Kerem kardeşim; benim de bir tespitim olacak ama sakın ola yanlış anlama sana zayıflamanın formülünü verecek bir deneyimim yok. Bu nedenle maddi imkanın elveriyorsa diyetisyen, olmadı sağlıklı beslenmeyle ilgili kitapları inceleyip bilinçlenmen, eğer bunlar seni motive ederse ne ala, bir disiplin çerçevesinde zayıflarsın (kiloya neden olan bir sağlık sorunun yoksa tabi). İnsanın sorunu neredeyse o konuda farkındalık kazanması en öncelikli konu bence, neden kilolu olduğunu ve buna nelerin etki ettiğini tespit etmelisin, pratik zayıflama kitaplarını asla önermem. Bana göre en iyi diyet farkında olmadan yapılan diyettir. Ben 75 kilodan 66 kiloya indim. Bu süre içinde bir çok şeyi yapmış olabilirim ama hiç birisi kalıcı olmadığından katkısı da olmadı. Kalıcı olan aşağıdakilerin faydası oldu:
- Su yerine kola içerdim; kesip attım. Böylece su içmeye başladım, sindirimdeki değişime şaştım diyebilirim.
- Sağlıksız hazır yiyecekleri çok rahat tüketirdim (hamburgerler, tatlılar, hamur işleri vb.), şu an gördüğümde rahatsızlık veriyor. Birinci tercihim baklagiller, sebzeler oldu.
- Ekmek yemeyi bıraktım; eskiden ekmeği neredeyse makarnanın yanında bile yiyebilirdim o derece bağımlıydım.
- En zorlarına gelirsem eğer: tuz-şeker-yağ. Neden zor? çünkü lezzetin kaynağı bunlar. Bunları çıkarınca hiç bir şeyin tadı yok. Araştırınca bunların bize neden lezzet verdiğini de anladım, tabi bu ayrı bir konu. Tuz ve şekeri yarı yarıya azalttım. Yağ ise elimde değil, hem evde hem de gittiğim her yerde yemekler yağlı. Kaçamıyorum. Bir dönem sıkı diyet yapıyordum; sağlıklı besleneceğim diye bir öğlen arası Beylikdüzü'nde yarım saat boyunca yiyecek bulamadım. Her yer kebapçı-hazır yiyeceklerle doluydu: yağlı-tuzlu yiyecekler anlatılır gibi değil. Yağı-tuzu-şekeri azaltınca damak tadı bir süre sonra tuzludan, şekerden hemen rahatsız oluyor.
- Bisikleti düzenli sürmeye başladım. Bu konuda da ilginç bir tespitim olacak; bisiklet sürmeden önce her hafta 6-7 km koşardım ve haftada bir halı saha maçı yapardım. Bu 10 yıl böyle sürdü. Ancak kilom 75'in altına düşmedi. Çünkü beslenme farkındalığım yoktu. Ciddi bir ameliyat sonrası futbolu ve koşuyu bıraktım ve düzenli bisiklet sürmeye başladım, bir de yediklerime dikkat ettim, kilo 66'ya düştü. 66 şu an fazla, boy hesabına göre benim 62 kiloda olmam gerekir. Ancak 63 kiloya indiğimde yüzüm çöktü, beni görenler rahatsız mısın, hasta mısın diye soruyorlardı. Buna rağmen göbek ve basenlerde halen yağ vardı. Sanırım bu kaslarla ilgili, kasların gelişmesi kiloyu arttırıyor. Yani benim sağlıklı kilom 64-65 civarı.