Scudo Sports

Nabız yüksekliğinden nefes daralması ve bayılacak duruma gelme!

cagdascaneroglu

Daimi Üye
Tepki
1.013
İsim
Çağdaş Can
Bisiklet
Salcano
Herkese merhaba. Yakın zamanda bisikletle tırmanış yaparken kız arkadaşımın başına gelen ve benimde çok panik olmama sebep olan bir durumdan bahsedeceğim sizlere. Bisikleti sürerken hiç bir zaman hızla mesafeleri aşmak ya da Strava'da rekorlar kırmaya çalışmak gibi dertlerimiz olmamıştır. Daha çok tur bisikletçiliğiyle ilgileniyoruz. Fırsat buldukça; şehir içi ve şehirler arası turlar yapıyoruz. Yaptığımız turlar haricinde bisikleti gündelik hayatımızın her alanında kullanıyoruz. Genellikle şehir içinde toplu taşıma kullanmayıp ulaşımımızı bisikletle sağlıyoruz. Yani bisikleti düzenli kullanıyoruz ama belirli bir tempomuz yok. Bir çok şey için yeterli oluyor da zaten. :) Gel gelelim yaptığımız bisikletli turlarda (özellikle şehirler arası turlarımızda) biraz daha hızlanmak konusunda bundan 3 ay önce bisikletli kondisyon çalışmaları yapmaya başladık. Özellikle uzun yolun tırmanış bölümlerinde ortalama hızımızı 15 km/sa gibi (aslında bir yol bisikletçisi için oldukça basit ama bir tur bisikletçisi için iyi sayılabilecek) rakamlara çekerek tırmanışlarımızı hızlandırmak istiyorduk. Şu zamana kadar tırmanış antremanlarımı genellikle ben tek yapardım. Ancak kız arkadaşımda kondisyon yükseltmek istediği için tırmanış antremanlarını birlikte yapmaya başladık. :)

İlk antremanımızda tırmanışın ilk 8-10 km'si %5-6 arası eğimle devam etti bu konuda herhangi bir sıkıntı olmadı. Yalnız; tırmanışın 500 metrelik kısmında ki bir eğim derecesi %13-15 arasına çıktı; kız arkadaşım o 500 metrelik bölümde hızını korumak için ciddi bir efor sarf etti. Yüksek eğimin bitiminde yaşadığımız durum aynen şu şekilde oldu... :) "Çağdaş nefesim daralıyor!" dedi. Durumu ilk başta çok ciddiye almadım. Suyu çıkardım. Dinlenip, biraz su içmesini söyledim. Bu cümleyi dedikten 30 saniye - 1 dakika içerisinde bisikleti bırakıp oturduğumuz yerde nefes darlığı artık çok yüksek seviyeye gelmişti ve derin derin nefes almaya çalışmasına rağmen nefesini geri çeviremiyor durumdaydı. Ben bir yandan ambulansı arama telaşı, bir yandan da onu sakinleştirip "derin derin nefes al, sakinleş ve su iç..." gibi bilinçsiz cümleler kuruyordum. Onun durumu karşısında kendi paniğimi bastıramıyordum! Bayılma durumu yaşanacağını hissettim ve en azından bayıldığında vücudun normale dönme olasılığının yüksek olacağını tahmin ettim. Dinlenme, sakinleşme ya da su içmesi artık hangisiyse o anda etkisini gösterdi ve nefes alışveriş bayılma olayı olmadan yavaş yavaş düzene girmeye başladı.

Şimdi tecrübeli arkadaşlara yaşanılan bu durumun nedeniyle ilgili sorular sormak istiyorum.

Öncelikle; Bu olay yaşandıktan sonra; "Kardiyoloji, kan testleri, hormon testleri, akciğer film ve testlerine kadar" her türlü doktor muayenesini yaptırdık hiç bir sağlık sorunu çıkmadı.

Yaşanılan bu durumun;

1- Normal tempolu sürüşler dışında kondisyonsuz oluşuna ve kondisyonsuz, kontrolsüz bir şekilde nabzı çok yüksek oranlara çekmekten kaynaklandığını düşünüyoruz. Sizce?
2- Durum bundan yaklaşık 3 ay önce yaşandı. Yaşadığı korkudan ötürü uzun süre bisikletle yokuş dahi tırmanmak istemedi. Ancak bu sürede nabzını belirli sürelerde kontrollü olarak yükselttiği antremanlar yaptı. (Koşu, crossfit vb.) Güç ve kardiyo çalışmaları sanırız meyvesini verdi. Tırmanışlarda nabzının eskisine oranla daha düştüğü, stabilleşti ve nefes problemi yaşamamaya başladı. Merak ettiğimiz bir soru şu; nabız düzenli çalışmalar sonucunda hareket halindeyken daha eski, antremansız hareket hallerine göre daha düşük değerlere çekilebiliyor mu? Yani 150 nabızla tırmandığınız bir yokuşu, düzenli antreman sonucunda daha düşük nabız değerlerinde tırmanabiliyor musunuz?

Önerileriniz ve tavsiyeleriniz yol gösterici olacaktır.

Çok selamlar. :)

Scudo
@cagdascaneroglu Duvara çarpmak dediğimiz tabir muhtemelen. Psikolojik motivaston çok yüksek olduğu için üst sınırı fazla zorlamış olabilirsiniz. Çok yanlış yanlız yokuş antrenmanı öyle yapılmaz Allah korusun. Yüzmede on dakika suyun altında kalmaya çalışarak nefes geliştirmek gibi bişey sizin yaptığınız.

1-evet
2-evet
Antrenmanların aylık sırası bakımından Tırmanış çalışmalarını Eşik Altı (Laktik asit altı) çalışmalardan sonra yapın. Bayanların pedala uyguladığı kuvvet erkeklere göre daha az olur ona da dikkat edin.

Ben mi fazla düz bakıyorum bilmiyorum ama bayılacak duruma gelene kadar zorlamamak çözüm o_O antrenmanlar nabız saati ile desteklenebilir.

Kendisini aşırı zorlamış olabilir. Bir de burunun da et veya kemik gibi nefes almayı engelleyen durumlar var ise sıkıntı çıkartmıştır. Daha önce bu kadar (high insanity) yüksek yoğunluklu antreman yapmadıysa eğer kalbi bir den yüksek bpm lere çıktı ise bu duruma alışık olmadığı için olabilir. Yani açıkcası ağırdan alın biraz hız koruma olayında kendini çok zorlamasın.

Panik atak tarzı bir şey geçirmiş olabilir mi?

Birde yüksek nabızda su içmek iyi değil diye biliyorum

Bir kardiyoloğa görünüp eforlu kardiyo çektirmesini tavsiye ederim. Özellikle eforlu kardiyo çok önemli olabiliyor, normalde görünmeyen sıkıntılar görülebiliyor. Benimki basit bir öneri. Geçmiş olsun.

Kesin çözümü burda bulamazsın. Çevresel etmenler çok fazla değişkenlik göstereceği için her şey etkilemiş olabilir. Tek seferlik bir şey de olabilir dikkat edilmesi gereken bişey de. Kendini zorladığı durumda vücutta ısı yükselmesi, hava durumu, yükselti durumu, en son ne zaman yemek yediği, ne yediği, sinir-sıkıntı-stres durumu... Antremansız, ısınmadan birden yarım saat 1 saat yüksek eforda benim de nabız yükseliyor kalp çok hızlı atıyor devam edemiyordum. Daha yavaş başlayarak çok yüklenmeden daha stabil sürüş sağlayabiliyorum.

benim de başıma gelmişti antrenmansız yokuşu hızlı çıkmıştım cok zorlandım boğulacak gibi olmuştum

Aniden gelişen elin ayağın titremesi, kusacakmış gibi hissetme, kesik kesik nefes alma, göz kararması veya baş dönmesiyle beraber bayılacakmış gibi hissetme. 15-20 dakika sonra hiçbirşey kalmıyor.

Kan şekeri de düşmüş olabilir.

Kalp teklerse oksijen yetersiz kalıyor, şeker düşerse yakıt yetersiz kalıyor, sonuçta belirtiler benzer oluyor, motor rölantinin altına düşüp stop etmeye meylediyor.

Madem kardiyo tetkiklerinizi yaptırdınız, bu durumda benim olağan şüphelim ani şeker düşmesi olurdu. Kaslarınızı gücünün ötesinde zorladığınızda da ortaya çıkabiliyor, Yanlış viteste %13-%15 eğim zayıf kasları kolayca limitine getirebilir. Bu arada bu durum bildiğim kadarıyla illa şeker hastalığı belirtisi değil, bazı bünyelerde o anki açlık tokluk durumuna göre stress altında ortaya çıkabiliyor, durum nedensiz yere tekrar ederse endokronoloğun yolunu tutmak gerekebilir.

Böyle acil durumlar için yanınızda 2-3 tane akide şekeri bulundurun. Ve böyle bir acil duruma düşmemek için turdan önce karbohidrat değil, yağ tüketin.

@cagdascaneroglu Tur yapıyorsanız böyle ciddi bir antrenmana kesinlikle gerek yok. Hayatında sadece birkaç kere bisiklete binmiş bir arkadaşım, İstanbul'dan yola çıkıp üç ayda Barselona'ya gitmişti bisikletle. Kız, sportmen biri de değildi üstelik. Yarışacaksanız antrenman şart ama antrenman bilimsel bir iştir ve muhakkak konu ile ilgili antrenörlerin yaptırması gerekir. Bu konuda deneyiminiz yoksa sakın bir başkasına yaptırmayın. Tur için ekstra çalışmaya gerek yok. Zaman içinde vücut tura alışıyor ve ister istemez daha hızlı yol alınıyor.

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
Vucudun ihtiyacı olan oksijen miktarı eforla artıyor. Bunu karşılayan organ ise ciğerler. Ciğerdeki havanın kanla geçiş yapması gerekiyor. Bunu etkileyen 1. derece rakım ve nem . Antalyada olmanız nedeniyle nemin en cok etkisinin hissedileceği yer. 2. derece kanın koyulaşması sebebiyle kalbin zorlanması. Sıcaklık ve efor nedeniyle artan sıvı alımının karşılanmaması buna neden. En son ise kondüsyon diyorum. Fazla yüklenmeden adım adım geliştirmeye bakın.

Ayrıca aşırı efor sonrası hemen durmayın.

Benzer durum bende sıcak ve rüzgarsız yaz akşamlarındarampa çıkarken olur.Gündüzü zaten hesaba katmıyorum. Şu sıralar ise bisiklet için çok uygun zamanlar.

@Tuzlu_Fıstık

Ben de bu fikirdeyim, (nabızdan ziyade) nefes alımının zor olduğu anlarda özellikle su içmeye çalışmak suyun genizden alınarak boğulmalara kadar gidebilir.

Ayrıca şunu da eklemek lazım, kadın bedeni erkek bedenine göre sportif performans anlamında daha zayıftır. Kadın ve erkek müsabakalarının ayrı koşulmalarının bir sebebi var. Bisikletler de farklı muhtemelen. Siz ona ayak uyduracaksınız haliyle. Ayrıca muhtemelen sizden daha formsuz olma ihtimali de var. Ben böyle bir durumda yürüme mesafesi hızlarında sürüyorum. Yarış yapmaya gerek yok.:tskler:

Aylarca bisiklete binmeyip, işten geldikten sonra bir tabak biber dolmasını yoğurtla indirip, ısınmadan Büyük Çamlıca'ya çıkıp dönüşte Kısıklı'da benzer bir durumu yaşamıştım :) Aslında tepede yaşamaya başladım ama hızla dönüp bayılacaksam evde bayılayım derken yolda kaldım. Bir kereye mahsus bilinçsizce fazla zorlamaktan olmuştu. Daha sonrasından nabız kontrolü yapmadan hiç sürmedim. Yani etken birden fazla ve bütün arkadaşlarımızın söyledikleri doğru.

Yaş kaç belirtmemişsiniz. Gençseniz basit bir antreman eksikliği denilebilir ama yaş 40 ı geçmişse ciddi bir inceleme gerekir. Yapılan eforlu EKG, EKO gibi basit kalp tetkikleri çoğu zaman problemi göstermez daha ileri tetkik gerekir diye düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: Ahmet TOPAL
Geri