Scudo Sports

Maksimum nabız sorunsalı

Bu arada tıbbi anlamda, nabzın yükseklere çıkabilmesi iyi bir şey mi kötü bir şey mi acaba bilen var mı ?
Ben mesela yaş-220 formülüne göre max değerlerin üstüne hep çıkıyorum aşırı da zorlanmadan. Bu belki de iyi değildir ve yapmamam gerekir bunu bilen var mı ?

Yoksa gerçekten kişiye özel olarak max. nabız değerini hekim mi belirlemeli.

Scudo
Bu arada tıbbi anlamda, nabzın yükseklere çıkabilmesi iyi bir şey mi kötü bir şey mi acaba bilen var mı ?
Ben mesela yaş-220 formülüne göre max değerlerin üstüne hep çıkıyorum aşırı da zorlanmadan. Bu belki de iyi değildir ve yapmamam gerekir bunu bilen var mı ?

Strava tarafında nabız aralıklarını belirlemek için ben bu siteyi kullandım ve manuel olarak aralıkları ona göre hesapladım. Fakat bunu kullanmadan önce maksimum ve dinlenik nabzınızı bilmeniz lazım.

(link)

Bu başlık altında da strava ayarlaması konusunda yazışmalarımızı görebilirsin.

Strava hakkında bilinenler, bilinmeyenler

Zorlamıyorsan tabiiki iyi. Düzenli spor yapan kişilerin kalp kasları gelişiyor dolayısıyla daha iyi görevini yapıyor. Yaş hesabına göre benim max nabız 180 ama ben 190 ve üzerini görüyorum çok zorlamadan. Önemli olan nabzın yüksek rakamlara ulaştıktan sonra normale çabuk dönmesi. Misal yokuşta 180 nabza çıktın, yokuş bittikten dakikalar geçmesine rağmen nabız halen yüksek rakamlarda kalıyorsa sorun var demektir.

@Çetin ŞAHİNÖZ hocam yüksek nabız her zaman kötüdür ( özetle detaya girmeden söylüyorum) yüksek nabız demek kalp hücrelerinin erken ölmesi demek...
kas grubu yüksek dirençli kan çeker kalpten ve kalbi en zorlayan kısımlarımızdır.... kalpte efor altında can çekişen kas grubunu hayatta tutabilmek için nabzı yükseltip kan pompalama hızını belli bir değerde tutup dokuyu besler

• Beğen
Tepkiler: Abdülkadir Ergin
@dryakup23 böyle net bir cevap iyi oldu. Bana da mantık olarak öyle geliyor. Bir lşı düşük nabız ile yapabilen daha iyi durumda olmalı sanırım performans bakımından.

@Çetin ŞAHİNÖZ ama bazı kalp hastalıkları vardır ki misal supraventriküler taşikardi vb. nabız zaten ufak bir eforda ani yükselmeler düşmeler gösterebilir... uzun soluklu spor yapmayı düşünen performans bisikletçilerinin bana göre mutlaka bir efor testi ve EKG çektirmeleri faydalı olacaktır

• Beğen
Tepkiler: Çetin ŞAHİNÖZ
Sürüşlerimi ort 80 kadans aralığında bitiriyorum bu düşük kadans değil bence. Yüksek tansiyon hastası olmam buna sebep verebilir büyük ihtimalle. Yüksek eforlu sürüşlerim ort. 160 nabızlarda bitiyor. Ani hızlanmalar, yokuş çıkışlarında max nabız 191 oldu bugüne kadar ama sonrasında hemen normal seviyelere düştü.

örneğin ben efor testine girdim geçen sene nabzım 180 lere gelince bacaklarda güç kalmadı ve ter şıp şıp akıyordu tamam dedim kestim aslında devam etsem belki 200 nabzıda bulurdum ama yüksek riskli birşey .... çok basit bir örnek vereyim beyin anevrizmasını duymuşsunuzdur belki beyin damarınızda anevrizma vardır bilemezsiniz 180 üzeri nabızda güm diye patlar oracıkta hayatınızı kaybedebilirsiniz o yüzden düşük nabız iyidir her zaman

Kötü bir şey tabi ki de.Nabzınızın yaşınıza göre hesaplanan değerleri geçmemesi gerekiyor.Kalp kırizini tetiklemiş oluyorsun.
Aşırı efor sarfederken ki görmüş olduğun değerleri aşağılara çekmek için interval antrenmanları yapmalısınız.Ben 2 aydır yapıyorum bunu.
Ne kadar kasarsam kasayım 165 in üzerine çıkmıyor.Yani daha önce sprint attığım yerlerde aynı sprintleri atıyorum 165 max oluyor.
İnterval antrenmanları gerçekten faydasını göreceğiniz bir antrenmandır.Tüm sporcuların da bu antrenmanları yaparak önce kalp sağlığını koruyarak
işe başlamaları gerektiğini düşünmekteyim.Saygılar.

Ben max 197 nabız gördüm. Dinlenik nabzm ise 48'di en son yazın hesaplama yaptığımda. Şükür bu güne kadar patlamam çatlamam olmadı.

@dryakup23 geçen ay eforlu ekg testine gittim, yüksek eforlu bisiklet sürerken arada bir anlık nefes kesilmesi gibi bir şey oluyor diye.. Daha çok zorlanmadan efor testini bitiriverdiler. İlgili kişiye daha zorlanmaya başlamadığımı, o seviyenin bir veya iki kademe üstünde ancak şikayetimin oluşabileceğini anlattımsa da bir şeyin yok her şey normal diye gönderdi. Normali mi bu, yoksa başka bir yere daha mı gideyim eforlu ekg için sizce? gerçi o bahsettiğim şikayette görülmüyor artık. Bu arada genelde 150-160 ortalamalarda biter sürüşlerim ve nabzımda çabuk yükselir hep.

@scottrek siz intervalleri nasıl yapıyorsunuz .. sürüş dinamizminiz nasıl
@Abdülkadir Ergin sizde bir patoloji taraması yaptıkları için normal değerleri görünce zaten otomatik kesiyolarlar tetkiki yani sizin üst limitiniz diye birşey yok eforda efor şu demektir ben ortlama 150 160 nabızları görünce kalbimde bir anormallik oluyormu olmuyorsa genel olarak kabaca sağlam deniliyor ... özel kuvvetlerdeki kişilerin ben gözlerimle gördüm bazıları benim 180 nabzımdaki eforu 130 140 nabızda hic zorlanmadan yaptıgını gördüm... yani çok daha güçlü bir kas grubu ve kapleri oluyor bazı kişilerin... ha bu arada çatlamam patlamam yok diyen dostuma şunu diyeyim inşallah olmaz yani olunca zaten burada o yorumu göremezdik büyük ihtimalle yani patladıgını an anevrizma alır götürür adamı:)

@dryakup23 Yorumlarınız çok yararlı oldu. Yanlış anlamadıysam, önce kendimizin fiziksel durumunu çok iyi tanıyıp bunu baz alarak çok önemli bir sebebimiz yok ise fazla zorlamalara girmemeliyiz.

@Çetin ŞAHİNÖZ hocam ben 38 yaşındayım sağ dizimde sakatlık var e vücüt haliyle 20 yaşındaki biriyle aynı değil... bakıyorum bisikletçi grubun çoğu 20 li yaşlarda hatta takımlarda 17 18 ya grubu high level testesteronlu ve kas kitlesi ve dayanıklılığı taa 12 13 yaşından itibaren elde etmiş tipler var.. kendimizi onlarla kıyaslamak elbette doğru olmayacak şimdi biri çıkar derki benim nabzım 200 ama hiçbisey olmuyor e güzel kardeşim zaten nabız yükselince düşünsene elinde nabızmetrren yoksa zaten anlamıyorsun kaça çıktıgını kabaca yükseldiğini hissedersin amenna ama 220 olunca şu olur 180 olunca bu semptom çıkar diyemiyoruz işte.. nabız bana göre saatli bomba gibidir çok dikkat etmek lazım şimdi uzun uzudıya yazamıyorum ama konu çok teferruatlı esasen.... ağzınıza sağlık kendimizi tanımak esas unsur

@scottrek siz intervalleri nasıl yapıyorsunuz .. sürüş dinamizminiz nasıl
@Abdülkadir Ergin sizde bir patoloji taraması yaptıkları için normal değerleri görünce zaten otomatik kesiyolarlar tetkiki yani sizin üst limitiniz diye birşey yok eforda efor şu demektir ben ortlama 150 160 nabızları görünce kalbimde bir anormallik oluyormu olmuyorsa genel olarak kabaca sağlam deniliyor ... özel kuvvetlerdeki kişilerin ben gözlerimle gördüm bazıları benim 180 nabzımdaki eforu 130 140 nabızda hic zorlanmadan yaptıgını gördüm... yani çok daha güçlü bir kas grubu ve kapleri oluyor bazı kişilerin... ha bu arada çatlamam patlamam yok diyen dostuma şunu diyeyim inşallah olmaz yani olunca zaten burada o yorumu göremezdik büyük ihtimalle yani patladıgını an anevrizma alır götürür adamı:)
Ben intervalleri antrenör eşliğinde yapıyorum.Kabaca koşu intervali yapıyoruz.Burda elde ettiğimiz değerleri crosfit yaparak da kontrol altında tutmaya çalışıyoruz.Daha sonra kendim bisiklet antrenmanlarında bu değerleri kontrol ediyorum.Daha önce gördüğüm değerleri artık görmüyorum.Özellikle nefes çalışmaları yapıyorum.Doğru nefes alıp vermek bile çok önemli.Birde haftada 3 gün yüzme antrenmanları yapıyorum.Orada da kalbime yönelik antrenmanlara devam ediyorum.Tabi bunlar belli kurallar dahilinde yapılıyor.Ayrıntıları uzun buraya yazmakla olmaz.Ama interentte çokca zaten interval antrenmanları mevcut.En önemlisi antrenör ve hatta işi bilen antrenör eşliğinde yapmak bu işi.Saygılar...

birkaç arkadaş beyin anevrizmasını sormuş.... nabızla ne alakası var vs şimdi şöyle beyin anevrizması patlayınca beyin kanaması yapan beyin atar damarlarının baloncuk şeklindeki anormal genişlemesi tıbbi tabirle.... bu baloncuk neden olur yüksek basınç altında damar duvarı dışarı bombeleşir bir nevi meme yapar ve burası zamanla zayıflar ve ani yüksek tansiyon ve nabız yükselmeleri bu baloncugu patlatabilir.... internete yazın beyin anevrizması vs hatta ünlülerden ebru gündeşte olmuştu vakti zamanında bir anda ani bilinç kaybı ve bayılma vs... beyin anevrizması patladı ve böyle bayağı medyatik tipler var düşünün yani o kadar zengin ve düzenli chek up yaptırmalarına rağmen beyin enavrizmasını spesifik olarak tetkik etmediğiniz sürece herkeste olma ihtimali vardır yani saatli bomba gibi duruyor olabilir belki bende de var bilmiyorum o yüzden tedbir olarak ben yüksek nabızdan hep uzak duruyorum ki velev ki öyle bir baloncugum varsa patlamasın diye...
(link)
(link)
halk arasında ebru gündeş hastalığı olarak bilinir. aslında yırtılması hastalığa sebep olan , beynimizde ya da damarlı her dokuda biten saatli bombalardır. ilaçlı tomografi ile küçük de olsalar teşhis edilmeleri mümkündür . cerrahi (klipslemek) ya da girişimsel radyoloji ile( içlerini doldurarak) müdahale edilir. eğer dönülemez bir hasar yaratmamış ya da iyileşebilecek durumda ise tabii . bir damar hastalığı olduğu için sigara içmek ölümcül sonuçlar doğurabilir . ayrıca yüksek tansiyon ve uyuşturucu kullanımı da patlamalarını kolaylaştırdığından bu tür kişileri risk grubuna dahil eder . genetiktir . ancak damarlar belli yaşlarda kendini yenilediğinden sigarayı bırakmak ile küçükleri kendiliğinden iyileşebilir . ankara üniversitesi ibn-i sina hastanesi beyin cerrahi konusunda aşmış olduğundan tavsiye edilir.
İbrahim Erkal ilk değil (Beyin kanaması geçiren ünlüler)
Canısı, Erzurum'a gel, Unutmayacağım, Sırılsıklam gibi şarkılarıyla milyonlara ulaşan İbrahim Erkal, evinin otoparkında baygın olarak bulundu. İbrahim Erkal'ın beyin kanaması geçirdiği anlaşıldı. Ameliyat olan ve sağlık durumu ciddiyetini koruyan Erkal'ın rahatsızlığı akıllara beyin kanaması geçiren diğer ünlü isimleri getirdi. İşte geçmişte beyin kanaması geçiren ünlü isimlerden bazıları...
Rigobert Song
Galatasaray ve Trabzonspor formaları giyen Kamerunlu eski futbolcu Rigobert Song, 2 Ekim 2016'da evinde beyin kanaması geçirdi ve komaya girdi. Fransa'da bir hastaneye nakledilmesinin ardından komadan çıkan 40 yaşındaki Song "Tanrı bana bir şans daha verdiği için çok mutluyum. Destek veren herkese çok teşekkür ederim" dedi.
Kenan Işık
21 Mart 2014'te bir spor salonunda saunadan çıkarken düştü. Usta sanatçı düşme sırasında kafasını yere vurduğu için beyin kanaması geçirdi. Ambulans geldiğinde bilinci yerinde olmayan Kenan Işık, ameliyata alındı. Almanya'ya bir kliniğe götürülen Kenan Işık'ın tedavisi şu an evinde devam ediyor.
Ayhan Işık
13 Haziran 1979 sabaha karşı Selimpaşa Kıyıkent'teki yazlık evinde şiddetli baş ağrısı ve kusma ile uyandı. Işık, doktor olan bir akrabasının da yazlığa uğraması ve durumunun iyi olmadığını fark etmesi ile kliniğe yatırıldı. Klinikte anevrizma rüptürü sonucu beyin kanaması tanısı koyulan Ayhan Işık üç günlük koma sürecinin sonunda kurtulamadı ve 16 Haziran 1979'da yaşama veda etti.
yani arkadaşlar bu nabız olayına çok dikkat etmek lazım kısacası....

birkaç arkadaş beyin anevrizmasını sormuş.... nabızla ne alakası var vs şimdi şöyle beyin anevrizması patlayınca beyin kanaması yapan beyin atar damarlarının baloncuk şeklindeki anormal genişlemesi tıbbi tabirle.... bu baloncuk neden olur yüksek basınç altında damar duvarı dışarı bombeleşir bir nevi meme yapar ve burası zamanla zayıflar ve ani yüksek tansiyon ve nabız yükselmeleri bu baloncugu patlatabilir.... internete yazın beyin anevrizması vs hatta ünlülerden ebru gündeşte olmuştu vakti zamanında bir anda ani bilinç kaybı ve bayılma vs... beyin anevrizması patladı ve böyle bayağı medyatik tipler var düşünün yani o kadar zengin ve düzenli chek up yaptırmalarına rağmen beyin enavrizmasını spesifik olarak tetkik etmediğiniz sürece herkeste olma ihtimali vardır yani saatli bomba gibi duruyor olabilir belki bende de var bilmiyorum o yüzden tedbir olarak ben yüksek nabızdan hep uzak duruyorum ki velev ki öyle bir baloncugum varsa patlamasın diye...
(link)
(link)
halk arasında ebru gündeş hastalığı olarak bilinir. aslında yırtılması hastalığa sebep olan , beynimizde ya da damarlı her dokuda biten saatli bombalardır. ilaçlı tomografi ile küçük de olsalar teşhis edilmeleri mümkündür . cerrahi (klipslemek) ya da girişimsel radyoloji ile( içlerini doldurarak) müdahale edilir. eğer dönülemez bir hasar yaratmamış ya da iyileşebilecek durumda ise tabii . bir damar hastalığı olduğu için sigara içmek ölümcül sonuçlar doğurabilir . ayrıca yüksek tansiyon ve uyuşturucu kullanımı da patlamalarını kolaylaştırdığından bu tür kişileri risk grubuna dahil eder . genetiktir . ancak damarlar belli yaşlarda kendini yenilediğinden sigarayı bırakmak ile küçükleri kendiliğinden iyileşebilir . ankara üniversitesi ibn-i sina hastanesi beyin cerrahi konusunda aşmış olduğundan tavsiye edilir.
İbrahim Erkal ilk değil (Beyin kanaması geçiren ünlüler)
Canısı, Erzurum'a gel, Unutmayacağım, Sırılsıklam gibi şarkılarıyla milyonlara ulaşan İbrahim Erkal, evinin otoparkında baygın olarak bulundu. İbrahim Erkal'ın beyin kanaması geçirdiği anlaşıldı. Ameliyat olan ve sağlık durumu ciddiyetini koruyan Erkal'ın rahatsızlığı akıllara beyin kanaması geçiren diğer ünlü isimleri getirdi. İşte geçmişte beyin kanaması geçiren ünlü isimlerden bazıları...
Rigobert Song
Galatasaray ve Trabzonspor formaları giyen Kamerunlu eski futbolcu Rigobert Song, 2 Ekim 2016'da evinde beyin kanaması geçirdi ve komaya girdi. Fransa'da bir hastaneye nakledilmesinin ardından komadan çıkan 40 yaşındaki Song "Tanrı bana bir şans daha verdiği için çok mutluyum. Destek veren herkese çok teşekkür ederim" dedi.
Kenan Işık
21 Mart 2014'te bir spor salonunda saunadan çıkarken düştü. Usta sanatçı düşme sırasında kafasını yere vurduğu için beyin kanaması geçirdi. Ambulans geldiğinde bilinci yerinde olmayan Kenan Işık, ameliyata alındı. Almanya'ya bir kliniğe götürülen Kenan Işık'ın tedavisi şu an evinde devam ediyor.
Ayhan Işık
13 Haziran 1979 sabaha karşı Selimpaşa Kıyıkent'teki yazlık evinde şiddetli baş ağrısı ve kusma ile uyandı. Işık, doktor olan bir akrabasının da yazlığa uğraması ve durumunun iyi olmadığını fark etmesi ile kliniğe yatırıldı. Klinikte anevrizma rüptürü sonucu beyin kanaması tanısı koyulan Ayhan Işık üç günlük koma sürecinin sonunda kurtulamadı ve 16 Haziran 1979'da yaşama veda etti.
yani arkadaşlar bu nabız olayına çok dikkat etmek lazım kısacası....
Bu patlamadan var mı, yok mu diye anlayabilir miyiz?

bu baloncukları tespit etmenin yöntemleri var şu tetkiklerle anlaşılabiliyor BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ VE MANYETİK REZONANS ( MRG) GÖRÜNTÜLEME) ve en kesin tanı BEYİN ANJİYOSU( artık kansız yapılıyor yani koldan açılan bir damar yolu ile BT anjiyo denen yeni bir teknikle tanı alıyor hasta.... özellikle ailenizde beyin anevriması veya kanaması geçiren birileri varsa veya anne babada yüksek tansiyon varsa riski bir tık daha yükseltiyor

bu baloncukları tespit etmenin yöntemleri var şu tetkiklerle anlaşılabiliyor BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ VE MANYETİK REZONANS ( MRG) GÖRÜNTÜLEME) ve en kesin tanı BEYİN ANJİYOSU( artık kansız yapılıyor yani koldan açılan bir damar yolu ile BT anjiyo denen yeni bir teknikle tanı alıyor hasta.... özellikle ailenizde beyin anevriması veya kanaması geçiren birileri varsa veya anne babada yüksek tansiyon varsa riski bir tık daha yükseltiyor
Ben kaza yapınca hastanede 2 kez tomografi çekmişlerdi. Herhalde olsa orada çıkardı diye düşünüyorum.

@Mad Buddha eger BT anjiyo değilse görünmez..... büyk olasılıkla size düz beyin BT tetkiki yapılmıştır orda görünmez baloncuk. kanamışsa patlamışsa görünür sadece

Geri