(link)
Maşa en basit yapılı yaylı maşa. Bozulmaz, üzmez ama kilitli değil. Eski bisikletlerimin birinde benzer yapıda bir modeli vardı uzun yıllar sorun çıkartmadı. Şimdiki maşalarımın hepsi kilitli ama daha tecrübe etmedim. Bisikletleri yeni revize ettim ama iş güç derken daha yola koymadım. Alabiliyorsanız kilitli iyi bir model yoksa düz alın sonra değiştirirsiniz. Orta karar örneğin zoom marka maşalı birşey almayın. Amortisörlü olsun derseniz m3030 olan alın en azından düzgün çalışır. Ama yokuşta kullanılmaz vs diye birşey yok. Sizi zorlar evet ama bu kondisyonunuzu güçlendirmek olarak geri döner. Bütçenize ve isteklerinize bağlı bir durum. Ben hiç bisikletim ağırmış, maşası kilitsizmiş diye sıkıntı çekmedim. Önemli olan faktörlerden birisi elbette verimli olması ama parçaların alt model olmasına rağmen kaliteli olması daha da önemlidir. Örneğin rampa aşağı 50-60 km ile inerken (mtb ile) göbeğin sıkışıp durması sonucu takla atmak, amortisörün kırılması sonucu tepetaklak olmak kötü bir durumdur. O nedenle bileşenleri seçerken seçici olmalısınız. Kalite ile alt model/seri olmak farklı işler. Bazı markaların en kalitelisi bile örneğin Shimanonun en alt serisi kadar kaliteli olamayabilir. Bazı parçaları sonradan değiştirmek çok daha masraflı olabilir örneğin v fren bir bisikleti disk fren yapmak istediğinizde en basitinden ön arka jant setinin göbekleri disk fren uyumlu değil ise ya disk fren uyumlu göbek ile jantlar yeniden yapılandırılacak yada yeni jant seti alınacak, kadro disk fren uyumlu değil ise yada amortisör/maşa o değişecek. Oysa alırken kadro/maşa disk fren uyumlu yada mekanik diskli bisiklet almak daha ucuza hidrolik disk sistemine geçmek demek. Göbekleri tanınmamış yada kalitesiz bir model olan bisikleti almak sonra o göbekleri değiştirmek çok daha pahalıya gelir tabiki göbekleri kaliteli bir modelin fiyat farkına göre. Bisiklet üreticileri aynı parçaları biz son kullanıcılara göre çok çok daha ucuza aldıklarından hazır o parça olan modeller sonradan değiştirmeye göre daha düşük maliyetlidir.
Bu işler tecrübe ve araştırma işidir o nedenle alırken kazanırsınız sözünü unutmayın.