Arkadaslar istreseniz bende bir aciklama getireyim bu olaya.
Öncelikle
@Ricochet'in bisikletinin kadrosu yol kadrosu olmadigi icin hangi jant setini takarsa taksin uzun bacak kullanmasi gerekiyor. Bu kadrolarda üretim sonucu orjinal olarak uzunbacak kullanilmisti. Kadro 70li yillarin sonu 80li yillarin basi da randonneur denilen melez biskletlerdi ve yol bisiletine sadece dropbari benziyordu ama dropbar vardi diye tabiki yol biskleti degildi. Bu bisikletlerde camurluklardan tutun dinamo, lamba, bagaj vs hersey takiliydi. Bundan dolayida arkada normal yol kadrosu gibi ince borudan olusan fren köprüsü yoktu, onun yerine plaka gibi bir sey vardi ve o plakada bagaj, camurluk ve fren vidalama yerleri oluyordu, uzun bacak nedeni ise lastiklerin yüksek olusundan dolayi plakada biraz daha yukaridan kaynatiliyordu. Yüksek de olunca kisa bacakli frenler uymuyordu. Ve bu durum ön taraftda da ayni idi yani lastigin yükseliginden dolayi masa ve lastik arasi da farkli oldugu icin bacaklar uzun oluyordu.
Tabiki 28" jant takila bilir, uzun bacak Fren oldugu icin belki papuc ayarindan ayar yapilinca denk gelebilir ama gelmese bile dogru boyutdaki frenler alinir ve sorun ortadan kalkar.
@Ricochet Arkadasimiz markasini bulamadigini söylemis ve beni yanlis anlamasa ben bulamayacagini da söylemek isterim. Bu kadrolar olusan bisikletler F/P üretimi bisikletlerdi ve seri üertim oldugu icin ayni kadroyu bir cok marka hatta ismi suan belki piayasada olmayan markalar da alip kendi markalarini/isimlerini üzerine yapistirip satisa sunuyorlardi.
Jant ölcücmü de su sekilde, 27" jantlarda (Evet
@Can Çelik arkadasimizin da dedigi gibi jantlarin hepsi 27" oluyor) sadece 27"x1 1/4" jant tipi yok orasi ayri bir konu ve ETRTO su 686mm degil 630mm oluyor.
686mm 32" oluyor ve buda tek tekerlerde oluyor.
ETRTO = Lastigin ic Capi Yani dis lastigin ic capini ölcünce,
@PuncherZ arkadasimizin da dedigi gibi misal 28"de 622mm 27" de ise 630mm cikar.
Örnek olarak da su sekilde anlatayim.
28 x 1.50 - 40 - 622
Bu lastik ölcümünü sadece bir misal olarak sunuyorum
Inch: 28 x 1.50 inch oluyor ve 28" ise lastigin dis capi ve 1.50" ise lastigin genisligi
ETRTO: 40 x 622 mm oluyor ve 40mm lastigin genisligi ve 622mm ise lastigin ici capi (Bu ölcüm lastigin üzerinde yazdigi gibi jantin üzerinde de yazar, bu janta hangi lastigin olduguna dahil bilgidir.
Bu nedenle de 28" ve 29 " lastiklerin dis caplari farkli ama ic caplari ise ikisinin de 622mm ve iskisi de ayni jant capina sahip yani 29" lastigin janti = 28"
Mesela yukarida da yazmistim, 27" jantlarda tek 27x1 1/4 yok
27"x3/4"(20mm) den 27"x1 3/8"(35mm) e kadar ic caplari ayni ve 630mm oluyor ama 27" x 1 1/2"(40mm) ise 609mm oluyor.