Bisiklet yolu ile ilgili kara yollarına atdığım mailin cevabını yolluyorum durum pek iç açıcı değil
ben köprünün kenarlarına tel koyun üstünede jiletli tel çekin hem güvenlik sağlanmış olur hemde kimse intahar edemez dedim ama malum cevap aşağıda
böyle bir örnek yoktur demişler ama sanfransisko köprüsünde var bu tür tel örgüler.
Haklı oldukları yanda şu köprü tasarlandığı zaman bu kadar yük hesaba katılmamıştı yani bizim köprüler çakma burasıda bir gerçek sanırım biz geçerken bütün köprüyüde kapatmış olmalarındaki debep de bu ağırlık dengesi sonuçda avrasya maratonu içinde sayılı kişi alınıyor biliyorsunuz.
İLGİ : 10.06.2010 tarih 12:59 saat e-postanız.
Boğaziçi Köprüsü üstünde meydana gelebilecek intihar ve intihara teşebbüs olaylarının engellenebilmesi için önleyici ve fiziki tedbirlerin alınması ayrıyetden bisiklet geçişine açılması hususundaki e-postanız incelenmiştir.
Boğaziçi Köprüsü 1970’li yıllarda yapılan fizibiliteye göre uluslararası proje kriterlerine ve standartlara uyularak projelendirilmiş olup ankraj hücreleri, tabliye, kuleler ana kablolar, askı halatları vb. yapı elemanları bu kriterlerde belirtilen statik ve dinamik yük ve kuvvetlere göre hesaplanarak dizayn edilmiş ve ölçülendirilmiştir.
Bu kriterlerin başlıcaları; yük, sıcaklık (ısı enerjisi), depreme dayanım, zemin emniyet katsayısı ve rüzgar hızlarıdır. Bisiklet güvenliği ve intiharı engelleyecek yapısal değişiklikler, bu kriterleri etkileyeceğinden İdaremizce uygun görülmemektedir.
Dünyadaki köprülerde de bu tip ilaveler bulunmamaktadır.
Toplum olarak hepimizi üzen intihar vakalarının engellenmesi için güvenlik tedbirlerinin arttırılmasının uygun olacağı ve böyle intihar vakalarının önemli ölçüde azalacağı hususundaki kanaatimizi bilgilerine rica ederim.
Dr. Ramazan YÜKSEL
Boğaziçi Köprüsü
Bakım İşletme Başmühendisi V.