Scudo Sports

Mtb mezarlığı

@Derya Keçeci

Yol bisikletine binme şansım oldu.Hızlanmasını felan lafım yok ama rahatlıgı seven biri olarak kaldırım döşeli yolda gittim en ufak şeyi hissediyosun ve tir titr titretiyor adamı bu beni rahatsız etmişti.

Scudo
Sefa kardeşim.Yol bisikletine gelinceye kadar bir yığın ara model var.Şehir ve tur bisikletleri var.Ayrıca bir çok tur bisikletinin dinamik yapısı bozuk yollara da son derece uygun.Bu tip bisikletlerle binlerce km yol yapan insanlar var dağ tepe demeden,köy bucak demeden.Bunlar da mı yanılıyor?Biraz da böyle bakalım konuya sevgili kardeşim.

Henüz şehir bisikletlerine geçmedim ve deneyim yaşamadım. Hamallığı yanı sıra MTB güzel kas yaptığını düşünüyorum. O yüzden iyi bir antrenman ama kötü bir taşıma aracı olarak görmekteyim.

Bakalım Allah nasip ederse şehire yakında geçeceğim. Ama sanki MTB daha çok güven veriyor. Yani mazgallardan tutun da arabaların tamponuna çarpmaya kadar daha güvenli bea. Hele İstanbul gibi her türlü aksiliğin çıktığı yerde. İnşaallah haksız çıkarım...:)

• Beğen
Tepkiler: TakkeliBoys
@Salih Dinçer
Bana doğru seçimi yapacak bir arkadaş gibi gözüktünüz.Uç noktaları atalım.Yani kafayı bozup Çaat diye 53/39 kombinasyonlu bir yol-yarış bisikletine hiç gerek yok zira 28'' jantlı ara modeller var.Hem dayanıklı,hem hızlı,değil mi?

• Beğen
Tepkiler: Salih Dinçer
2010 CANNONDALE Quick5 city bike buldum.Araştırıyorum.Sizinde bilginiz varsa paylaşınız.

Evet Türkçe çekildi yine biyerlere :). O zaman şöyle söyliyim konu tartışılır tabiki ama konu başlığı ayrıca tartışılır.
Tabiki çoğumuz amacına uygun bisiklet almaya çalışır iyi bisikleti olsun ister ama ortada hepimizin bildiği bir gerçek var, ekonomik durum. Burda ne yazarsanız yazın ne söylerseniz söyleyin maddi durumu iyi olmayan ve bisikletiyle hem yolda gitmek hemde araziye girmek isteyen çoğu arkadaşımız MTB ye yönelecektir.

• Beğen
Tepkiler: Adem Gül
Çevrem dağlık arazi dolu ama asfaltta da gitmeyi seviyorum.
İleride mutlaka o dağlık arazilere çıkacağım için biliyorum kendimi tutamam yine garanti olsun diye MTB alacağım.

• Beğen
Tepkiler: matrixod
ben haftada iki gün araziye giriyorum. oyle mucurlu yada bozuk yol değil gerçekten arazi. ağaçların arasında patika yollardan oluşan ve zaman zaman mtb yarışları düzenlenen bir yol. burada kullanmayı cok sevdiğim için doğal olarak mtb aldım. fakat haftasonlarıda 100 km civarında yakınlara ufak turlar düzenliyoruz arkadaşlarımla ve ikinci bir bisiklet olarak tur yada yol bisikleti almak için bütçe ayıramıyorum. belkide ayırmak işime gelmiyor o bütçeyle mtb mi geliştiriyorum. hatta sonbaharda bu mtb bisikletimle kemerden başlayacak olan bir likya turuna katılmayı planlıyorum. yol ve tur bisikletlerinin asfalttaki performanslarına diyecek birşeyim yok arkadaşlarımdan alıp kullandım gercekten kendini farkettiriyor. ama şunuda unutmamak lazım mtb asfalt yoldada size hizmet edebiliyor. tabiki iki bisikletin size verdiği hizmet arasında kalite farkları oluyor ama bir yol bisikleti alsaydım haftada en az iki gun gittigim arazi sürüşü keyfinden mahrum kalacaktım. yine haftasonu turlarına gittiğimde zaman zaman girdiğim parkur zevkinden mahrum kalacaktım. açıkçası bunları düşünerek ben mtb aldım. bazen şeytan dürtüyor git bir yol bisikletiyle takas et diye ama vazgeçemiyorum. açıkçası en az 1500 tl bütçe ayırıp hem yol hem mtb alacak maddi gücü olmayan ama hem yolda hem arazide bisiklet binmek isteyen arkadaşlar için mtb den başka bir tercih yok gibi. yinede konuyu açan abimize katılıyorum. hiç araziye girmeyecek birisi sırf kaldırımdan ineyim kasisten rahat geçeyim diye mtb almamalı.

• Beğen
Tepkiler: Harun.
@Sefa Ayrılmaz
(link)
https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=86197
ve trek fx 7.2 7.3 ve 7.4 ilk etapta öne çıkan şehirliler.Bir de tur ve daha ağır şartlar için kullanılan 28 '' jantlı ve ön süspansiyonlu modeller var.Hem hızlı,hem dayanıklı.

@deniz anıl küçükyılmazlar

keşke herkes sizin gibi kullansa bisiklet de MTB tavsiye etsek :)

• Beğen
Tepkiler: matrixod
@Ayhan Cihangir

:):)
Sakin olun bence biraz...İşi fanatikliğe dökmeyin..
Burada kimsenin MTB yi yerdiği yok..
Aynı tip laflar dağda,tarla da yol bisikleti içinde söyleniyor, ben hiç çıkıp böyle bir tepki vermedim..Niye ?
Çünkü bu kötülemek değil ayrıca kötülemek olsa bile bana ne yav, ayrıca ben herkesin yol bisikleti kullanmasını istemem, kıskanırım çünkü ama şu var herkesin yol bisikleti kullanmasını istemediğimden çok, bir kişinin yanlış bilgilendirme ve fanatizanlık yüzünden zar zor biriktirdiği parasını çarçur etmesini istemem..!
İşte bu başlığın amacı bu..

@Ayhan Cihangir
Öncelikle bir eğitimci olduğumu hatırlatmak isterim Ayhan kardeşim.Ne Türkçeyi bir yerlere çekmek,ne de,bu konu ile ilgili bir polemik yaratmak niyetindeyim.Konu başlığı "MTB mezarlığı" konuyu ben açtığım için takdir edersiniz ki başlığı ben attım.Kısa bir süre sonra Türkiye tam bir MTB mezarlığı olacak endişesi ile yazdım.Sizler de hangi gerekçelerle öyle olmadığını,düşüncelerimin neresinin yanlış olduğunu yazarsınız,herkes görür ve karar verir değil mi?

Daha önce de söylediğim gibi eğer bahsettiğiniz o 20 Kg lık hurda yığınlarıysa evet o mezarlık burada yaşadığım yerde mevcut zaten, şimdiden oluşmuş durumda :( ve şunu da belirteyim ilerde nasip olursa kesinlikle bir yol bisikletine sahip olmayı istiyorum. SIRF YOLDA BİNMEK İÇİN :)

• Beğen
Tepkiler: serhat toy
Bir de eklemek isterim sayın Ayhan Cihangir;

Yol da Yol bisikleti kullanan birisinin, Yol bisikleti ile yapamayacağı bir hareketi yapmasına gerek kalmazdı zaten agresif kullanırken ;)

Sizden ricam Lütfen daha fazla bu tip mesajlar atmayın ki ,güzelim konu "MTB vs YOL" a dönüşmesin. Çünkü ikisini de yerinde seviyor bilinçli bisikletli kullanıcıları zaten ;)

Ayrıca beğenmediğiniz Kütahya yollarında,yıllardır yol bisikleti kullanan insanlar var, bunu da söylemek isterim belki tanıyorsunuzdur hatta ben DPÜ de okurken okulun elektrik,elektronik işleriyle ilgilenen esmer bir ağabeyimiz vardı mesela..Yol bisikletinin tepesinden indiğini hatırlamıyorum iş dışında..

@serhat toy
Bende MTB vs YOL a dönüşmesini istemem Serhat kardeşim bende buna dönüşmesin diye bu şekilde yazdım ama yanlış anlaşıldım sanırım ve evet binen arkadaşlarımız tabiki var ama onlarda yollarımızdan şikayet etmiyor değiller ve yine üst mesajımda da belirttiğim gibi inş yakın zamanda bende o binenlerden biri olurum. Saygılar

Bugün bisikleti ilkokul-ortaokul seviyesine karne hediyesi gören zihniyete böyle bir tartışmaya gerek bile yok. Bilen insanlar için tartışacak olursak açıklayayım; yolların bozukluğu bir sebeptir ama en büyük etken insanların 2-3 bisiklet alabilecek durumunun olmamasıdır. 15 senedir bisiklet kullanıyorum. 400-500+km lik turlarda yaptım,downhill parkurlarına da girdim, 8sene yol bisikleti yarışlarına da katıldım,5-6sene dağ bisikleti yarışlarına da... Ama hayatım boyunca tek bir bisikletim oldu.Dağ bisikletiydi yol bisikletimin filan olmasını hep istedim hala da isterim ama dağ bisikletiyle o kadar şey yaptığım için hiçte şikayetçi değilim. Siz neden şikayetçisiniz onu da anlamıyorum. Millet bunu tercih etti diye ağlayalım mı ne yapalım yani. Demek ki neymiş doğruyu bilen bile parası olmayınca alamıyormuş...
Yoksa benim bu bilgiye ve ihtiyaca göre şu anda en az 8 bisikletimin olması gerekirdi...AMA TEK BiR DAĞ BİSİKLETiM VAR SADECE.
Bugün ihtiyacı olanlar hep öneri için yanıma geldiklerinde bende ihtiyaçlara yönelik önerilerde bulunuyorum hep. Adam genelde uzun yola çıkacaksa bile haftada bir kez dağa çıkacağını (belirttiği parkurlar hiç bir yol,şehir,tur bisikletinin kaldıramayacağı nitelikteyken) söylüyorsa ne önerebiliriz ki başka? Yol bisikleti al dağa çıkma mı diyelim...

Lütfen üslubumu saygısızlık algılamayın konuşuyor olsak ta aynı şekilde anlatırdım derdimi...

Burada MTB alınmasına tepki gösteren arkadaşların profiline uyan bisiklet almak isteyen insan bendim herhalde. Bu tepkinin MTB bisikletlere karşı bir tepki olmadığını da belirtmek isterim. Foruma arkadaşımla birlikte genelde şehirde kullanmak ve okula gidip gelmek ve arada bir şehir dışına çıkıp kamp yapmak için bir bisiklet aramak için katıldım. Çevrenin etkisiyle doğal olarak bisiklette aradığım ilk özellik süspansiyonlu hatta mümkünse full süspansiyonlu modellerdi. Fakat forumda geçirdiğim ilk günün ardından aslında dağ bisikletine ihtiyacım var mı diye sorgulamaya başladım kendimi. Yol bisikletlerini biraz fazla profesyonel gördüğüm için şehir-tur bisikletlerine yöneldim. Scott Sub 10 almaya karar verdim. Ama gelecek yılki modelin Alfine 11 aktarma ile çıkmasını ümit ederek hayallerimi biraz erteledim.

Kısacası benim gibi o kadar çok insan var ki sırf süspansiyonu, görüntüsü ve kalın lastikleri için yanlış seçime gidiyor ve konu açarken direk olarak dağ bisikletleri arasından birisini seçmelerini istiyorlar diğer üyelerden. O yüzden insanlara ne için kullanacaklarını sorgulatmak gerekiyor.

Şehir içinde kullanmak için şehir-tur bisikleti seçmek tabi ki çok mantıklı fakat ama hobi olarak uzun yol yapmayacak sadece bir yerlere gidip gelmek için kullanacak kullanıcıların MTB seçmesine pek karışmamak gerekir diye düşünüyorum. Zaten farkı anlamayacak kadar kısa bir mesafe ve süre için bisiklet kullanacaklar.

Ayrıca şehir bisikletlerini arazide kullanan insanlar gördüm. Oda ayrı bir konu tabi...

@onur ti

@Ouz Deniz
Üslubunuzu saygısızlık olarak görmedik.Düşüncenizi yazmışsınız.Sadece " Millet bunu tercih etti diye ağlayalım mı ne yapalım yani. Demek ki neymiş doğruyu bilen bile parası olmayınca alamıyormuş" ifadesini yadırgadım doğrusu.Bu,konu başlığında belirttiğim amacın çok ötesine geçmiş.Elbette yurdum insanının yapacağı bisiklet seçimi beni ağlatmaz ancak her gün bu konu ile ilgili yardım talep eden bir çok arkadaşla karşılaşıyor ve dilimiz döndüğünce doğru yönlendirmeye çalışıyoruz.Konu fakirlik zenginlik edebiyatı hiç değil sevgili kardeşim,esen kalın.

@Derya Keçeci

Mesajıma alıntı yapmış olmanızdan ötürü buna cevap hakkı hissettim.Yukarda yazdığım mesajı fakir edebiyatı gördüğünüz için teşekkürler. Ama malesef Türkiye'de etrafınızda gördüğünüz bisikletlerin en az %60 ı bu edebiyattan ötürü dağ bisikleti...

• Beğen
Tepkiler: onurcan tokuş
Geri