Scudo Sports

Mtb vs. Yol Bisikleti

hibrid bisikletler mis gibi. toprakta da yolda da gayet başarılılar. elimdeki FX'in zamanla çeşitli parçalarını yükseltip ardından 1000-1500 TL'ye ikinci el dağ bisikleti almayı planlıyorum. arada uludağ'dan felan inerim, dursun kenarda. nasıl olsa istediğimde aldığım fiyata satabilirim. yol bisikletini ise kesinlikle düşünmüyorum. nedense beni tedirgin edecek kadar kırılgan duruyorlar.
benim için bisiklet olayı sanırım hiçbir zaman tutkuya dönüşmeyecek. araç ve insanlarla aynı yolu paylaşmak oldukça stresli. sürekli egsoz gazı solumak, bir araba, kamyon tarafından ezilme riski de cabası. bu şekilde düşünmemde uzun süredir dağlarda fink atmamın da etkisi vardır diye düşünüyorum. iki spor/hobi birbiriyle kıyaslanmayacak kadar uzak. bisiklette devamlı tetikte, çoğu zaman sinir harbi yaşarken, dağlarda gerçekten deşarj olabiliyorum.

Scudo
ben bu konuda kendime güzel bir çözüm geliştirdim. :)
Garajımda 3 adet bisiklet var.

1- Şehir Bisikleti (Sedona 311 28") - Şehir içi turlar ve ulaşım amaçlı
2- Dağ Bisikleti (Bianchi RCX 227 27.5") MTB Parkurları, Arazi Gezileri ve MTB Yarışmaları için
3- Yol Bisikleti (Cube Peloton Pro 28") Antrenman, Yol Yarışları ve Performans Turları

Benim için her birinin yeri ayrıdır. MTB Yapacağım zaman MTB, Yol Yapacağım Zaman yol, Konfor istediğim zaman Şehir bisikleti kullanıyorum.
Ama adrenalin aksiyon seven birisiyseniz ve civarınızda güzel ormanlık araziler varsa MTB Gerçekten zevkli bir dal.
Amacınız asfaltta yüksek hızda seyretmekse o zaman Yol derim.

Kişinin Zevkine kalmış.

benim düşüncem " 3 in 1 = mtb "
yol bisikleti gibi olmasada yolda gidiyor
arazide zaten gidiyor
tekerin gireceği her yerde de gidiyor.

• Beğen
Tepkiler: CandanC
@Murat Bahçeci bey açıkçası bakış açınız ve çözüm gayet yerinde olmuş yani üçü bir arada misali iyi bir uyum olmuş Yol, Şehir ve MTB konusunda :)

İngiliz amcalar bu sorunu şöyle bir çözüm getirmiş.

N=bisiklet sayısı

İhtiyaç olan bisiklet sayısı N+1 :)

• Beğen
Tepkiler: CandanC
@chnkrmz kafasındayım ben de... ayrıca bunun sağanağı var, kar tipisi var... "her yol"a "her hava şartı"nı da eklemek lazım ;)

• Beğen
Tepkiler: chnkrmz
@isparta32
8 sene once yazilmis bir yazi. Goren de yol bisikletini saatli bomba sanir. Gordugu yerde arkasina bakmadan uzaklasir.
20 sene oldu yol bisikletiyle, sadece bir kez lastigim patladi, hayvanciga her turlu eziyeti de yapiyorum, koy yollari dahil.
Bilip bilmeden konunun duayeniymis gibi yazilar yazip milletin kafasini karistirmayin cok rica edicem.

@isparta32
Resmen "delinin biri tas atmis" olayi olmus. Su yapilmaz dediklerinin hepsini yapiyorum, 60-70 km hizlari ise rampa asagi haric hic gormedim. Gorursem soylerim.
Sanirim 60-70 km hiz olayinda sanki biraz kompleks kokulari aliyorum. Arkadas hep bu hizlarda gittigimizi dusunuyor olabilir.

Mtb kullanıcısıyım ve tecrubelide olduğumu düşünüyorum gerçekten uzun yolda çok yoruluyorum mersinli arkadaşlar bilir mezitliden susanoğluya gittik dönüşte erdemlide artık gücümüz kalmamışdı pedal çeviremiyorduk. Ama yukarı taraflara arslanköy fındık pınarı taraflarında ise mtb nin çok faydasını gördüm. Bence iki bisikletin birbirinden üstün yönleri var bü yüzden bir tanede yol bisikleti almaya karar verdim. Onuda kullandıkdan sonra farklarını anlarım

garajımızda 3-4 bisiklet olsa zati mtb mi yolmu alsak diye buralarda takılmazdık malasef herkesin bütçesi 3-4 bisiklete yetmiyor

• Beğen
Tepkiler: Murat Bahçeci
@Gökhan BİROL bey, karda, kışta, yağmurda kullanıyor musunuz? kullanıyorsanız, hızınızı nasıl etkiliyor, çamurluk falan takıyor musunuz?
bir soru daha, günlük işler için de kullanıyor musunuz bisikletinizi... bu durumda ihtiyacınız olan eşyaları/kıyafetleri, sırt çantasında mı taşıyorsunuz, bir de yol bisikleti için de bagajlar var diye hatırlıyorum, kullandınız mı? -- ben yol bisikletini kendi kullanım tarzımla ve huyumla/suyumla çok bağdaştıramıyorum da... aklımda bi şehir bisikleti almak var, 2. bisiklete kesin karar verirsem, yol bisikletini tam tanımadan elemiyim istiyorum...

her gün 3'er 5'er açılan, hangi bisikleti alsam, şu mu bu mu... başlıklarından daha kötü olduğunu da nerden çıkardınız @Murat B. :kahve::rolleyes:

Şehir içinde kısa mesafelerde ulaşım için katlanır bisiklet de düşünebilirsiniz. Farklı bir sürüş deneyimi olur sizin için :)

Ben haftasonları MTB'min tepesinden inmiyorum; dağ bayır yağmur çamur demeden; haftaiçi de tüm kahrımı katlanır bisikletim çekiyor...

@CandanC
"hangi bisikleti alsam, şu mu bu mu" başlıkları bence bunun yanında hiç birşey değil. O başlıkları; karar vermek için yeterli bilgisi olmayan, ve bunun bilincinde olanlar, başkalarının görüşlerini almak için açıyorlar. Kimseyi yanıltmıyorlar, bilmedikleri konuda kimseye bilgiçlik taslamıyorlar.

Bu başlığı açan ise yalan yanlış bir sürü şeyi işkembe-i kübradan sallamış, bu yanlışları düzeltmek isteyenler ile tartışmış. Böyle yazılar yüzünden insanların kafası karışıyor, yanlış tür bisikletlere yöneliyorlar, ve bunun sonucu olarak da bisikletten daha az zevk alıyorlar.

İlber Ortaylı Hoca'nın dediği gibi asıl kötü olan yarı cahillerdir.

şu açıdan katılmıyorum @Murat B., o başlıkları açan arkadaşlar hem bilmiyorlar hem araştırma huyları yok. ayrıca, pek çok (işi bilen) arkadaşın forumda daha az aktif olmasına ve dolayısıyla bilenlerin bilmeyenleri aydınlatmasına da mani oluyorlar dolaylı olarak.. kısacası... en az yarı cahiller kadar tehlikeliler. ayrıca konu bisiklet seçimi olunca, nesnel kriterlerin yanında çok fazla öznel kriter de devreye giriyor... vs vs... sonuçta bildiğim/takip edebildiğim kadarıyla, pek çok başlık altında bi "mtb'mi yol'mu tartışması" dönüyor... dolayısıyla, 2007'den bir başlığın hortlaması, yeni başlık açılmasından daha iyi benim bakış açıma göre...

EDIT: ayrıca başlığı hortlatan arkadaş da bence gayet güzel bir özet yapmış... devamında da gerek mtb'ci gerekse yolcu arkadaşlar güzel açıklamalar yapmış... okuyan açısından faydalı bir son mesajlar silsilesi olmuş bence...

hadi bi ektra edit daha: tek bisikletim var. mtb. bir gün bile pişman olmadım. dolayısıyla, şehir kullanımı için mtb tavsiye eden arkadaşlar da çok hatalı bilgiler vermiyorlar bence. yeterki yol bisikleti kırılır falan gibi saçma argümanlar öne sürmesinler :D

• Beğen
Tepkiler: Murat Bahçeci
@CandanC
Karda kista kullaniyorum. Kis icin kullandigim lastik farkli. Kayma gibi bir sorun yasamadim.
Kisin camurluk kullaniyorum.
Sele borusuna monte edilen bagajlar var ama sirt cantasindan memnunum.
Herhangi bir enfeksiyon kis hastaligina yakalanmadikca gunluk kullaniyorum.

Yol bisikleti kullanmamin amaci, yarisci olmak degil. Seri olmasi ve hafiflik. Istanbul trafiginde atak olmak gerekiyor, rahat rampa cikabilmek gerekiyor, duruma gore bazi riskli yollarda hizli, cok hizli olmak gerekiyor. Bunlari yol bisikleti harici hicbir bisiklet karsilamiyor. City bike da kullandim ama eylulde aldim ocakta sattim. Cunku yeterince atik degil. Gucu harekete donusturemiyorsun.
Ha bayilmiyorum yol bisikletine. Turcuyum aslinda. Ama istanbul ici yol bisikletsiz asla olmaz. Olamaz.

4x4 mü Ferrari mi
Mercedes mi BMW mi
Iki teker mi üç teker bisiklet mi
Canon mu Nikon mu
iOS mu Android mi
Benzer ikilemler ortaya at bitmesin muhabbet.

@Murat B. MTB - ROAD kavgası sürekli devam edecek herhalde.
Torunlarımızın torunları bile bu kavgayı yapabilir( Uçan bisikletler çıkmazsa) :D :p

herkesin kendi kullandığı bisiklete toz kondurmaması çok komik :)))) çok alemmiş bisiklet dünyası.
ne dalga geçilir sizlerle heeee
"senin grupset yaramaz yeaaaa. esneme katsayısı çok yüksek. daha rijit bi modele geç diyecem ama kadro kaldırmaz. sen en iyisi sat kurtul bundan" deyip ne gaza getirilirsiniz.

Geri