Scudo Sports

Nasa+SpaceX / Crew Dragon

Tepki
176
nasa spcaex bugün astronotlu fırlatma yapacaklar.ts 23,30 civarı fırlatma nasa youtube hesabında canlı yayın başladı ilgilenenlere duyurulur.not hava şartlarına göre fırlatma tarihi değişebilir.2 not 2011 den beri amerikan topraklarında ilk insanlı fırlatma özel bir şirketin ilk insanlı fırlatması. yani tarihe tanıklık.

Scudo
virgin galactic te göndermişti sanki...tabi o fırlatma değil, uçuştu...
bunlara şahit olmak ne harika birşey...😊

@HakanAydn tabi oda ayrı mevzu ilk başaran japonlar hem meteor hemde uydu ve gezegen lerin madenleri ile ilgili paylaşımlara bile başlamışlar.hatta amerika uzay kuvvetleri diye ordusunda yeni birim kurdu.ama eskisi gibi devlet tekelinden çıkararak özelleştirdi uzay işlerini.rusyadan farklı olarak.tabiki özelleştirdi ama o firmalarda yine amerikan devletinin.

• Beğen
Tepkiler: MakRo ve HakanAydn
@Sith Lord Darth Vader sene 2020 tek bir türk astronot yok hala...cübbelinin dediği gibi; "marsa niye gidiyorlarki boşyere, bana sorsunlar söyleyim ne var ne yok" 😁...bizim kafa böyle...

merak edenler için...
Barış Özcan şimdiden canlı yayına başladı. Şu an astronotlar araca yerleştiriliyor...

(link)

arkadaşlar geri dönüşün nasıl olacağı hakkında bilgisi olan var mı? yani bu uzun süredir deneyip başarılı oldukları sistem mi denenecek..roketlerle ayakları üstüne mi inecek? yoksa geleneksel paraşütle mi?

arkadaşlar geri dönüşün nasıl olacağı hakkında bilgisi olan var mı? yani bu uzun süredir deneyip başarılı oldukları sistem mi denenecek..roketlerle ayakları üstüne mi inecek? yoksa geleneksel paraşütle mi?
paraşütle atlantiğe ineceklermiş...
kapsülde 4 paraşüt var, dönüş yolu da yaklaşık 4 saat sürecekmiş...

ama dönüş tarihi henüz planlanmamış...
en az 29 gün, en fazla 119 gün olacakmış...
"uzun süredir deneyip başarılı oldukları sistem mi " dediğiniz sanırım roketlerin geri dönmesi.. o konu ile kapsülün geri dönmesi farklı olaylar...
yani o denemeler kapsül ile ilgili değildi, kalkıştaki gücü sağlayan roketler ile ilgiliydi..

o roketler bu kalkışta yine geri dönecek mi onu şu an için bilemiyorum... ama sanırım yine geri dönecekler ve okyanustaki platformlara inecekler...
şu an roketlerin bilgisi de geldi....
roket kapsülden ayrıldıktan sonra, "off course i still love you" isimli yüzer drone'a inecekmiş.

Son düzenleme:
az kaldı bakalım işin zor kısmı astronot ları oraya götürmek ıss e bağlanmayı başarılı bir şekilde sağlamak.sanırım yarın bağlanacaklar.daha sonra da başarılı bir geri dönüş yapmak ve herşeyin optimum operasyon performasında çalışması.çok kompleks bir işlem.hepsi bir arada çalıştığı ve makine astronotlar ile okyanusa indiğin de evet bu işi yapabilecekler denebilir.ondan sonrası zaten gezegenler arası yolculuk.ilginç olan gemi geminin kalktığı platform geminin iç tasarımı astronot kyafet ve techizatı hepsi bilimkurgu filimlerine benzer ve normalde olmayan tasarım ve çalışmalar.aynı zaman da gemi tam otonom şekilde ıss bağlanacak.sanırım bu bir ilk tabiki astronot mudahelesine açık olacak.ama yine de kendi tam kontrolle bağlanbilecek.bir nevi ıls.

Evet zaten Falcon 9'un en onemli ozelligi geri dondugu icin tekrar kullanabilirlikten dolayi maaliyeti cok azaltmasi. Birkac testlerini izlemistim, cok hatali donusleri de oldu. Heyecenla bekliyorum bakalim basindan beri. Yarin aksam ulastigindaki kilitlenme de onemli. SpaceX'in sayfasinda simulator oyunu var, orada bile cok zor :D

Bir de bizimkilere bakiyorum hosaf icadi, survivor falan :/ Neyse..

aynı zaman da gemi tam otonom şekilde ıss bağlanacak.sanırım bu bir ilk tabiki astronot mudahelesine açık olacak.

Tam tersi, proje proseduru test etmek uzerine oldugu icin manuel baglanmaya calisilacak diye biliyorum. Hatta 12dk'dan sonra (ayrilmadan sonra) onlerindeki monitorlerle (Tesla'daki monitorlerin benzeri imis onlar da bu arada :) ) manevralari astronot Behnken yapacak/test edecek.

Tabii arka planda her zaman bir kontrol olacaktir: yani hem otomatik olarak hem dunyadaki 3 farkli yerden (Nasa/SpaceX HQ ve ucusun gerceklestirildigi yerdeki kontrol merkezi) bir yandan erisim saglanacaktir.

• Beğen
Tepkiler: HakanAydn
@geniusbjk tam otonom bağlanacak diye biliyorum ama manuel bağlanma bilgisini nerden aldınız.
@geniusbjk The spacecraft is designed to do this autonomously but astronauts aboard the spacecraft and the station will be diligently monitoring approach and docking and can take control of the spacecraft if necessary. nasanın sitesinde yazan.

• Beğen
Tepkiler: HakanAydn
@geniusbjk tam otonom bağlanacak diye biliyorum ama manuel bağlanma bilgisini nerden aldınız.
şöyle söylendi...
normalde ISS'e bağlanmalar, ISS üzerindeki bir robot kol ile gerçekleşiyor... (yanlış bilmiyorsam "canadarm" isimli robot kol)
Bu sefer ise ISS kolu değil, kapsül otonom bir şekilde kendisi bağlanmaya çalışacak. bir sıkıntı olduğunda astronotlar manuel olarak müdahale ederek yönlendirecek...

@Noldor evet yukarda nasa sitesi görev sayfasında bölümün o kısmının orjinalını aktardım.dediğin gibi gerektiğin de müdahele olacak.iş te bu da görevin bir çok önemli ve ilk olarak geçen yönlerinde biri.insan hata payını olabildiğince azaltmak.

Geri