Scudo Sports

Mekanik Doping

Bu dc elektrikli motorların bisikletin aynakoluna binen yükü hafifleteceğini ve ivmelenmeye yardım edeceğini kesinlikle düşünüyorum,gayette yeterli olur fakat motor çalışmazkende aynakolu dahada ağırlaştıracağını düşünüyorum.yani yarışın en az % 70-75 inde çalışmalıki zararından çok yararı olsun.

Ayrıca Cancelara bu atakları yaptıktan sonra herhangi bir bahane ile etap içinde bisiklet değiştirdimi acaba birde ona bakmak lazım ?;) motorluyu bırakır,motorsuzla finish'e girer... gibi...

• Beğen
Tepkiler: İsmail ŞEN
Scudo
rc araçlarla uğraşanlar bilirler artık yeni teknolojı fırçasız motorlar üretiyor ve bu motorlar oldukca güçlü ve seleborusuna sığacak kadarda küçük belki böyle birşey denemişlerdir

• Beğen
Tepkiler: Onur Kahraman
Vay be bunu kim düşünmüştür ki.Cancelara çok hızlı bir atak yapıyor yerin eğimi vs alırsak inanılmaz bir durum.Bence işe yarayabilir.Çünkü çok ilginç motorlar çıktı.Bazı rc model araçlarda fırçasız motor denilen bir motor türü kullanılıyor 350 - 400 $ .7.5 V ile yaklaşık olarak 60.000 devir ve 2 beygirlik güç üretiyor.
@reha genç
Dediğinize katılıyorum.Fakat bu sistemi düşünen kişi one way rulmanı (tek yönlü rulman) denen bir rulman türü var bu rulmanı kesinlikle motor üzerinde veya dişli kısmında kullanmıştır.Bu rulman örneğin; milin üzerinde sağa dönerken sola kilitleniyor.Bu da motor, dişli vs. yerlere takılır ve güzel bir şekilde ayarlanırsa; pedal basarken kilitlemez ve pedala rahat rahat basılmış oluruz.Ama motor çalışmaya başladığında kilitlenir ve bu seferde motor ile beraber pedal basar ve çok fazla güç kaybını önlemiş oluruz.Yine de kesin birşey söylemek çok zor... :)

(link)

videoda ayrıntılı açıklıyor...

Ama ben inanmıyorum hala o ayrı.

Oturduğu yerden uzayıp gidiyor, demek ki motor var diye düşünmek çok saçma geliyor bana. Farz edelim ki motor var ve adam düğmeye basıp çalıştırıyor, insan hiç mi atak yapıyormuşçasına seleden kalkıp poz yapmaz? :)

Diğer bisikletçiler ağır vitesleri çevirirken sağa sola sallanırken,sen hem deli gibi hızlan sonra yokuş aşağı iniyormuşçasına rahat çevir 53 dişi.Bisiklet değişimi de yaptı Flanders'ta.Kurt düşüyor insanın içine.Yine de bir dedikodu Cancellara'nın suçunu almamak gerek.Gerçek bir gün ortaya çıkar zaten.

oturuyoken yaptığı ivmelenme gerçekten hiç inandırıcı gelmiyor. kim ittirdi arkadan ? :)

Aslında bir bisiklet dergisinde "Cycling weekly" Muur daki o atak anında Cancellara nın 1500 watt ile çevirdiğini söylüyordu. Saxo Bank tan almışlar bilgiyi. Bulursam sayısını ve sayfasını yazarım derginin.

Watt değerlerini karşılaştırmak için not:
1500 watt, şu forumda kondüsyonu çok iyi olan en az 2 kişinin toplamda yapabileceği kadar yaklaşık.

Eğer o an 1500 watt basabiliyorsa gerçekten, imkansız değil o şekilde uzaması.

(link)
bide şu videonun cancellara nın finişe giderken hiç bir sorunu olmadan iki kere bisikleti değiştirmesi var. Bende inanmak istemiyorum ama bu tesadüflerde kuşkulandırıyor insanı...

• Beğen
Tepkiler: sonEr´´
Bu video zaten motor olmadığını kanıtlamak için yapılmış, düğme olduğunu iddia ettikleri yerleri gösteriyor. Bi de ataklar sırasında hep diğer bisikletçilerin yanında, ses duyulmaması imkansız.

Bi de dediğim watt olayı burda da görülüyor, 1450watt , 190 maks nabız. Adam bi tarafını yırtmış orda hızlanıcam diye.

bir teoride benden, bunlarda telsiz yok mu? var.

bu sistemi yapan kablosuz kumandayı hayli hayli yapar. takım arabasına söylenecek şifreli bir sözcük(dinlenme ihtimaline karşı) ile bu tertibat rahatlıkla çalışabilir ;)

• Beğen
Tepkiler: Alpish
@Doruk ÖZTÜRK

en son video da bisikleti planlı olarak değiştirdiler diyenlere cevap olarak ilki planlı olabilirdi çünkü bisiklet bekliyordu ama ikincisi planlı değildi spontandı diyor. en son eklenen video benim ilk eklediğimin tersini savunan bir video. hatta yarış bittikten sonra ve bitmeye yakın olan görüntülerde iddia edilen düğmenin görülmediğini de söylüyor. Aralardaki yazılarda anlatıyor bunu.

mesajları okudukca paylasılan diğer baglantı ve videoları da inceledikce; mekanik doping diye birsey var diyorum tabi bahsi gecen sporcular yaptı mı yapmadı mı bilinmez ama atakları sanki benny hill showdaki hızlı cekim sahneleri gibi =) tek fark arkadan gelenler hala normal cekimde =)

boyle bir Li-Ion Mangan kaynaklı mıknatıslı bir motor bisiklet havadayken 200w, yolda üzerinde bisikletci varken 100w - 150w verebiliyorsa ve bunu 1 saat barındırabiliyorsa bunun gücünü saat bazından 1-2 dklık sürelere göre yeniden ayarlarsak; motor gücü de 100w kalmaz.. Anlık belki de kilowatt a yakın olur ki 1dk gibi süreler bile yeterlidir farkı acmak icin.. o esnada kadans da yakalanmıs olur belli bir hıza da cıkılmıs olunur.. geri kalanı da kas gücüyle tamamlanır...

bir de kg sınırlamasında 700-800 gr fazla cıkması üzerine durulmus.. eger bisiklet olması gereken sınırın altındaysa ve sen ona 900gr eklersen belki de sınırı sadece 100 gr falan asmıs olursun =) ki örnekleme icin baz alınan motor sele altı cantası barend vb kısınlar da barındıran bir sistem.. bize kısa sürelisi lazım demek ki daha düsük gramajlarda da elde edilebilir..

kendimi jerry fletcher gibi hissettim =) (gökhan üstüne alınma, öz (link) dan bahsediyorum :) )

Eğer gerçekten o atakta 1450 watt güç üretebiliyor ve yarışı bitirecek kadar da gücü varsa hele ki Flanders gibi zor bir yarışı, karşımızda yeni süper insan var diyebiliriz.Yeni bir Greg LeMond,İndurain gibi bir vakayla karşılaşabiliriz gibime geliyor.1450 watt demek neredeyse 2 bg güç demek, sprintlerde görülen değerler ama bir insanın o kadar baskı altında en fazla 15-20 sn dayanabilmesi ve sonrasında aşırı yorgunluk çekmesi lazım.Eğer gerçekten o performansla çevirdiyse baya kilo kaybetmiş olmalı yarış boyunca.Sen 2-3 kez yüksek watt güç çıkışı yap üstüne üstlük yarışı önde götür.

• Beğen
Tepkiler: Yunus K.
Bence buradaki en buyuk soru isareti, ne Cancellara ne Saxobank nede Specialized bu iddalarla ilgili bir yalanlama yayinlamadi.

Bu cok dusundurucu.Hizlanmasina bakinca Cancellara nin gecen seneki performansindan cok cok daha iyi gittigini gormek zor degil.Yine de umarim boyle bir mekanik doping olayi yoktur da bu spora baska bir leke gelmez

@Sertaç EKİCİ

Dimi çok 1450 :) insan değil yani. Bir yazıda Cavendish söylüyordu. Sprintlerden önce son 5 km yaklaşık 700 800 watt ile gidiliyormuş, son 300m de 1500 watt a çıkıyormuş.

(link)

Bu motor olayını çok beğendim:)Daha önce mtbtrde buna benzer bir ürün tanıtılmıştı. Freeride downhill bisikletlerine takılsa bizi pedal basmadan dik yokuşlardan tepeye kadar çıkarabilir mi acaba.:D

Olmaz,olamaz,olmamalı.Cancellara da yaparsa bunu vay bu sporun haline,geleceğine...

• Beğen
Tepkiler: felis911
Geri