Scudo Sports

Köpek kovalayınca kaçmayın, sevin!

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
@Punctum
Provake etmek ile ne alakası var? Yukarıda sokak köpeklerine atıp tutulmuş. Sokak köpekleri adamı öldürdü diye video paylaşılmış. Kimisi hayatında bir lokma vermeden herhangi bir canlıya, onun yaşamı üzerinde söz hakkı varmış gibi ölüm kampı olan barınaklara atılsın demiş. Hayatında 1 kere barınak görmemiş, hayvanların öldürüldüğünden bir haber atıp tutuyor millet. Provake edenler olayları bilmeden yorumlayanlardır. Hayvanların yaşama alanı burası o kadar, bundan öte bir şey yok. Onların yaşama hakkı, herhangi bir insanın hobisinden daha değerlidir.

Kontrolsüz biçimde ürüyorlar evet. Devlet bir şey yapmıyor, öldürüp geçiyor. Halk zaten canlıya değer vermiyor. Yukarıda kış geldiğinden bahsetmişsiniz, açlar demişsiniz. Aç olduklarını, üşüdüklerini biliyorsunuz yani. Neden beslenmelerine yardımcı olamıyorsunuz? Koskoca mahalle birkaç sokak köpeğinin karnını doyurmaktan aciz mi? İnsan olarak herkesin görevidir bunların karnını doyurmak.
Sokak köpeklerini toplayıp bir alana kapatalım işi yeni kanunla yasalaşacak, belediyelerin zehirlemesi, öldürmesi yasallaşacak yani. O canların ölümü umarım hayat kalitenizi arttırır da boşuna can vermiş olmazlar.

@ahlaksız
Ben her canlının ölümünr üzülürüm merak etme. Vicdanım var benim, empati yapabiliyorum her canlı ile.
Köpekler yüzünden ölene de üzülürüm, insan yüzünden katledilene de üzülürüm. Bence sen bunları yazdığın için daha çok ağla. Çünkü sen ne köpeğe ne de insana üzüldüğünden dolayı yazıp paylaşmıyorsun, siyasetçiler gibi haklı olmaya çalışmak için paylaşıyorsun.

Bu canlılar ne kadar yabani olsalar da evcilleşmiştir artık, insana bağımlıdır kedi-köpek gibi canlılar. Kendi hayatlarını idame ettirmek için yeterlilikleri yoktur. Artık bunun farkında değilseniz ne diyeyim. Devlet masraftan kaçınmak için her zaman öldürme yoluna gitmiştir, bundan sonra da gidecektir zira ülkede canlılara değer veren insanlar bir elin parmağını geçmiyor, hayvanları seviyorum ama.. diye cümleye başlayanlar da o canlıların kanı ellerinde olmadığı sürece ölmelerini umursamayan insanlar.

Ben videoyu cevap hakkı doğduğı için paylaşmış bulunuyorum. Amacım sizin hayvan düşmanlığınızı körüklemek ve bunları yazmanızı sağlamak değildi. Sadece köpeklerin insanları öldürdüğü nadir olayları paylaşırsanız amerika gibi olursunuz. Sen benden 1 öldürdün ben sana soykırım yapayım.

Scudo
@ahlaksız

Anlamak zorunda değilsiniz. Zaten anlamanızı da beklemiyorum. Sizin bu konuda ne düşündüğünüz benim gram umrumda değil.
Sizin hayatınıza herhangi bir etkisi olmadığı müddetçe paşa gönlümün istediği hayvanı besleme hakkım var. Benim umrumda olan tek konu bu.

Sokak köpeklerine gelince... Evet haklısınız. Sokaklarda köpeklerin yaşaması normal değil. Bu amaçla da ya insanlıktan çıkarak köpekleri zehirlersiniz ya da tamamının kısırlaştırılması yoluna gidersiniz. Kısırlaştırmaya maalesef belediyeler inanılmaz az ödenek ayırıyor. Ancak köpekleri zehirlemenin ise Hitler'in gaz odası yönteminden pek de bir farkı olduğunu düşünmüyorum.

Eğer yaşadığınız şehir gerçekten Kudüs ise gaz odalarını duyunca ne düşüneceklerini etrafınıza sorarak öğrenebilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: Serrchi
Tek problem yine insanlar aslında. Sokak köpeği diye bir kavram neden olmuş acaba. Gerizekalı bir insan eve beslemek için aldığı bir köpeği günün birinde ben buna bakamıyorum yavvvvv diye sokağa bırakmasıyla olmuş olmasın sakın. Hayvandan korkmak ayrı birşey, hayvandan nefret etmek ayrı birşey. Benim gözümde hayvanlar öldürülsün ortadan kaldırılsın diyen insanlar ortadan kaldırılırsa biraz olsun daha güzel bir dünyada yaşarız gibi geliyor. Gözlemlerime göre hayvan seven insanlar, sevmeyenlerden daha merhametli.

Babam 68 yaşında ve şuanda harıl harıl inşaatla uğraşıyor köyde. Neden dersiniz. Köpeği büyüdüğü için yaşam alanını genişletiyor. Yağmur yağdığında ayaklarının altı çamur olmasın, ıslanmasın diye devasa bir çatı yapıyor.

Hayvan sevgisini yaşamayan anlayamaz. Sayfalarca anlatsam nafile.

En son imrahorda gördüğüm görüntüyü keşke kameraya çekme şansım olsaydı yolun ortasında 20 yada 30 köpek aralarına almışlar bir şeyi katliam yapıyorlardı artık yabancı köpekmiydi başka bir hayvanmıydı bilemiyorum, arkadaşımla orada kaldık ve ilerleyemedik ne yapacağımızı düşünürken arkadan bir jeep geldi saolsun hepsini sağa sola kovaladı öyle ilerleyebildik.

Hadi orası imrahor, kendi semtimde en az 7-8 köpek var sağ olsun bir ablamız da hep iş çıkışı milletin eve gitme zamanı besliyor normalde zararsızlar ama bu beslenme zamanına denk gelince çok saldırganlaşıyorlar.

@krep Ne besleyenlerin suçu var bu olayda ne de hayvancıkların. Belediyeler belediye olsa, insanlarda insan sokak köpeği problemi kalmaz. Kısırlaştır yine bırak sokağa üreyemedikçe yok olacaktır. Beslemeden açlıktan ölmelerine göz yumamayız ki. Köpek alma şartı tak çipi sahibine tanımla sokakta gördüğün zaman hayvanı (terkedilmiş) 20 kısırlaştırma parası ceza kes.

@Ahmet Bilge Kaan AKIN haklı olmaya çalışmıyorum..Sen haklı ol..Ne olacak ki?!Haklı olma yarışması mı yapıyoruz burada?!

Köpekler evcilleşmişse,köpekler niye insanlara durmadan saldırıyor?!
Köpeği,muhabbet kuşu olarak görmekten ne zaman vazgeçeceksiniz?!

Köpeğin hayatından banane..Timsahın hayatından banane..Devenin hayatından banane..Her iş bitti,bir de hayvanların hayatı ile mi ilgileneceğim?!
Köpeğin bir timsahtan veya bir ayıdan ne farkı var?!Yok..Çoban değilseniz,bu hayvana tutkuyla bağlanmanızın nedeni nedir?Çok mu sevimli?Timsah yavruları da çok sevimli..Küçücük ağzı var,kuyruğu var,çok sevimli:D

Ben timsah besleyebilir miyim?Hayır..Niyeymiş?Çünkü bana zarar vermese bile,insanları korkutan bir hayvan sonuçta..Timsahı tasma ile sokakta gezdirdiğimi düşünsenize..!

Diyorum ki,senin bayıldığın hayvana,ben bayılmak zorunda değilim ki..Ben korktuğumdan filan söylemiyorum bunu..Tüm toplumu baz aldığım için söylüyorum..Siz hayvanseverler tüm toplumu baz almıyorsunuz..İnsanların köpeklerden rahatsız olduğu gerçeğini kabul etmiyorsunuz..Sorun bu..

@caglara.
Köpekler insanların hayatını olumsuz anlamda etkiliyor..Bir daha yazayım..Köpekler insanların hayatını olumsuz anlamda etkiliyor..

Köpeklerin zehirlenmesinin nedeni ben değilim..Burayı açayım,bir benzetme yapayım..

Bir ülke var ve bu ülkede ekonomik kriz yaşanıyor..Bu ülkedeki insanların bir bölümü bir partiye,diğer bölümü de başka bir partiye oy veriyor diyelim..Ekonomik kriz de olağan hale gelmiş durumda ve bitmiyor bu kriz..Oy verenler de tercihlerini değiştirmiyorlar..Peki,bu ekonomik krizin nedeni nedir?Ülkeyi yöneten parti mi,yoksa diğer parti mi?
Bence ikisi de..
Bir taraf ''ülkeyi yöneten parti suçludur'' diyor..Ülkeyi yönetenler de ''karşı parti ve bu partinin seçmenleri suçludur..'' diyor..
İki tarafta birbirini suçluyor ama suçlu ortaya çıkmıyor..
Ben iki tarafta da değilim ve diyorum ki,HEPİNİZ SUÇLUSUNUZ..!

Bence ne olduğundan çok ne yapılması üzerinde tartışılmalı.
-İnsanların yerleşim alanları içinde başıboş köpek bırakılmamalı,belediyeler tüm başıboş köpekleri toplayıp barınaklara almalı. İnsanlar,buradan düşük bir ücret karşılığı köpek sahibi olabilmeli ve köpeklere çipler takılıp,sahiplenen kişiyle eşleştirilmelidir. Köpeğin tüm sorumluluğu sahibine bağlanmalıdır,bir kişiyi ısırmasından veya kazaya sebeb vermesinde sahibi suçlu bulunmalı.Bir nevi velayetini almak gibi olmalıdır.Bu şekilde,hayvanlar gerçekten onları hakkeden kişilere verilmiş olur. Bir sürelik zevk köpek almak isteyen çoğu kişi bu topa atlamaya cesaret edemeyecektir.
-Hayvan barınakları,belediyelerin bütçelerinden,hayvan SEVENLERden,devletten vb gibi yerlerden aldıkları parayla işlemeye devam etmelidir.
-Cins köpekler,pittbull,rottweiler,Doberman vb gibi hayvanlar yine aynı çip sistemine dahil oldukları gibi dış mekanlarda sürekli ağızlıkla dolaştırılmalıdır. Belli bir yaşın altında kişiler tarafındna dolaştırılması yasaklanmalıdır.
Benzer kurallar getirilebilir,hayvan sevgisi geniş bir konudur, sadece köpek,kedi,balık,kuş sevmekle olmaz. Bu barınaklara neden sadece köpekleri tıkıyoruz derseniz,bu zamana kadar kaç kedinin,kuşun... saldırısına,korkutmasına maruz kaldınız?Daha geçen gün ansızın önüme atlayan,havlayan bir köpeğin yüzünden bisikletle kaza yaptım,elimin dizimin,omuzumun acısı daha yeni yeni geçiyor.Peki ya bir tarafımı kırsaydım veya kalıcı hasar alsaydım bunun hesabını kim verecekti?Hiç kimse,bir tabir vardır *** yoluna gitme.Aynen öyle olacaktı.Köpekler zararlı değildir,kötü değildir yanlış anlaşılmayım. Evde besleme imkanım olsa bisiklet alamam köpek alırım,lakin herkeste bu imkan olmuyor. Ama köpekleri seviyorum diye bana saldırmasına,korkutmasına veya kaza yaptırmasına olumlu bakacak değilim.Bunları zaten her köpek yapmıyor. 3 köpekten 1i böyle dengesizce davranıyor. Hayvan severiz,bunlara katlanacağız derseniz, sivrisineklerde hayvan ama neredeyse bütün yaz ısırmadıkları yer kalmıyor,üstelik hastalık bulaştırma riskleride az değil. Neden evlerimizde sinek kovar,sinek ilacı vs şeyler kullanıyoruz?Yazık değil mi yavrularına bakmak için kan emiyor bu canlılar? :)
Eve fare girse eminim bir çok kişi korkacak kaçacak bir çok kişide eline bir şey alıp ya öldürmeye ya da evden çıkartmya çalışacaktır,aynı şey yılanlar içinde geçerlidir.Niye bunlara böyle davranılıyorki?Amaçları size zarar vermek değil sadece başını sokacak bir yer,yiyebileceği birkaç şey bakıyorlar? Neden balıklar avlanıyor,tavuklar yetiştirilip öldürülüp yeniyor veya küçük baş,büyük baş hayvanlar? Çünkü insanlar için,insanların gereksinimlerini alması için.Ha haksızlıksa gidip pirana alın her gün bir tarafınızı yedirin,yapabilecek misiniz? :)
Kısacası,evrende insan dışında birçok canlı ve cansız tür vardır. Hangi tür daha gelişmiş ve güçlüyse,diğer tür bunu bilip ona uymak zorundadır,tıpki kanunlar gibi.Ben nasılki canımı yakan veya sıkanı,silahımı çıkartıp vuramıyorsam, kanunla bunun önüne geçiyorlar,düzen için bazı canlılarda bu kurala uymak zorundadır. Kötü köpek yoktur,kötü sahip var ifadesi eksik.Kötü sahip,kötü köpek; iyi sahip iyi köpek vardır.

Yazılan yazıları okuyunca herkes haklı geliyor bana farklı tezleri savunanlarda bir onu okuyorum evet doğru diyorum sonra ötekini okuyorum evet buda doğru diyorum, tek bildiğim hayvanlara zarar gelmesin ama bana ve çocuğuma veya adabıyla duran insana da zarar gelmesin.

@ahlaksız

Uzun zamandır bu kadar güzel bir ad hominem görmemiştim. Gerçekten tebrik ediyorum. Çok başarılı! Bizim memlekette ad hominem inanılmaz tutuyor. Bence siyasete girmeyi denemelisin.

Makara yapmıyorum bu arada. Gerçekten kusursuz bir ad hominem örneği bu.

• Beğen
Tepkiler: Atasoy
@caglara. Sayenizde birşey daha öğrenmiş oldum. ad hominem. Teşekkür ederim.

Sokak köpeklerini devlet sokaklardan toplayıp kısırlaştırmalı, aşılamalı ve şartları düzgün, geniş arazileri olan barınaklara göndermelidir. Bu hayvanları besleyen hayvan severler ve sokakta bu hayvanlarla karşılaşmaktan korkan, rahatsız olan insanlar da maddi destekte bulunur. Böylelikle hem hayvanlar düzgün şartlarda yaşar hem de insanlar rahatsız olmamış olurlar. Hatta vergiye bağlansın bu. TRT vergisi bile veriyoruz. sokak hayvanları vergisi de veririz kimse gocunmaz. Buralarda hayvan eğitimi ile ilgili birimler de kurulabilir. Engelli yardımcı köpekler, koruma köpekleri vs. yetiştirilebilir. Kontrollü üretilebilir.
Ama bu çözüme çoğu arkadaş karşı çıkacak. Çünkü sokakta bu hayvanları beslemeye devam etmek istiyorlar. Onların üşümesi, susuz ve aç kalması, şiddet görmesi önemli değil sadece sizin vereceğiniz iki parça tavuk kemiğine kuyruk sallayıp sizin 5 dakika sevip tatmin olmanız önemli. Böylelikle kendinizi iyi hissediyorsunuz. Vay be ne iyi insanım diyorsunuz belki içinizden. Ama bu biraz bencillik gibi geliyor bana. Şimdi yukarıda bir arkadaş ormandaki köpeklerle ilgili bir mesaj yazmış. Bu hayvan ormanda tek başına yaşayamaz. Mecbur mu sizin oraya gidip beslemenizi beklemeye. Aç, susuz, sürü halinde bekliyor ve tanımadıklarına saldırganlaşıyorlar. Yok bi tarafı yemeyen gitmesin, yok kıtlarlar falan filan boş laflar. Hayvanlar için verdiğiniz iki tane salamla onlar için en iyisini yaptığınızı düşünüyorsanız diyecek bir lafım yok.

@murat serbet Sokak köpeklerini devlet sokaklardan toplayıp kısırlaştırmalı, aşılamalı ve şartları düzgün, geniş arazileri olan barınaklara göndermelidir demişsiniz peki devlet bunları yapmıyorsa biz ne yapalım beslemeyelim mi anlamadım. Aç mı kalsınlar.Ben her şeyin fanatikliğine karşıyım. Hayvan besleyen insanlar korkanlara şaşkınlıkla bakarken, korkanlar besleyenlere bakıyor. Köpek beslemek ne kadar doğalsa onlardan korkmakta o kadar doğal. Benim anlamadığım zihniyet öldürülsün bunlar, toplansın, zehirlensin diyen insanlar. Devlet bu konulara sahip çıkana kadar binlerce çözeceği problem olduğundan asmayalım da besleyelim mi zihniyetinden kurtulmamız lazım.

• Beğen
Tepkiler: murat serbet
@trainspotting35 devlet bunları yapmıyorsa yapması için elimizden geleni yapacağız. Ben besleyenlere bir suçlamada bulunmadım. Yine siz beslemeye devam edin yani:) Ben de sokak hayvanlarını besliyorum ama yaptığım bir çare olmuyor. Hayvanların yaşam alanı sokaklardır diyenlere benim sözüm. Uygarlıktan söz ediyorsak her şey bir disiplin ve kuralla devam etmeli. Bu hayvanların bazısı şanslı, kasapçı kedisi gibi 100 kilo dolaşıyor. Bazısının kemikleri sayılıyor, bir tarafı sakatlanmış. Benim içim el vermiyor. Ayrıca saldırgan tavırları çocuk ve yaşlıları tehdit ediyor. Hatta diğer hayvanları da tehdit ediyor. Demek ki toplu bir çözüm bulunması lazım.

@murat serbet Hayvanların yaşam alanı sokaklardır söylemine bende karşıyım. Yaşam alanı sokaksa adı evcil hayvan olmazdı.
0
Millet bu kedi için birbirini eziyor internetten araştırıp bir hikayesini okuyun oturup ağlarsınız. Bunu para verip alacağınıza alın sokaktan bir kedi. Hem bu üretim son bulur hemde sokaktaki kedi sayısı azalır. Bu hayvanseverlik değil bence.

Abi.... Bak şu sonuncuyu koydun ya..

Konuyu kısa süreliğine kediye çekeceğim. Bizim bir komşumuz var. Zamanında bir yerlerden pekinez bir köpek almış. Mutlu mesut yaşıyorlar. Halası mı teyzesi mi ne çok heves etmiş ama köpek alırsam sorumluluklarımı yerine getiremem diye düşünerek kedi sahiplenmeye karar vermiş. Bizimle de tanıştırdı teyzeyi. Biz de destek olduk "Bak evde bir hayvanla yaşamak şöyle güzel böyle güzel" vs. diye. Eşim eve dönünce teyze için yavru kedi sahiplendirme ilanlarına ve ne olur ne olmaz diye sahiplenme bekleyen köpek ilanlarını kontrol etmeye başladı. Bir sonraki gün teyze beni aradı. Whatsapp'tan bir belge gönderecekmiş. Benim Türkçe'ye çevirmemi istiyormuş. Alallala dedim. Belgeye baktım... Bakmaz olaydımmm.........

Teyze sertifikalı, safkan, oricinal bilmemne bir scottish için Ukrayna'daki bir "üreticiye" (şu üretici lafına da acayip kılım) 750 dolar ödemiş. Bana "Sözleşmede kargo dahil yazıyor mu" diye kontrol etmek istediği için belgeyi çevirttiriyormuş.

750 dolar... 1 kedi. Hem de doğuştan sorunlu bir kedi... ÇILGINLIK RESMEN!!!

Neyse köpeklere dönecek olursak
-Köpeklerin %90'ı iyidir. Malum, tehlikeli köpek cinslerinin ise üretilmesi ve sahiplenilmesi yasaklanmalıdır.
-Sokaktaki köpeklerin çoğalmalarının önüne geçilmelidir. Zehirlemek insanlık dışı bir uygulamadır. Veterinerlerin yeni sahiplenilen köpeklere mikroçip takması zorunlu olmalıdır. Köpeğini sokağa bırakanların burnundan getirilmelidir. Sokaktaki köpeklerin kısırlaştırılması konusunda da belediyeler üstüne düşeni yapmalıdır
-Sokaktaki bir köpeğe yemek verirseniz insanlık yapmış olursunuz.
-Eğer etrafınızda kedi köpek almayı düşünen tanıdıklarınız varsa barınağı kontrol etmelerini, ona bile üşeniyorlarsa en azından internet üzerindeki ilanları kontrol etmelerini hatırlatın.
-Bisiklet sürerken köpek havlarsa/saldırırsa sevmeye kalkmayın. Köpeğin size karşı neden agresif davrandığını bilemezsiniz. İhtiyatlı olmakta fayda var.
-Bir de köpek iyidir iyi. Bakkala çıkıyorsun geliyorsun mutluluktan havalara uçuyor. Kış aylarında ayak ısıtıcısı, sabahları çalar saat, hırsıza karşı canlı alarm sistemi olarak pek çok farklı konuda kullanabiliyorsunuz.

• Beğen
Tepkiler: trainspotting35
@caglara.
Evde beslemek zor olmuyor mu? İşin dini boyutunu geçersek,koltukları yırtabilir,etrafa,yiyeceklere kıl dökebilir,evin içine edebilir :D Akşamları olsun,gece olsun durduk yere havlayıp çevredekileri rahatsız edebilir.Pirelenir,eve bulaştırabilir gibi bir çok zorluklar var.Geri kalanları zaten işin eğlenceli kısmına giriyor. :)

@-Skynet- Dini boyutunu zaten geçin arkadaş ateist olabilir. Köpekler durduk yere havlamazlar illaki bir sebebi vardır. Düzenli veteriner kontrolü pirelenmesinler diye de var.

@Ahmet Bilge Kaan AKIN

Provoke etmek ile ilgisi şu; provakatif ve içeriği net olmayan, habercilerin genelde reyting kaygısı ile süsledikleri tarzda bir haber linkini bırakıp gitmişsiniz. Ne bir yorum, ne bir tepki vermişsiniz. Bu haber veya sokak hayvanları ile ilgili düşüncelerinizi paylaşsanız, en azından dikkate alınacak bir fikriniz olduğuna kanaat getirebilirdik. Nitekim sonradan, klasik köpek sever tarzınızı da yanıtlarınıza yansıtmışsınız...

Bakın hala demagoji peşindesiniz. Sadece sizin de değil, hemen hemen bütün sokak köpekleri severlerin tarzı aynı şekilde. Sürekli konuyu ajite ederek yanıtlar veriyorsunuz. "Köpeklere bir lokma vermemiş caniler", "barınaklarda öldürülen hayvancağızlar", "hayvanların yaşam alanlarında yaşayan biz katiller", "köpeklerin karnını doyurmaktan aciz mahalleliler"...vs...

Önceki mesajlarımı okumadığınızdan şüpheleniyorum. Mesele köpek veya genel anlamda sokak hayvanlarını yol kenarlarında beslemek ile çözülemeyecek kadar sosyal derinliğe sahip diyorum. Bu hayvanları o sokaklarda besleyerek aslında onlara iyilikten çok kötülük yapıyorsunuz diyorum. Uygar hiç bir ülkede sahipsiz köpekler sokaklarda dolaşamaz diyorum. Bunun belli kriterleri, belli kuralları, belli normları olmalı diyorum. Palyatif çözümlerle bir yere varamayız diyorum. Apartmanımın önündeki köpeği besleyerek kendi vicdanımı rahatlatmak bu sosyal probleme merhem olamaz diyorum. Diyorum da, siz ve sizin gibi köpek severlere bunları anlatmak mümkün olmuyor maalesef. Çünkü sürekli karşı taraftaki insanları suçlayıcı bir tarzda ajitasyon yapıyor, insanları köpek katilleri olarak yaftalıyorsunuz. Bakın bizim mahallede, köpek sorunu ile tecavüzcü katiller meselesini aynı kefede tartan zihniyetler mevcut artık. Biri diyor ki, burası onların doğal yaşam alanıydı, siz geldiniz apartman kurdunuz, köpeklerin yaşam alanını işgal ettiniz...

Böyle bir şey yok...şehir ortamı hiç bir zaman köpeklerin doğal yaşam alanı olmadı, olmayacak...bizim mahalle ODTÜ ormanının hemen kıyısında. Biz yaklaşık 15 yıl önce taşındığımızda (ki 80'lerdeki halini de bilirim) belki sayısı 50 olan ve hemen hemen tamamı küpeli, kısırlaştırılmış, kontrollü olan köpek sayısı şu anda 600 (altıyüz) . Ve hemen hepsi küpesiz, hepsi kontrolsüz. 600 diyorum, size bir şey ifade ediyor mu? Kontrolsüz diyorum, anlıyor musunuz? Peki bu 600 hayvandan birisi benim oğluma sokakta saldırıp parçalarsa siz bunun sorumluluğunu üstlenecek misiniz? Veya ben bisiklete binerken birisi aniden saldırıp düşmeme ve hatta kafa travması geçirip sakat kalmama neden olursa, siz o klavye başında hala atıp tutacak mısınız?

Bakın ben bu hayvanlar öldürülsün, işlevsiz barınaklarda aç bırakılsın veya kaderlerine terk edilsin demiyorum. Ama ne olursa olsun benim önceliğim insan odaklı, uygar ve kuralların var olduğu bir yaşam alanına sahip olmaktır. Bazılarının ima ettiği gibi şımarıkça bir hobi tapınmasından bahsetmiyoruz. Köpeklerin sizin bisiklete hobi veya spor amaçlı bindiğinizi ayırt edebildiklerini sanmıyorum :) Veya mesela spor amaçlı sabah koşusu yapanlara saldırmaktan vazgeçtiklerini duymadım :)

Velhasıl dostum, keşke koskoca mahalle olarak şu köpekleri doyurarak herkesi memnun edebilsek...keşke hayat bayram olsa, ha...

@-Skynet-
-Koltuk yırtmak tamamen eğitimle ve köpeğin cinsi ile alakalı. Örnek veriyorum aşırı derecede hareket isteyen bir çoban köpeğini, beagleı, Jack russell'ı eve kapatırsanız hem hayvana eziyet etmiş olursunuz hem de eşyalarınızı riske atmış olursunuz. Ha evde 7/24 yaşayan çocuk/eş/akraba varsa olabilir. Bu tarz saçma derecede hareketli ve oyuncu olan köpekleri evde bakmak zor. Bahçe falan lazım. Ancak akşamları bir yürüyüş yaparak hareket ihtiyacını giderebileceğiniz cinsler de var tabii.

-Tuvalet eğitimi aslında oldukça kolay. Sadece 1 ay içerisinde evin belli bir bölgesine yapmayı öğretebilirsiniz. 3-5 ay içinde de sadece sokağa yapmaları gerektiğini öğreniyorlar zaten.

-Köpeklerde akşam havlaması ile çok sık karşılaşılmıyor. Asıl sıkıntı evde yalnız kaldığı zaman havlamamayı öğretmekte. Benim küçük köpeğim barınaktan geldi ve bayaa travmalı bir köpekti. Evden çıktığımızda eve geri geleceğimizi öğrenmesi ve havlamaması 4-5 ayımızı aldı... Şimdi sorun yok.

-Pire derdi yok. Pire tasmaları işe yarıyor. Büyük olan köpeğim 7 yıldır bizimle. 7 yılda 1 tane bile pire görmedim. Ben pirelenirim, o yine pirelenmez.

-Tüy.... Hah o işte çok değişiyor. Kimi köpekler aşırı tüy döküyor, kimisi ise nispeten daha az tüy döküyor. Ha ama her türlü yılda 1 ay kadar (mayıs başı gibi) tüy döküyorlar. Eğer her akşam 3-4 dakika dışarıda tararsanız pek sorun olmuyor.

-Dini konuya gelince.. Ben inancı çok güçlü biri değilim. (Köpek giren eve melek girmez lafına da çok bozulurum). Ancak evimize gelecek misafirlerin (anne-babalar özellikle) rahatlıkla kullanabilmeleri için 1 odayı köpeklere yasakladık (Ne olur ne olmaz diye kapısı da sürekli kapalı duruyor). Bir sorun yaşamıyoruz.

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri