Scudo Sports

Kurtlar Vadisi Irak

Eyvallah Murat...
Gerçekten biraz fazla hararetlendim galiba
Tekrar geçmiş olsun dostum...

Scudo
Televizyonun popüler dizisi Kurtlar Vadisi'nin merakla beklenen sinema versiyonu Kurtlar Vadisi Iraq gösterimde... Irak'ı işgal eden Amerikalılar'a karşı sert eleştiriler getiren filmin konusu, Kuzey Irak’ta konuşlanmış onbir kişilik özel Türk kuvvetinin, Amerikan birlikleri tarafından sorgulanmak üzere götürülürken başlarına çuval geçirilmesi olayına dayanıyor... Dört dalda Oscar'a aday gösterilen Aşk ve Gurur, yönetmenliğini John Madden'in üstlendiği Kanıt, Diane Keaton'lı Aile Bağları ve İranlı yönetmen Mohsen Makhmalbaf'ın yönettiği Seks ve Felsefe bu haftanın diğer filmleri oldu.

Geçtiğimiz yılın Nisan ayında sinemalarımızda Bride & Prejudice / Gelinim Olur musun? adlı bir film vizyona çıkmıştı. İngiliz yazar Jane Austen'in Pride and Prejudice adlı romanından uyarlanan filmde, kızlarını zengin bir kocayla evlendirmek isteyen bir annenin çabaları komedi unsurlarıyla anlatılıyordu... ABD, İngiliz yapımı olan film, Hintli oyuncularıyla, şarkılarıyla, danslarıyla, görüntüleriyle eğlenceli bir müzikal komediydi...

Pride and Prejudice adlı roman, yine bir İngiliz filmine konu oldu... Dört dalda Oscar'a aday gösterilen Pride and Prejudice / Aşk ve Gurur, ilginç diyaloglarıyla, müzikleriyle, danslarıyla, kostümleriyle, görüntüleriyle zevkle izleniyor. Romantik filmlerden hoşlananlar kaçırmasın...

Gwyneth Paltrow, Anthony Hopkins, Jake Gyllenhaal, Hope Davis gibi güçlü oyuncuların rol aldığı Proof / Kanıt, David Auburn'ün yazdığı aynı adlı tiyatro eserinden yarlandı... Filmin yönetmeni Mrs. Brown, Shakespeare in Love / Aşık Shakespare, Captain Corelli's Mandolin / Corelli'nin Mandolini filmlerinin yönetmeni John Madden...

2001 yapımı A Beautiful Mind / Akıl Oyunları'nı akla getirse de farklı bir konuyu işleyen filmin kahramanları, kafası iyice karışmış dahi bir matematikçi, kendisi gibi matematikçi kızı, eski öğrencisi bir genç ve sonradan New York'tan çıkagelen diğer kızı... Anthony Hopkins'in canlandırdığı Robert, yaşamının çok erken çağlarında matematik biliminde şaşırtıcı ilerlemeler ve buluşlar yapmış dahi bir matematikçidir. Son dönemlerde zihinsel bir dengesizlik içine giren Robert'la, kızı Catherine (Gwyneth Paltrow) ilgilenmiştir...

Bu dönem Catherine için, kendisini de derinden etkileyecek zor bir dönemdir. Sürekli babasının yeniden sağlığına kavuşacağı ihtimaliyle yaşayan genç kız, babasıyla ilgilenirken matematik eğitimini de yarıda bırakmıştır. Film, bize bunları ayrıntılarıyla geri dönüşlerle anlatırken, Catherine'nin de babası gibi dengesiz biri olup olmadığı konusunda şüpheye düşüyoruz... Bu konuda kızkardeşi Claire'in de (Hope Davis) şüpheleri vardır... Babasının eski öğrencisi Hal (Jake Gyllenhaal), Catherine'nin sorunlarını, bulduğu kanıtlarla çözebilecek midir?..

Proof / Kanıt, bu haftanın izlenmesi gereken bir diğer filmi... Gwyneth Paltrow bu filmdeki performansıyla Altın Küre'ye aday gösterildi...

Filmde sözü geçen Stone ailesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da Noel'de biraraya geliyor. Ailenin en büyük oğlu yeni kız arkadaşını ebeveynleri, erkek kardeşleri ve kızkardeşleri ile tanıştırmaya getirir. Ama anne Sybyl (Diane Keaton) ve Stone ailesi, en büyük oğulları Everett’in (Dermot Mulroney) kızarkadaşı, Meredith Morton'un (Sarah Jessica Parker) gelişinden pek mutlu olmazlar...

New Yorklu bir iş kadını olan Meredith, kıyafetinden, makyajına kadar her haliyle farklıdır. Erkek arkadaşının ailesi ile iletişim kurmaya çalışmakta, onların sohbetlerine dahil olmak için elinden geleni yapmaktadır. Ama bir parçası olmaya çalıştığı bu topluluğu aslında hiç anlamamaktadır... Everett ise, Manhattan’da çalışan üst düzey yöneticilerden biridir. Hikayenin başında olduğundan çok daha alçak gönüllü gibi görünen Everett, eve geldikten sonra, gerçek kişiliğini ortaya koyar ve aslında Stone ailesinin diğer fertlerinden pek de farklı olmadığı anlaşılır...

Morton konusu, Stone ailesinin Noel tatilinde konuşacakları tek konu olunca, Merdeith başa çıkamayacağı bu durumdan uzaklaşmak için şehirdeki otellerden birine taşınır. Claire Danes'in canlandırdığı kızkardeşi Julie'nin ona moral vermesi için gelişi ve Everett’in üzerinde beklenmeyen bir etki yapması ise Stone alesini alt üst eder... Tatil bitmeden ilişkiler ortaya dökülür, sırlar açığa çıkar ve Stone ailesi birbirlerine olan tüm sevgileri ile biraraya gelirler...

Yönetmenliğini Thomas Bezucha'nın üstlendiği The Family Stone / Aile Bağları, sevimli bir aile komedisi... Film, Diane Keaton, Dermot Mulroney, Sarah Jessica Parker, Rachel McAdams, Luke Wilson, Craig T. Nelson ve Claire Danes gibi oyuncularıyla izlenmeyi hak ediyor...

İranlı yönetmen Mohsen Makhmalbaf'ı daha önce Kandahar ve ülkesindeki sansür nedeniyle 1990 yılında İstanbul’da çektiği Nobat e Asheghi / Aşk Nöbeti adlı filmlerinden hatırlıyoruz... Mohsen Makhmalbaf, son filmi Sex & Philosophy / Seks ve Felsefe'de değişik bir konuya el atmış... Yönetmen filminde aşk, sadakat ve sevgiyi sorguluyor. Film, aşkın doğasını anlamaya yönelik bir felsefe denemesi... Değişik film izlemek isteyenler için bir alternatif... Sadece Beyoğlu Alkazar Sineması'nda gösterilecek...

Arkadaşlar filmi (Kurtalar Vadisi Iraq) seyretmeden gerçekten yorum yapmayın ! Olay çuval olayı değil... Çuval bahane... İnsanlara geçrekten çok yararlı bilgiler, mesajlar veriliyor. Film tek kelimeyle muhteşem olmuş. Gerek görsel açıdan gerek konu ve gerekse gerçek hayatla ilişkisi ve en önemlisi verilen mesajlar bakımından...

Kimsenin Amerika'dan intikam aldığı falan yok. Basın çuvala takıldı... Neden acaba ?!... Sanırım filmi izleyenler bunu da anlayacaklardır!

Bugüne kadar bu forumda Akıl Oyunları dışında hiç bir filmi tavsiye etmedim. (onunda konusu çok güzeldi) Kurtlar Vadisi Irak'ı mutlaka seyredin diyorum Seyredin sonra tartışalım. Seyretmenden yorum yapanlar gerçekten yanılıyorlar, çok haksızlık ediyorlar ve de çok şey kaçırıyorlar!

Hayatımda izlediğim en anlamlı filmlerden biriydi. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.

Bırakın Necati Şaşmaz'ın oyunculuk kabiliyetini, bırakın çuvalı, bırakın Amerika'dan alındığı söylenen intikamı. Filmi izleyin pişman olmayacaksınız.

Merhaba Arkadaşlar ,
Beğenin beğenmeyin Ben Türk Sineması'nda da Artık böyle başarılı aksiyon filmlerin yapılmasını bekleyen biriydim.
Bıkmıştım Bir oda da geçen Aşk,ihtiras,ihanet,kıskançlık vb.
filmlerden,

Artık Büyük bütçeli filmlerin yapılması Sinemamız açısından çok önemli bir adım olsa gerek.
Filme siyasi fikirlerle değil de Türk Sineması GElişimi açısından değerlendirmek ve Son zamanlardaki filmleri o açıdan değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.

Bu fikir de doğru. Teşekkürler. Eskiden Rambo'yu seyredip vay be adamlar yapmış denirdi. Şimdi Kurtlar Vadisi'ni izleyip vay be adamlar yapmış diyorsak ne mutlu :) Bu film Türk sineması için de gerçekten çok önemli. Umarım bu kalitede filmlerin devamı gelir.

Not: Siyasi açıdan değilde insani açıdan anlamak lazım filmdeki bazı mesajları. Irak'ta yaşananları hangi siyasi irade kabul edebilir ki ?...

Geri