Scudo Sports

Matematik sorusu

Scudo
@emrahblk
ya muhtemelen çok kolay bir soru ama, uzun süre ara verince unutmuşum biraz :(

@emancipation
Cevap D mi?

61*2*2= 244 olması lazım olsa kesın ısaretlerdım :D

cevap D çünkü karekökü olan tek sayı bu :) ne yazık ki daha mantıklı bir açıklamam yok :D
Edit: Tabii ki hesap makinemi kullandım..

@Berke
evet... nasıl yaptığınızı yazar mısınız?

@Mert S.
çok mantıklı aslında :D
tam sayının karesi diyor AMA bize sonucu(f kare +61f) değil, F'yi soruyor. Bu durumda direkt 900 demek doğru olmaz.

@emancipation
Direk şıklardan gidersek, karesi 240, 243, 360 veya 1001 olan herhangi bir sayı yok. 900 ise 30'un yani bir tam sayının karesidir.

@Berke
iyi ama F'nin karesi tam sayı demiyor ki... F kare + 61F =tam kare

F2+60F+900 ---> bu ifadenin basit carpanlara ayirma kuralina gore tamkare oldugu asikar.(burada F ne olursa olsun ifade tamkare olur)

simdi F2+61F ifadesini yukaridaki bilgiyi kullanarak olusturalim:

F2+61F = F2 + 60F + 900 + F - 900 bu ifadede F in 900 oldugu bulunmus olur.

• Beğen
Tepkiler: Mert S.
D eminim :) (çaktırmayın daha lise 1 deyim 8. Sınıfta görmüştük bunları)

@emancipation
Bunu tam olarak açıklayamıyorum şu an ama bizim düşündüğümüz mantık veya Selim beyin çarpanlarına ayırma yöntemi de bizi doğru sonuca ulaştırıyor.

61f'i 60f + f diye ayır. Sonra f^2+60f+f = (f+kökf)^2 olmak durumunda. Sağdaki denklemi açtığında 60f=2f.kökf ve f=900 olur.

@selim karan bu işlemde ilk yaptığınız yer yanlış F in birini ayırıp artı dokuz yüz derseniz en baştan zaten 1tane F i 900 kabul etmiş olursunuz . Yapılacak en hızlı yol ifadeyi f parantezine alıp F(F+61) şıkları koyduğunuzda iki sayıda bir tam sayının karesiyse ki burdan denerseniz sadece 900 sağlar en hızlı bu şekilde çözülür sınavda daha rahat olur:harika: @emancipation

Arkadaşlar bu sene ygs'ye gireceğim ve arada böyle sorular soracağım. Kafaları dağıtırsınız hem :D
cevaplar için hepinize teşekkür ederim.

@emancipation
@dkelleci çözümü yapmış ama sınavda zaman çok önemli olduğundan şık deneyerek çözmek daha mantıklı en fazla yarım dakika alır. :)
Farklı sorular olursa da at güzel oldu bu. :)

• Beğen
Tepkiler: dkelleci
@emancipation Gerçekten kafayı dağıttım sayende, laptopun başında miskin miskin oturuyordum. Soruyu görünce kağıdı kalemi alıp biraz uğraştım sayende. :)
Sana bol şans ve başarılar. Senin için yorucu ve zor bir sene olacak ama sonrası keyifli olacaktır umarım.

@Berke Haklısınız, yaptığım çözüm sınav anında pek başvurulacak bir yöntem değil. Bu soruda şıkları kullanmak zaman açısından en iyisi olur.

• Beğen
Tepkiler: Berke
Geri