Scudo Sports

Ktm mi merida mı?

@adilmusazafer

Aşağıdaki linkte yazana göre KTM de uzakdoğuda üretiyor kadrolarını..

(link)

Bu arada bu utanılacak veya kalitesini düşürecek birşey değil; orta-üst sınıftaki hemen hemen tüm bisiklet kadroları uzakdoğuda üret(tir)iliyor.

(link) de, daha çok amerikan pazarı odaklı olmakla birlikte, şu kim aslında neden nerede üretiyor sorusuyla ilgili geniş bir yazı var.

not: Bu arada cevapta bahsi geçen abimizi tenzih ederim, ancak bisiklet sektöründe pozisyon edinen kişilerin 2+2=4 demelerine bile şüpheyle yaklaşıyorum, bisiklet ile ilgilenmeye başladığımdan beri nerde bisiklet sektöründe çalışan birisiyle konuşuyorum (yöneticisinden satış temsilcisine, bisiklet tamircisinden firma sorumlusuna), kafadan atma seviyesi inanılmaz yükseklerde kalıyor. Bu sektörün genel bir problemi.

Scudo
Verdiğiniz linkte Ktm'nin hem çinde hem taiwanda ve Avusturyada monte edilip boyandığı yazıyor. Zaten artık Apple dan tut Cat çizmeye kadar Çinde üretiliyor. Ama marka çizgisinde tabi. Yine diyorum; Sedona kullandım ve Merida çok yakın arkadaşım kullanıyor yaşadığım sorunlara ve yaşadığı sorunları çok iyi biliyorum. Yaşadığımız sorunlar kadro ile ilgili değil. O yüzden arkadaşa Ktm diyorum. Hiçbir markaya da çamur atmıyorum.

Biraz daha açacak olursam geçen yıl aldığım sedona geldiğinde vites ayarları aşırı şekilde bozuk jant ayarları çok bozuk ve lastik şeritleri yamuk boyanmıştı. Bisikleti geri gönderdik gelen bisiklette yine jant yamuktu ve maşa kilidi çalışmıyordu. 3. kez gelen bisikleti artık kabul ettim.1 ay civarı kullandıktan göbeği değiştik. (geçer dediğimiz bir sesten dolayı) geçtiğimiz ağustos ayında yine bi arkadaşım sedona aldı benzeri problemleri yaşadı 1 ay civarı kullanıp sattı. Merida alan arkadaşımın da maşası arızalandı aslı bisiklete yolladı geri geldiğinde maşa müthiş bi şekilde çizilmişti. Geri gönderdi aynı maşayı gönderip hediyeler gönderdiler falan filan gibi. bana gelen bisiklet kutusunda da almanca yazılar vardı bilemiyorum. Sanırım kim olsa "la bu yurtdışından gelmiş" derdi. Zaten bayi dediğim adam çok samimi aile dostumuz. Yurtdışından hazır gelecek demişti ambar tırıyla. istanbuldan da açılmadan direk buraya.

Saygılar sunuyorum herkese :)

Saygilar bizden efenim :)

@adilmusazafer

Yok, pek oyle demiyor.

Manufaturing Country: Taiwan, China, assembled and painted in Austria

Uretim ulkesi, Tayvan, Cin, Avusturya'da da birlestiriliyor (assembled) ve boyaniyor (painted) diyor; ki ben de oyle demistim zaten:

Bildiğim kadarıyla -diğer bir çok marka gibi- KTM'nin de kadroları Çin veya Tayvan üretimi. Tasarımları, boyama, decal ve komponent montajı işlemleri Avusturya'da yapılıyor.

Tekrar soyluyorum, kendi kadrosunu kendi ureten cok az firma var; KTM de bunlardan birisi degil, fason urettiriyor bir ureticiye, kendi montajini, tasarimini, boyamasini vs. kendi yapiyor. Bu da kotu birsey degil. Ha derseniz ki, birinin montaji Avusturya'da, digerinin ki Tayvan'da, o zaman anlasilabilir (ki o duruda da Tayvanli ureticilerin kalite anlaminda bu kadar teknik bilgileri varken cok kotu olacaklarini dusunmuyorum)

Merida konusunda da, tek bir ornekten genelleme yapmak dogru degil. KTM ile de benzer problemler yasayabilirsiniz; ustelik KTM'nin distributoru kim bilmiyorum ancak, Merida'nin distributoru Asli Bisiklet bir problemle karsilasildiginda oldukca iyi geri donusler yapan bir firma olarak bilinir.

Ben her iki bisiklette de alan kisinin herhangi bir memnuniyetsizlik duyacagini sanmiyorum; tamamen zevk meselesi bence.

Marka kotülemek için değil ama memleketimin gerçekleri ve gözlemlerimle şunu yazayım.
Sedona'yı öğrendim ama Merida öyle ağım-şahım montaj yok. Arkadaş 4000 tl ye yakın para verip aldığı merida speeder 500 ilk turunda baktım gidon yanlamasına merkezde değil.Allahtan alyan takımları hep yanımdadır. bisikleti kenara çektik ve kontrol ettiğimde gidonun sıkılmadığını gördüm. Bunlar sinek mide bulandırir hatalar değil Ciddi sorundur.yolda arkadaşın onune araba ciksaydi ve ani frende olabilecekleri tahmin dahi edemiyorum.ama masaallah parayı istediklerinde -Dunya markasıdirlar,hizmete geldigindende arka mahalle hizmeti bike yok.( benim sedona da kafro kulagındaki boşluk,merida gidonda sikilmamış vida )

Yine söyleyeyim ve müsade isteyeyim. Sedona ve Merida iyi markalar. Çok yakışıklı kadroları var. Aslı Bisiklet'te çok ilgili bir firma fakat, sedona da bu tür sorunlar yaşadım. Merida'da da benzeri sorunlar yaşayan arkadaşları görünce tercihimi Ktm den yana kullanırım diyorum şimdi. Herkese saygılar sunuyorum.

@adilmusazafer @Mert E. Kadrolar uzak doğuda yapılıp niye Avusturya'da boyanıyor diye merak ettim ama sanırım fotoğraftaki made in Austria yazısını yazabilmek için gibi geldi bana, üretimin son aşaması avusturyada tamamlandığından böyle bir yazı yazmayı uygun görmüş olabilirler. Sonuçta alıcı kişi için pozitif bir unsur olarak görülüyor, diğer rakiplerin bir adım önüne geçebilmek için, veya fark yaratmak için.
Artık günümüzde nerede üretildiği değil kimin ürettirdiği önemli bence, yani arkasındaki firmaya güveniyorsanız o iş tamamdır

(link)

Doğrucu olunca paratoner etkisi oluyor ama benim genlerimde böyle.
Sedona ust seviye olanlari bilmen ama orta seviye diye bileceğim bisiklette bir defa kullandığım bisiklet kilitinin plastik korumasindan boyasını matlaştirdi. Sticerları cok güzel olabilir ama boyayı asıl koruyan mat vernik ya yok yada yok. Mesleğim olan deri giyimde bile derinin kalitesini son kat vernik belirler. Dogruya dogru.

@Asusmune

Aynen, burada da adim adim, Made in Austria derken neleri kapsadigini yazmislar iste (Turkceye cevirdim)

1. 150'den fazla farkli bisiklet modeli Mattighofen, Avusturya'da gelistirilir.
2. Jantlarin elle orumu maksimum kalite ve guvenlik saglar.
3. KTM bisikletleri dunyanin en iyi komponentleri ile donanir.
4.Kompleks toz kaplama tesisi. Boya icin KTM suda cozunen renkler kullanir.
5. Kompleks toz kaplama tesisi. Boya icin KTM suda cozunen renkler kullanir.
6. Fabrikada her gun 750'ye kadar bisiklet montaji yapilir.
7. En yeni test ekipmanlari en yuksek kaliteyi saglar.
8. Bir bisikletin yasam dongusu 70 saat boyunca canlandirilir ve test edilir. Iste bu yuzden KTM alasim kadrolar icin 5 yil ve karbon kadrolar icin 3 yila kadar garantiyi uzatir.

Goreceginiz gibi KTM'nin Made in Austria'sinda kadro uretimiyle ilgili bir asama yok, ki bu da cok normal..

Gene goreceginiz gibi KTM, belki de bu sebepten kadrolarina sureli garanti veriyor. Misal Giant belki de bu yuzden omur boyu garanti vermekte kadroya (alasim icin oyle, karbon icin emin degilim) Keza Trek de kendi kadrosunu uretmez ama bildigim kadariyla omur boyu garantili.

Merida konusunda bir bilgim yok.

Geri