Olay dönüyor dolaşıyor aynı yere geliyor. Afettir, terör eylemidir, yetkili ve ilgililer masumdur, canla başla gerekeni yapmıştır. Öyle mi?
Dunyanın her yanı cayir cayir yanıyor şu an. Hepsi mi terör eylemi?
Turkiye'de de bazilari terör olsa bile bazilari degildir. Her ne olursa olsun zaafiyet söz konusudur ve yillardir ders alınıp giderilmemektedir.
Suclular:
-Kuresel ısınma
-Ormanlık alanların bilincsizce kullanımı.
-Ormanlık alanlarda ve yakınlarindaki piknik, mesire yerlerinde bırakılan atıklar, kırık camlar, kuru ot ve yapraklar, orman ıslahı çalışmalarının yetersizligi, otomobille giderken camdan firlatilan sönmemiş sigaralar vs.
-Orman koruma birimlerinin yetersizligi veya olmaması
-Orman yangın mudahale ekipmanlarının ve ekiplerinin yetersizligi (Turkiye'de bu durum ihale yolsuzlukları ile percinleniyor)
-Kundaklama ve teror eylemleri ki bu durumda istihbarat birimlerinin ve emniyet guclerinin zaafiyeti soz konusu olur.
Ancak ''teror orgutu'' diyerek sıyrılmak en kolay iş!
Böylece zaafiyetlere eleştiri getirenleri kolayca bertaraf eder bunlar ''terör destekçisi, PKK'lı, FETÖ'cü, memleket düşmanı'' der susturur, hatta tutup onlari yargılarsiniz olur biter.
Haber bulteninde ''ölenlere bassagligi dilendi. Devletin tum kaynaklarinın bu afeti önlemek ve zarar gorenlere yardımcı olmak icin seferber edilmesini cumhurbaskanı emretti'' mesajından sonra ne oldu?
Aciklama yapmaya kamera karsisina cikmayan devlet buyuklerimiz bir sonraki haberde ekranları kapladı:
''secim icin tum il ve ilçe teşkilatlarimiz uzerine duseni yapacak ziyaret etmedik ev bırakmayacaktır. Secim gezilerimize ... tarih ... ilden baslıyoruz!''
Böyle bir durumda bile ''suclu teror orgutu biz oy kavgamıza bakalım'' zihniyetini ben kabul edemiyorum! Önce sorunu bertaraf edip gereken yardım ve duzenlemeler yapilmali. Oy o zaman gelir nasılsa! İktidarindan muhalefetine hepsinin esas kaygısı seçim kampanyası şu anda ve bunu görmek insanı çıldırma noktasina getiriyor.
Ayrıca orman yanginlarindan sonra agaclandirma ve ormanlık vasfini kaybeden arazinin yeniden ormanlastirilmasina yasadigim surece hic sahit olmadim.
6 Ocak 2021 tarihli karar ile 7 Ocak 2021'de Resmi gazetede yayınlanan Orman Kanunu degisikliğinide suraya ilistireyim. Kontrol tek adamda olsun ki yanmayan ormanlarda gerektiginde orman olmaktan fazla prosedure bogulmadan cikarilsin kanunu:
(link)
NOT: Duzenleme imla hataları icin yapılmıştır.