Scudo Sports

Nabız ortalaması farkları trainer vs açık hava

OnurA

Aktif Üye
Tepki
186
Bisiklet
Trek
Arkadaşlar Selam

4 senedir bisiklete biniyorum son 2 senesi düzenli. Evde smart trainerım da var. Evdeki nabız ortalamamla dışarda bindiğimdeki nabız ortalamam arasında 20-30 atım fark ediyor.Kendimi kötü hissetmiyorum hatta daha iyi hissediyorum dışarda ama nabzım evde trainer çalışmalarına göre daha yüksek seyrediyor ve daha yavaş dinlenme bölgesine düşüyor. Kullandığım nabız kemeri aynı.Sizde de böyle bir durum var mı ? Sizce neden oluyor?

Scudo
@frknltngl
O kadar fark eder mi abi? Bir de yavaş düşme meselesi var.

İlk aklıma gelen rüzgar oldu sonrasında dışarıda sürüş esnasında daha gergin, tedirgin ve zihin olarak aktif (yani uyanık) oluyoruz, olmak zorundayız. Belki bu unsurlar da etkili olabilir. Benden bilgili arkadaşlar birazdan mantıklı cevaplar verirler :harika:

Bu kış bir kez dandik bir kondisyon bisikleti ile içerde antrenman denedim. Kendimi çok zorlamama rağmen 2. Bölgeye çok zor çıktım. Dışarda 3. Bölge gibi çalışmama rağmen 2. Bölgeye zor çıkıyordum bazen çıkamıyordum. Böyle olmaz diyip bıraktım, kış antrenmanlarını dışarda karda yağmurda tamamladım. Bana göre, kondisyon bisikletimin çok rahat olmaması da etken olmuş olabilir ama asıl neden kapalı ortamda motivasyon eksikliği, az oksijen, aşırı terleme ve sıcak etki ediyor diye düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: Aruera ve OnurA
ben de sizin yaşadığınız durumları yaşıyorum evde trainerda nabzımı kontrol edebiliyorum istediğim aralıkta tutabiliyorum. şöyle söyleyeyim tarinerda 140 nabızlara çıkmam için baya efor sarfetmem gerekirken dışarı sürüşlerimde biraz pedala yüklensem 140 nabızları görüyorum bu da açıkçası moralimi bouyor sanki trainer sürüşleri hiç bir işe yaramıyormuş hissi uyandırıyor ben de. bir şeyleri yanlış yapıyorum sanki. trainerda yaptığım intervaller sanki hiç bir katkı sağlamıyor dışarı sürüşlerine. halbuki kış boyu haftada 2 3 trainerda antreman yapmaya çalıştım.

• Beğen
Tepkiler: OnurA
Hava sıcaklığı, yokuş, yolun durumu, heyecan, trafik, rüzgar, yağmur hepsi etkiler ama 20 atım mı etkiler net bir şey diyemiyorum :)

Power metre olmadan tam bir kıyaslama yapmak oldukça güç! Çünkü rüzgar (hava direnci), yokuş, sıcaklık gibi farklar bu nabız farkını oluşturacak ilk sebepler. Güç ölçer olsa evdeki güç ile dışarıda yolda harcadığınız gücü karşılaştırıp nabız değerlerinde bir sorun var mı yok mu daha sağlıklı görebilirdiniz. Yoksa iç dış ortalama nabız ve hız değerlerine bakarak doğruyu bulmak zor.

kadans ve vitesler aynı mı?

Bu dediğiniz karşılaştırmayı yapmak basit bir trainer ile pek mümkün deeğil diye düşünüyorum , mesela 30km/h hızda ki nabzınızı iç ve dış mekan olarak karşılaştırıyorsunuz , dış mekandaki uyguladığınız güç tamamiyle gerçek , anlık şartlar karşısında gereken güçtür ama trainerda belli bir kademede aynı hızda giderken aynı gücü üreteceksiniz diye bir şart yok , şöyle düşünün düz yolda 30 ile gidiyorsunuz nabınız 140 bpm arkadan hafif bir rüzgar gelmeye başladı siz hızınızı sabit tuttunuz ama nabzınız 130 bpm e düştü , bu durumdaki gibi tekerin aynı hızda donuyor olması evdeki ile dışarıdaki üretilen gücün aynı olmayacağının göstergesidir. telefon veya bilgisayar yazılımları ile destekleyerek antrenman yapmaya çalışın veya hızı önemsemeyip nabzı referans alarak çalışmalarınıza devam etmenizi öneririm

@furkanbr
2 yıldır Zwift kullanıyorum, trainerım elite direto %98 gibi bir güç hassasiyeti var yanlış bilmiyorsam.%14 eğime kadar simule edebiliyor. Stres ve dış uyaranların fazla olması, denge , rüzgar etkiliyor sanırım.

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
Powermetre kullandığım için trainer ve dışarıdaki sürüşleri kıyaslayabilirim sanırım. Benim tecrübe ettiğim ve internetteki genel yorumlarda trainer üzerinde üretebildiğiniz watt değerlerinin dışarıda sürüşe göre daha düşük olduğu. Örnek vermek gerekirse, dışarıda 20 dakika maksimal watt ortalamanız 250 ise, trainer ile bindiğinizde bu değerde %5-10 civarı bir düşüş oluyor. Bunun sebebinin; trainer ile dışarıda binme arasındaki konfor farkı mı, rüzgar olmadığı için ısıl dengenin sağlanamaması mı veya ortamdaki oksijen farkının mı sebep olduğunu çözemedim. Konuyla ilgili benim yorumum, trainer da binerken aslında zorladığımızı sandığımız kadar zorlamıyoruz. Dış ortamda watt üretmek daha kolay oluyor dolayısıyla nabız da buna bağlı olarak çabuk yükseliyor. Yani algılanan zorluk dış ortamda daha düşük olduğu için daha çok basıyoruz ve nabız da daha yüksek oluyor.

@hakan hoca
evde trainer gözü kapalı da olsa sürülebilir herhalde. dolayısıyla çevresel hiçbir faktör etki etmiyor
VR gözlük de varsa deneme yapabilir misiniz? misal VR da roller coaster da gezerken trainer takılsan acaba beyni kandırıp kalp atışını değiştirebilir miyiz :)))))

@hakan hoca
Power metre ne kullanıyorsunuz hocam

@OnurA
Stages.

@Ozan_ozaN
Dediğiniz gibi nabzı yükselten keşke beyin olsa, bacak ne basarsa nabız ona uyuyor.

• Beğen
Tepkiler: Ozan_ozaN
hazır yakalamışken bir kaç soru sorayım.
Sol koldan ölçüyor memnun musunuz?Garmin Vector3S araştırdınız mı?
Hollowtech II her kol uyumlu sanırım benim aynakol ultegra 6750 piyasada stages ultegra r8000 diye satılanlar bana uyuyor sanırım.

Benim kullandığım sram gxp modeli. Ama dediğiniz gibi ultegralar Hollowech 2 aynakolların tümüne uyumlu.
Memnuniyet konusuna gelince yaklaşık 4 yıldır kullanıyorum, şu ana kadar genel olarak memnunum. Tek taraftan ölçüm yapan powermetre olduğu müddetçe diğer modellerle çok fark olacağını düşünmüyorum. Bence karar aşamasında birinci kriter tek taraflı mı çift taraflı mı olacak. Buna karar verdikten sonra benim diğer kriterlerim ekonomi ve kullanım kolaylığıydı. Pedallı modellerin düşme veya başka sebeplerle uğraştıracağını düşünerek tercih etmedim. Bütün bisikletlerimde aynı aynakol kullandığım için bisiklet değişikliğinde 2 dakikada aynakolu diğer bisiklete aktarabiliyorum. Muhtemelemen incelemişsinizdir ama şayet bakmadıysanız dcrainmaker sitesinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: furkanbr ve OnurA
@OnurA benzer durumu ben de tecrübe ettim ve aynı şeyi yaşadım. Net bir şekilde evde nabız daha zor yükseliyor, daha çabuk düşüyor daha güçlü hissettiriyor. Sebepleri bana kalırsa fizyolojik olduğu kadar psikolojik de :) Fizyolojik sebepler, dışarıda dikkat katsayımız çok daha yüksek, kafamızı her an sağa sola çeviriyor, kaldırıyor, gözlerimizle yolu izliyor,kol kaslarımızla gidonu her an kontrol ediyor, bu kaslarımızı gergin tutuyoruz. Ve aynı zamanda bisiklet dengede tutmaya çalışıyor, yolun düzgün kısmından gitmeye çalışıyor, arkadan gelen arabalardan uzak durmaya çalışıyor, trafik lambalarını izliyor, yaya ve araçları izliyor, bazen fren yapmak zorunda kalıyor, yani kısacası her an nabzımız çok daha yüksek oluyor çünkü vücudumuzda trainerdakine nazaran çok daha fazla kas grubu çalışıyor oluyor. Tüm bu kas grupları da oksijene ihtiyaç duyuyor biliyorsunuz ve bu da hem nabzı hem nefes hızını yükseltiyor. Evde rüzgar almamamız da dezavantaj, aşırı terliyoruz. Fakat dışarıda olan sürüşte doğal ortamda olduğumuz için rüzgarı da yedikçe ve hızlandığımızı hissettikçe ister istemez heyecanlanıyoruz, nabzımız yükseliyor ve daha dikkatli oluyoruz. Her an her şeye dikkat ediyoruz etrafımızda olup biten. Bu heyecanı ve adrenalini de arttırıyor. :)
Katılanlar mutlaka hatırlar, ilk yarışınızda henüz start verilmemiş olmasına rağmen nabzınızın o an kaç olduğuna bakın, 150'ye yakın olacaktır çoğumuzun. İşte bunlar hep heyecan :cool: Trainerda heyecan yok. Ne zaman trainera çıksam esnemekten ağzım yamuluyor ve uykum geliyor, özellikle de sabahları :D

Aynı durumu ben de yaşıyorum. Hem evde hem de dışarıda 4iiii powermetre kullanıyorum. Nabız ancak FTP değerlerine çıkınca eşitleniyor yoksa dışarıda dediğiniz gibi 15-25 bpm daha fazla oluyor.
Örnek vermek gerekirse evde 160watt'ı 130 nabızda basabiliyorken dışarıda aynı watt için nabız 145-150 civarı oluyor. Ancak hem evde hem de dışarıda FTP değerim olan 240-250 watt civarında nabız eşitleniyor.

Geri