Scudo Sports

Kilitli Maşa Kullanımı

Ömer FC

Üye
Tepki
23
Başlangıç
2012—13
Bisiklet
Kron
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Merhaba .. çoğu bisikletlerde kilitlenebilir maşa var. yanlız bu maşa nezaman kitlenir bilmiyorum yani şöyle sorayım Düz yolda giderken maşa kilitlimi olmalı veya dağa tırmanırken yokuş çıkarken kilit durumu ne olmalıdır yardım ederseniz sevinirim. bilmeyenlerde öğrenir benim gibi :)

Ek olarak bi yerde okumuştum bisikleti sürerken mi yoksa durdurupmu kilitliyoruz ?

• Beğen
Tepkiler: Batuhan27
Scudo
şöyle söyliyeyim yokuş çıkarken ve asfalt yolda ilerlerken maşanın kitli olması sana daha fazla güç sağlıycaktır özellikle yokuş çıkışlarında kitli olmasına dikkat et bence ... çünkü uyguladığın gücün bir kısmını maşa emecektir ama kilitli durumdayken bu durum minimum seviyeye inecektir....

Kilitleme mandalı gidondaysa durmana gerek yok. Benimki maşa üzerinde ama bende durmadan yapabiliyorum biraz alışmak lazım.

Maşa üzerinde benimkide :D kitlemesine kitlerimde sorun çıkıyomuş o yüzden sorayım dedim teşekkür ederim .

Yok seyahat esnasında maşa kilitlemenin bir sıkıntı yapıcağını düşünmuyorum kullandığımız çogu model gidondan kilitlenebilir tarzda . Eğer cok takıntı yaptıysan ilerlerken gidonu hafif öne çek pedala bas ön kaldırırmış gibi ve kilitle devam et yanlız yere inişi sert yapmamaya dikkat et saten üzerinde ağırlık oldugunda çalışır vazıyetteyken kilitlenmez bunun için boşa cıkarmak gerekli maşayı . Yokuslarda ve asfaltın yamasız akıcı olduğunu bildigin yollarda pedala uyguladıgın kkuvvetı yola aktarma katsayını artırır.

Bu sorunun cevabını kendin test ederek almanı tavsiye ederim. Mesela aynı yokuşu bi maşa açıkken bide kitliyken çık aradaki farkı anladıktan sonra hayatta açmazsın maşanı rampa tırmanırken :D
Şahsen ben şehir içinde kilitli tutuyorum maşamı yol çok bozuk değilse. Rampa tırmanırken arazide bile kitliyorum maşamı.

Peki bu meredi nerede mi açıyorum ?
*Arazi turları
*Bozuk yollar
*Yokuş aşağı iniş yaparken (hız konusunda dezavantajdır bu sebepten kitlenmesi gerektiği söylenir ama yokuş aşağı yolda hızlı bi şekilde giderken yoldaki tatsız bir süpriz ve dikkatsizlik takla atmanıza veya direksiyon hakimiyetini kaybetmenize neden olabilir. Bu yüzden ben açılması taraftarıyım)

edit: ben şahsen gidondan kitlemeli maşayı pek gerekli görmüyorum çünkü maşa üzerineki maşa kilidine seyir halindeyken rahatlıkla ulaşılabiliyor ayrıca bu ayar zırt pırt değiştirilecek bir ayar olmadığı için gereksiz bir ayrıntı olduğunu düşünüyorum. Tabi bu tamamen kendi görüşüm

Cevabınız için teşekkürler ederim.. Benim kilitte gidonda değil maşanın üzerinde yanlız benim maşa seyir halindeyken kilitlenmiyor .. yani maşada bi baskı olmaması gerekiyor bende durdurup öyle kilitliyorum :D

@Serdar Sarı Ama aradaki tek farkin kontrolun gidonda olup olmamasi degil ki gidondan kilitli ozelligi olanlar hidrolik kilitlemeli oluyor masanin uzerinde yuk varken de kilitlenebilir, masanin uzerinde olanlar mekanik kilittir o yuzden yuk varken kilit yuvasina gecmez ayrica hidrolik kilitli oldugunda kilitlendigi zaman biraz yaylanma yapar.

Valla bendeki XCM maşadan kilitleniyor ve maşa tam yukarda olması gerekiyor kilitlemek için. Bunu da durmadan kilitleyemiyorum. Önü kaldırıp öyle sürerken aşağı eğilip mandalı çevirmem lazım ki bunu şimdiye kadar beceremedim. :)

@Serden Us

İlk zamanlar durup kitliyordum :D sonradan bende öyle yapmayı denedim ilk başta olmuyordu ama artık becerebiliyorum gidondan kendime doğru çekip maşadaki yükü alıp hemen kilitliyorum :D

Gidondan kilitlemeli maşa kullanan biri olarak gidon kilidinin gereksiz olduğunu düşünmekteyim.Maşa üzerinden kilit bence daha sağlıklı ve basit bir sistem.Teferruat arttıkça sorun olasılığı da artıyor.Mavi neonlu apaçi arabaları gibi bisiklete bulduğu her zımbırtıyı takanlara da gıcık olduğumu bu vesile ile belirtmek isterim.

Maşa kilidini bir kere dahi kullanmadığımı fark edince gidon aparatını ve telini söktüm.Ayrıca km saatini de söktüm.Şehir içinde aynı güzergahta tren gibi gidip geliyorum.Mesafe belli, zaman belli, max hızım belli.İşim bitti o saatle, söktüm :D

@ctorhan

Bunu bilmiyordum, gidon dan kilitli olan kilitler gercekten hidrolikle mi calisiyor??? Siz bu isden baya anliyorsunuz gibi geldi bana, size bir sey sorabilirmiyim. Benim gidon kilidin den masaya bir tel gidiyor, o ne ise yariyor bana söyleye bilirmisiniz? Gercekten merak etim...

• Beğen
Tepkiler: Bahadır Ulusoy
@murat cömez

Demek istediğim hidrolik ile kilit hareket ettirilmiyor, oradaki tel ile bacağın içindeki hidrolik akışı kesiliyor.

• Beğen
Tepkiler: oulouloul
Hayırlı günler arkadaşlar.

Sedona 325 kullancısıyım. Bisikletin ilk bakımları yapıldı ve 6'cı aya girdi. Dolayısıyla bir bir kaç gün sonra bakımı var tekrar. Bisikleti aldığım günden beri kilitlenebilir maşayı açma ve kapama işlemi yaparken sanki tuşu kırılacak gibi hissediyorum benim anlamadığım bu sorun herkeste varmı? Yani kilitleme veya açmak istediğimde tuşu hiç rahat çeviremiyorum kırılacakmış gibi bir his veriyor. Bu normalmidir?

Diğer bir husus ise bir kaç gün sonra bakıma götürecem bisikleti. Bakım esnasında yetkili servise söylemem gereken önerileriniz varmıdır? Neye dikkat etmeliyiz bu konuda.

tabiki söyle servis gerekeni yapar(tabi iyiyse)

Benimki de öyle zor açılıp kapanıyor. Hatta geçen sene kapatıyım dedim çevirdim kitlenmedi.yani boşa döndü. Bi baktım açıkken kitli gösteriyor, kitliyken açık gösteriyor. Kafayı yedi makina.

Arkadaşlar 2 sene önce düz yolda giderken ön maşa kildi yerinden düştü ses geldi ama parçaları bulamadım. Daha sonra fotoğraf eklemeye çalışacağım. Betimlemek için şöyle anlatayım. Maşayı kilitlemek için bir şeyi döndürüyoruz ya o tutma parçası yok. Maşa kilitli kaldı düzeltemiyorum. Bisiklet alalı 2 ay sonra oldu bu ve zor koşulda bile kullanmadım. Aldığım yer kapandı garantisi o yüzden yok. Bir yere sordum komple maşa değişsin dedi. Bu işin oluru yok mu arkadaşlar. Bilen yardımcı olursa çok mutlu olurum teşekkürler.

@Omer Faruk Can Yilmaz
İki bisikletim var. Biri maşadan diğeri gidondan kilitlemeli. İkisinde de durmadan kilitliyorum maşayı sıkıntı olmadı kaç yıldır.

RST NEON maşa borusu içinden metal sesi gelmesi normal mi? Sanki içinde boşta birşey var ve çarpıyor. Bakım için önereceğiniz rehber ,manüel ,video vb var mi ? Teşekkürler.

Tüm BF üyelerimize ve misafirlerimize selamlar, Kron Tx150V modelinde maşayı kilitlediğim halde gidondan baskı uyguladığımda süspansiyon kilitlenmemişcesine biraz içeri giriyor acaba zaten böyle mi olmalı yoksa aldığım yere göstermeli miyim? Bir de maşanın sol bacağında kendi ekseninde dönebilen benzer bir kapak var ancak onun üstünde "lock-open" değil (+) ve (-) yazıyor hangi tarafa çevirmem sıkıştırır hangi tarafa çevirmem gevşetir? Herkese teşekkürler.

Geri