Scudo Sports

klasik bisikletlerin ağırlıkları

mehmetsunu

Kaldato ile sohbeti kestim.
Tepki
13.197
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum ki klasik, vintage ve retro arasındaki farkın ne olduğunu biliyorum. Ve bu başlık her üçünüde kapsamaktadır. 80 öncesi bir bisiklet için 20 libre=pound ağırlığın "insane" bir ağırlık olduğu yorumu yapılıyor. 1 pound ölçünün 0.45 kg ye denk geldiğini düşünürsek aşağı yukarı 9 kg lık bir bisikletin süper hafif kategorisine girdiği görülüyor. Benim elimde dönemin bütün özelliklerini üzerinde harmanlayan italyan bisikletin orjinal haliyle 23.5 libre=10.6 kg olduğunu gördüm. Yani bir klasik/vintage/retro için hiçte fena sayılmayacak bir ağırlıktı. 9 kg bisikletlerin süperlight kategorisine girdiği bir dönemde hız rekorları kırılmış olması bir diğer enteresan nokta. takip edebildiğim kadarıyla ağırlık mevzusu o zamanlar bugünki kadar dert edilmiyor. Belkide dönem bisikletlerinin en az günümüz karbonları kadar esnemez olmasından kaynaklanan bir durum.
Bu arada 10.6 kg bisiklet aşağıdaki

20181006_151847-jpg.176488

Columbus SL veya SLX
Reynolds 531SL veya Pro
Tange Prestij
Süper Vitus 980

Bir yorumda markalardan ziyade tüplere bakılmasının daha doğru olacağı söyleniyor. Yukardaki tüp bileşenleri ise en hafif olanları.

Scudo
Merckx_Hour-bike.jpg

Merckx'in saat rekorunu kırdığı bisikletin 5.5 kilo civarı olduğu söyleniyor. O dönem aerodinami bisiklet sporunun içine tam anlamıyla girememiş anlaşılan. Ernesto Colnago yapmış bisikleti, ve hafifliği en önemli kriter olarak almış. Gidondaki delikleri fark etmişsinizdir. :) Hatta lastiklere hava yerine helium basıldığı söyleniyor. Yani o dönemde de istenirse çelikten süper hafif bisikletler yapılınabiliyormuş. :)

Kaldato dostum şurada örnekli güzel açıklamalar var. Çöp yorumların içinden dogru tespitleri bulacagına eminim.

(link)

(link)

Şurada klasik bisikletlerde sıklıkla kullanılan columbus tüplerin ağırlıkları ve kalınlıkları yer aliyor.

(link)

Şurada daha ayrıntılı bir tablo yer alıyor.

(link)

Suda bir kenarda dursun.

(link)

Şurada bol bol klasik bisiklet marka ve fotosu var. Hepsini bir arada görmek bakımından faydalı.

• Beğen
Tepkiler: AcemiBisiklet
@mariokaldato
Raşit Abi böyle güzel kadroları nereden buluyorsun ben de bir tane toplamak istiyorum da bir türlü 58 güzel bir kadro bulamadım.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@eren konu
Selamlar valla dostum ozellikle aramadim her zaman oldugu gibi ben kactikca guzel seyler bana dogru yuksek bir momentum etkisinde , eylemsizlik kuralina da uyum saglayarak geliyor. Tavsiyem arama kadro madro. Birak gelecekse o gelir sana, gelmezsse de zaten hic gelmemistir

:D
Patlatalim bir mani bari ehehe
(NIHILIST YARİM BENDEN KAÇANDA AYRO PISILET ALASIM GELIR temalı şiirim)

Şov biznıs dunyasına doyamadım

Gezerim dünyayı, yollar hep yokuş,
Tuttum gidonum birkez tutuş o tutuş.
O gün bugün tokatlarım kah aslan,kah kuş
Rahatıma da düşkünem eyy bacılar,gardaşlar:
Şol keder dünyasından sebeb ,yatmaya doyamadım.

Vay canına, burda bir şehir
varmış. nasıl da görmedim...
Kartal oldum kumruya dalamadım
Nefesim tuttum bir suya sokamadım
Kaldato 'yum ben, hayale doyamadım.

Geziyorum her an aklım havada...
Dilber saçların sallayu sallayu gezer;
Kâh yüzüm,kâh kompenentim süzer,
Çiçek gibi yüzün olsa ne yazar?
Hedefime pedallamaya doyamadım.

Yanlîş yola boşa dalmış isem,
Kaldato der ki sen garminin inanma.
Otel diye, kamp diye kimseye yaranma,
Kaldato dediğin bir uçarı göçmen kuş;
Ayrobarın dikine gitmeye doyamadım.

Vur kaldatom kamçın çelikten bayķına,
Gül kokulu tepelerdedir gözüm
Dinle bak, kulak ver, sanadır sözüm;
Çok pahalı şeylere hiç yoktur lüzum,
Hedefime kitlenip, vazgeçip ,enseye doyamadım.

Lan tarladaki dayı sıcaktan dibim tutmuş,
Gör şu garibi ver bi salkım üzüm.
Şu çeşmeden mataram dolsa ,
Akşama kadar güler yüzüm.
Şu fani dunyaya var ise son bir sözüm;
Beleş geçinmeye hiç doyamadim.

Klasik bisiklette ağırlık

Öncelikle yönetimden bu iki konu başlığının birleştirilmesini rica ediyorum. Maksat konu toparlanmış olsun.

(link)

Şu sayfada, dönem özelliklerini birebir yansıtan klasik bisikletlerin ağırlıklarını koymuşlar sağolsunlar. Sanırım pedalsız ağırlıklar. Klasik bisikletler için bir fikir verecektir diye düşünüyorum.

Gördüğüm şu ki en hafif tüplerden imal edilmiş (columbus SL) klasiklerde ağırlık aşağı yukarı pedalsız 9-9.5 kg civarında.

• Beğen
Tepkiler: Upper Architect
Geri