçma şeyler. Yoksa adam gibi düşünerek bir şeyler yapılsa belki güzel birşeyler bile çıkabilir ortaya. Ama apaçilikle (bu benzetmeyi de sevmem ayrıca) yapılan saçma değiştirmelere sözüm.

Cemal Ç.

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
Scudo
Kim nasıl bir bisiklete binerse biner, kimene bundan yada ne tür bir müzik dinlerse dinler, yada inanır yada inanmaz hayatım boyunca hiç umursamadım kafamada takmadım alayda etmedim asıl mevzu bunlara takılan..insanlarda zaten sanane yaa! sen hayatına bak öbürü sana göre düzgün değil veya anormalde sen ondan dahamı üstünsün?

Kendini bir matah sananlar, insanlara tepeden bakmayı sevenler koltuğu yüksek araçları, 4x4 leri; ezilmiş itilmiş kakılmış bir forumda bile alay konusu haline gelmiş ama bu haliyle bile hayata tutunup gülebilen kendiyle barışık olanlar da alçak koltuklu ve basık bisiklet ve araçları tercih eder genelde.

@bayboraTamam ben sustum [emoji57]

Cemal Ç.

@Mustafa Zeybek

Bir önceki salcanomla caddebostana yarış bisikleti kovalamışlıklarım var. Şu bisiklettendi:
images

Bende konuya farklı bir bakış açısı getireyim ozaman.
Kesinlikle küçümseme vs için yazmıyorum. Zaten karakterimde insanları küçümseme olmayan bir tipimdir.
6-7 ay önce bizim mahalledeki ufak bir bisikletçi var. Tahmin ettiğiniz gibi profesyonel bir yer değil. Yanında market var, marketten meyve alırken 2 arkadaşların konuşmalarına şahit oluyorum.Çocuklara rio ve tokyo diyecem isimlerini bilmiyorum ( lacasadelpapali bitirmişlere gelsin:D)
Rio-olum bak bunu alalım çift amartisörlü hem daha rahat basarız (çift amartisörlü çelik market bisikletlerinden)
tokyo- ama diğeri daha temiz duruyor ve sanki daha hafif ( bianchi sped4000 alu kadrolu yine market bisiketi)
Rİo- tamam ya olum işte agır olan daha sağlam daha iyidir hem dedigim gibi ilerde bunu basarız benimki gibi
tokyo- peki bunu alalım dedi.

o sırada dayanamadım gittim yanlarına bakın çocuklar hafif olan bisiklet alın aluminyum kadro daha iyidir.çelik kadrodan uzak durun dedim. Arka amortisör zaten tam anlamıyla çalışmayacak ağırlıktan başka işe yaramayacak. Dedim.

Rİo- sen ne karışıyon abi biz çift amortisörlüyü alcaz dedi
Ben sadece size bilgi veriyorum çocuklar dedim döndüm.

Daha sonra çocuklar çift amartisörlüyü aldılar. O sırada alan çocuğun telefonu çaldı annesi arıyor. Aldık dedi bisikleti geliyoruz. Telefona baktım (teknolojiden çok iyi anlarım) Telefon iphone 7 plus , birde plus vay anası sayın seyirciler dedim.

Çocukda iphone 7lus var yaklaşık sıfırı 3600TL.

3600TLlik telefon kullanmayı biliyorsa araştırıp güzel bisiklet almayı da bilmesi lazım.

Basık bisiklet Evet varoşluk , maddi yetersizlik diye görünen bir bisiklet akımı gibi geliyor ama bu manzaradan sonra ben açıkcası maddiyat ile alakalı olduğunu düşünmüyorum.

Bende 5s var 6 yılını doldurdu Note 8 almayı düşünüyordum 5000TL ama note 8 almayacağım o parayla (hanıma ikna edebilirsem) güzel bir mtb alacağım.

Bu yüzden maddiyat ile alakalı olduğunu çok sanmıyorum. (Evet içlerin de parası olsa güzel bisikletler alacaklar vardır ama çok çok az bir kısmı)

Araştırmayan okumayan gözlemlemeyen kişilerin kendilerini farklı bir yol ile gösterme gayesi olarak görüyorum.

@Fırat Ç.
3'lü çamurluk nasıl oluyor,merak ettim doğrusu?:D

Mustafa Zeybek
İlla özel bir bisiklete sahip olmak için, dünyanın parasını vermeye gerek yok. Kendine has ufak değişikliklerle özelleştirilebilir. Gidon değişi mi,elcikler, çamurluk,matara tutacağı,boyama, stickerlar,matara sayısı, üzerine heybe ekleme vs Ama ne bileyim bisikleti basık yapmak hem ergonomiye ters, hemde bisikletin doğasına. Kaza yapma riskleri daha yüksek. Genelde çocuklar farkındalık yaratmak için, değişiklik için yapıyor diye düşünüyorum.
Bakın burada basık madmax çetesi iş başında.:koptum:

@Fırat Ç.
Benimde bu çamurluk olayında farklı fantezilerim var, 26inçlik bisiklete 28lik çamurluk takmaya çalışsak,daha uzun bir çanurlukla daha iyi koruma olmaz mı?Çamurluk olduğu halde halen ayna kolun altına,o o bölgelere çamur sıçrıyor. Bunuda uzun bir çamurlukla hallederiz diye düşünüyorum,nasıl olur mu sence? Konu biraz farklılaştı ama ana fikire bağlı yardımcı cümleler olarak görürsek sıkıntı olmaz.:-D

@Raptor8
Ulan allahları var gerçekten iyi yanlıyorlar. Bi keresinde kronumla Maltepe sahilde mitingler için ayrılmış boş alanlarda böyle yanlamayı denemiştim, aynı bunların yaptığı gibi ağırlığı öne verip en küçük viteste pedallara yüklenmeye çalıştım ama kıçı attıramadım. Ben de arka frenle 3-5 ufak yan verip hevesimi alarak eve döndüm. Çok merak ediyorum bunlar nasıl böyle yanlayabiliyorlar?

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
@Knight Rider
Tekerin çok sağlam değilse yanlarsın aslındaya. Önceden bende çok yanlarım, özellikle ortaokul civarlarında.Heleki yeni bisiklet alınacağı zamanlarda bir öncekinin canına okurdum. Yanlamalar, çukurlardan kütür patır geçmeler, kaldırımdan atlamalar(o zamandaki bisiklerler öyle downhill vs tarzda değil,hatta jantları plastikmiydi neydi öyle bir şey hatırlıyorum :D ) ,çamura,taşa hücum etmeler...sanki eğlenceliymiş be o zamanlar.:) şimdi dört parmak yüksekliğinden inerken bisikletin üzerinden iniyorum, akortumuz kaçmasın diye.:D

@Raptor8
Cehalet mutluluktur :D

• Beğen
Tepkiler: -Skynet-
Sen bütçenin üstünde harcama yapıp gösteriş yaparsan,çocukta aynı şeyi yapar..Bindiğin araba,oturduğun ev,kullandığın telefon,hatta içtiğin sigara bile seni aşıyor..
En tepedeki kişilere bakalım..Helikopterle geziyorlar,zırhlı arabalara biniyorlar..Avrupa'da aynı konumdaki kişiler arasında bisikletle ulaşımı tercih edenler var..Belki de çoğunluğu böyle..

Bir akrabamla konuşuyoruz..Çocuk 15 yaşında..Dedi ki;-abi şahin alacağım..-Niye?-Gezeceğim abi..:D
Çocuk bir hamurdur sonuçta..Sen toplum olarak çocuğa hangi şekli vermek istiyorsan,çocuk o şekle gelir..

Konu ve katkıları için @Mustafa Zeybek ve @Raptor8 arkadaşlarıma çok çok teşekkürler.

Mesajları okuduktan sonra olayı biraz daha daha araştırdım ve bu gençlerimize oluşturdukları yeni bir bisiklet alt (dal anlamında) kültür ve üretkenlikleri nedeniyle neredeyse hayran kaldım.

Bir defa bisikletlerini kendileri söküp modifiye ediyorlar. Çünkü piyasada satılan basık bisiklet diye bir şey yok. Market bisikletlerini yeni veya hurdadan alıp kendileri kesip biçiyorlar, oralarını buralarını kaynak yapıp sele ve orta göbek pozisyonunu en son noktaya kadar aşağıya sabitliyorlar. Sonra da güzelleştirme geliyor tabi. Spray boyalarla sadece kadro değil, lastik yanaklarını bile boyuyorlar. Yaratıcılık ve üretkenlik olarak değerlendiriyor ve takdir ediyorum onların bu çalışmalarını.

Kendi aralarında turlar, ortak akrobasi gibi etkinlikler düzenleyecek kadar da organize olabiliyorlar. Evet caddelerde isyankar bir sürüş tarzları var, ama hangimiz o yaşlarda öyle değildik?

Böyle bir uğraş belki de onları uyuşturucu'dan da uzak tutuyor. Kimisi belki okulda problemli, kimisi ise çoktan bırakmış. Bisikleti bir yaşam tarzı olarak seçmişler. Çogu ilerde motorcu olacak belki. Ama neden aralarından birkaçı da geleceğin profesyonel bir bisikletçisi olmasın?

Bence bizler abileri, ablaları olarak onlara sempati ile yaklaşıp diyalog kurmalıyız. Onları bizler gibi yapmak için değil, bilgi ve kültür alışverişi için öncelikli olarak. Bundan onların da hoşlandıklarını, onurlandıklarını biliyorum yaşadığım birkaç olay ile.

Bir anımı aktarmak istiyorum bu fırsatı kullanıp. Yazın, Datça'nın hediyelik eşya sokağından MTB bisikletim ile geçerken kaldırıma çıkmam gerekti. Kaldırım da öyle yüksek falan değil, alt tarafı 10-15 cm kadar. Ancak herhalde ön tekeri geç erken kaldırdım ki, birden kendimi havada buldum. O anda orada bulunan 10-12 yaşlarında iki genç geldiler, "abi müthiştin, havada resmen takla attın" dediler. Herhalde beni kendilerinden hissetmişlerdi bir anda. Her ne kadar karizmamın çizildiği burukluğunu da yaşasam bana güzel bir teselli oldu çocukların sözleri.

Hem yol hem de MTB kullanan biri olarak şu anda fixie bisikletimin toplamasını bitirmek üzereyim. Kim bilir belki ilerde bir de basık bisiklet yaparım kendime. Heves işte... Yaş maş dinlemiyor.

Hepinize keyfinize göre pedallamalar :)

Geri