İnceleme Kilitli Pedala Yeni Başlayanlara: Shimano R540

Caner Kaya

Daimi Üye
Kayıt
19 Eylül 2013
Mesaj
221
Tepki
268
Şehir
Kocaeli
Bisiklet
Kron
Yaklaşık 3 ay önce kilitli pedala geçmek üzere araştırmalarımı yapmaya başlamıştım. Bütçem bu işe göre küçüktü. Bu nedenle giriş seviyesi pedal ve ayakkabılara baktım öncelikle. Ayakkabı ve pedal kolay deforme olabilen parçalar olduğu için ikinci el düşünmedim. Hepimizin bildiği Türk sitelere her gün giriyordum. Pedal olarak Shimano R540, ayakkabı olaraksa Shimano R064 almayı kafaya koydum. Fakat gelin görün ki bu ayakkabının ucuz ve 42-43 numarasını Türkiye'de bulmak imkansız gibiydi. Ben de her bisiklet sever gibi soluğu yurt dışı sitelerde aldım. Ver elini merlincycles.com

Burada R540 pedala baktığımda 64 TL fiyatı görünce çok şaşırdım. Türkiye'de tam olarak iki katıydı. Ama asıl sürpriz bu değildi.Merlincycles klasiği olan bundle deal bu üründe de vardı ve yanında Rexton ayakkabıyla birlikte 130 TL'ye geliyordu. Üstüne sadece 30 küsür lira kargo bedeli. Hiç düşünmeden aldım.

İlginçtir ki tam 40 saatte İngiltere'den İstanbul'a geldi. Tam 5 günde de İstanbul'dan Kocaeli'ye geldi. Neyse.

Evet, kilitli pedalsız süren arkadaşlara "siz bisiklet sürdüğünüzü zannediyorsunuz, asıl kilitli pedal alınca bisiklet sürdüğünüzü hissedeceksiniz" tarzında yorumlar abartı olsa da, arada epey fark var sevgili bisiklet dostları. Pedalı çekebildiğiniz için bacağınızın farklı kaslarını da çalıştırıyor olmanız bir kenara, bisiklete hükmettiğinizi hissediyorsunuz. Onunla bütünleşmek çok farklı bir duygu.

Sakın nasıl çıkarırım korkusuna da kapılmayın. O kadar çabuk alışılıyor ki şaşıracaksınız. Arıtk benim için bir refleks haline geldi. Sadece önümdeki arkadaşın beklemediğim şekilde durması nedeniyle iki kez çıkaramadığım oldu. Ama bu durumlarda zaten çok yavaş gittiğiniz hatta durma noktasında olduğunuz için yan düştüğünüzde hiçbir şey olmuyor. Elinizi yere doğru koymayın (burkulabilir) ve omzunuzun üstüne yumuşak iniş yapın, korkmayın :)

Düz yolda normal tempoda giderken bir etkisi olacağını da sanmayın. Farkı yokuşlarda ve ani hızlanmalarda ortaya çıkıyor.

Gelelim bu ürünler hakkındaki görüşlerime: Açıkçası ucuz pedallarla pahalı pedallar arasında, ağırlık dışındaki farkların biz profesyonel olmayan sürücüler için büyük bir etki yaratacağını düşünmüyorum. Kaliteli arttıkça kuvvetinizin pedala daha az kayıpla geçme oranı artıyor. Fiziki yapıları bunu sağlıyor. Üstelik karbondan yapıldıkları için daha sağlam ve ciddi oranda hafifler. Ama dediğim gibi benim gibiler için çok ama çok yeterli bir pedal Shimano R540.

Rexton ayakkabı ise tam olarak fiyatının karşılığı. Asla fazlasını beklemeyin. Sadece işini yapıyor. Konfor, ergonomi gibi özellikler arıyorsanız buyrun daha pahalı modellere. Tabanının rijitliği ise iyi seviyede. Uzun süre giyince hafif ağrı da yapıyor ama dediğim gibi fiyatına göre normal seviyede.

Toparlarsak, turlara giden, sürekli yokuş çıkan, hız denemesi yapan sürücülerdenseniz hiç düşünmeden bir çift kilitli pedal ve SPD-SL ayakkabı edinin. Pişman olmayacaksınız.

Bol Pedal'lar

Kaynak: (link)
 
Scudo

Ahmet Fidancı

Extrem Yol Grubu - Extrem Dağ Grubu - İZMİR
Kayıt
20 Haziran 2011
Mesaj
668
Tepki
870
Yaş
49
Şehir
İzmir
İsim
Ahmet Fidancı
Başlangıç
1988—89
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Aslında benimde alıp tereddütten fazla fırsat tanımadığım pedal ve ayakkabımı kayırır şekilde bir anlatım tarzı olmuş. Çoğu arkadaşın sıkıntısı zaten o :) şekli ile bitirdiğin son yazıların. Düşmekten korkmak normal de o sırada hızlı olmayacağımız ne malum gibi soruları duyar gibiyim. Hakikaten sıkıntılı günlerin ardından alışılıyor. Ama bana göre tek sıkıntı bu ayakkabıların yürümeye pek müsait olmaması. Yani sadece tur yapıp bisikletin üzerinden fazla inmeyecekseniz, uzun mesafeleri mümkün olan en kısa zamanda almak istiyorsanız tamam. Ama grup halinde pikniğe gider gibi gezecekseniz hiç tavsiye etmem. Çünkü her zaman :) ile bitmiyor sonu :(
 

Caner Kaya

Daimi Üye
Kayıt
19 Eylül 2013
Mesaj
221
Tepki
268
Şehir
Kocaeli
Bisiklet
Kron
@Ahmet Fidancı Şöyle bir düşüncem var, hızlı giderken düşmeyi ele alırsak pedalın çıkıp çıkmaması çok da önemli değil sanki. Her türlü zarar göreceksiniz. Ayağınızdan kurtarsanız bile ayağınızı yere koyup da düşmekten kurtulamazsınız hızlı giderken. Belki şöyle olabilir: Önünüze aniden bir araba çıkar fren yapamadan çarparsanız o klasik bisikletin durduğu, sürücünün fırladığı sahne yaşanamayacağı için belki daha tehlikeli olabilir. Yok ya aslında şu an düşündüm de bu durum için daha da az tehlikeli bile olabilir :D Sonuçta iki teker üstünde gidiyoruz ben çok da düşünmüyorum bu kadar :)

Bir de şunu öneririm 25. saniyeden itibaren :)

 

ioalici

Daimi Üye
Kayıt
21 Eylül 2014
Mesaj
238
Tepki
161
Şehir
İzmir
İsim
İbrahim Onur ALICI
Bisiklet
Cube
Arkadaslar ben de kilitli pedale gectigimden beri cok memnunum. Bisiklete ayaklarinizla da kontrolu sagliyor. Hele de yuksek kadans bu olmadan guvenlik acisindan olanaksiz gibi. Sertligi iyi bir ayakkabi ile konforu ve ayak sagligini da gozeterek keyifli bir surus olur. Ben de bir kez kilitleyemedigimden yana yattim. Tam da duserken kilitlendi meret. Tecrubesizlik iste. Omuz uzeri 0.1 tonluk bedenimle devriliverdim. Ama artik cok rahatim. Roller uzerinde zaten bence pedal sayesinde duruyorum [emoji4]
 
  • Beğen
Tepkiler: Caner Kaya

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Herkese selamlar, forumda ilk mesajım:) Bu pedalları taktığımızda illa spd ayakkabılar ile mi sürmek gerekiyor? Ayağımızda normal ayakkabı varken de kullanabiliyor muyuz yoksa bu pedalları?

Şimdiden teşekkürler
 

hufucu

Aktif Üye
Kayıt
21 Şubat 2015
Mesaj
159
Tepki
59
Yaş
31
Şehir
İstanbul
İsim
kaan
Bisiklet
Sedona
@Kahveci107 Kullanabiliyorsun normal ayakkabı ile de
 

Berke

Road Bike Cyclist
Kayıt
21 Haziran 2013
Mesaj
5.419
Tepki
5.964
Yaş
26
Şehir
İstanbul
Başlangıç
2014—15
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Kahveci107
Kullanılır ama normal pedallara göre daha küçük olduğundan biraz tehlikeli olur. SPD ayakkabı almadıktan sonra pedalın anlamı da yok zaten. :)
 

hufucu

Aktif Üye
Kayıt
21 Şubat 2015
Mesaj
159
Tepki
59
Yaş
31
Şehir
İstanbul
İsim
kaan
Bisiklet
Sedona
Yol pedalları MTB pedalları kadar küçük değil MTB lerde de iki şekilde kullanılabilen pedallar var
 

Berke

Road Bike Cyclist
Kayıt
21 Haziran 2013
Mesaj
5.419
Tepki
5.964
Yaş
26
Şehir
İstanbul
Başlangıç
2014—15
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@hufucu
Kullanılabilir tabi ki ama dediğim gibi ayakkabı olmadıktan sonra bir anlamı yok, gereksiz masraf olur.
 

sapienza

Aktif Üye
Kayıt
12 Mart 2015
Mesaj
170
Tepki
48
Yaş
28
Şehir
KOCAELİ
İsim
Burak ESEN
Bisiklet
Carraro
Kilitli pedal kullanırken dusme durumda veya benzer acıl durumlarda ayagımızı rahatca cıkarabılırmıyız?
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Ayakkabı da alacağım, fakat ayakkabısız olduğumda da kullanabilmek istiyorum açıkçası, bu yüzden sordum. Berke bey bu arada bugünlerde 052 almayı düşünüyorum, karar verme sürecimde incelemenizden de faydalandım, yeri burası değil diğer başlığa yazacaktım ama size denk gelmişken onun için ayrıca teşekkür ederim zira bu bisiklet hakkında inceleme yazısı bulmak imkansıza yakın şu anda:)
 

Aspirin

Aktif Üye
Kayıt
1 Aralık 2014
Mesaj
196
Tepki
198
Yaş
40
Şehir
Tekirdağ
İsim
Eyüp BOZKURT
Başlangıç
1994—95
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Aynı durum bende de var biraz araştırdıktan sonra şu ürünlerde karar verdim biraz pahalı olduğu için henüz almadım :p
Çift taraflı Pedal için
Shimano pd a530
Shimano ps t420

Spd olsun ama rahat yürümek istiyorum Ayakkabısı için :)
Sh mt44g spd
Sh ct 80g0
Sh ct70lg
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@Eyup Bozkurt

Bu pedallarda tecrübeli bisikletçiler tek tarafı spd tek tarafı platform olan modelleri genelde tavsiye etmiyorlar hem bu forumda hem de yabancı forumlarda, karar vermeden önce kullanıcı deneyimlerini iyice araştırdınız mı? Harekete geçtiğinizde hem pedalın doğru tarafını bulmak için pedala bakmanız hem de ters taraftaysa evirip çevirmeniz gerekiyormuş, bana da pek kullanışlı gelmedi açıkçası..

Ben de başlangıçta shimano r550 ya da r540 gibi f/p ürünlerine yönelip, daha sonra rahat kullanabildiğime ve daha iyisinin bir gereklilik olduğuna kanaat getirirsem daha kaliteli bir modele geçmeyi planlıyorum ama henüz araştırma safham bitmedi, kolay da bitmez. :)
 

Tolga Uşaklı

Forum Demirbaşı
Kayıt
31 Ekim 2009
Mesaj
456
Tepki
1.097
Yaş
42
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Lapierre
Ben hala tek tarafı düz SPD pedal kullanıyorum, özellikle MTB kullanıyorsanız ayağınız o kadar alışıyor ki pedala hangi tarafta kilitli mekanizma olduğunu çok rahat anlıyorsunuz.
Ufak bir ayakkabı burnu darbesiyle pedalı çevirebiliyorsunuz. :cool:
Tahmin edildiği kadar zor değil, pedala bakmanıza da gerek olmuyor çoğu zaman.
Benim ayakkabılar Shimano M087, pedallar Shimano M520.
Yarış veya yüksek hedefler yoksa başlangıç modelleri gayet güzel iş görüyor, özellikle yüksek kadansta tırmanırken çekme kuvvetinin verdiği rahatlık çok güzel oluyor.
Yolda giderken kilitli olmayan pedallar ile 90 kadanstan sonrası zor gibi geliyor bana, sadece itme kuvveti ile yüksek süratte kalmak pek kolay değil.
 
  • Beğen
Tepkiler: Barış TURAN

Aspirin

Aktif Üye
Kayıt
1 Aralık 2014
Mesaj
196
Tepki
198
Yaş
40
Şehir
Tekirdağ
İsim
Eyüp BOZKURT
Başlangıç
1994—95
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Kullanıcı yorumlarına çok bakmadım ama fazla bir hedefim yok tolga ışıklı nin dediği gibi pek sorun olacağını sanmam,tabi araştırmam bitmedi henüz sonuç ne olur bilemem
 

Saturn

Aktif Üye
Kayıt
5 Haziran 2015
Mesaj
153
Tepki
90
@Caner Kaya İnceleme için teşekkürler. Benim de küçük bir sorum var. Bu seti aldıktan sonra ayrı bir şey almaya gerek yok, değil mi? Yani bütün gerekli içerik paketin içinden çıkıyor? Ayrıca ayak numaranız ve aldığınız ayakkabının numarasını öğrenebilir miyim, yorumlara göre bir büyük beden almak da fayda var.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@Saturn
Pedal kutusundan gerekli parçalar çıkar. Ayakkabı ise siz kaç numara giyiyorsanız bir numara büyüğünü alacaksınız. Çünkü kalıpları dardır.
 

Opensea

Üye
Kayıt
20 Mayıs 2015
Mesaj
11
Tepki
4
Yaş
48
Şehir
Ankara
Bisiklet
Tern
Kilitli pedala 10 yıl kalpiye kullanimindan sonra geçtim. Bir sefer de panik yapip dustum. Sprint veya performansli kullanimda çok avantajlı..
 

hashus1099

Deprem Dede
Kayıt
13 Haziran 2011
Mesaj
815
Tepki
1.464
Şehir
istanbul/beşiktaş
İsim
hashus1099
Bisiklet
Canyon
kilitli pedallarım kenarda yatıyor, aslında yavaştan onlara alışmak istiyorum da, şehir içinde arabaların sık olduğu yerlerde de kullandığım için bayağı çekiniyorum.