oncelikle klasik bisiklet sozunu sevmiyorum fakat kolaylik olmasi acisindan, asagida gececek "klasik bisiklet" tamlamasini klasik tabir edilen bisiklet olarak algilayiniz.
klasik genelde 80'lerin celik bisikletleridir. tabi bunun bazi nedenleri var. oncelikle celik yaslanmaya musaittir ve dayaniklidir. karbona nazaran yol stresine uzun sure dayanir. tabii korozyon gibi bir derdi vardir ki boru ureticileri (reynolds, columbus) bu sorunu, hafiflik saglamlik ve kaynak kabiliyeti gibi diger sorunlari zannimca seksenlerde asmaya basladilar.
nedenlerden bir baskasi donemin el isciligidir. bu donemde yine uretim teknikleriyle beraber dayanikli, estetik ve tabii ki daha romantik urunler uretilmistir. masi ozunde boru kaynatan bir ustadir.
baska bir neden. yukarda bahsettigim boru setleri ve iscilike uretilen celik bisikletler rahattir ve esnektir. yeterince hafiflerdir. kompozit yapilari yoktur. tamir edilebilirler.
bu yukarda saydiklarimin hepsi, belli bir donemde uretilen celik bisikletlerin gunumuzde hala rahatca, genel olarak butun taleplerinizi karsilayacak sekilde kullanilabilecegini gosteriyor.
simdi gelelim fiyatlari ve klasikligi belirleyen diger faktorlere.
hipster etkisi. (a.k.a amerikan kurye efekti) klasik bisikletin kanayan yarasi. aslinda butun sorun buradan kaynaklaniyor. her yil hipsterlik camiasina katilanlar talebi arttiriyorlar ama ortada talebi karsilayacak bir uretim yok. burada fakir hipster sikayet ederken, zengin her zaman ki gibi rahat. bundan 10 yil once satilan bisiklet fiyatlariyla bugunun fiyatlarini karsilastirabilirsiniz.
bu sorun uzerine daha fazla bilgi almak isteyenler hipster etkisiyle alakali fixed speed konusuna bakabilir.
talep kisminda hipsterlardan bahsetmistik. arz tarafinda da ismi uzerinde haleler olusmus, italyan duayenleri tekeli kurmus bulunmakta. elle uretimi yapilan kisitli sayida ki urunler butun arzi olusturuyor.
italyan etkisi. klasiklerin cogu italyandir. zanaatkarliklari, inovasyonlari ve yaptiklari isi abartabilmeleri buna etkendir.
romantizm. klasik bisikletler, doneminde fransa turu gibi zorlu yarislarda kosmus bisikletleri ureten firmalarin bisikletleridir. gecmise ozlem, donemin estetigi, yun kazaklar... kask yerine fotr sapka giymis adamlar. elbette belirli bir ilgi uyandiriyor.
selebriti etkisi. oncellikle eddy merckx'in poposunun degdigi sele, hinault' un sumkurdugu gidon degerlidir. pantograf vb. bu camiada deger gorur.
ayrica gunumuzde tomassini gibi klasik uretim yontemi ve materyeller kullanan ureticiler vardir fakat fiyatlari ucmustur.
simdi gelelim ne klasik, ne degildir. oncelikle bunlar sahsi gorusum ve insanlarin klasik bisiklete bakisini kendi acimdan algilayisimdir.
istisnalar kaideleri bozmaz.
hicbir alman klasik degildir.
hicbir fransiz klasik degildir. px-10 haric(neden bilmiyorum)
hicbir ingiliz klasik degildir. raleigh dahil.(sahsi gorusum.)
hicbir rus, bulgar, cek, hint, yeni zelanda bisikleti klasik degildir.
italyan el uretimi bisikletler klasiktir. ornegin bianchi klasik degil. reparto corse klasiktir. fiyatlar masi ve de rosa dan asagi iner.
bazi japon ureticilerin bisikleri klasiktir. njs sertifikali olanlari daha klasiktir.
klasik bisiklet her zaman reynolds veya columbus tup setli olmak zorundadir. japon istisnalari vardir. boru setin kalitesi klasikligin gostergesidir. klasige fiyat bicecekler, columbus ve reynolds tablolarini calismalidir.
klasik bisiklet yol veya pist bisikleti olmak zorundadir (hipster etkisi ve fixie). bu maddenin mantikli yonleri de bulunmakta.
klasik bisiklet ya orjinal olmali ya da orjinaline uygun sekilde restore edilmelidir. burda komponetleri kastediyorum. sadece kadrodan bahsediyorum. oto boyacisi, kara simsek iliskisi yasaktir.
edit: unutmusum. klasik bisiklet 80'li yillardan olmak zorundadir. daha eskisi antikaya girer. yenisi aluminyuma.