Scudo Sports

Kış olimpiyatlarında neden başarısısız?

hamlet2006

Cırbağa dedesi
Tepki
35.933
İsim
Süleyman
Başlangıç
1986—87
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Türkiye, Güney Kore’nin PyeongChang kentinde 9-25 Şubat’ta düzenlenecek organizasyonla Kış Olimpiyat Oyunları’na 17. kez katılacak.

İlk kez 1936’da Garmisch-Partenkirchen’deki oyunlara katılarak kış oyunları serüveni başlayan Türk sporcular, PyeongChang’daki organizasyonla aralıksız 10. kış olimpiyatlarında da yer almış olacak.

Oyunlara bugüne dek 16 kez katılma şansı elde eden Türkiye, 1924, 1928, 1932, 1952, 1972 ve 1980’deki olimpiyatlarda yer almadı. Türkiye’yi oyunlarda temsil eden sporcu sayısı PyeongChang ile 90’dan 98’e yükselecek.

Ay-yıldızlılar, 1984’te Saraybosna’da yapılan olimpiyatlardan itibaren bütün oyunlarda yer aldı.

Türk sporcular, kış olimpiyatlarında bugüne dek madalya kazanamadı.
dort-bransta-sekiz-sporcumuz-var,q7Fyp0tQcU6yxtKUZauDdg.jpg
Dört branşta sekiz sporcunun mücadele edeceği milli takım kafilesinde, alp disiplininde Serdar Deniz ve Özlem Çarıkçıoğlu, kayaklı koşuda Hamza Dursun, Ömer Ayçiçek ve Ayşenur Duman, artistik buz pateninde Alper Uçar ve Alisa Agafonova, kayakla atlamada Fatih Arda İpçioğlu yer alıyor.
Soru şu :Kış olimpiyatlarında Türkiye olarak neden hiç başarımız yok?
Değerli yorumlarınızı bekliyorum.

Scudo
@hamlet2006 kuzey disiplininde başarılı olmak çok uzun yıllar hatta nesiller gerektiriyormuş kış ülkeleri için bile. Hiçbir yatırım ve teşvik olmayınca hal böyle maalesef.

@Cem cm
Gerçekten de öyle.Bir şey dikkatimi çekmişti.Alp, kuzey disiplini sporcularına baktığımızda anneleri,babaları,dedeleri hep aynı spordan.Nesilden nesile aktarılıyor bu kış sporculuğu galiba.
Bu sporcular için alt üst soy bilgisi sorgulaması yapsak herhalde çok eskilere kadar bu disiplinlerde sporcu oldukları ortaya çıkar:DAta sporu olmuş
Bir de bu olimpiyat sporcularının çoğunun katıldıkları 3.ve 4. olimpiyatları.
Bizim ülkemizin sporcuları ise kendi imkan ve bireysel çabaları ile birşeyler yapmaya çalışıyor.Hepsine helal olsun.

• Beğen
Tepkiler: dodurgalı_06
ULudağ deyince aklınıza ne geliyor ? Benim sosyetiklerin egemenliği altında ve fiyatların onlara göre belirlendiği bir tatil beldesi geliyor. Peki kayak merkezi nedir ? İnsanların spor yapması için her kesime hitap eden fiyatları olan yerler aklıma geliyor. Her yerde pist vs var fakat halkımız hala bunları sadece zevk vs olark görüyor aileyle yapılan tatiller insana spor aşılamaz. Sporu geliştirmek istiyorsan alacaksın ortaokul çocuklarını her hafta gideceksin pistlere vs. Kuleler sadece Erzurumda var bildiğim kadarıyla onlar yıkıldı sonra ne oldu bilmiyorum. Yani sporu ülkeye yaymazsanız bunu devlet yapmazsa spor gelişmez, kuleler sadece Erzurum da var aktif mi biliyorum, biathlon pisti sanırım yok, velodrom yok, yok yok yokkk. Spor sadece İstanbul halkınn değil herkesin hakkı olaya böyle yaklaşmayan devlet olursa gelişme olmaz.

Ülkemizde spor dendiği zaman akla ilk sadece futbol geliyor gerçi onda da ne kadar iyiyiz tartışılır :snzdglsn: Durum böyle olunca insanların başka spor dallarından haberi olmuyor ve yatırımda yapılmıyor

Futbol dışında sporun; spordan sayılmadığı,devlet tarafından desteklenmediği,halk tarafından benimsenmediği tüm ülkelerde nedense hep aklıma Portekizli diktatör Salazar'ın ''3F Kuralı'' geliyor.

@hamlet2006

Kaynakların ne kadarını futbola ayırıyor, futbol kulüplerinin ne kadarlık vergi borcunu siliyoruz bilmiyorum ama hiç bilmeyen biri olarak bu paraların onbinde birini atletizme yönlendirseydik 2012 Londra Olimpiyatlarında gerçekten 1 ve 2 yapabilirdik (1. ve 2. olup bayrağı çektikten 3 yıl sonra atlet kızlarımızın dopingli çıkıp madalyaları iade etmesi rezaletini yaşamazdık - bkz Aslı Çakır Alptekin, Gamze Bulut - suçun tamamını bunlara yükleyemeyiz, bunun önüne geçecek bir çalışma-eğitim-kontrol-takip disiplini olmalıydı, ama futbol daha önemli tabii) diye düşünüyorum.

Turkiyenin başarısız olmasının yada başarısının olmamasının nedeni, kış sporlarına yeterince yatırım olmaması, yeterince ilgi gösterilmemesi ve yok denecek kadar sınırlı imkanların olması. Bunların yanında kültürel farklarda mevcut. Zira ülkemizde yetişen gençlere kış sporu kültürü yerine öncelikli olarak (maddi ve manevi imkansızlıklar nedeni ile) daha çok futbol, basketbol güreş vs tarzda sporlar sunuluyor.

Ayrıca ülke olarakta kış sporları için çok uygun bir iklime sahip değiliz, sayılı bölgelerde kış sporu imkanı var ve olan yerlerde yukarıda arkadaşın dediği gibi daha çok zengin kesime hitap eder şekilde tasarlanmış. Malzemelerin pahalı olmasında çabası, kaç aile binlerce lira ayırarak çocuğuna kış sporları için malzeme alabilecek ? Bu nedenle ailelere futbol vs tarz masrafı çok olmayan spor dalları daha cazip geldiğini düşünüyorum.

@Bigpatron
İngiltere gibi gelir seviyesinin yüksek olduğu aynı zamanda hayat pahalılığında da üst sıralarda olan bir ülkede spor ürünlerinde vergi alınmadığını duymuştum.
Sanmıyorum ama bizim ülkemizde de spora destek için böyle subvansiyonlar verilebilir mi?

Kış sporları konusunda en yetenekli sporcular doğu anadolu bölgesinden çıkıyor.Milli takıma seçilenlerin büyük bir kısmı düşük gelir sahibi ailelerden geliyor.Şahsen tanıdığım bir milli kayakçı var.Kayak sporunu, zamanla vizyon eksikliği nedeniyle sporculuktan kayak öğretmenliğine dönüştürerek devam ettiriyor.Kış aylarında Uludağ da kayak dersi vererek benim bir yıllık kazancımın iki katı para kazanıyor....
Kış sporcuları karınlarını doyuramıyor...Hitab edilen kesim kaymak tabaka olunca onlarda bu sektörden geçinmeye bakıyor...

@hamlet2006
Sanmıyorum zira üreten değil tüketen bir ülkeyiz. Birçok şeyi ithal ediyoruz dolayısıyla üzerine kat kat ekleyerek halkımıza satışa sunuluyor.
Bir örnek verecek olursak, her ne kadar yurtdışında yaşasamda temel ihtiyaçlar dışında pek alış veriş yapmam sebebi ise cimrilik falan değil, yaz aylarında ülkeme geldiğimde ülkemden satın almak. Hem ülkeme döviz girmesini sağlamak hemde esnafımızın kazanmasını sağlamak( Belki okyanusta bir damla benim getirdigim döviz ama olsun damlaya damlaya çoğalır belki)

Her neyse geçtiğimiz yaz bazı bisiklet malzemeleri ve kıyafetlerine ihtiyacım vardı. Kendimce düşündüm Turkiyeden alırım dedim. Ama malesef düşürdüğüm gibi olmadı zira burada 1 lira olan şey Türkiyede 5 liraydı, birkaç mağaza dolaştım hepsinde durum aynı. Sebebini sorduğumda yurtdışından dolar üzerinden aldıklarını bu nedenle pahalıya sattıklarını söylediler.

Kısacası sorunun cevabı üreten olmadığımız sürece vergi alınmaması hayal olur.

• Beğen
Tepkiler: hamlet2006
Başka ülkelerde nasıl bilmiyorum ama Türkiye de zengin değilsen sporcu filan olamazsın.

"BAĞIMSIZLIK"

Tüm mesele bu bunu aşmanın tek yoluda para, para ve para şey var bir de para.

"Vizontele" filminde geçiyor şu sözler: "Millet aç aç."
Milli sporcuların beden eğitimi öğretmenliğine geçmek için uğraştıklarını, birbirleriyle yarıştıklarını bilen var mı? Milli sporcu. Gerisini siz düşünün.

19 senedir kayak sporuyla ilgileniyor ve her zaman hobi olarak yaptım. başarısız olmamızın sebebi bir birlikteliğin arkadaş ortamının olmaması arkadaşlar. içeride herkes birbirinin önünü kesmek için elinden geleni yapıyor. herkes birbiriyle düşman . Yurtdışındaki yarışları hepimiz izledik. Almanyanın kayakçısı gidiyor isveçliye sarılıyor tebrik ediyor. Bizde ise üçüncü birincinin elini sıkmayıp ben bunu ayağını nasıl kaydırırım kafasında yaşıyor. Dışarıda herkes bunun bir spor olduğunun farkında bizim ülkemizde ise gelir kapısı.

Şimdi bana kizicaksiniz her şeyi siyasete bağlıyorsun diyeceksiniz ama umrumda değil. Türkiyede spora verilen önem 0 hükümet tarafından. Atanan federasyon üyeleri ve başkanları atandıkları disiplinden bin haber sadece eşi dostu atayalım yolunu bulsun derdinde. Bizi yönetenler yüzünden semih saygıner gibi başarılı dünya çapında başarılı bir ismin önü kesildi. Sadece sporda olsa sanatta da bu işler böyle hükümet fazıl sayın ismini azına almıyor. Dünyaca kabul görmüş yeteneği ülkesinde görmezden geliniyor. Tiyatrolar sansürleniyor...
Şu videoyu izleyin anlarsınız her şeyi inanın zaman kaybı değil.

@Bigpatron yurtdışından dolarla alsalar bile size pahalı gelmemesi lazım çünkü siz dolar bazında kazanyorsunuz sanırsam. Burada bir çelişki var bu malı satan adamların çelişkisi döviz kazanıp burada harcarken bile sana pahalı gelmesi bunun dolarla gelmesi değil de biraz üstüne geçirmeleri değil mi sizcede.

• Beğen
Tepkiler: Çağdaş78
Geri