Scudo Sports

La Vuelta 2023

Remco şovunu yaparak tırmanışçı mayoyu garantiledi. Genel klasmancılar arasına girmeye ve geleceğe umut saçtı...Bakalım seneye büyük turlarda hangi sitilde yarışacak. Tabi kendine uygun takım formatı ya da yeni bir yapılanma içinde olması kuvvetle muhtemel...
Karidesler kendi içlerinde P.R. çalışması yapıp imajı kurtarmaya çalışıp yasak mı savdı yoksa vicdan muhasebesi ile aşka mı geldiler tam emin olamadık ..

Scudo
Koskoca Vuelta'nın galibini sosyal medya ve kamu baskısı belirleyecek sanırım. Vingego'nun atağından beri yok efendim kırmızı mayoya atak çekilmez vay efendim o size büyük tur kazandırdı diye yıktılar ortalığı :)

Yoksa Roglic ve Vingego'da Kuss'u geçecek güç elbette var ama takım ve menajerler dünden sonra Kuss'un kazanması kararını almış. Bugunki etapta bunun kanıtı niteliğindeydi.

Evet Kuss, Roglic ve Vingego'nun büyük turları kazanmasına çok büyük yardım etti ve gelecekte de yardım edebilir. Evet Kuss'u ve bisiklet sürme şeklini çok seviyoruz. Ama bu ona takımın büyük tur şampiyonluğu hediye etmesini bence gerektirmiyor. Hele bugün yarışın bitişinde Vingego'nun bilerek basmayıp Kuss'a 5-10 saniye hediye etmesi bence bu "yarışın" doğasına çok aykırıydı.

Basın abi hepiniz, kim iyiyse şampiyon olsun. İlk üç dışındakilerin zaten yetişme şansı kalmadı. Hakeden kazansın. Öteki türlü Kuss'un olası şampiyonluğuna da gölge düşüyor sanki.

Ayrı bir parantez de Remco'ya gerekli. İlk tırmanış etabında fark yiyip genel klasmandan düştükten sonra yarışı bırakır diye düşündüm. Ama sonrasında sürekli kaçışa girerek mayosunu da aldı, 3.etabını da kazandı. Tam bir inatçı keçi.👏🏻

• Beğen
Tepkiler: lrfan ve seko35.50
Koskoca Vuelta'nın galibini sosyal medya ve kamu baskısı belirleyecek sanırım. Vingego'nun atağından beri yok efendim kırmızı mayoya atak çekilmez vay efendim o size büyük tur kazandırdı diye yıktılar ortalığı :)

Yoksa Roglic ve Vingego'da Kuss'u geçecek güç elbette var ama takım ve menajerler dünden sonra Kuss'un kazanması kararını almış. Bugunki etapta bunun kanıtı niteliğindeydi.

Evet Kuss, Roglic ve Vingego'nun büyük turları kazanmasına çok büyük yardım etti ve gelecekte de yardım edebilir. Evet Kuss'u ve bisiklet sürme şeklini çok seviyoruz. Ama bu ona takımın büyük tur şampiyonluğu hediye etmesini bence gerektirmiyor. Hele bugün yarışın bitişinde Vingego'nun bilerek basmayıp Kuss'a 5-10 saniye hediye etmesi bence bu "yarışın" doğasına çok aykırıydı.

Basın abi hepiniz, kim iyiyse şampiyon olsun. İlk üç dışındakilerin zaten yetişme şansı kalmadı. Hakeden kazansın. Öteki türlü Kuss'un olası şampiyonluğuna da gölge düşüyor sanki.

Jumbo Visma için fark eden hiçbir şey yok. Giro'yu ve TdF'i kazanıp Vuelta'da ilk üçü garantilemişler, gelmiş geçmiş en büyük takım dominasyonu denebilir. Bu noktada ha Vingegaard kazanmış ha Roglic ha Kuss. Üstüne bir de seneye iki sponsorun da bırakacağı konuşuluyor. Yani Jumbo ve Visma şirketlerinin hiç umrunda olduğunu sanmıyorum kimin kazanacağının.

İyi olan bassın kazansın demişsiniz. Büyük turların bireysel beceri kadar takım oyunu olduğunu unutmuşsunuz. O gün en iyi hisseden kafasına göre basıp gidecekse, takım olarak orada bulunmanın sebebi ne? Evet Kuss lider gitmemiş olabilir, ama takım liderleri dışında kimase tur kazanamaz gibi bir kural yok zaten. Jumbo Visma takımını bir şirket gibi düşünürsek, şirketin başarısı için elinden gelenin en iyisini yapmış bir çalışanlarını hazır da fırsat çıkmışken ödüllendirmiş olacaklar, bu da bana gayet normal ve etik geliyor.

Gelelim işin sosyal medya baskısı boyutuna. Aksine bir baskıyı, yani Kuss'un kazanmaması için bir baskıyı ya Roglic ve Vingegaard kendi çıkarları ve ihtirasları için kurabilir, ya da bu sporcuların sponsorları daha az para kazanacakları için kurabilir. Zaten birden fazla kez büyük tür kazanmış sporcuların ya da bu sporcuların paragöz sponsorlarının baskısındansa, bisiklet sporuna gönül vermiş, bu sporu takip etmekten keyif alan ve maddi ya da açgözlü bir istekleri olmayan sosyal medya kullanıcılarının baskısı yeğdir.

Son olarak evet, takım arkadaşınız pembe sarı ya da kırmızı mayoyu giyiyorsa ona karşı bir atak yapmazsınız bu bu kadar net.

Yani bu en hızlısı kimse kazansın mantığını anlayamıyorum ben de. Pelotonda bu mantık var zaten, Cavendish o kadar sprinte girdi bi allahın kulu dedi mi basmayım da Cav kazansın?

Ayrıca bu 'en hızlı' arkadaşlar açacaktı gözünü o zaman kırmızı mayoyu bu zamana kadar bırakmayacaklardı takım arkadaşlarında. Strateji yapacağım, başlarda kırmızı mayo istemiyorum, sonlara kafa rahat girmek istiyorum diye aval aval bakınırken işçi emekçi arkadaşlarımız alnının teriyle geçirdi o mayoyu üstüne :)

Kuss dünkü etaptan sonra "kazananlar soğukkanlı olur, ben öyle biri değilim" demiş, kına yakın. Turu Kuss kazanacak, TJV istediğini almış olacak (hatta fazlasını), Jonas'la Primoz da tam bir lider olduklarını, takım oyuncusu olduklarını, kendilerine bunca zaman destek olan takım arkadaşlarına bu iyiliği yapacak kadar yüce gönüllü olduklarını herkese göstermiş olacaklar.

Ah şu senaryo Fransa'da olacaktı ki o zaman görecektik TJV ne kadar iyi bi 'takım'. Bu haliyle bile çok iyiyken, efsane bi hikaye olurdu :)

Jumbo Visma için fark eden hiçbir şey yok. Giro'yu ve TdF'i kazanıp Vuelta'da ilk üçü garantilemişler, gelmiş geçmiş en büyük takım dominasyonu denebilir. Bu noktada ha Vingegaard kazanmış ha Roglic ha Kuss. Üstüne bir de seneye iki sponsorun da bırakacağı konuşuluyor. Yani Jumbo ve Visma şirketlerinin hiç umrunda olduğunu sanmıyorum kimin kazanacağının.

İyi olan bassın kazansın demişsiniz. Büyük turların bireysel beceri kadar takım oyunu olduğunu unutmuşsunuz. O gün en iyi hisseden kafasına göre basıp gidecekse, takım olarak orada bulunmanın sebebi ne? Evet Kuss lider gitmemiş olabilir, ama takım liderleri dışında kimase tur kazanamaz gibi bir kural yok zaten. Jumbo Visma takımını bir şirket gibi düşünürsek, şirketin başarısı için elinden gelenin en iyisini yapmış bir çalışanlarını hazır da fırsat çıkmışken ödüllendirmiş olacaklar, bu da bana gayet normal ve etik geliyor.

Gelelim işin sosyal medya baskısı boyutuna. Aksine bir baskıyı, yani Kuss'un kazanmaması için bir baskıyı ya Roglic ve Vingegaard kendi çıkarları ve ihtirasları için kurabilir, ya da bu sporcuların sponsorları daha az para kazanacakları için kurabilir. Zaten birden fazla kez büyük tür kazanmış sporcuların ya da bu sporcuların paragöz sponsorlarının baskısındansa, bisiklet sporuna gönül vermiş, bu sporu takip etmekten keyif alan ve maddi ya da açgözlü bir istekleri olmayan sosyal medya kullanıcılarının baskısı yeğdir.

Son olarak evet, takım arkadaşınız pembe sarı ya da kırmızı mayoyu giyiyorsa ona karşı bir atak yapmazsınız bu bu kadar net.

Evet bence de Jumbo için farkeden birşey yok. Podyumda ilk üç garanti. İşte bu sebeple bundan sonraki etapların belirleyici tırmanışlarda bireysele dönülebileceğini düşünüyorum. Yoksa tabi ki farkındayım bisikletin takım sporu olduğunun, başlıktaki önceki mesajlarıma da bakarsanız aynı şeyi söylemiştim.

Kırmızı mayo konusunda da romantik olmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Jumbo'nun Vueltaya gelirken ilk planı Kuss'un kazanması değildi. Geçen Tdf'de bunu yaptılar. Van Aert önden gitti etaplarda, peloton yakalayınca Vingegoya destek verebildiği kadar verdi ve çekildi. Bu mantıkla Kuss'un Vuelta'daki rolüde başlarda bence benzerdi. Yani Kuss önde Roglic veya Vingego'ya yardım için bulunuyordu yine. Dolayısıyla bu bir taktikti. Bu açıdan bakarsak da olayın Kuss'un şampiyonluğuna gelmesi de Kuss'un liderine veya liderlerine yapmaması gereken bir durum olarak okunabilir. Kaldı ki bisiklet takımlarında hiyerarşi çok nettir, net olması gerekir. Kuss işçi arıdır, Vingego ve Roglic ise kraliçe.

Yani bu en hızlısı kimse kazansın mantığını anlayamıyorum ben de. Pelotonda bu mantık var zaten, Cavendish o kadar sprinte girdi bi allahın kulu dedi mi basmayım da Cav kazansın?

Ayrıca bu 'en hızlı' arkadaşlar açacaktı gözünü o zaman kırmızı mayoyu bu zamana kadar bırakmayacaklardı takım arkadaşlarında. Strateji yapacağım, başlarda kırmızı mayo istemiyorum, sonlara kafa rahat girmek istiyorum diye aval aval bakınırken işçi emekçi arkadaşlarımız alnının teriyle geçirdi o mayoyu üstüne :)

Kuss dünkü etaptan sonra "kazananlar soğukkanlı olur, ben öyle biri değilim" demiş, kına yakın. Turu Kuss kazanacak, TJV istediğini almış olacak (hatta fazlasını), Jonas'la Primoz da tam bir lider olduklarını, takım oyuncusu olduklarını, kendilerine bunca zaman destek olan takım arkadaşlarına bu iyiliği yapacak kadar yüce gönüllü olduklarını herkese göstermiş olacaklar.

Ah şu senaryo Fransa'da olacaktı ki o zaman görecektik TJV ne kadar iyi bi 'takım'. Bu haliyle bile çok iyiyken, efsane bi hikaye olurdu :)

Evet, geçen tdf'deki Cav'in ikinci olduğu ve Jasper'in birinci olduğu etap bunun örneği. Ve bence çok keyifli bir etap sonuydu. Kazanabilecek en ufak bir fırsatınız varsa kazanırsınız. Cav rekor kıracakmış duralım, Kuss'a tur hediye edelim gibi şeyler bana biraz bu sporun doğasına aykırı geliyor. Romantik, güzel senaryolar ama işin doğası bence bu değil.

Ve aynen katılıyorum, bu senaryo Tdf'de olsa Kuss'a hediye etmelerinin imkanı yok. Buradan da bu hediye etme olaylarının Vuelta'nın organizasyon olarak değerini düşürdüğü sonucuna varabiliriz. Dün Vingego'nun 5-10 saniye Kuss rahatlasın diye bırakması da bu açıdan organizasyona zarar verebilecek hareketler.

Bir de işin bireysel boyutu var. Dün yayında da konuşuldu. Roglic 4 defa Vuelta kazanmış olacak, Vingego Tdf üstü Vuelta kazanmış olacak. Ve bunların karşılığında sözleşmeleri gereği Allah bilir ne kadar milyon milyon dolarlar alacaklar. Bu sebeple, kimse kimseye bedavadan bu işi vermez/ vermemeli. Dışarda 50 lira için adam dövüyor millet.

Takım ve idaresi açısından da ben Vingego gibi bir liderim varken, onun mutsuz olacağı kararı vermezdim. Kuss kalitesinde domestik bulma şansınız Vingego kalitesinde lider bulma şansınızdan daha fazla. Şaşırdığım şey de bu zaten. Jumbo rasyonel ve çok net planlar kurabilen bir takımdı şu ana kadar. Kuss'a turu kazandırma kararı almaları da bana bu açıdan da enteresan geliyor.

Jonas'ın dün 5-10 sn vermesinin de Kuss için değil, bir etap daha fazla kazanabilmek için olduğunu düşünüyorum. Böylece hem Kuss mayoyu alır hem de Vingego'nun da bir nebze daha kabul edebileceği bir senaryo oluşmuş olur.

Son düzenleme:
Sosyal medyada, hem bisiklet sporu duayenleri ve fanatikleri tarafından bu kadar linçten sonra bu turu Sepp'in elinden kimse alamaz. Gerçi Jonas kimsenin ne dediği yada ne hissettiği umurumda değil, önemli olan benim ne hissettiğim dedi ama yinede dün son 500 metre takip etmedi grubu 10 sn verdi takım arkadaşına.

Kalan etaplar kolay, sepp mekanik arıza yaşamaz yada kazaya karışmaz ise zaman kaybetmesi çok zor.

• Beğen
Tepkiler: diusfidius
Evet, geçen tdf'deki Cav'in ikinci olduğu ve Jasper'in birinci olduğu etap bunun örneği. Ve bence çok keyifli bir etap sonuydu. Kazanabilecek en ufak bir fırsatınız varsa kazanırsınız. Cav rekor kıracakmış duralım, Kuss'a tur hediye edelim gibi şeyler bana biraz bu sporun doğasına aykırı geliyor. Romantik, güzel senaryolar ama işin doğası bence bu değil.
Sürekli turun Kuss’a hediye edildiğinden bahsediyorsunuz ama ben bundan bahsetmek istememiştim. Bu mantık bana kalırsa geçen seneki Fransa’nın van Aert ve Kuss tarafından Jonas’a hediye edilmiş olmasıyla aynı mantık gibi geliyor. Uzun tur kazanma olayı bu değil mi zaten, takımın olur ve takımın seni liderliğe taşır. Bu günkü senaryodaki tek sıkıntı Kuss’un takımın lideri pozisyonunda olmaması mı? Olabilir, ama son 3 etap kala liderlikte olduğunu görmezden gelemezsiniz. Ayrıca da takım arkadaşına atak yapamazsın.

Bugün Vuelta'nın dedikodularına muhatap olanlar için rahat, sprint finişini hedefleyenler için stresli bir etap var.
Rüzgarın yönü zorlayabilecek şiddette olabilir.
Neredeyse her sprint finişi kazalarla geçti , bakalım bugün nasıl bitecek?

profile-vueltaaespana2023stage19-64dc16381d4bf.png

15.30-19.00 arası izlenebilir.

Sürekli turun Kuss’a hediye edildiğinden bahsediyorsunuz ama ben bundan bahsetmek istememiştim. Bu mantık bana kalırsa geçen seneki Fransa’nın van Aert ve Kuss tarafından Jonas’a hediye edilmiş olmasıyla aynı mantık gibi geliyor. Uzun tur kazanma olayı bu değil mi zaten, takımın olur ve takımın seni liderliğe taşır. Bu günkü senaryodaki tek sıkıntı Kuss’un takımın lideri pozisyonunda olmaması mı? Olabilir, ama son 3 etap kala liderlikte olduğunu görmezden gelemezsiniz. Ayrıca da takım arkadaşına atak yapamazsın.

Dün son yokuşa kadar bence bir problem yoktu. Ama dün yarış sonunda Vingego'nun kasıtlı olarak Kuss'a saniye vermesi bende turun hediye edildiği hissi oluşturuyor...Yoksa aralarındaki saniye farkını dün Vingego çok rahat bir şekilde kapatarak kırmızı mayoyu alabilirdi. Keza son 5km yokuşlarda tempo bile yapmadı.

Ama umarım bu bir hediye değildir ve kalan etapları kazanmak için Vingego Kuss'a saniye hediye etmiş gibi yapıyordur. En azından ben Jumbo'dan bunu bekliyorum.

Evet, uzun turlarda takımın daha güçsüz olan bisikletçileri daha güçlü ve yarışı kazanmaya en uygun olan bisikletçiyi taşıyabildiği kadar taşır. Kuss bunu biraz abartmış olabilir, zamanı gelince de liderine bırakmalıydı bence:)

IMG_20230915_125756.jpg

Roglic 5. kez kazanıp başka bir lige girmek istiyor ki bu normal. 5 aydır bu yarış için çalışıyor, zira Jonas TdF, Roglic Giro ve Vuelta için belirlendi sene başında. Bu sene sonunda gidişi kesinleşebilir. Dürüstçe röportaj verip hislerini anlatması takdire değer.

Dünkü etap sonunda ispanyol polisler jumbo visma çalışanına saldırmış ( sebebi neyse artık ) Videosu nette mevcut..

Screenshot 2023-09-15 at 15-53-22 Police tackle Jumbo-Visma staffer after altercation at the V...png

Çalışan olmadığı, akredite kartı olmayan, kamafule olmuş bir seyirci olduğu söyleniyor.
Burada videosu var ve site jumbo visma çalışanı olduğunu yazıyor. Ayrıca videoyu dikkatli izlerseniz boynunda akredite kartı mevcut. Aynısını bu sene Cofidis çalışanınada yapmış ispanyol polisler.

(link)

Pols takım arabalarının geçmesi için bu arkadaşın çekilmesini istemiş ve ufak bir sözlü atışma olunca biraz sert müdahale etmişler anlaşılan. Kaynak Vingegaard.

Olacak iş değil, gene sprint finişi kazası.Üstelik en büyük favori Groves etkilenip asfalt üstünde yatıyor..
Dainese, sezona ve D.S.M.takımına vedasına iki arkadaşı kazada etkilense de harika bir son ile noktayı koydu..

profile-vueltaaespana2023stage20-64dc16453fe76.png

İşte tüm kozların devreye sokulacağı etap.
Tüm dünya bu iniş-çıkışlar sonunda sıralamanın nasıl olacağını merak ediyor.
Yayın başlamış, 19.00 gibi bitecek...

Haydi bakalım tebrikler Kuss ve Jumbo'ya!👏🏻 Akıllarda tek soru acaba Jumbo gelecek sene daha neyi hedefleyecek? :) Tarihi bir poz.
IMG_20230916_183205.jpg

• Beğen
Tepkiler: lrfan ve gunerokn
Gelecek senenin hedefi Wout Van Aert’a mayo giydirip tur kazandırmak 😅

• Beğen
Tepkiler: diusfidius
Geri