Kondromalazi patella'dan muzdarip olanlar

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
@fantom

2013 de 11000 km civarı binmiştim. Öncesinde de ortalama 7000km civarı biniyordum üç dört sene boyunca. Sakatlık 7000 den 11000e çıkınca başladı. Bir iki ayda ağırlık çalışınca ortaya çıktı herşey. 2014de 2000km 2015de 2000km bindim . Ağrılar geçmeyince bıraktım

Sakatlığın başladığı tarihi bile biliyorum. 13 eylül 2013
Antrenman kayıtlarımda herşey yazılı.

Twitter da amerikalı shane isimli bir amatör bisikletçiyle konuştum dün akşam. Kategori 2-3 de yarışıyormuş. Cp onda da varmış patella femoral vs. Fizik Tedaviyle iyileştim diyor. Yarışıyormuş hala.Bisiklet kaslarda çok dengesizlik yapıyor diye ekliyor.

Bir kitap tavsiye etti. Faydalı dedi.

Becoming a supple leopard

Birkaç gün daha görüşeyim , izin alıp twitter adresini veririm burda. Yardımcı olurum diyor
 
Scudo

Onur Ali İmren

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Ekim 2012
Mesaj
1.002
Tepki
870
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Kron
@Cem Unden Selamlar

Ben bisiklete binebiliyorum artık. 30-40km ile başladım. Zaten haftalık 40km kadar koşuyor, ağırlıklı squat yapıyor (80kg şuan) ve bisiklete biniyorum. Bol bol esnetme yapıyor, bol sebze ve protein alıyorum. Dizlerimde ağrı yok. Squat candır diyorum.

Sizde durum nedir?
 

Wasabie

Daimi Üye
Kayıt
6 Şubat 2015
Mesaj
375
Tepki
1.235
Yaş
36
Şehir
Edirne
İsim
ALİ ALPER
Bisiklet
Diğer
Doktorum. Benim de sol dizimde patellar kondromalazi var. tek çaresi yüzme ve üst bacak kaslarını kuvvetlendirmek. tenis,futbol ve basketbol gibi dikey hareket olan sporları yapmamak. sinema sendromu diye geçer. ben de bu hastalık nedeniyle bisiklete başlamıştım şuan dikey spor harici şikayetim yok onu da yapmıyorum zaten.kondroidin sülfat ihtiva içeren preparatların tüketilmesi tartışmalıdır. kesinlik yoktur. sebebi bilinmemektedir. umarım konuya nokta koymuşumdur :)
 
  • Beğen
Tepkiler: furkanbr

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
@Onur Ali İmren
Yok binemiyorum .Ağrı olduğu için binme isteğide yok zaten. Nasıl iyileştin ?
@Wasabie
Bütün hayallerimi yıktınız...dikey sporları yapmıyorum zaten... bisiklette sorun yapıyordu. Bir senedir o da yok. Üst bacak kaslarını kuvvetlendirin demişsiniz. 6 senede 30000 km bisiklete binmiş biri üst bacak kaslarını daha nasıl kuvvetlendirsin

Siz bu hastalık sebebiyle bisiklete başlıyorsunuz. Ben ise bu hastalık sebebiyle bisikleti bıraktım. Anlamadım bu işten birşey
 

Wasabie

Daimi Üye
Kayıt
6 Şubat 2015
Mesaj
375
Tepki
1.235
Yaş
36
Şehir
Edirne
İsim
ALİ ALPER
Bisiklet
Diğer
@Cem Unden
önemli olan üst diz kaslarını kuvvetlendirmek, benim de ağrı yapıyor çok yüklenince ortası boşluk olan dizlik kullanıyorum fakat bu ligamana tembellik yaptırıyor çok önerilmeyen birşey. spd kullanın , hafif bisiklet kullanın. zorlamamaya çalışın ondan sonra belli efordan sonra daha iyi gelir yüklenmek. bisiklet bu hastalığa nötr ve iyi gelir, arası bişey dediğim gibi en iyisi esneme sporu, yüzme gibi
 

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
@Wasabie

Beyefendi doktor değilim . Üniversite mezunuyum az çok okuduğumu anlarım. Üç senedir bu konuyu araştırıyorum . Yurtdışı birçok forumu inceledim. İyileştiğini iddia eden birçok kişiyle yazıştım. Hala twitter orda burda birçok "chondromalacia patella survivor" olduğunu iddia eden kişileri arıyorum. Nasıl iyileştiklerini soruyorum. Kimi biraz zorlasam sıkıştırsam ağrı var ama... demeye başlıyor.

Konuyu başlatan benim . Vaktiniz varsa en baştan okusanız neleri konuştuğumuzu ve ne seviyede bilgi sahibi olduğumuzu anlarsınız. Dört ortopedist ve bir spor hekimi ziyaret etmiş biri olarak ulaştığım sonuçlar şunlar.

1-doktorlara güvenim kalmadı. Biri bisiklete devam derken öbürü iyi yaptın bıraktın dedi. Hatta bir tanesi "sen kaşınmışsın çok spor yapmışsın " diyerek konuya açıklık getirdi :)

2- Konu çok geniş ve her cp aynı tarz değil.

3- spd kullanın dediğiniz .6 senedir spd kullanıyordum. Bisikletimin ağırlığı 7,8 kg .bütçem daha hafifine yetmiyor :)

4- dizliği hiçbir doktor önermedi. Aman diyen oldu

5-tamamen geçti diyen olmadı

6- glukozamine türevleri hikaye

7-ulaşabildiğim en genel çözüm vastus medialisi kuvvetlendirmek. Onuda kuvvetlendirme olayı ütopya gibi birşey. Öyle gözüktüğü kadar kolay değil

dont worry, dovid, you will ride again. PFPS is a pretty common problem. It has a number of causative factors that all basically can feed into the essential problem itself--- poor tracking of the patella in the femoral groove. The factors include: tight hamstrings, tight lateral attachments to the patella, a weak vastus medialis (medial quad), tight gastrocsoleus (calf muscles), tight ITB, increased foot pronation, increased internal hip rotation, increased Q angle, etc... You can see that there are alot of potential causes for it. Typically the best approach to treating is first finding out what the actual causative factor is, then addressing that. Usually it is due to thight muscles/ITB combined with a weak vastus medialis, Best approach is stretching of the ITB and hamstrings, combined with strengthening of the VMO. Combining a taping protocol for the kneecap is sometimes done and is based on who your therapist is. Running should be out, as should hammering on the bike. Soft pedaling is not a problem. I agree, you need to check your bike fit and make sure you arent creating too much internal angulation at the knee when riding. That can cause the patella to move lateraly in the femoral groove and create inflammation/pain. So, basically....stretch, strengthen, make sure your mechanics are looked at and corrected if needed, and soft pedaling is okay.

My wife had it years ago. She is a runner and is now running pain free (has been for a number of years now) 5-6 miles in hills. It can certainly be treated effectively.

(link)

//////////

Bu patellofemoral işi en son bana kafayı yedirtecek
 

Ahmet SARI

Daimi Üye
Kayıt
18 Kasım 2012
Mesaj
315
Tepki
220
Şehir
İstanbul
Son mesajımdan itibaren, dizime yarayacak hiçbir sporsal ve kimyasal yüklemeleri yapmadığımı fark ettim!!

Hala ağrım yok, bisiklete binsem binerim ama zorlamak istemiyorum. Takırtılar vesair hemen herkeste olduğu kadar. Engel teşkil etmiyor.

Bir ara günde 3 saat uyku ve çok yoğun iş temposundan kaynaklı diz kapağımda batma hissi oluştu ama 1 haftada yok oldu gitti?

Emekli Başhekim bir ahbabımız ile dizde sıvı azalması üzerine konuştuğumuzda Bamya Tohumundan bahsetti. Açıkçası elli çeşit, raf ömrü olan, pahalı kimyasalları kullanmaktansa "neden olmasın neticede doğal" deyip yaklaşık 1 aydır kullanıyorum. Önce kullanayım sonra önereyim dedim.

Psikolojik midir nedir - hani derler ya "şeytan kulağına kurşun" aynı o misal :)

Aktarlarda 100 gramı 5 ila 8 lira arasında değişen, içinde ise 3-5 ay yetebilecek tohum olan bir nimetten bahsediyorum. Tam anlamında şifai etkisi 3 ay sürekli kullanımda hissedilir derecede belirginleşiyor. Tabi bunu kullandıktan sonra tek başına nakliye işine de girişmeye gerek yok :p

Tok karnına günde 1 defa 7-8 adet su ile yutuyorsunuz oldu bitti.. Ben düz olsun 10 olsun deyip iftardan sonra şifa niyetine içiyorum.

Kuskus makarna büyüklüğünde, tadını bile almadan yutuyorsunuz. Çalıştığım yerde birkaç kişi kullanıyoruz ve herkesin ortak cümlesi; "bunca zaman bu olayı neden duymadık" oldu.

1,87 boyunda ve Ramazan ile birlikte 83 kiloda seyrediyorum. Ayın 6sında çektirdiğim Mr sonucu için Spor Hekimliğine gittim ve önerisi ise sadece diz çevresindeki aşağıdaki resimdeki bölgeyi kuvvetlendirmem yönünde oldu. Ekte Mr Sonucuda var.

Tabi sonucu farklı doktorlara hatta varsa forumdan hocalarımıza da yorumlatmak isterim.

Geçmiş olsun..

quad.jpg Kopyası Ahmet SARI - Diz Mr.jpg
 

AtamIslam

Üye
Kayıt
21 Haziran 2016
Mesaj
77
Tepki
60
Şehir
Bogota
bende de aynı sorun var . Bol bol stretching yapmaya başladım bayağı faydası oluyor. Gunde iki kez birer saat yapmayi düşünüyorum. Daha cok lower body stretching. Vmo ve quadriceps senkronizasyonunu saglamak icin half squat ayak uclari 45 derece acıyla disari bakacak sekilde yapiyorum. Cok faydasini gordum.

Ama stretching cok onemli it band , quad , hips cok cok onemli
 

serhat59

Üye
Kayıt
14 Mayıs 2016
Mesaj
7
Tepki
4
Yaş
45
Şehir
istanbul
İsim
Serhat
kondromalazi bir sonuç.. Sebep herkeste farklı olabilir. Kişiye özel tedavi gerekir. Önce herkes kendi sebebini bulmalı, o sebebe yönelik tedaviye başlamak lazım..
Örneğin ben de diz kapaklarımda kayma ve tilt var. Kaslarımdaki dengesizlikler sebebiyle diz kapaklarımın dışa doğru eğim aldığını ve kaydığını düşünüyorum. Bu durumu düzeltebilirsem ağrılarımın da azalacağını düşünüyorum. Bu yüzden artık ortopedistlere değil başarılı bir fizyoterapiste tedavi olmayı düşünüyorum.
Doktorlar genellikle herkese standart tedavi uyguluyor. Halbuki bana yarayan bir tedavi başkasına yaramayabilir. Mesela benim hamstringler kısadır, başkasının qoadricepsler.. Ya da birisinin diz kapağı dışa kaymıştır, başkasında bu durum söz konusu değildir. Kişiye özel egzeriz programları uygulanmalı. Kişiye özel egzeriz programları uygulamadığımız, bunu bilemediğimiz için başarılı sonuçlar alamıyoruz diye düşünüyorum.

  • 1 yıldır patella üst kısımda batıcı, yakıcı bir ağrı var, aynı yerde gıcırdanma var, ayrıca patellada gevşeklik hissediyorum.
  • Ağrım yatarken veya ayaklarımı uzatıp otururken azalıyor,
  • Dizlerimi kırdığımda , merdiven çıkarken , sabit ayakta dururken ve uzun yürürsem artıyor..
  • sabit ayakta durmamak için veya dizlerimi kırıp oturmamak için otobüse bile binemiyorum.
  • Hiç ağrım olmaması için gün boyu ayaklarımı uzatıp yatmam gerek.
  • Buz iyi geliyor, geçici olarak ağrıyı, yanmayı azaltıyor.
  • 40 gündür voltaren hap ve jel kullanıyorum. Ödem, effüzyon vardı kalmadı; fakat ağrı da azalma yok.
  • 1 yıldır bacak egzersizleri yapıyorum, geçen ay yapılan izokinetik test sonucunda her iki bacakta ön grup %15 arka grup %20 kuvvetsiz çıktı. Sanırım ağırlıksız bacak egzersizleri yaptığım için kuvvetlenmiyor.
  • Patellada kayma ve tilt var. Patellanın yanlış konumu bazı açılarda kıkırdağa baskı yapıp ağrıya sebep oluyor olabilir.
  • Diz bağlarımda gevşeme olabilir.
  • Quadriceps tendonunda tendinit, yahut o bölge civarında bursit, sinovit olabilir.
  • Plika kalınlaşıp kıkırdağa zarar verip ağrı yapıyor olabilir.
BENZER BELİRTİLERİ YAŞIYOR MUSUNUZ, ÖZELLİKLE AĞRI NOKTASI AYNI MI ?
 

AtamIslam

Üye
Kayıt
21 Haziran 2016
Mesaj
77
Tepki
60
Şehir
Bogota
@serhat59 benim ağrı diz çevrisinde geziyor. Bir iki gün kendini unuttursa üçüncü gün kesin ben burdayım diyor. Belirtileri aşağı yukarı sizinkiyle aynı .Eksersizler ve supplementlerden umudum kalmadım . NBAde bir çok sporcu bu sorunu yaşamış. Prp ile çözmüşler.

İyi fizik tedavici bulamıyorum. Ortopediciler ise ameliyatla kafayı bozmuşlar. Bu iş onlar için kazançlı değil uğraşmaya değmez. İzmir'de prp yapan uygun fiyatlı doktor arıyorum :) Ulaştığım en acı nokta ise doktorlar kazandığı parayı hak etmiyorlar , kaliteleri ve bilgileri çok düşük. Beş para etmezler

(link)

(link)

Benim ayak bileğinde de ağrı var. Her şey ilk orda başlamıştı. Sanırım foot pronation dedikleri vaka var.

Glukozamine chondirithin msm hyaluronic acid içeren supplement hakkında ne düşünüyorsunuz. Ben daha önce 1 kutu hyaluronic acid içermeyeninden kullanmıştım. 6 ay kullanın diyorlar . Yeniden alsam mı ? Pahalı da meret.

Faydasını da görmedim hiç ...
 

serhat59

Üye
Kayıt
14 Mayıs 2016
Mesaj
7
Tepki
4
Yaş
45
Şehir
istanbul
İsim
Serhat
@Cem Unden

ben de cocukluğumdan bu yana yüzükoyun uyuyorum, acaba diz kapağına her gece 7 saat baskı yapmak mı problemin kaynağı diye düşünüyorum

@Hakan Beşikçi
sizin hangi tendon ? quadriceps tendonu mu, patellar tendon mu ?
benim her iki diz kapağımın üst kısmında quadriceps tendonun diz kapağına bağlandığı noktada ağrı var..
 
Kayıt
24 Eylül 2015
Mesaj
6
Tepki
6
Yaş
48
Şehir
İstanbul, Türkiye
Bisiklet
b'Twin
uzun bir aradan sonra (10 ay)
bu hafta bisiklete başladım,
ikinci gün başladı ağrı

dün böyle birşey gördüm.çok iddialı değil mi? adam speedplay zero pedal sayesinde düzeldim diyor.neredeyse inanıcam

http://i.imgur.com/Hbo9Yf3.png
 
Kayıt
26 Ağustos 2011
Mesaj
56
Tepki
40
Şehir
düzce
Bisiklet
Giant
Prp tedavisinin ( kisinin kendi kaninin dize enjekte edilmesi) kikirdak hasarinda kullanildigi belirtiliyor. Acaba cp da kullanilibilir mi?


HTC One mini cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Kayıt
8 Nisan 2013
Mesaj
25
Tepki
14
Şehir
İst
Bisiklet
Bisan
Arkadaşlar selamlar. Ben de bu hastalıktan muzdaribim. Konunun tamamını okumuş sayılırım. Alternatif tıpta bir çok şeyi denedim. Kendi doktorlarım önermese de Glucosamine, chondroitin, Msm, Hyaluronic acid, Boswelia, Turmeric gibi besin takviyelerini deneme kararı aldım. Şimdi trocol adlı ilacı deniyorum. Bu ilaçların en az iki ay sonra fayda göstermeye başladığına dair araştırma raporları okudum. Türkiye'de bu tür ilaçların bir aylık kullanım maliyeti 100 tl'yi geçiyor malesef. Yurtdışı site fiyatları Türkiye'dekinin neredeyse altıda biri! Yurtdışından bu ürünleri sipariş verdiğimizde gümrük'teki görevlilere bu ilaçların kullanımına dair doktor tavsiyesini/reçetesini beyan edersek ürünleri sorunsuz alabilirmişiz. İnternette paylaşılan ilgili gümrük müdürlüğü yazısını kopyalıyorum. Daha müsait olduğum zamanda kendi teşhis ve doktor hikayelerimi paylaşmak, sağlık konusunda -en azından bazı dallarında- ne kadar farklı görüşler çıkabildiğini göstermek ve bu hastalığı tanırken sağlıklı bir vücut için de önemli görevleri olan bazı besin takviyeleriyle ilgili öğrendiklerimi paylaşmak istiyorum. geçmiş olsun..

ilgili yazı:

"T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Tarih :02/04/2014
Sayı : 31775355-153.99 MART/2014/06591

İlgi : 30/03/2014 tarihli Bilgi Edinme başvurunuz.

Sayın****

İlgide kayıtlı Bilgi Edinme başvurunuz incelenmiştir.

Posta ve yolcu işlemlerini düzenleyen 2011/39 sayılı genelgenin "Sınırlamalar" başlıklı bölümünün 3. maddesinde; 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nda tanımlanan takviye edici gıdaların muafen ithalinin mümkün olmadığı hüküm altına alınmıştır.

Söz konusu Kanunda "takviye edici gıdalar", normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin öğelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan bitki, bitkisel ve hayvansal kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstraktlarının tek başına veya karışımlarının, kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzeri sıvı veya toz formlarda hazırlanarak günlük alım dozu belirlenmiş ürünler olarak tanımlanmaktadır.

Ancak, bu kapsamdaki ürünleri doktor tavsiyesi ile kullanan kişilerin, hastalıklarına dair resmi hastaneden alınmış bir raporu veya doktorun önerdiğine dair bir reçeteyi ilgili gümrük idaresine ibraz etmeleri halinde söz konusu ürünleri posta ve hızlı kargo yoluyla getirmelerine izin verilmektedir. Rapor veya reçetelerin, eşyanın ilgilisine teslim edildiği tarih itibariyle son bir yıl içerisinde düzenlenmiş olması yeterli olup, her gönderi için yeni bir rapor ve reçete aranmasına gerek bulunmamaktadır.

Bu itibarla, dilekçenizde bahsi geçen ürünlerin, rapor veya reçete sunulmadan muafen serbest dolaşıma girişi mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Aynı konuda yapacağınız yazışmalarda yukarıda belirtilen tarih ve sayımızı mutlaka belirtiniz."
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan Beşikçi

BerkEvren

Forum Bağımlısı
Kayıt
21 Şubat 2016
Mesaj
3.300
Tepki
13.190
Şehir
İstanbul
İsim
Berk Evren
Başlangıç
1983—84
Bisiklet
Diğer
Bir blog sayfası yapmaya başladım ve beni bisiklete başlatan bu hastalık doğal olarak ilk yazım oldu.
(link)
 

cazci

Dört Mevsim Pedal...
Yönetici
Kayıt
25 Kasım 2015
Mesaj
4.076
Tepki
17.303
Yaş
55
Şehir
BURSA
İsim
MEHMET CEM SAYGI
Başlangıç
1974—75
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Yeni öğrendiğim iki şey: Mevsimin meyvası nar ve aleo vera eklem ve kıkırdak oluşumunu destekliyor.
Gıda takviyelerine ve pedallamaya ek olarak iki haftadır günde bir büyük nar yemeye başladım.
Aleo vera nın hem draje hemde jeli var ama emin olamadım.
 
B

BF Okuru

Misafir
Arkadaşlar merhaba. Ben de bu hastalıktan muzdaribim. Şimdi yeni bir yol bisikleti aldım da kadroyu 54 almışım. Boyum 1.81 ve iç bacak boyum 84 cm. Sizce bisikletimi 56 kadro ile değiştirmeli miyim? 54 kadro kullanmaya devam edersem söz konusu hastalığımı tetikler mi?
 

cazci

Dört Mevsim Pedal...
Yönetici
Kayıt
25 Kasım 2015
Mesaj
4.076
Tepki
17.303
Yaş
55
Şehir
BURSA
İsim
MEHMET CEM SAYGI
Başlangıç
1974—75
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Hastalık olur,başa bela küçük kadro.
Tiz vakit kadro boyu büyüye..;)