Kene ısırdığında hemen hastaneye gitmeniz işe yaramayabilir. Çünkü her hastalığın bir kuluçka süresi vardır , hastalığı kapıp kapmadığınızın kesin olarak anlaşılması için bu süreyi aşmanız gerekir. Yani kene ısırdı diyelim ve virüsü kaptınız , 1 saat (kuluçka süresine göre bu saat uzar) içinde test yaptırırsanız bile kanınızda virüse karşı antikorlerınızın seviyesi henüz yeterince artmadığı için testte negatif çıkabilirsiniz. Ama beni ısırsa ben hastaneye gidip gözetim altında tutulmak isterdim. En azından birkaç gün boyunca test yaptırırdım.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi , virüs kanınızın pıhtılaşma mekanizmalarını bozuyor ve bu nedenle iç kanamalar görülüyor. Ölüm de bu kanamalardan geliyor.
Belirtileri
Ateş
Kırıklık
Baş ağrısı
Halsizlik (buraya kadar grip ile aynı belirtiler)
Pıhtılaşma mekanizmalarının bozulması sonucu iç kanamalar ( yüz ve göğüste kırmızılıklar , gövde , kol ve bacakta morluklar , burun kanaması , dışkı ve idrarda kan )
Karaciğer , böbrek ve akciğer yetmezlikleri ile de ölüm geliyor.
Kene ısırdığında gözetim altında kalmalısınız. Belli aralıklarla kan değerleriniz ölçülmeli ( pıhtılaşma mekanizmalarında sorun olup olmadığını anlamak için ) , virüs için antikor testi yapılmalı. Bu nedenle ısırıldığınızda bence tedbiri elden bırakmayıp hastaneye gidin.
Faydalı Linkler:
(link)
(link)