Scudo Sports

Kilitli Pedallardaki Kal Açıları

@_Madmexx _ Bisiklet sürerken pedalladığımızda dizlerimizin farklı kuvvetlerle karşılaşmaması gerekir diye düşünüyorum. Oturduğumuz yer sabit olduğuna göre ayaklarımızın da her zaman aynı optimiu pozisyonda pedala basıyor olması gerekir.

Dizlerimde yaşadığım sorun daha bisikleti spor olarak yapmaya başladığımdan yakl. 15 yıl önce başladı, yani 50-55 yaşlarımda. Bisiklete başladıktan sonra da tabiki bu durum devam etti. Benim için önemli olan bisiklet sürmemin bu ağrıları arttırıp arttırmadığı. Nitekim, orta açılı kalleri kullandığımda ağrımın arttığını görünce sıfır açı serbestliği olan kal aldım ve her defasında farklı açılarda monte ederek en doğru açıyı, yani ağrılarımı arttırmayan pozisyonu bulmaya çalıştım. Buradaki denemelerim yaklaşık 1,5 yıl sürdü. Şu anda hem Shimano'da hem de Keo'da aynı açıyı sıfır toleranslı kallerle kullanıyorum. Bisiklet nedeniyle dizlerimde ek bir ağrı hissetmiyorum. Ekonomi tabiriyle, bisikletin yarattığı bir "marjinal" ağrı yok artık.

Dediğiniz şu noktada haklı olabilir. Eğer bu kadar çok üstüne düşmek istemiyorsanız, sabrınız yoksa ve bikefit vs ile uğraşmak istemiyorsanız, montaj sırasında yapacağınız açı hatalarını esnek açılı kaller ile telafi edebilirsiniz. İşiniz biraz şansa kalır. Ben doğru açımı bulduktan sonra 0 toleranslı kallerin faydasını görmeye başladım. Şimdi esnek açı kullansam ayağım sık sık farklı açılarda basacağı için dizlerimin zarar göreceğine inanıyorum.

Scudo
Merhabalar, yol bisikletinde mtb spd ayakkabi ve SH56 kal kullaniyorum. Istisnasiz her 40 km den sonra iki ayagiminda bas parmagindan baslayio kaval kemikten diz icine kadar agri giriyor ve 50-60 km lerde turu sonlandirmak zorunda kaliyordum. En son kal ileri geri acisini topuğuma dogru en dibe cektim ve agrilarin baslama km si ötelendi (sadece 0.7cm). Şimdi 70-80 km lerde başliyor agri. Oda sanirim SH56 kal in her yone bol açılı oluşundan sebep diye tahmin ediyorum. Sertlik ayarini max yapip deneyecegim. Özetle kal acisini tutturamamak ciddi agrilara ve muhtemelende sakatliklara zemin hazirliyor.. Paylaşmak istedim 👋20210516_161732.jpg

@_Madmexx _ Bisiklet sürerken pedalladığımızda dizlerimizin farklı kuvvetlerle karşılaşmaması gerekir diye düşünüyorum. Oturduğumuz yer sabit olduğuna göre ayaklarımızın da her zaman aynı optimiu pozisyonda pedala basıyor olması gerekir.

Dizlerimde yaşadığım sorun daha bisikleti spor olarak yapmaya başladığımdan yakl. 15 yıl önce başladı, yani 50-55 yaşlarımda. Bisiklete başladıktan sonra da tabiki bu durum devam etti. Benim için önemli olan bisiklet sürmemin bu ağrıları arttırıp arttırmadığı. Nitekim, orta açılı kalleri kullandığımda ağrımın arttığını görünce sıfır açı serbestliği olan kal aldım ve her defasında farklı açılarda monte ederek en doğru açıyı, yani ağrılarımı arttırmayan pozisyonu bulmaya çalıştım. Buradaki denemelerim yaklaşık 1,5 yıl sürdü. Şu anda hem Shimano'da hem de Keo'da aynı açıyı sıfır toleranslı kallerle kullanıyorum. Bisiklet nedeniyle dizlerimde ek bir ağrı hissetmiyorum. Ekonomi tabiriyle, bisikletin yarattığı bir "marjinal" ağrı yok artık.

Dediğiniz şu noktada haklı olabilir. Eğer bu kadar çok üstüne düşmek istemiyorsanız, sabrınız yoksa ve bikefit vs ile uğraşmak istemiyorsanız, montaj sırasında yapacağınız açı hatalarını esnek açılı kaller ile telafi edebilirsiniz. İşiniz biraz şansa kalır. Ben doğru açımı bulduktan sonra 0 toleranslı kallerin faydasını görmeye başladım. Şimdi esnek açı kullansam ayağım sık sık farklı açılarda basacağı için dizlerimin zarar göreceğine inanıyorum.

@Haluk Eke Bey,,,

Öncelikle konuyu ve deneyimlemelerinizi kaybetmemek için yazmak size teşekkür etmek istedim. Yeni aldığım Gravel Peugeot GR-14 bisikletim için aldığım pedal ve kal lere bakarken konuya yazdığınız mesajlarınızı gördüm tesadüfen. Benim için de yaşımdan dolayı doğru ayarlamayı yapabilmek çok önemli. Yazdıklarınız bana çok yol gösterecek.

Tekrar teşekkürler...

Selamlar, 2 aydır sarı kal kullanıyorum. 500km olmuş. Güncelleme yapayım istedim.

Kal ayarı çok hassas bir ayar olduğu için, kırmızı kalleri çıkarırken çok tereddütlüydüm. Hiç sarıları takmasam mi diye bile düşündüm. 2. ayakkabımın olmasını istediğim bir andı. Hatta aynı ayarlarda olsun diye kırmızının hamura kalıbını alıp, öyle takmıştım sarıları;)

Sol dizim çok konforlu değildi, ama kale de dokunmaya çekiniyordum. Sonrasında müdahale şart oldu. Korkarak da olsa nasıl olmasi gerektiğini iyice düşünüp, dikkatlice yeni ayarlara getirdim. Sonuç, tam isabet! ve sol dizimdeki ufak ağrılar gitti.

Bu cesaretle, sağ tarafta hiç ağrı yokken, sol taraftaki yeni konforu sağda da isteyip, sürüş sırasında soldaki aynı mantık ile sağ tarafı da değiştirdim. Bir yandan da gereksiz endişe ettiğimi ve sarı kaldeki açının gerçek anlamının bu konfor olduğunu hissettim. Tabi tüm bunları, soldaki ayarın çok düzgün olması düşündürdü.

Ama kazın ayağı öyle olmadı ve sürüşün sonlarına doğru sağ dizim ağrımaya başladı. Eve gelince ufak bir ayar daha yaptım. Bir sonraki sürüşte değerlendireceğiz artık.

Sonuç olarak, kırmızıya göre, sarı bana daha konforlu geldi. Belki de ayarlardandır. Bu arada kırmızıyı da 1600km ağrısız kullandım. Sadece çıkarırken rahatsız ediyordu. Sarı kesinlikle hem sürerken, hem de çıkarırken farklı. Sağ tarafı da hallettik mi bu iş tamamdır.:harika:

Güncelleme yapayım arkadaşlar. Sağ taraf, bugünkü 1.5 saatlik sürüş sonrası bir rahatsızlık yaşatmadı. (Net sonuç için 4 saatlik bir sürüş daha yapmam gerekiyor) İki tarafın da ayarları böylelikle tamam gibi.

Bu arada şöyle bir tecrübe ve çıkarım paylaşabilirim.

Sarı kallerdeki 6⁰'lik açı sayesinde ayar aralığınız biraz daha fazla oluyor. Bu sayede, kırmızıdaki gibi nokta atışı ayar yapmanıza gerek kalmıyor. Bu aralığın dışına çıkarsanız diziniz uyarı veriyor.

Sürüş esnasinda da ayağınızın oynar vaziyette olması bana daha konforlu geldi açıkçası.

Kırmızıda böyle bir hareket alanı olmuyor dogal olarak.

Düzgün ayarda, ağrısız sürüşler dilerim hepimize...

Bu arada kırmızıyı da 1600km ağrısız kullandım. Sadece çıkarırken rahatsız ediyordu.
Rahatsız ediyordu derken? Çıkarmak için en az hareket gerektireni (yani en kolay çıkarılanı) kırmızı?

Rahatsız ediyordu derken? Çıkarmak için en az hareket gerektireni (yani en kolay çıkarılanı) kırmızı?
Benimki orjinal değildi, ondan olabilir. En kolayın kırmızı olduğunu sizden öğrendim. Mantıken de öyle olmalı. Çünkü ayak zaten sabit ve çıkarırken de güç verince ağrı yapıyor. Hatta benimki güç ile de çıkmıyordu:(. Stresi yetiyordu duruşlarda.

Sarıları orijinal aldım, çıkarma stresim de bitti, ayarlaması da kolay, sürüşü de konforlu:harika:

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
düz spd pedallarda pedalın sertliğini arttırınca ayağın sağa sola oynama açısı azalıyor, bendeki pedalda en sıkıya getirince neredeyse kırmızı kal gibi oluyor. aynı durum spd-sl için de geçerli mi?

garip bir durumdayım, basarken dışa, çekerken içe dönmek istiyor ayağım. pedalı çok boşlarsam sorun çözülüyor ama bu sefer de ayakkabı pedaldan çok kolay çıkıp tehlike yaratabiliyor.

@Efe ÇEPEL SL'de de o durum var ama SPD'deki kadar değil. Hareket serbestliği istiyorsan sarı kal alıp yayı orta derece sıkman yeterli olacaktır.

Son düzenleme:
Geri