Scudo Sports

Keneler

EXIT26

Üye
Tepki
30
Bu zamanlarda en çok gündemde olan konulardan biride kene olduğu için bu konuyu açmayı uygun gördüm.

Yaz geldiği için geziler çoğaldı özelliklede orman gezileri bu gezilerde keneden korunma yolları yada kene ısırmışsa ilk yapa bileceğimiz önlemler i paylaşırsanız sevinirim

(link)

• Beğen
Tepkiler: SoldieR52
Scudo
Bu konuda konuşulacak çok fazla birşey yok. Ama kısaca önelmelr ve çağreler neler dersek şunları sıralayabiliriz:

Eğer mümkünse toz ve toprak olan arazilere girilmemeli. Giriyorsakta mümkün olduğunca bacaklarımızı kapayacak şeyler giymeliyiz. Bu yaz aylarında pek mümkün olmadığı için işimiz biraz zor. Bisiklet ile girdiğimizi düşünürsek sabit durmadığımız sürece risk azalacaktır. Yinede en büyük önlem kene olabilecek alanlardan uzak durmak.

Kene ısırmasıyla kaşılaştığımızda yapılabilecek tek şey ise keneye dokunmadan, üzerine birşey dökmeden hızlı bir şekilde en yakın sağlık kuruluşuna gitmek ve orada çıkarttırmak. Keneyi özel bir pens ile çıkarttıklarından dolayı tek yapılabilecek şey bu.

Evet.
Bakanımızın söylediği gibi paçaları çorapların içine sokmayalım(!) ama uzun pantolonla paça bandı hem keneden hem de ön aynakola sıkışan pantolonu önleyerek nadir de olsa kazaları önleyecektir.

Ben bir ara pompa çapraz şekilde asılıyken paçam takılıyor diye sola da paça bandı takıyordum.
Salı teyze diye bir nine var o soruyordu niye paçanı bağlıyosun diye?
-Kene girmesin diye Salı teyzeee diye şakayla karışık takılıyordum.

Keneden sakınmanın tek yolu sürekli pedal çevirmektir :p

Yatıp yuwarlanmııycaksanız çok tırsıyosanız ilaçlar war sprey gibi ayağa ayakkabıya felan sıkılıyo onlardan alın...

• Beğen
Tepkiler: ZekiAlper
Ne dedik biz:
Paçaları çorapların içine sokmak yok, PAÇA bandı var...

• Beğen
Tepkiler: EXIT26
@encralis
neden ki paça bandı sadece sağ bacağa aynakolun olduğu yere takılır diğer ayak ne olucak

@EXIT26

1 tane daha alıp sol bacağa takmaya aklın ermiyormu?
bence eczanelerde satılan Türk malı kenesavar veya Off markasının kene koruyucusunu kullanın.3-6 ytl arasında olması lazım.

@MTB-BiKE

onur keneler yisin seni emi traktın kenelere tam senin konun bu bak kaçırma

@bozuk_para

hehe 10 saniyede bir kene var kene var diyodum amma:Dnasıl geçti pazar günkü geziniz kene varmıydı:D

zaten soylenılecek sey soylenmıs acılen sağlık kurulusuna yetısıcez.. :)

ben de bı haberde kenenın adam ozel bolgesıne yapıstıgını okumustum sonra da ormana işemedıgıne yenım etmıs, baska bı olayda da utancından soyleyemeyen bi amca hayatını kaybetmıs.. :(

Beni de Göreme yarışında kene gibi bir şey ısırmıştı koltukaltımdan, yarış sonrası bir gariplik hissettiydim kaşıyorum gitmiyor falan formanın üzerinden, sonra soktum elimi kopardım elimde burdum, zaten yarış koşmuşum adrenalin fışkırıyor, bir taraftan da kene gibi abartılan şeyleri pek önemsemediğimden kendi kendi ölürsek ölürüz demiştim :D Zaten kanımdaki aşırı asit konsantrasyonundan böcek daha önce zehirlenmiştir :D

Pazar Günü yaptığımız gezi dönüşünde tv de Bursada bir motosikletlinin yine kır gezisi sırasında kene tarafından ısırılıp kırım kongo virüsü bulaşmasıyla hayatını kaybettiğini öğrendim..Keneler sadece yürürken değil bisiklet motosiklet gibi araçların üzerindeyken de yapışabiliyor, ölümlere sebebiyet verebiliyor.Bisiklet kullanıcıları olarak biz de asgari tedbirimizi alalım.;)

• Beğen
Tepkiler: SoldieR52
kene ısıırmasında yapılacak ilk şey salık kuruluşuna gitmek değil dir arkadaşlar kene ısırdığı zamn kanınızı emer ve kendi bünyesindeki virüsle karıştırır siz keneyi koparmayı bilmiyorsanız yanlış koparma yaparsınız ve kanı sizin vucudunuza geri kusturursunuz ve virüsü kapmış olursunuz
oysa keneyi gövdesinden değilde bir cımbız gibi bir aletle sadece başından tutarak çıkarırsanız bişe olmaz
artı olarak hemen hastaneye gitmenize gerek yok belirtiler kendini göstermedikten sonra hastalık kapmış olmazsınız
Belirtiler: sağuk algınlığı gibidir işte bu yüzden insanlarımız ayırt edemiyor belirtileri ve soğuk algınlığı ilaçları kullanarak kendini tedavi etmeye çalışıyor hastalık iyice ağırlaşınca hastaneye gidiyor ve geç tehşis nedeniyle urtulamıyorlar umarım yardımcı olmuşumdur
sevgilerle
acil tıp teknisyeni hüseyin

@marenostrum
bence kene ısırdığında kene yi doğru bir şeklde çıkarsanız yinede bir sağlık kuruluşuna gitmekte fayda var hiç olmassa içiniz rahat olur;)

Kene ısırdığında hemen hastaneye gitmeniz işe yaramayabilir. Çünkü her hastalığın bir kuluçka süresi vardır , hastalığı kapıp kapmadığınızın kesin olarak anlaşılması için bu süreyi aşmanız gerekir. Yani kene ısırdı diyelim ve virüsü kaptınız , 1 saat (kuluçka süresine göre bu saat uzar) içinde test yaptırırsanız bile kanınızda virüse karşı antikorlerınızın seviyesi henüz yeterince artmadığı için testte negatif çıkabilirsiniz. Ama beni ısırsa ben hastaneye gidip gözetim altında tutulmak isterdim. En azından birkaç gün boyunca test yaptırırdım.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi , virüs kanınızın pıhtılaşma mekanizmalarını bozuyor ve bu nedenle iç kanamalar görülüyor. Ölüm de bu kanamalardan geliyor.

Belirtileri
Ateş
Kırıklık
Baş ağrısı
Halsizlik (buraya kadar grip ile aynı belirtiler)
Pıhtılaşma mekanizmalarının bozulması sonucu iç kanamalar ( yüz ve göğüste kırmızılıklar , gövde , kol ve bacakta morluklar , burun kanaması , dışkı ve idrarda kan )
Karaciğer , böbrek ve akciğer yetmezlikleri ile de ölüm geliyor.

Kene ısırdığında gözetim altında kalmalısınız. Belli aralıklarla kan değerleriniz ölçülmeli ( pıhtılaşma mekanizmalarında sorun olup olmadığını anlamak için ) , virüs için antikor testi yapılmalı. Bu nedenle ısırıldığınızda bence tedbiri elden bırakmayıp hastaneye gidin.

Faydalı Linkler:
(link)
(link)

bende downhillci olduğum için kenelerden çok korkuyorum şort giyemiyorum uzun eşortmanlar giyiyorum ve iki bacağımada paça bandı takıyorum herşeye karşı önlemimizi almak gerekir

• Beğen
Tepkiler: bforummurat
Geri