Scudo Sports

Mont Ventoux-Avignon-Gordes Turu

hashus1099

Deprem Dede
Tepki
1.396
İsim
hashus1099
Bisiklet
Canyon
bisiklet grubumuzun yetkili ağbilerinden @Mont Ventoux, yani burak abi geçen yıl turun mont ventoux etabını izlemişti. konuya da atıfta bulunalım hemen.
Tour De France 12. Etap Montpellier- Mont Ventoux İzlenimleri
o günden beri de her grupta olan şekilde kuru sıkı "gidelim tırmanalım yea" muhabbeti olurdu. birkaç ay önce kendisinin barcelona'ya yerleşmesinin ardından, ofiste sıkılarak uçak biletlerini kontrol ettiğimde marsilya'nın, o civardaki en ucuz uçuş olduğunu fark ettim. arkadaşlara "gelen var mı" diye sordum, burak abi anında yapalım diye cevapladı. bir cesaret bileti aldım ki geri dönüşü olmasın. böylece mont ventoux'ya tırmanacağımız ve çevre köylerde gezeceğimiz turun hazırlıklarına başlamış olduk.

IMG_6231.JPG
efendim bu hafta, kalan yıllık iznimin dibini sıyırmak suretiyle, burak abi ile birlikte hac vazifemizi yapmak üzere kendilerini iki kez tırmandık. bu tur, ömrümün en güzel tatili oldu.

önce tırmanıştan bahsedeyim.
bedoin veya malaucene olmak üzere iki ayrı köyden başlayan tırmanış rotaları mevcut. biz tabi ki klasik bedoin çıkışını tercih ettik.

bedoin ile tepe arasında aşağı yukarı 23 km'lik bir mesafe var. eğim olarak;
0.0-2.0 km arası %2.0,
2.0-5.6 km arası %5.1,
5.6-8.4 km arası %10.6,
8.4-10.5 km arası %8.8,
10.5-11.6 km arası %12.6,
11.6-14.0 km arası %8.4,
14.0-16.5 km arası %6.0,
16.5-18.9 km arası %7.3,
18.9-21.3 km arası %10.2,

şekilde segmentlere ayırdım tırmanmadan önce. bazı yokuşların zorluğu bilindiği gibi eğimin sürekli olarak bir anda %20'lere dayanıp sonra %3-5'lere düşmesi. burası daha sabit bir eğime sahip.

efendim vardığımız gün bir hazırlık sürüşüne çıkalım dedik, demez olaydık. sabah istanbul'da çöl sıcağından marsilya'ya uçmuş, sonbaharı hissederek de konaklayacağımız entrechaux'ya varmıştık. ama akşam üzeri bisiklet üzerinde resmen donmuştuk. zaten önceki gün 11'e 11 maç yapıp kendimi bitirmiş, üzerine de çanta-bisiklet toplama işi yüzünden gece uyumamıştım.

sonraki gün bayağı sıkıntı çekeceğimizi sanırken, ikinci günümüzde son zamanların en güzel havasının olacağını öğrendik. şans eseri önceden yaptığımız araştırmalar sonucu gerçekten de o gün en rüzgarsız ve en sıcak gün oldu. dağ bize kucak açmıştı. :D

günün sonunda da gül bakalım. :D @Mont Ventoux
IMG_6240.JPG

paşam "ağbi beni tepeye kadar çeker misin" dedi, kıramadım. :D
IMG_6252.JPG

tırmanışın ilk kısımlarında eğim düşük olduğu için orada bacakları açtık, bu bakımdan çok güzeldi tırmanış. uludağ'ın mesela ortalama eğimi daha düşük, ancak tırmanışın en sert kısmı ilk 6 km. buranın bir güzel yanı da uludağ gibi 30 km değil. köyün kenarlarındaki bağlık arazi bitip de ormanlık alana girdiğinizde ise tırmanışın baba kısmı başlıyor. ağaçlık alan aşağı yukarı son 7 km'den itibaren azalmaya başlıyor ve 2 km içinde tamamen bitiyor. son 5 km "ay yüzeyi" olarak tabir edilen ağaçsız kısım geiyor ve burası gerçekten çok rüzgar alıyor.
IMG_1360.JPG

ne kadar rüzgar aldığını şöyle anlatayım, klasik bir sabah 5 sürüşü için "rüzgarlı" olarak kabul ettiğimiz saatte 25 km'lik rüzgar için bölge halkı dağın rüzgarsız olduğunu söylüyor. zaten adının da fransızcada "rüzgarlı" anlamına gelen bir sözcükten geldiği iddia edilmektedir.

neyse efendim, eğimin sert yeri başlayınca doğrudan çift haneli ortalamalara giriyorsunuz. hemen bir tokat oluyor, bacaklar iyi açılmamışsa ağlıyorsunuz. garmin'de bu 5.6-8.4 arası segmentte %9'un altına düştüğümüzü hatırlamıyorum. ardından 2 km'ye yakın, arada 8'lerde eğimin olduğu, çoğunlukla %9'luk eğimin olduğu "nefes aldırıcı" kısım geliyor.
IMG_1348.JPG

şöyle bahsedeyim, 1 ay öncesinde 2 kez uludağ'a çıktım ve en sert yeri bundan yumuşak uludağ'ın. bahsettiğim en sert yer yeni stadın oradan çekirge'ye çıkan kısım ve askeri hastanenin ilerisinde şehrin bittiği kısımdan ağaçlı tünelin olduğu kısımlar.

nefes alınan kısımda su ve jel atıp enerji yerine geldikten sonra dağın eğim olarak en sert bölgesi geliyor. 1.1 km boyunca ortalama 12.6 eğim var. aslında çok kısa aralıklarla 10-11 olan eğim burada çoğunlukla 13-14 arasında. gerçekten ağlatıyor. inanılmaz yorucu bir kısım. orada gerçekten bitmesi için yalvarıyor insan. sonrasında 2 km'den fazla yine bir önceki parça gibi eğimi olan, ara ara %7'lere düşen profilin ortalamayı düşürdüğü, ama yine eğimin %9-10 arasında kaldığı yer var.

buradan sonra ağaçlar seyrekleşmeye başlıyor ve bir vadinin yola kadar indiği bir noktaya çıkıyorsunuz eşzamanlı olarak.
Adsız.png

işte rügarın en büyük tokadını attığı yerlerden biri burası. ileride bu noktaya bir kez daha atıfta bulunacağım. burada bir cafe tarzı ahşaptan tesis var. mola verecekler veya su alma ihtiyacı hissedenler varsa tek şansları burası. bisiklet kıyafeti de satıyorlar. eğim de daha insaflı hale geliyor, gerçekten ya nabız düşürecek şekilde hızı koruyabilirsiniz, ya da nabzı sabit tutup hızınızı artırabiliyorsunuz.
IMG_6255.JPG

ağaçlar da tamamen ortadan kayboluyor ve ileride eğim git gide artmaya başlıyor.
IMG_6256.JPG

son 2.5 km kadarlık kısımda eğim %10'un üzerinde seyrediyor çoğunlukla. şu tarz taşlar ne kadar yolun kaldığını ve eğimi gösteriyordu. özellikle burak abi bunlara inanılmaz küfretmiş. :D
IMG_6354.JPG

burada, tırmanırken hayatını kaybeden ve son sözü "beni bisikletime geri bindirin" olan tom simpson anısına yapılmış anıt da var.
tom-simpson-memorial-cc-licensed-andreina-schoeberlein-flickr.jpg

biz tırmanırken gerçekten o bölgedeki en rüzgarsız gündü. kuzeyden rüzgar yediğimiz için sağ çaprazımızdan vuruyordu rüzgar. ancak bilindiği gibi 2016 tdf etabında ayakta durmak bile mümkün olmadığından tırmanışın önemli bölümünün yarıştan çıkarılmasına neden olacak kadar rüzgar esiyor dağda.

tepedeki kuleye dönen hairpini içten almak gerektiğinden büyük bir eğim çıkılıyor, gerçi oraya varmanın salgılattığı endorfin ayakta çıkmanız için yeterli.
21568753_1457483744344173_1750747494414811136_n.jpg

21480494_648714911999145_5479736129135575040_n.jpg

sıcak bir gün olduğundan (zirve 12 dereceydi) bayağı su kaybettim ve son 3 km kadarını suyum olmadan çıktım. burak abi benden iyi ayarlamıştı su işini, ama o da susuzdu. zirvedeki tek bakkal sağ olsun 0.5'lik suyu 2 öyroya satıyordu. bugüne kadar suyun litresine 20 lira vermemişizdir. :D

(link)
(link)

MONT VENTOUX, SÖZÜN BİTTİĞİ YER!!!!11!!1!1BİR
Adsız.png
Adsız1.png
IMG_1063.JPG

inişi arka taraftan yaptık. burak abi tabi nibali gibi iniyor, ben aşağıda buluşalım deyip serbest bıraktım onu. :D
IMG_6264.JPG
IMG_6277.jpg

dağa o gün 200'den fazla kişi tırmanmıştır sadece bizim taraftan, öteki taraftan da bayağı tırmanan vardır. artık sezonun kapandığı, mevsimin kötüleştiği bir dönemde, fransa'nın bir köyüne bu kadar insanın uğraması şahane bir olay.
Adsız.png

sanki yarış varmışçasına bir talep var ve geçtiğiniz her insana selam veriyorsunuz, 3-5 sözcük de olsa muhabbet ediyorsunuz (nefes kıymetli). malesef türkiye'de hayalini bile kuramayız bunun. uludağ'dan örnek vereyim, bugüne kadar 3 kez çıktım uludağ'a, çıkarken hiç çıkan bisikletli görmüşlüğüm yok, sadece inen 2-3 kişiyi görüyorum. arkamdan araba gelince (yine türkiye şartlarında çok saygılı insanlarla karşılaşmış olsam da) tedirgin oluyorum, geçerlerken de karşı şeride geçme ihtiyacı hiç hissetmiyorlar. fransa'yı bilen bilir, bisiklet o yoldaysa karşı şeride geçerek sollayamayacaksa sonuna kadar bekliyorlar uygun şartların gelmesini. bu arada, herhalde iyiler bizden çok daha erken tırmandığından (tırmananların %30'u bizden iyi derece yapmış), sadece 1 kişi geçti bizi. bu da bayağı moral oldu. dağın altındaki iki köyde de bisiklet dükkanları bolca var bu arada.

sonraki gün ise, 2016 tdf etabının rotasını yapalım dedik.
Adsız.png

hava inanılmaz soğumuş ve müthiş bir rüzgar başlamıştı. sabahtan zirve görünmez olmuştu.
IMG_6377.JPG

bedoin'den çıkıp avignon, gordes yapıp bedoin'e geri dönene kadar öldük tükendik.
IMG_1307.JPG
IMG_1315.JPG

prolar ise bu rotayı bizim iki katı hızımızda yaptı neredeyse ve üzerine dağa çıktı. bunu düşünmek çok moral bozucu. bir gün önce dağda yüksek nabız takıldığımız için çok yorulmuştuk, kasmadan süreceğimiz yere yolun 100 km kadarını yüksek tempoda gittik. :D burada burak abi'ye ettiğim sitemden bahsedeyim, adam düz yolda tutulamıyor. zaten aeroad canyon'u var, bir de iyi basan da biri olduğundan beni ağlattı sağ olsun. :D
bugün yine bizi geçen kimse olmadı.

avignon'da büyük bir mola verdik, eski şehri, köy içini ara sokaklarına kadar dolaşıp ispanyol yemeğine abandık.
IMG_6380.JPG
IMG_6382.JPG
IMG_6392.JPG

oradan gordes'a geçip a good year filminde geçen yerleri gezdik, birer kadeh şarap atıp ısındık.
IMG_1321.JPG
IMG_1334.JPG
IMG_1338.JPG

hava inanılmaz rüzgarlıydı bu arada, gordes-bedoin arasında BİTTİK. lavanta tarlalarını görmek için uğradığımız "abbaye notre dame" sinagogunda malesef lavanta olmadığını gördük.
IMG_6413.JPG

sonrasında ise burak abi'nin geçen yıl turu izlediği yokuşu tırmanmaya başladık.

aksilik ki arka lastiğim patladı. değiştirirken harcadığımız zaman bizi tam hava kararırken bedoin'de olacak şekilde geciktirmiş oldu. rüzgar yiye yiye tırmandık yokuşu. inişte çok güzel vadi, kanyon ve yamaçlardan geçtik.
IMG_6417.JPG
IMG_6344[1].jpg

tam 5 km kalmışken lastiğim bir kez daha patladı (4000 km'de tamamen paçavraya dönen mavic yksion pro'lara selam olsun). ikimiz de karanlıkta kalacağımıza burak abi'ye bedoin'e basıp arabayı alıp gelmesini rica ettim. bu sırada 1.5 km yürüdüm ben de. biraz ıssızda ilginç bir deneyim oldu.

günün sonunda bedoin'de "leon" isimli bir tapasçı bulduk. ingilizce konuşabilen insan bulmak aşırı zor olmasa da bayağı değerli. görevlilerinden biriyle çok iyi diyalog kurduğumuz için bir sonraki gün tekrar gelecektik buraya. (bitmiş insanlar)
IMG_1341.JPG

bayağı donduk. bugünkü yorgunluk bize bir sonraki gün daha düşük tempolu sürme zorunluluğu getiriyoru. ancak hava iyice kapadı ve soğudu. bu soğukta üşümemek için yapılması gereken bir şey var, kendini zorlamak. bunun da en iyi yolunun tırmanma olduğunu düşünerek bir sapıklık ettik ve sonraki gün dağa tekrar çıkmayı düşündük. evet ağaçlı kısımda üşüdüysek de, 135-145 arası nabızda kalmamıza rağmen tırmanıyor olmak bizi ısıttı. içlik tabi pek para etmiyor, biraz da hazırlıksızız. yağmurluğu bilerek giymedik, yoksa tepede ağlayacaktık.

IMG_1353.JPG

ancak yukarıda bir vadiden bahsetmiştim ya, oraya vardığımız an öyle bir rüzgar yedik ki... eldivensiz ellerimiz, koruyucusuz göğüslerimiz kesildi resmen. iki gün önceki mont ventoux'dan eser yoktu. resmen dağın gazabına uğramıştık.
IMG_1359.JPG

aklımızdan "ulan iki gün önce zaten tırmanmışım, kimseye bir şey ispat etmeme gerek yok" diyorduk aslında. üzerine o soğuğu yiyince "abi ben dönüyorum bu rüzgarda çıkamam" dedim. neyse ki burak abi "iyi tamam ben devam ediyorum" cevabını verdi ki o beni kamçıladı. zaten benim o cevabı duyunca devam edeceğimi bildiğinden öyle söylemiş. :D lastik de patlattığım için arka lastik inikti, neyse ki o gün hollandalıların düzenlediği bir festival vardı, kalabalıktan ayak pompası rica edip lastiğimi şişirdim. yola yağmurluklarla devam ettik. inanılmaz soğuk ve rüzgarlı havada bir ton hollandalı yukarı çıkmaya çalışıyordu. hepsi soğuktan mahvolmuştu garibanlar.

IMG_1371.JPG

tepeye vardığımızda hava 3 dereceydi, hissedilen 0 gözüküyordu ama rüzgar çok daha azını hissettiriyordu eminim. tepede eldivensiz, kısa taytlı, ayakkabı kılıfsız halimizi görenler dalga amaçlı olmayacak şekilde gülüyordu. acı büyük, ama inişte çok daha fazla acı çektik.
Adsız.png

sağ olsunlar alüminyum battaniyelerinden birer parça alıp göğsümüze koyduk ve inişe başladık. onlar olmasa halimizi düşünemiyorum, el ve ayaklarım morarmaya başlamıştı resmen.

IMG_1376.JPG
bedoin girişinde kurulmuş mavic standı halimizi görünce hemen kahve ikram etti, biraz ısınmış olduk. ancak 2 günde inanılmaz değişti dağın iklimi.

sonuç olarak iki kez hacı olmuş olduk 3 günde. güzel günlerdi, bisikletçi olup da oralara gitmek isteyenlere kesinlikle tavsiye ederim. marsilya'ya ya da lyon'a uçakla gidip kiraladığınız arabayla ulaşabilirsiniz bölgeye. airbnb ile ya da ufak otellerde konaklayabilirsiniz. bedoin, malaucene, entrachoux müsait yerler. sadece dağa tırmanmak için değil, etrafta dolaşmak için de şahane köyler buralar. tek dezavantajı akşam 8-9 gibi hayalet kasabaya dönüşüyor bu ufak yerler.

bu arada, kaldığımız ev çok şirin, dağ manzaralı bir yerdi, ayrı bir yapı halinde odası vardı orada konakladık.
DSC_0240.jpg

bol resimli, az laflı anlatmaya çalıştım mümkün olduğunca.
insanlar son derece anlayışlıydı. yaya geçitlerinin olduğu yerlerde yolları kaldırım seviyesinde yükseltmişler, engelli erişimi için. istanbul'a dönünce bindiğim taksi ilk iş, yaya geçidinin tümseğinden yararlanıp kaldırıma çıkarak soldaki boş yola geçti. ülkeye döndüğümü acı bir şekilde anlamış oldum. malesef arada çok yıllar var.

herkese sabrı için teşekkürler.

Dosyalar

• IMG_6377.JPG
    IMG_6377.JPG
    97,8 KB · Okunma: 14
Scudo
Müthiş bir tur ve tatil olmuş, sonuna kadar okudum, ayaklarınıza sağlık.

Don Quijote hanginiz acep?.Bir gün sıcak ertesi soğuk ve rüzgarlı farklı bir deneyim sanırım..
T.v. den izlemek gibi değildir ama biz de amatörlüğü seviyoruz zaten..
Çoğu kişi gibi bende çok özendim ve kıskandım sizi...
Herkesin bu tür zirveleri tırmanması dileğiyle..
Yazı,fotolar ve emekleriniz için teşekkürler,keyfi size kalsın artık..:cool:

ventoux5.jpg ventoux4.jpg ventoux3.jpg selamlar
oralari super , ben de temmuz da o bolgede bir sure kaldim ve ventoux ya iki defa cikma firsati buldum ,
bu arada cikmayi dusunenlere bir tavsiye malaucene ve bedoin den daha kolat ucuncu bir cikis var "sault" ayrica etrafi da bisiklete binmek icin super
zaten ventoux ya cikmak biraz cilginlik ve sartlar birden cok tehlikeli olabiliyor , ama tabii isin ucunda haci olmak var
lavanta tarlalarini gormek icin temmuz da gitmek lazim , lavanta kokulari icinde bisiklete binmek muthis
bir de tabii temmuz da tour de france a denk getirmek mumkun , ben bu sene oyle yaptim , buyuk bir deneyim
seneye kismetse beraber pedallayalim

Harika bir tur ve yazı olmuş elinize sağlık. Ventoux'nun olduğu bir Fransa Turu'na denk getirip ben de gidip tırmanmak istiyorum. :agla:

• Beğen
Tepkiler: hashus1099
@Erdal Yılmaz
Sağ ol erdal hocam, artık 1-2 hafta boyunca paylaşırım fotoğrafları. :D

@Anonim
Teşekkür ederim, biraz keyif aldıysanız ne ala.

@cazci
Ben değilim. :D aslında 3 gün soğuk, 1 gün sıcaktı. Dağ bize acımış, önceden planladığımız gün şahaneydi. Diğer günler köylerde donarken, o gün güneş battıktan sonra bile tek tişörtle yanıyorduk. :D

@apsara2000
Tebrikler hocam size de, şahane olmuş. Üçüncü bir rota olduğunu bilmiyordum.
Seneye büyük ihtimalle stelvio seferi yapacağız yazın, oralarda olursanız bekleriz.

@NKurtuldu
Sağ ol dostum. :D

@Oğuzhan Y.
Bu yıl muhtemelen alpe d huez koyacaklar, açıklanmasını bekliyorum ben de.

Muthissiniz..kiskandim..Hayallerimden biri.Ciddi bir ilham oldunuz.

HTC One_M8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen
IMG_6417.JPG IMG_1375.JPG IMG_1257.JPG IMG_1317.JPG IMG_1319.JPG IMG_1328.JPG IMG_1375.JPG Çok güzel bir tatil ve deneyim oldu, @hashus1099 kardeşim çok güzel özetlemiş günlerimizi. Müthiş bir coğrafya ve inanılmaz güzel köylerden bisikletle geçmek çok keyifliydi. Arada durup şarap ve bira molası vermek de turun kaymağı oldu. Bir kaç tane de ben foto koyayım :)
Geçen sene Le Tour De France'ı izlediğim noktadan bisikletle tekrar geçmek çok ayrı deneyim oldu; kendimizi Pro bisikletçilerle mukayese etme imkanı bulduk. Benim geçen sene durduğum noktadan bisikletle geçtiğimizde Garmin eğimi %9-%10 gösteriyordu, yukarıda @hashus1099 'un koyduğu videoda prolar yaklaşık 30km hızla çıktılar bu yokuşu siz de videodan farkedebilirsiniz. İlk şoku geçen sene yaşamıştım bu hızı gördüğümde ikinci şoku ise bu turda kendi hızımla 14-15km hızla çıktığımda yaşadım :) bu yokuş 3. derece sınıflandırılmış bir yokuştu, bu yokuştan sonra uzun bir iniş sonrasında düzlük bir yol ve Mont Ventoux tırmanışı vardı Le Tour 2016'da. Bizim şansızlığımız havanın birden çok soğumasıydı. Hava şartları bizi bayağı zorladı ama @hashus1099 kardeşimle beraber çok güzel bir tatil yaptık.
Yerel halk bizi hep uyardı, telefonunuzdan baktığınız havadurumuna aldanmayın burada hava anlık değişir diye, gerçekten doğruymuş :)IMG_1257.JPG IMG_1317.JPG IMG_1319.JPG IMG_1328.JPG IMG_1375.JPG

Hani trafik çok sıkışır, siz bisikletle akarsınz ya mutlu mesut, arabalarda sıkışan insanlar size bakar mahzun gözlerle. Vallahi:D öyle okudum yazınızı. İşte gerçek bisikletçilik bu:D

@hashus

@Cem cm

aynı ülkedeyiz artık, sıkıştıkça benim de aklıma gelir bundan sonra. :D

Kalemine sağlık sevgili hahsüs. İnstagram'dan gördük ama yazı ile şahane olmuş. Sorum bisikleti götürdün mü oradan mı kiraladın? Götürdüysen söküm, montaj, kutulama nasıl oldu? Sevgiler

• Beğen
Çok güzel tur olmuş pedalınıza kuvvet bu arada burak arkadaşın yüz hatları bayağı sergi constance'e benziyor.

@Onat G.
Dostum teşekkürler. Bisikleti kutulayıp götürdüm ve bununla ilgili bilgi vermeyi unutmuşum. En önemli kısım buydu belki de. En kısa sürede açıklama yaparım.

Geri