Kola ve gazlı içecekler, doğal içeceklere oranla daha sağlıksızdır. Bu bir gerçek, bunu hepimiz biliyoruz.
Ne var ki; Dünyada şimdiye kadar yapılmış ele avuca dokunur bir araştırma yok. Yani çıkıpta bize kolanın içinde (...) vardır ve kesinlikle ağza sürülmemesi gerekir denilemiyor. Dolaylı yollardan kolanın içindeki bir takım maddelerin zararlı olduğunu evire çevire söyleyip duruyorlar. Sonra bir bakıyoruz ki, yediğimiz şeylerin %70 inde aynı zararlı maddeler var. Böyle oluncada, burada olduğu gibi ipin ucunu kaçırmamak imkansız hale geliyor. Bir bakıyoruz cola unutulmuş, konserveleri, cipsleri, salamı, sucuğu konuşuyoruz. Bu sadece bu forumda değil ne zaman bir yerde kolanın zararları konuşulsa aynısı oluyor.
Coca-cola hakkında okuduğum en son yazı. Belki bilirsiniz ; coca cola özütünün cocineal böceğinin ezmesinden elde edildiğini iddaa eden; Kimin araştırmasına göre, nerede, ne şekilde yazıldığı belli olmayan yazı. Bu yazının başında yine meyan kökü ve fareler ihmal edilmemiş. Sonra yine cocinealden bahsediliyor. Küçük bir nokta ama, ezilen farenin kanı değil, derisi değil, afedersiniz boku değilde, farenin mide suyunun colaya karıştığı iddaa ediliyor. Amaç sadece colayı daha da iğrenç hale getirmek. Başka birşey değil. Bu gibi yazıların hep yeni büyük bir içecek firmasının ortaya çıktığı zamanlarda ortaya çıkmasıda, asıl amacın para olduğunun bir kanıtıdır.
Coca-cola çok büyük bir şirket. Ben coca-cola nın yerinde olsaydım bende özüt diye adlandırılan madde yada karışımımı açıklamazdım. Dünyanın en büyük şitketlerinden biri olunca tabiki böyle kötülemeler her zaman olacak. Coca-colanın tam formülünü hiç bir zaman açıklamayacağına eminim. Açıklamamalıdır ayrıca. Çünkü onu özel kılan tek şey markasıyla bir bütün haline gelmiş eşsiz tadıdır.
Kişisel olarak.
1-İnsanlar bilmem nerede yaşayan ve kahveyle beslenen kedinin dışkısına özel bir kahve muamelesi yapıp, kilosuna fahiş rakamlar öderken. İçi meyan köklü fare bana o kadarda iğrenç gelmiyor.
2- Çin'de insanlar yemekte, yerde gördüğü böceği çatalıyla alıp, salatasının ortasına atıp, ailecek böceği kim kapacak yarışı yapıyorken. Cocineal böceği gibi sadece bir bitkinin üzerinde yaşayan, geleneksel olarak ezilip suyu çıkarılan , birçok hastalığa ilaç niyetine kullanılan. Yetiştiği bölgelerde şifa niyetine şekerle karıştırılıp içilen böcek suyunun, bence iğrenç olan hiç bir yanı olamaz (rengi bile harika). Tam tersine bu coca-colanın benim gözümdeki değerini iki katına çıkarmıştır.
3. Tarihte kola özütünün , özel olarak koşturulan domuz terinden tutunda, insan yağından elde edildiğini, kayıp birçok insanın coca-cola tarafından bu yüzden gizlice ödürüldüğü bile iddaa edenler olmuştur. Bu gibi şeylere kesinlikle inanmam.
Son olarak kesin olan birşey varsa; Doğal ve taze olmayan tüm şeyler zararlıdır. Arada sırada colada içerim , içine az birşey meyve posası atılıp %100 doğal meyve suyu diye satılan meyve sularınıda içerim. Çabuk çorbada bazen çok işe yarar...
Keşke
Koca bir meyve bahçesinin ortasında, yakınlarında su kaynağı olan bir evim; Ahırımda İneklerim, öküzlerim, boğalarım, atlarım , koyunlarım. Kümesimde tavuklarım, horozlarım. İklime uygun tüm bitkileri yetiştirebileceğim koca bir tarlam olsaydı.
Bir de bisiklet garajı
O zaman aklıma hiç kola içmek gelirmiydi bilmiyorum . Şehrin arasında sıkışıp kalmışken, bu pis havayı soluyup mazot kokulu salatalıkları, bayat domatesleri, biberleri yiyorken. İçinde bilmem kaç tane kimyasal madde olan suyla yıkanıyorken. Memba suyunu plastik damacanada içerken.
Cola bize hiçbir şey yapmaz .