Peki bütün bu çile hafiflik için mi?
+Tpu lastikler, standart iç lastiklere göre daha düşük(iyi) yuvarlanma direncine sahip. Tubeless'e yakın bir performans veriyor.
+Tekerin en dışında kalan 80-100 gramlık bi hafiflemenin etkisi yadsınamaz diye düşünüyorum.
+Fiyat olarak da çok aman aman bi fark yok. (Cyclami markası için. Daha bilindik markalarda fiyatlar biraz fazla olabiliyor)
+Hacim ve ağırlık olarak 1 iç lastik taşıyacağınıza 3 tane TPU lastik taşıyabiliyorsunuz.
+Standart iç lastiğe göre yama yapması daha kolay*. Bant yapıştırır gibi yapıştırıyorsunuz.
-Standart iç lastik kadar kolay yerleştirilmiyor. Biraz daha dikkatli olmak gerekebiliyor. Zamanla alışıyorsunuz.
-İç lastiğe göre daha çabuk hava kaçırıyor(1 haftada -20psi kadar). Uzun turlar için veya evinde basınç göstergeli pompa olmayanlar için ideal değil
-*Yama yapması daha kolay ama başarısız bi kaç yama deneyimi de yaşadım. Standart iç lastik kadar garanti değil. Bu yüzden yamaya çok güvenmeden ekstra taşımak daha mantıklı.
-CO2 tüpler kullanılamıyor. Yapısından ötürü CO2 tüplerdeki havayı kaçırıyormuş. Hiç denemedim ama araştırırken böyle bi şeyler okumuştum.
-Rim Brake(jant fren) bisikletlerde, uzun inişlerde fren yüzeyinin aşırı ısınmasından kaynaklı patlama olasılığı daha yüksek. Açıkça rim brake bisikletimde de kullandım. O kadar uzun iniş yapmadım ama yapısının çok ince olmasından mantıklı geliyor. Daha çok disk frenler için ideal.
Şimdilik benim deneyimlediğim ve araştırdığım kadarıyla artı ve eksileri böyle. Burada sizin için önemli konulara göre tercih edebilirsiniz.
Açıkça tubeless uyumlu jantım olmasına rağmen yolda kalma korkusu yaşayan biri olarak ben de Tubeless'lere geçmedim. Yine sıvı derdi falan gözümde büyüyor. TPU'lara deneye deneye tamamen güvenir hale geldim. İlk başladığımda fazladan standart bi iç lastik taşıyodum yanımda. Zamanla güvenimi kazandılar artık yedek lastikleri de TPU(2 adet) taşıyorum.
Lateks ve "ultralight" iç lastikler de kullanmıştım zamanında, ikisinin de patlama direnci TPU'ya göre çok daha başarısızdı benim için.