Scudo Sports

Laktik Asit Deneyleri

Salih Dinçer

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Haziran 2011
Mesaj
1.002
Tepki
687
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Sedona
Bugün ilginç bir şey denedim; kas ağrıları pahasına, antrenman öncesi laktik asit içerikli kahvaltı yaptım. Tam 220 gram makarna üzerine 140 gram yoğurdu döküp (06:00'da) söylemesi ayıp afiyetle yedim...:)

Üstelik yoğurdun son kullanma tarihi (06.10.2011) iki gün geçmişti ama ekşimemişti. Malumunuz yoğurt laktik asit içeren en yoğun gıdalardan ve fermante olduğu için yaşayan bakteriler var. Yoğurt ekşidikçe laktik asit oranı doğal olarak artıyor. Ayrıca sosun içinde dün geceden karıştırılan sarımsak vardı.

Deney sonucunu daha fazla uzatmadan açıklıyorum:

Sabah 7 sularında Ümraniye'den Avcılar'a gitmek üzere yola çıktım. Git gel tam 100 km. ve şu ana kadar (henüz dönüşteyim) farklı hiç bir ağrı hissetmedim. Aslında 07:45 vapuru ile 10:00-12:00 arası bisiklet kullanmadım.

Sorum şu: 8 saatin 2 saat 15 dk.'sı hariç yolda olduğum müddetçe bu laktik asit nereye gitti?
 
Scudo
Bilemiyorum, belki sarımsak ile alakalı bir şeyler olabilir. Emin olmak için farklı günlerde ve şekillerde bir kaç defa denemek lazım. Denk gelmiş olabilir ki tek deney ile bilimsel bir sonuç elde edilemez. Bir de sade deneyim diyorum. Aslında sarımsaklı yoğurdu seven herkes bir kere denese bu 100 kişi ederse harika bir istatistiki veri elde ederdik.
 
  • Beğen
Tepkiler: Nuri Kongur
Laktik asit kötü bir şey değil ki, hücrelerde enerji üretimi için kullanılan bir madde. Sorun oksijensiz solunumda kullanıldığında açığa çıkan hidrojen iyonu.

Kişinin kaslarinda ve aerobik kapasitesinde bir fark olmadığı sürece yogurdun bir etkisi olacağını sanmıyorum.
 
Salih bey,sanırım hesap etmediğiniz bir nokta var o da şu:
yoğurtla birlikte kalsiyun b6 b12 ve daha bir çok mineral ve yararlı maddeyi de düşünün.O kadar yoğurtan aldığınız laktik asidin ne yapmasını umuyor idiyseniz boşuna beklemişsiniz demektir.Zira besin yoluyla alınan laktoz,damarlardan laktik asit olarak kaslarınıza yerleşecek değil.Her bir besin,farklı taşıyıcılarla ilgili bölgelere gider.Çok fazla miktarda yoğurt ya da süt ürünü yeer içerseniz ve çoğu Anadolu insanı gibi laktoz'a karşı duyarlılığınız var ise,bu size gaz,sancı ya da uyku hali olarak dönebilir.Sonuç,
Laktik ağırlıklı dediğiniz o kadar yoğurt ise,almış olduğunuz güçlü karbonhidratlarla birlikte enerji olarak size dönüp yakıldı.Son bilimsel deneyler laktik asidin,glikozun yakılması sonrasında kaslarda biriken atık maddenin ötesinde,bizzat kendisinin de bir enerji kaynağı olduğunu gösterdi.
 
Laktik Asit hücreye yeteri kadar oksijen gitmesi sonucu tekrar glikoza dönüşür buda kaslara fazla yüklenmeden tempolu bir şekilde bisiklet sürdüyseniz gerçekleşir :)
 
Demek ki bugüne kadar bize yanlış söylemişler. Yani süt ürünlerini antrenmandan önce değil sonra tüketin derlerdi. Hatta bir Polonezköy gezisinde spor salonunda çalışan bazı arkadaşlar Kefir için çok kötü konuştular. Bırakın antrenmandan önceyi soda gibi sürerken içerseniz iyi olmaz diye uyarmışlardı. Biliyorsunuz Kefir çok aktif bir gıda. Azıcık eski olsun ya da kapağı açıkta oda sıcaklığında beklesin hemen ekşir. Bunu da kola gibi kapağı açtığınızda duyduğunuz sesten (ses varsa bakteriler laktik asit üretiyor demektir) anlarsınız.

Hoş kendisi de ekşi bir arkadaştır ya...:)

Son bilgiler ışığında süt ürünlerinden aldığımız laktik asiti vücudumuz öğütüyor öyle mi?
 
daha öncede yazdım bahsettiğiniz şey aynı şey değil,yediğiniz ürün ile vücudun anaerobik ortamda laktik asid üretmesi aynı değil
birde şunu deneyin: 1000m mesafe 170 nabızla yüklenin böyle 5 tane yapın interval antrenman yöntemi uygulayın kadansınzı 100 üzeri olacak ,sonra laktik asid olayını konuşuruz.
 
Abi kasların oksijenle yeterli oranda besleniyorsa laktik asit birikmez kaslarda :)
Kasılmaların sebebi laktik asittir evet.Ancak bu kasılmalar kaslar yeterli oksijenle beslenmediğinde kasların laktik asit fermantasyonu yapmasıyla oluşur.Yani kaslar yeterli oranda oksijenle besleniyorsa banamısın demez laktik asit falan birikmez :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Salih Dinçer
Besinlerle alınan laktik asit ağrıya neden olmaz. Kas dokusu çok anaerobik kalmadıkça laktata ihtiyaç duymaz, ortamdakini işlemekte de bir sıkıntı duymaz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Salih Dinçer
Kendinizi bilim uğruna feda etmişsiniz... İnsanlık sizi hep minnetle anacak...

Aman dikkat edin, kendinize bir zarar vermeyin...

Sağlıklı sürüşler...
 
  • Beğen
Tepkiler: Salih Dinçer
tu kaka sana laktik asit
:)

http://www.performance-edu.com/Insider%20News/Volume%202/Images/lactate%20cycle.gif
görüldüğü üzere kaslarda oluşan laktik asit karaciğer tarafından glikoja dönüştürülüyor
çocuklarda bu çok hızlı olduğundan
yorulmak bilmezler
biz yaşlıların beklemesi gerekir

http://schoolworkhelper.net/wp-content/uploads/2010/07/Lactic-Acid-Fermentation.jpg

kasları çalıştıran aslında ATPdir

tam kimyevi reaksiyon bu
http://1.bp.blogspot.com/_WLU2qJrmqx0/R57J-DeUxrI/AAAAAAAAA7U/E5_KlzXmnAA/s400/lactate.JPG

eğer ağır antrenman yaparsanız
Oksijen kullanımı sınırlanır
ve laktik asit üretimi artar
anaerobik denilen verimsiz sisteme dönülür
o zaman karaciğerin dönüştürme yeteneği dışına çıkmış olursunuz
bu da birikim
yani acı ve performans düşüklüğ demektir
http://www.ptonthenet.com/images/articles/2974_fig01.jpg
http://www.pponline.co.uk/encyc/img/251Cfig1.png

karaciğerinize laktik asit dönüştürme hızının fazla olmasını öğretebilirsiniz bir bakıma
bu da onun kanıtıhttp://veloclublagrange.files.wordpress.com/2011/06/la.jpg
 
Geri