Scudo Sports

Manavgat Yanıyor

İklim krizinden mi bu yangınlar yoksa halkların (bu haritada görülebilen tüm ülkelerdeki) eğitimsizliğinden mi? Anlamak için soruyorum çünkü az yukarıda "insan faktörünü" öncelediniz. Burada da "iklimi" önceliyorsunuz.

Teşekkür ederim.

• Beğen
Tepkiler: CengoCenk
Scudo
İklim krizinden mi bu yangınlar yoksa halkların (bu haritada görülebilen tüm ülkelerdeki) eğitimsizliğinden mi? Anlamak için soruyorum çünkü az yukarıda "insan faktörünü" öncelediniz. Burada da "iklimi" önceliyorsunuz.

Teşekkür ederim.

Her ikisi de hocam. Önceliklendirmiyorum ikisi birbirini tetikliyor çünkü.

Sen içtiğin bira şişesini kırıp kamp yaptığın ortamda bırakıyorsun. Normalde 30 derece seyretmesi gereken hava sıcaklığı 40 derece olduğunda yangına sebep oluyor.

Yani ormana bıraktığımız cam şişe kışın yangına sebep olmuyor, ancak yazın mevsim normalleri üstündeki sıcaklarda yangına sebep olabiliyor. İlaveten anız ateşi yakmak, yerde mangal yapmak vs. de yangını başlatan etkenler arasında. Bunların da yine hızla yayılmasına neden olan havanın sıcak ve kuru olması.

Bu olayların kastılı - planlı hatta hava durumu gözeterek özellikle yapıldığı belli , bunun için ortalama bir IQ seviyesi de yeterli.

Burada sorulması gerekenler:

• Ormanı bol olan bir ülke olarak , bunların korunması için hangi atımlar atıldı şimdiye kadar ? (bir sürü gece görüş kamerası herşey var)
  • Orman korucularının sayısı mı az ? Devriye sayısı mı az ?
  • Böyle bir coğrafya'da çıkabilecek benzeri yangınlar önceden simüle edilip ; özellikle yangın uçakları ve ilgili ekipmanların envanteri nede artırılmadı ? (benzer ülkelere bakın bizden kat be kat fazla uçak vs mevcut)
  • Yakalanan zanlı (Ankara) sorgulandı mı ? Kimlere çalıştığı ortaya çıktı mı ? Yoksa yine ev hapsiyle salınıverildi mi ?

Olay dönüyor dolaşıyor aynı yere geliyor. Afettir, terör eylemidir, yetkili ve ilgililer masumdur, canla başla gerekeni yapmıştır. Öyle mi?
Dunyanın her yanı cayir cayir yanıyor şu an. Hepsi mi terör eylemi?
Turkiye'de de bazilari terör olsa bile bazilari degildir. Her ne olursa olsun zaafiyet söz konusudur ve yillardir ders alınıp giderilmemektedir.

Suclular:
-Kuresel ısınma
-Ormanlık alanların bilincsizce kullanımı.
-Ormanlık alanlarda ve yakınlarindaki piknik, mesire yerlerinde bırakılan atıklar, kırık camlar, kuru ot ve yapraklar, orman ıslahı çalışmalarının yetersizligi, otomobille giderken camdan firlatilan sönmemiş sigaralar vs.
-Orman koruma birimlerinin yetersizligi veya olmaması
-Orman yangın mudahale ekipmanlarının ve ekiplerinin yetersizligi (Turkiye'de bu durum ihale yolsuzlukları ile percinleniyor)
-Kundaklama ve teror eylemleri ki bu durumda istihbarat birimlerinin ve emniyet guclerinin zaafiyeti soz konusu olur.

Ancak ''teror orgutu'' diyerek sıyrılmak en kolay iş!
Böylece zaafiyetlere eleştiri getirenleri kolayca bertaraf eder bunlar ''terör destekçisi, PKK'lı, FETÖ'cü, memleket düşmanı'' der susturur, hatta tutup onlari yargılarsiniz olur biter.
Haber bulteninde ''ölenlere bassagligi dilendi. Devletin tum kaynaklarinın bu afeti önlemek ve zarar gorenlere yardımcı olmak icin seferber edilmesini cumhurbaskanı emretti'' mesajından sonra ne oldu?
Aciklama yapmaya kamera karsisina cikmayan devlet buyuklerimiz bir sonraki haberde ekranları kapladı:
''secim icin tum il ve ilçe teşkilatlarimiz uzerine duseni yapacak ziyaret etmedik ev bırakmayacaktır. Secim gezilerimize ... tarih ... ilden baslıyoruz!''
Böyle bir durumda bile ''suclu teror orgutu biz oy kavgamıza bakalım'' zihniyetini ben kabul edemiyorum! Önce sorunu bertaraf edip gereken yardım ve duzenlemeler yapilmali. Oy o zaman gelir nasılsa! İktidarindan muhalefetine hepsinin esas kaygısı seçim kampanyası şu anda ve bunu görmek insanı çıldırma noktasina getiriyor.

Ayrıca orman yanginlarindan sonra agaclandirma ve ormanlık vasfini kaybeden arazinin yeniden ormanlastirilmasina yasadigim surece hic sahit olmadim.

6 Ocak 2021 tarihli karar ile 7 Ocak 2021'de Resmi gazetede yayınlanan Orman Kanunu degisikliğinide suraya ilistireyim. Kontrol tek adamda olsun ki yanmayan ormanlarda gerektiginde orman olmaktan fazla prosedure bogulmadan cikarilsin kanunu:

(link)

WhatsApp Image 2021-07-30 at 12.14.23.jpeg

NOT: Duzenleme imla hataları icin yapılmıştır.

Son düzenleme:
Eşek gibi çalış, vergini ver, hayat standartın her yıl geri gitsin, borç batağında evini çoluk çocugun ihtiyacini gidermeye çalış...
Devletin her zaafinda bir hukumet yetkilisi hatta bazen bizzat Cumhurbaskanı çıkıp ''milletimiz cömerttir IBAN numaramız'' desin.

Ben biniyorum itfaiye öncü araci diye alınan milyonluk makam araclarina!
Keyfinize itfaiye araci adinda luks harcama yapacaginiza gercekten devlet ve millet icin harcayin ondan sonra yardım konusunu görüşelim...

Bundan sonra altına yazmak isteyeceklerim 5 yıldan fazla ceza gerektireceginden kesiyorum :)

eksik olmuş , ibanı koymamış
İBAN yerine "ŞAHSIMA HAVALE" yazsak yerine gider herhalde.
Bu ülkede sadece 2 tane kuruma yardım yapıyorum.
1 tanesi Lösev, diğeri de TÜMYAD. Kızılay dahil hiç bir devlet kurumuna kuruş vermem. Zaten 5 sene önce kan ve organ bağışçılığım da tıbben bitti.

Yeter lan bu ne böyle. Deprem olur "vatandaş koş", darbe olur "vatandaş koş", sel olur "vatandaş koş", yangın olur "vatandaş koş". Eee bu durumda devlete ne gerek var, ve biz bu kamburu neden sırtımızda taşıyoruz. Birileri Mercedes S Class'a binebilsin diye mi geldim bu dünyaya 🤬

Ne utanmaz ne arlanmaz ne umursamaz adamlarmış bunlar yahu! deprem olur para toplarlar,sel olur para toplarlar,yangın olur para toplarlar,15 temmuz derler para toplarlar,ya bir kerede şu topladığınız paraları doğru yere harcayında yüreğimiz soğusun be! Hadi onuda geçtim bari aldığınız o haksız bazı saçma vergilerinizi doğru yerlere harcayın! Kızılaya diyanete bir kuruş vermem! yağmurlu havada su yok bunlara,haa vereyimde audi a8 in en alasınamı binsin liyakatsizler!

Kızılay başkanına Twitter'dan doya doya sövebilirim,ne de olsa uzun zaman önce beni engellediği için görmez..

Bir ülkenin bakanının bu kadar habersiz olduğunu düşünmek istemiyorum. Çünkü eğer gerçekten habersizse ucu başka yere, haberi varda bizi salak yerine koyuyorsa bambaşka yere çıkıyor.
(uzun yıllardır virgülden sonrasını uyguluyorlar zaten :))
((link))

Geçmiş olsun oradakilere , diyolla diyolla bu terör olmasa ne yapacaklar acaba ? böyle insanlar bitsin ister mi terör nasılsa günah keçisi. yok mu ülkenin uçağı döksünler suyu.
Söylediğin laf mı şimdi? ! Eylemleri üstlendiler, halâ gğnah keçisi diyorsunuz ya! Ne lanet bir mantalitedir bu?

Ulusalcı, halkçı geçinen can ataklı alenen yol gösteriyor, pkknın şehir yapılanmalarından olan ve kendilerine ateşin çocukları diyen ve aslında ne çocuğu olduğu ortada olan teröristlet ralimat almış gibi planlı bir şekilde eş zamanlı olarak ormanları yakıyor ve bunu da itiraf ediyor, bir kişi de çıkıp " Ormanları yakan teröristlerin Allah belasını versin " diyemiyor.. Diyemeyenin Allah belasını versin, bu ne hinliktir arkadaş!! Lanet olsun ya!

Terörist veya halk veya dış güçler.... fark eder mi?
Yaktırmayacaksın... Yakılmışsa söndüreceksin... Suçluyu, görevini yapmayanı/eksik yapanı bulacaksın... Cezasını vereceksin...
Bunları yapamıyorsan suçu kime atarsan at farketmez... Sonuç aynı....

bir kişi de çıkıp " Ormanları yakan teröristlerin Allah belasını versin " diyemiyor.
Kim diyemiyor arkadaşım diyen diyor merak etme! diyemeyenle hiçkimsenin işi yok zaten! terör seviciler belli,bunun sağcıyla solcuyla particilikle alakası alakası yok! Ha şuda var.Bu hükümetiniz varya sizin bu hükümetiniz (günahım kadar sevmediğimden böyle yazdım) ,adam gibi çıkıp bir kanun çıkarsın şöyle ''bundan sonra yanan ormanlık alanlar için asla bir tesis kurulamaz,derhal ve sorgusuz sualsiz sebepsiz bahanesiz ağaçlandırılacaktır'' o zaman hiçkimsenin aklında,ulan acaba rant içinmi yakılıyor ormanlar şüphesi tamamen kalkar merak etme sen! Herkes ayağını denk alsın memleket zorda,sınırlar olmuş yol geçen hanı! elbette bu kadar serbest bırakırsan afganıda gelir suriyeliside gelir teröristide gelir orman yakıcısıda gelir! Buna terör saldırısı,sabotajı diyemeyen insanların aklında ne var biliyormusun? terörü destekledikleri için değil ama yazlık saray için 50 bin ağaca kıyan adamlar ormanda yakar insanda! Nokta

Onlarca yerde aynı zamanda (2 gün içinde) yangınların çıkması iklime bağlı ise diyecek söz kalmamış demektir.Bir de şu tesadüf dikkatimi çekti;yangınların başladığı günler özellikle hava sıcaklığının tavan yaptığı ve sert rüzgarların estiği bir zaman.Bunun bariz,kasıtlı bir şekilde yapıldığını anlamayanların kafasının içinde beyninin olmadığını düşünüyorum.Şimdi çıkar biri saray yaptırdığınız paralarla uçak alsaydınız derse,biri de çıkar itibardan tasarruf olmaz der.Allah böyle itibarında böyle hükümetinde bin türlü belasını versin.Bu yapılanların intikamı elbet bir gün alınacak😡

yangınların başladığı günler özellikle hava sıcaklığının tavan yaptığı ve sert rüzgarların estiği bir zaman.
hocam bu söylediğiniz zaten direkt iklimi işaret ediyor :) hava sıcaklığı ve rüzgar iklimsel şeyler ya hani...

Aşağıdaki haritadan yangınların çıkığı paralellere bakıp da benzerliği görebilirsiniz. Diğer yandan iklim krizi demek, durduk yere yangın oldu demek değildir. Sigara izmaritini atarsın, mangalının külünü dökersin genelde alev almaz ancak havanın aşırı sıcak olduğu bir gün aleve neden olur.

Nasa Yangın Haritası: (link)

Bende olayın terör saldırı olduğunu düşünüyorum. Terörü lanetlemenin de hiç bir manası yok. Adı üzerinde terörist, her türlü aşağılayıcı sıfatı kapsayan bir sıfat. Yangınların neden çıktığını konuşmak ilk iş olmamalı. Yangınlar iklimsel değişiklikten veya tesadüfler zinciri hatalar yüzünden de çıkmış olabilir. Öncelikle bu yangınlar neden bu kadar büyüdü? neden günümüz şartları ile yeterince müdahile edilemiyor? diye sormak lazım. Bu durumun birinci sorumlusu devlettir. Zira olay terör olayı ise devlet bir kat daha suçludur, çünkü istihbarat zafiyeti de vardır. Neredeyse her yıl ülkemizde orman yangınları çıkmakta, neden gerektiği kadar envanter edinilmemiştir? neden hazırlıklar, tatbikatlar yapılmamıştır? Bu tip olaylara hazırlıksız olmak terörün ekmeğine yağ sürmektir. Bundan sonrada gerekli önlemler alınmazsa terörist nasıl olsa bunlar hazırlıksız, yetersiz seneye tekrar yakayım demez mi? Halbuki anında ve güçlü bir şekilde, yeterli ekipman ile yangınlara müdahale edebilecek bir yapı olsaydı bu eylem terörist için başarısız bir girişim olacaktı. Görüyoruz ki devletin sorumluluklarını yerine getirmemesi yüzünden terörist için başarılı bir eylem olmuş.

Orman Bakanı olaylarin sadece terör olmadigini dogruladi :p

Pakdemirli_Temmuz2021_OtelYangın.png

Ciddiye alayım diyorum bir yerden patlak veriyor. Ortada olan tam bir rezalet!

Hepsinin parmagi var; kuresel isinma, kundaklama, terör.
Önlemlerin yetersizligi, hazirlik ve planlama olmaması, guvenlik zaafiyeti. Su an bile butun haberler celisiyor.

NTV altyazı geciyor ''Cumhurbaskanı THK'nin uçağı yok''

RTE_THK_UcagiYok.jpeg

THK web sitesinde açıklıyor:
''Şu anda Manavgat dahil ülkemizin çeşitli bölgelerinde;
• 3 adet Beriev BE -200 10. 000 Litre kapasiteli amfibik yangın söndürme uçağı,
• 15 adet Mi-8 2.500 litre kapasiteli genel maksat helikopteri,
• 2 adet genel maksat yangın söndürme CH-47 Chinook 7.500 litre kapasiteli helikopter''

(link)

TV kanalının birinde THK dan uçak istedigini söyleyen Mugla CHP Belediye Başkanı Osman Gürün kimseye ulaşamadiğini söylüyor, THK Başkanı ise canlı yayına bağlanıp ''dün özel durumum vardı düğündeydim'' diyor.

Kimse kimseyi savunmasın. Herkes suçlu. At izi, ot izi, b.k izi birbirine girmiş. Kimin ne söylediği belli değil. Herkesinki bir digerininki ile celisiyor.

Geri