Scudo Sports

Konya

Scudo
Merhaba,arkadaşlar
Böyle bir konu başlığını açmak,ne derece uygundur.Bilemem ama,hem şehir içinde hem de bu forumda arkadaşlarda kadar olmasa da şehir dışında bisiklet kullanıyorum.Özellikle Konya'yı bilen arkadaşlarımız bisiklet sayısı çok fazladır.
Hal böyle olunca benim de bire bir şahit olduğum bisiklet kazaları ve kural ihlal etme olaylarını görüyorum.
Bisiklet sürücüleri açısından ise;bisikleti trafik akışının ters yönünde kullananlar,vızır vızır arabaların geçtiği yolda yolu ortalayarak gidenler,bir bisiklete cümbür cemaat (benim şu an'a kadar gördüğüm üç yetişkin,iki çocukla toplam beş kişinin bir bisiklete bindiği),trafik ışığına uymama,bisikletin fren ve lastik tertibatlarını arızalı olarak kullanmaya devam etme,trafiği riske sokacak şekilde bisiklet kullanma v.s.
Araç sürücüleri açısından;bisiklet yollarına otomobil park etme,yol kenarlarına hatalı ve kural ihlali yaparak park etme ve durma,özellikle şehir içinde dolmuşların olmadık zaman ve yerde aniden durmaları,dolmuşların aniden önünüze kırmaları,sağ ve sola dönüşlerde sinyal vermeden aniden önünüze kırarak dönmeleri,kırmızı ışık ihlalleri,bence en önemlisi bisikletleri bir araç olarak görmeme ve karşısındakine saygı duymama v.s...

Sonuç olarak ister yaya,ister bisikletli ve isterse araba kullanan olalım.Esas konu itibariyle;trafikte kurallara uymak ve insanların birbirine saygılı olması gerekiyor.Tabii bu trafikte bu dediklerim ne kadar mevcut,onu sizin takdirlerinize bırakıyorum.....Özellikle şehir içinde bisiklet kullanan arkadaşlarımızın çok daha fazla dikkatli olması ve kendilerini riske girecek hareketlerden kaçınmamız lazım.

Neyse lafı çok uzatmayalım.Konya'dan mobese kameraları çektiği bisiklet kazaları videosunu aşağıdaki adresten seyredebilirsiniz.
(link)

Ben bu sene her türlü hava şartlarında kullandım neredeyse.Hele şu an en son yağan yağmurlar...Bi de şehir içinde kullanıyorum.Yollar resmen dere...Yanında bi belediye otobüsü geçer veya dolmuş...tamam boydan aşağı ıslanırsın :)
Karlı hava da kullanmak bayaa bi dikkat istiyor.Yağmurlu hava da fren daha dikkatli olmak ta fayda var.Çünkü yolların durumu hiç belli olmaz.

cengizhan kardeşim ben işe gidene kadar bisiklet üstündeydim yağmurun bastırmasıyla fena ıslandım 1 haftadır hastayım.kendinize dikkat edin.naylon yağmurluk varya kalınca dandik poşet olanlardan değil ama.onu tavsiye ediyorum bende en yakın zamanda alacağım ıslanınca bide bisikletle gidiyorsun üsütmemek elde değil

Videoda bisikletlilerin de, 4 tekerlilerin de hatalarını görüyoruz. Trafikte birileri hata yapmadan da kaza olmuyor.

Hiçbir şeyi umursamadan sağa-sola dönmeye çalışan bisikletçiler, önüne bakmayan 4 tekerliler, birden kapıyı açanlar, ikitekerlileri önemsemeyen yayalar..

"Trafik" adapte olması bu kadar zor olan bir şey değil. Yolu paralel geçen motorlu mesela, en sağ şeritten motosiklet/bisiklet gelebileceğini bilmiyorsa, bunu henüz öğrenmemişse onun aklından gerçekten şüphe ederim.

Hepimiz dikkatli olmalıyız, hata kimin olursa olsun, en çok zararı biz görüyoruz.

• Beğen
Tepkiler: omerkabul
Şaka mı bu ya :D Bakmayın gülüyorum da traji-komik yani. Konya'da trafik ışığı yok mu Allah aşkına 4 yol ağızlarında 4 taraftan araç geliyor bu ne çılgınlık böyle. :eek: Karşılıklı hatalar var. Hem bisikletlilerin hemde araçların. Ama bazı yerlerde cidden sopalık hareketler yapmışlar bisikletliler.

kazalar genelde kavşaklarda, dönüşlerde ve karşıdan karşıya geçişlerde olmuş. en çok dikkat etmemiz gereken yerlerin buralar olduğunu bir kere daha görmüş olduk.

6 dakikalık videoda epey bir kaza var, hepsini de teker teker dikkatlice izledim. ve ne anladım:

bu millet araba kullandığından daha kötü bisiklet kullanıyor. gösterilen kazaların hiç birinde otomobil sürücüleri suçlanamaz. kurbanların hepsi çok bariz hatalara düşerek kendi sonlarını hazırlamışlar. ve dikkat ettiyseniz bizim gibi sporcu da değil hiçbiri; şehiriçinde çelik kadrolu bisikletlerle dolaşan amcalar ya da altındaki ucuz makineye bakmadan çılgınlık yapmaya çalışan gençler.

artık şunları bütün bisikletçilerin öğrenmesi gerekiyor, kendileri öğrenemiyorlarsa da kampanyalarla falan öğretmek lazım:

* yol kenarına parketmiş araçların dibinden gidilmez, arada makul bir mesafe bırakılır ki aniden açılacak bir kapıya çarpılmasın. keza arabaların arasından bir anda çıkıveren yayalara karşı da bu önlem gayet yerinde oluyor.

* çok basit baş hareketleriyle arkadaki trafik düzenli olarak kontrol edilir, özellikle yan yollara yaklaşıldığında bu daha da dikkatlice yapılır.

* bir kavşaktan geçerken, kafa yana hafifçe çevrilerek yan taraftan gelen taşıt olup olmadığına bakılır.

* ışığın size yeşil yanıyor olması, başka bir aracın kırmızıda geçmeyeceği anlamına gelmez.

bu dediklerime, videodaki bisikletçilerin neredeyse hiçbiri dikkat etmiyordu ve tarlada tek başlarına dolaşır gibi bisiklet sürüyorlardı yüzlerce aracın ortasında. kavşaktan geçerken yanlarına bakmayanını bir tarafa bırakın, dümdüz giderken önündeki araca bindirenler bile var. daha önünü göremiyorsa bu adam, trafikte ne işi var zaten.

şunu söylemek zorundayım; darılmaca gücenmece yok. videodaki kazalara karışan bütün 2 tekerlekli taşıt sürücüleri, çok basit şeylere dikkat ederek kendilerini kurtarabilirlerdi. kimse kusura bakmasın ama; hepsi de bu kazaları kendi cahilliklerinden yapmışlar.

taşıt sürücülerine istediğiniz kadar küfredebilirsiniz, ama onların da belli bir algı sınırı var ve bisikletçilerin agresif tavırları bazen öyle yerlere varıyor ki, araç sürücülerinden adeta müneccim olmalarını bekliyorlar. şunu çok iyi bilmeliyiz; onlar bize göre çok daha konforlu koşullar içinde yol aldıkları için dikkat ve algı seviyeleri çok daha düşük oluyor.

bunu değiştiremeyeceğimize göre, bizim daha dikkatli olup onların yerine de düşünebilmemiz lazım. yoksa daha çok canlar gider böyle...

Benim dikkatimi çeken frene basmayı bilmediğinden ya da frenleri tutmadığından kaza yapan bisiklet sürücüleri oldu. Durduk yere başlarına iş almışlar.

dün bu videoyu televizyonda izlemiştim ve verdiğim ilk tepki bu insanlar bisiklette sadece dengede durmayı öğrenmiş oldu. gerçekten de ülkemizde araç sürücülerinin iki tekerleklileri insan yerine koymaması çoğu zaman yakındığımız bir durumdur fakat bu videoyu izledikten sonra günlük hayatta bisiklet sürerken iğneyi biraz da kendimize batırmamız gerektiğini düşünüyorum. kavşaklara adeta "yaradana sığınıp" girdikten ve trafikte tek başınaymış gibi hareket ettikten sonra bu gibi acı sonuçlara elbette hazırlıklı olmak gerekir. tabiki hiç birinde kask olmaması da işin diğer acı boyutu. dikkat ettiğim diğer bir nokta da insanlar bisikletlerinin modelini ve aksesuarlarını yükselttikçe tecrübelerinin de bir o kadar yükseldiğini zannediyorlar. trafikte sadece biz varmışız veya ayrıcaklıymışız gibi davranılmasını beklemek büyük bir yanlış. herkesin riayet etmesi gereken kurallara arabalar, toplu taşıma araçları gibi bizim de uymamız gerekiyor. araçla çok yüksek hızda bir kaza yapmadıkça ölüm riski olmamasına rağmen bisiklette ve motorda adeta kaporta biz olduğumuz için hızımız ne olursa olsun allah korusun sadece bir defa kaza yapabiliriz. her an bunun farkında ve bilincinde olarak hareket etmek, bir kaç adım sonrasını tahmin ederek ve farkedildiğimizden emin olarak bisiklet sürmek bizi en güvenli şekilde bir yerden bir yere ulaştıracaktır.farkedilme mevzuunda özellikle durmak istiyorum çünkü sürücülerin bir çoğu trafikte ne yazık ki sadece 4 tekerleklilerin yer alacağını zannediyor. bu yüzden yola cıkmak üzere olan bir aracın önünden geçecekken veya bir kavşaktan geçeceğimiz esnada gerekirse anlık göz teması veya farkedildiğimizden emin olacağımız şekilde diğer sürücülerle kontak halinde olarak ilerlememiz gerekiyor. bunu malesef trafikte araç sürmeyen arkadaşlarımızın bir çoğu başaramıyor ve gereksiz yere sürücülerle polemiğe giriyor, sinirleniyorlar. önce hatayı kendimizde aramalıyız, hata affetmeyen bir trafikte ilerlediğimizi unutmadan daha sonra herkesin potansiyel hata yapabilme ihtimalini göz önüne alarak pedal çevirmeliyiz. zannetmeyelim ki trafikteki araçlar bir bilgisayar oyunundaki simüle edilmiş konu mankenleri. onları da insanlar yönetiyor ve bu hata yapabilme ve farkedilmeme durumunda bizim kaçış ve kurtulma için b planımızın her zaman kafamızın bi kenarında anlık olarak yer alması gerekiyor.
trafiğe çıktıkça ve araç kullandıkça ne demek istediğimi daha iyi anlayacak bazı arkadaşlar. naçizane kendi deneyimlerimden edindiğim tespitleri sizlerle paylaştım. umarım böyle görüntüleri bir daha yaşamayız. hepinize kazasız bol pedallı günler...:)

Konyada trafik isigi yok sanirsam. Varsada uyan yok gibi. Kask takan kimse yok zaten. Cok sacma ya.

Bende Konya'da bisiklet kullanıyorum dikkatli olduktan sonra hiç sorun yaşamıyorum.Araç kullanıcılarından daha dikkatli olmamız lazım :)

@Ahmet Can Yakışır

Onların yerine düşünsekte bazen olmuyor, dünkü olayı biliyosun, ben sağdan giderken önce bodoslama önüme giriyor, sonra sağa sinyal veriyor durağa yanaşmak için manevra yapıyor, ben solundan geçecekken, birden sola kırıyor, arabayla otobüs arasında sıkışacaktım, sonra yanından geçerken el kol hareketiyle napıyorsun sen deyince de artis artis duruyor yanımızda ki dururken bile senin üzerine çıkacaktı hayvanoğlu hayvan, kaldırımdan git bisikletle ne işin var yolda demesine mi, içerideki yolcuları kışkırtıp bak yolcular sinirleniyor demesine mi, yolcunun birisinin camdan kafasını uzatıp artis artis konuşup git kardeşim işine demesine mi, şöförün anaya babaya hakaretlerine mi, hangi birisine kızacağımı şaşırdım, aşağı in deyince de inmiyor, ama; şöför koltuğundan artislenmeyi bırakmıyor, bütün cinlerimi tepeme toplamayı başarmıştı.
Videodaki kazaların bir çoğu bisiklet sürücülerinden kaynaklı ama, bazılarında da bisiklet ve motosiklet sürücülerinin yapabileceği bir şey bırakmamışlar, kapı açanlar, arabaların geçmesini bekleyip arkadan gelen motosikleti görmeden yola çıkanlar gibi..
gerçekten çok dikkatli sürmek gerekir, özellikle kavşaklarda ve ışıklarda.

Konyada bisiklet kullananlar dikkatsizce kavşaklarda ilerliyor ve kazalar meydana geliyor. Daha dikkatli olmaları lazım, insan üzülüyor.

@Eser Sevinç

o dünkü olay ayrı... araç kullanmayı bir şekilde öğrenmiş hayvanlar da var trafikte. insan ister istemez sinirleniyor, resmen canına kastediliyor çünkü. bu hayvanların bir de sırf eğlencesine bisikletlilerin üzerine sürüp korkutanı var, tam yanından geçerken canavar kornayı öttürüp yerinden zıplatanı var, kasten çarpmaya çalışanı var, var oğlu var. dünkü olayda da aynen öyle bir hayvan vardı işte.

insan olanın yerine düşünebilirsin, yeterince tecrüben olunca en gerizekalısının bile ne yapacağını önceden kestirebilirsin, yeri geldi mi de tartışarak birşeylerin farkına varmasını sağlayabilirsin. ama hayvan olunca hiç biri işe yaramaz, onların hangi dilden anladığı da malum... ben zamanında çok tartıştım böyleleriyle, aynı senin de dediğin gibi arabanın içinden her türlü atarı yapıyor ama in deyince de inemiyor nedense ;) en güzeli hareketini yapıp geçicen abi, aynen devam edicen. çoğuyla tartışmak bile zaman kaybı...

@ibrahim m yaradilmis

eyvallah hocam. :) yagmurluksuz cıkmıyorum zaten bulutlu oldugu zamanlarda. :D zevkli oluyo aslında bi yanda sıkı giyindikten sonra. sadece uzun süreli yagması biraz can sıkıyordu.

Hepsi çok acı görüntüler şüphesiz, insanlar yaralanıyor maalesef can kaybına kadar gidebilecek kaza görüntüleri de var.
Fakat arada öyle saçma sapan olanları varki ham bazı bisikletlilerdeki hem bazı araç kullanıcılarındaki fütursuzluk tek kelime ile trajikomik.
Ben işyerinin koridorunda yürürken, deniz kenarında güneşlenirken bile bu kadar "leyla" bu kadar "vurdumduymaz" hareket etmiyorum.

Minibüsler çok tehlikeli bir çok kazanın nedeni dikkat ederseni minibüsler.

Geri