@Hızlı
@Hızlı
Hızlı'cım merhaba
İlk önce Mavi bisiklet kampanyası hakkında cevap vermeye başlayayım. Senin dediğin gibi bende bu kampanya sonucunda ne kadar katılım oldu, ne kadar para , kanserliler için Roche tarafından ilgili kurumlara devredildi, hep merak etmişimdir.
Şimdi senin sorunu görünce nette bir araştırma yaptım, ama sonuç hakkında tek bir yere ulaşamadım. Halen Mavi bisikletim kampanyası, hakkında eski okuduğumuz, yazılar mevcut. Sonuçları hakkında hiç birşey yok. Sanıyorum, reklamdan başka amacı olmadı gibi geliyor bana. Ama bir bilgisi olan varsa bende aydınlatılmak isterim.
Gelelim KRON XC 1000 hakkındaki soruna.
Ben sana bir profesyonel olarak cevap veremeyeceğim. Ama bir kullanıcı olarak bildiklerim doğrultusunda cevap vermeye çalışayım. Ben Kronumdan çok memnunum. Senin de memnun olduğunu , sadece, ilk bindiğinde yorulduğunu görüyorum. Daha önce kişinin, bindiği bisikletin ,aerodinamik açıları mutlaka değişiktir. Kron a alışıncaya kadar yorabilir. Mesela ben , yarış bisikletine ilk bindiğim günler , o kadar çok yorulmuş , ensem , sırtım ağrımıştı ki sorma. Tabi başka bisiklete göre vucudum alışık olduğu için yorulmuştum. Zaman içinde yarış bisikletinin , yapısına da vucudum alıştı, şimdi yorulma olayım bitti.
Bir ikinci hususta, kendi kullanım bilgilerime göre cevap veriyorum, bu konuda çok uzman değilim, ama sanıyorum , doğru düşünüyorum.
Bizler hepimiz MTB bisikletlerimizi alıp, sonrada gidip şehir içi veya asfalt yollarda kullanıyoruz. MTB bisikletleri kullanım yerleri, üstünde gelen lastiklere göre, direk arazide ve toprak yollarda, yani , asfalt harici yollarda olması gerekli.
Aynı dağ taş için yapılmış Jeep leri gidip şehir içinde kullanmaya benziyor.
Bence bizler eğer MTB bisikletlerimizi asfalta yollarda kullanacaksak, MTB bisikletlerimize silik lastikler takıp, o lastiklerle asfalta kullanmamız gerekli diye düşünüyorum.
MTB lerin orijinal dişli lastikleri asfalta gerçekten çok fazla tutunuyorlar, sürtünme kuvvetinin çok olması sonucunda da kişi MTB yi asfaltta sürerken çok yoruluyor.
Bunu önlemenin bir yolu da , asfaltta kullanırken, lastiklere, verilen lastik basıncının en yükseğini basmak olacaktır. asfaltta, dişli lastiklere, verilen en yüksek basıncı uygularsak, sürtünme kuvveti azalacağından, yorulma bir miktar azalır. Ama tabi ki, bu tam havalı lastiklede toprağa girilirse, lastikler yere tam tutunamazlar ve kayma sonucu düşme kaçınılmaz olur.
Mesela benim MTB bisikletimin, üstünde gelen lastiklerimde yazan, en alçak 40 psi, en yüksekte 60 psi hava yazıyor. İkisinin arasında çok büyük sürüş farkları ortaya çıkıyor.
Anlattıklarımı özetlersem, MTB si olanların 2 tip lastik sahibi olmaları gerekli diye düşünüyorum. Asfalt için silik lastikler, toprak ve arazi içinse dişli lastikler.
Tabi asfalta silik lastiklerin yağışlı havada buz üstündeymiş gibi kayacağıda unutulmamalıdır.
Mesela forumdan ''cey cey'' geziye çıkarken birgün önceden bana sorar, 'abi yol asfaltmı toprak mı ' diye. Asfaltsa ince teker yarış bisikleti ile gelir. Topraksa, dişli teker MTB si ile.
Forumdan Ercan da aynısını sorar. o da asfaltsa düz, silik lastiklerini Kron 4000 ine takar, toprak ağırlıklı ise de,Kron 4000 nine, dişli Mtb lastiklerini takar. En güzel cevabı bu arkadaşlar vermiş oluyorlar.
Bu yazdıklarım, benim tecrübeyle edindiklerim. Bu konuda herhangi bir uzmanlığım yok. Yanlışım varsa da şimdiden özür dilerim.
yardımcı olabildiysem ne mutlu.
Sevgi ve selamlarımla.
Hoşçakal.