Bisiklet sürücülerinin en iyi dostları tabii ki köpekler değildir ama bütün sürücülerin köpeklerin en tehlikeli saldırılarında bile tehlikeyi atlatmayı başarırlar. Sevimli köpekler bisikletlerden neden böyle etkileniyor? Biz bunu araştırdık, Yanından hızlı bir şekilde geçildiği zaman bisikleti kaçırılmaması gereken bir av gibi görüyor. Bir de bisikleti kullanan kişi pedallara basıp biraz daha hızlanırsa köpek bunu bir yaban hayvanının kaçma refleksi gibi algılıyor ve yakalayabilmek için o da daha hızlı koşmaya başlıyor. Köpek çiftliği sahibi ve terbiyecisi Andreas Hutte'nin düşüncesi ise biraz farklı, Hutte "Bence yanından bu kadar hızla geçilmesi onu sinirlendirip agresif yapıyor ve bunu oyun sanıyor. Bisiklet kullanan hızlandığı için ona sırtı dönük kalıyor ve köpek bu durumu kullanıyor" diye açıklıyor.
Hangi nedenle olursa olsun köpeğin korkuttuğu bisiklet sürücüsünün hemen bir karar vermesi gerekiyor, daha da hızlanıp kaçmak mı, en yakın ağaca çıkmak mı, yoksa ısırılmak mı? Armin Baur'e göre "Ölü bir köpek iyi köpektir". Suebyalı bisikletçi antremanlarında ne zaman bir köpek havlaması duysa nefesini tutuyor, yüreği ağzına geliyor. "Dişlerini gösteren bir köpek yolunu kestiğinde ne yaparsın" dediğimizde şöyle yanıtlıyor:
"Dişleri baldırıma geçecek mi bilemiyorum. Bu duyguyu bütün bisikletçiler hissederler".
Oysa "Korkunç görünümde insan eti yiyen köpekler bana çok saçma geliyor" diyor Manfred Beinlich. Bu adam ne konuştuğunu çok iyi biliyor. Beş yıldır polis başkomiseri aynı zamanda profesyonel bir bisiklet sürücüsü. éBütün görevim süresince bisiklet sürücüleri ile köpekler arasında kesinlikle önemli bir sorun çıkmamıştır. Aslında bisikletçiler başka tehlikelerle karşı karşıya. Köpekten daha önemli olan dikkatsiz araç kullanan sürücüler. Onlar daha çok tehlike saçıyor" diyor. Başkomiser Beinlich şunları ekliyor:
"Köpek korkusu altmışlı yıllarda başlamıştır. Asılsız söylentilere dayanır. Bu zamandan itibaren köpek kötü bir imaj bırakmıştır. Bu da büyük haksızlıktır".
Fakat köpeklerle bir olay yaşayanlar durumu çok farklı değerlendiriyorlar. Örneğin Toni Wöllfinger "Bisikletle ilk kez komşularımın evine doğru ilerlerken iki köpek de havlayarak peşimden koşmaya başladılar. Çok fazla düşünmedim çünkü ikisi de beni çok iyi tanırdı. Fakat birden köpeğin dişlerini baldırımda hissettim. Hani havlayan köpek ısırmazdı?" diye konuşuyor. Manfred Beinlich ise "Orta büyüklükteki bir köpek çok kısa bir zamanda ortalama saatte 50 km hıza ulaşabilir. İyi bir bisiklet sürücüsünün daha hızlı gidebilmesi gerekiyor. Özellikle yokuş aşağı sözkonusu olduğu zaman. Yapabileceğiniz en mantıklı davranış hemen bisikleti durdurmak. Bu olay köpeğin kovalama refkesini söndürüp bütün ilgisini yok eder." diyor.
Dieter Lenk ise bununla yetinmiyor, "Onun yüzünden durmak zorunda kaldığım zaman yere eğilip elime bir taş geçiriyorum. Bunu gördükleri zaman kaçıyorlar taşı atmama bile gerek kalmıyor" diyerek bu konudaki tespitlere yeni bir boyut getiriyor.
Herşey bir yana bisiklet en güzel koruyucunuzdur. Manfred Beinlich'e göre "Köpeklerin karakterleri insanlarınkine benziyor. Bazıları bağırıldığı zaman, tehdit edildikleri zaman, bazları hava pompasından, su şişesinin püskürtülmesinden korkar. Fakat bütün bunlar yüzde 100'lük bir koruma sağlamayabilir. Göz yaşartıcı spreyler insanları etkilese bile köpekler üzerinde pek etkili olmuyor. Bence en iyi koruyucunuz bisikletiniz olacaktır. Köpek havlayarak üzerinize geldiği zaman sırtınızı bir ağaca dayayın ve gidonu silah olarak kullanın. İki üç kez saldırıp size ulaşamadıysa ilgisi geçecek ve yanınızdan uzaklaşacaktır. Tek yapacağınız şey her saldırışında direksiyonu köpeğe çevirip sizin yanınıza gelmesini engellemektir."
Köpek gitmeye niyetli değilse : "O zaman işte bir tek çareniz kalır. Bir sopa ile kovalamak ve eğer yapabilirseniz burnuna sert vuruşlar yapmak. Bir köpeğin en hassas bölgesi burnudur. ama çoğu köpek sahibinden fazla uzaklaşmaz. Onları oyalamak ve aynı zamanda yardım istemek üzere seslenmek yapabileceğiniz en iyi iştir. İşte bu saniyeler insana bir ömür gibi gelir.".
YASAL DURUM:
Köpek sürücüye bir zarar vermiş ise sahibi bunu karşılamak zorundadır. Bu nedenle derhal polise bildirilmesi gerekir. Eğer köpeği öldürme gereği duyulmuş ise, bu kez yasal yönden zarar görene hak verilir. Ama sadece hakkını kanıtlayabilecek tehlikeyi gösterebildiği zaman. Bu kulağa çok kötü geliyor ama yaralanmış yada parçalanmış bir bisiklet sürücüsü olmaktansa ölü bir köpek daha iyidir.
NOT: Bu yazı bir çeviriden alınmıştır. Kaynak : Genç Bisiklet Dergisi Ekim/93 Hiç bir koşulda bir köpeğe zarar verilmemesi gerektiğini düşünüyoruz... Sonuçta bisiklet de köpekler de doğanın bir parçasıdır...
Bence bir köpek gördüğünüzde yavaşlamak ve ona bir şeyler ikram etmek hem bu ikramı köpeğin önüne atarken köpek sizden tırsar kaçar ya da ikramı yemeye başlar bana bir keresinde oldu.Kendi başıma tura çıkmıştım yokuştan hızla inerken önüme bir kaç köpek çıktı tırstım tabi hemen durdum.Köpek bana bakıyor ben de köpeğe o sırada çantamdaki biskivitleri çıkarıp ona atmak geldi aklımdan altım attım önlerine köpekler benden tırstılar ama sonra gelip biskivitleri indirdiler bende yoluma devam ettim.Ne olursa olsun köpekler bizim en iyi dostumuzdur...