Scudo Sports

Kendin Yap LED Fener

kerembasaran

Aktif Üye
Tepki
186
Herkese selam,

Karaköy'de çok güzel power LED'ler satılmaya başlamış 5-6 dolara. Geçen hafta bunlarla bir tane fener yaptım. Adını da Sandoz Fener koydum :)

(link)

Ucunda 1 Watt'lık bir tane power LED var ve 4 adet AA pil ile çalışıyor. Soğutucu kullanmadığım için ben LED'i 0,7 Watt'a ayarladım. LED'in 1 Watt'ta çıkışı 120 Lümen. Benim ayarımla da tahminen 80 Lümen'dir.

(link)

Çıkan ışık 20W halojen lambalara yaraşır güçte. İçinde 10-15 tane minik LED olan fenerler ile mukayese bile götürmez.

Pil ömrü ise 1100mAh şarjlı pillerle 4-5 saat kadar.

Maliyeti eğer elinizde lehim, silikon tabancası gibi temel gereçler varsa 10-15YTL.

Eli yatkın olanlara açıklamaların olduğu sayfanın linkini verebilirim.

İyi forumlar,

Scudo
Parçalar Karaköy elektronikçiler çarşısı tabii ki. Linkleri ve parça listesini özelden atıyorum. Umarım sonunu getirirsin de karşılaştırırız :)

Arkadaşlar yapan varsa bizlerlede paylaşabilirmi?En azından nasıl ışık verdiğini görmüş oluruz:)

@.::ELEKTRİK::.

Selam elektrik,

Bu tasarım sürücü devre üzerine kurulu. Yani bahsettiğin direnç yerine bi MOSFET bir de tranzistör var. Bu şekilde daha verimli çalışıyor devre. Direnç ile yapınca 1 Watt LED, 0.5 Watt da direnç harcıyor ve o 0.5 Watt çöpe gidiyor.

@tayfur

Yaa paylaşıcam da iki arada bi derede kaldım. Benim bu tip kendin-yap ıvır zıvırları yazdığım bloglarım var. Onların linkini yazmam yasak mıdır? Bir de excel dosyası var malzeme listesi. Nasıl paylaşayım ki?

Biraz becerim var ki bunları yapıyorum. Makine mühendisiyim. Elektronik-elektrik konusunda bilgilerim daha çok meslekten/pratikten gelme.

Konuyu saptırmayalım. Mesaj kalabalığı yaratmayalım ;)

Malzeme listesini ve blogdan copy-paste bence süper olur. Blogun adresini yazmanız da kesinlikle forum kurallarına aykırı olmaz sonuçta reklam için kendiniz yapmıyorsunuz, biz bütün foruma faydalı olsun diye rica ediyoruz. :)

Bugün power led sormaya gittim 1w beyaz rengi 4,5 lira dediler. Yanındada lensini gördüm lensi ile birlikte kullanıldığında 3-5 m mesafeyi rahat aydınlatıyormuş, lensin fiyatı 2,5 ytl. Toplam 7 liraya iyi bir ışığım olacaktı ama almadım. Sizlere danışmak istedim alayım mı almayayım mı?.

• Beğen
Tepkiler: Alper Kedek

Yer olarak denizli yazıyor orada fiyat nedir ama sana istanbulda karaköydekini söyleyeyim. Lensler 1 ytl den istedigin dükkanda bulabiliyorsun. Led olarakta 1 wattlık led al. Ama 120 lümen olsun buna dikkat et.
1 wattlık led 350 mah 3 wattlık 700 mah çekeriyor. Lümen degeri olarakta 1 wattlıkların 120 lümen olanları var ondan al. Az akım çektigi için daha uzun süre işini görür ve daha iyi aydınatır.

Bu 1 watlık 120 lümen led istanbulda karaköyde 5 ytl daha dün 3 tane led 4 tane lens aldım.

@robotix

aman hocam o devre hatalı işte. 700mAh akım çekiyorsa o LED uzun yaşamaz. ayrıca pili de hemen bitirir. 1W gücündeki LED'in 350mah ten fazla çekmesi sakıncalı. bu sebeple sürücü devresi gibi akımı limitleyici bir şey ekleyip o çektiği akımı 350mAh'e indirmelisin. ben 200mAh'e indirdim ki ısınmasın bile.

kullandığım sürücü devre:
(link)

bu devrenin 2ohm dirençli hali ile LED 200mAh çekiyor bende. ideal akım bu bence. daha yukarısında çok ısınıyor.

yaptığım fenerin açıklaması:
(link)

yarın akşamki gezimde bi fotoğraf çekeceğim ki fenerin ne derece ışık verdiğine dair bir fikir versin. şimdilik kolay gelsin.

@kerembasaran

Size katılıyorum ledlere fazla verim alalım diye çok fazla akım yüklemek doğru olmaz.

• Beğen
@kerembasaran

Ama burada yanıldıgınız bir şey var. 700 mah çeken 3 wattlık led. Aslında ben o ledi yanlışlıkla aldım desem yeridir. Ledi aldım çıkıyorum aldıgım yere sordum bu kaç lümen adam 80 demesinmi nasl olur dedim. Ama almış bulundum. sonra 1 wattlık 120 lümen degerinde bir tane led buşdum tam pasajdan çıkarken. Oradanda 1 led aldım gece denedimki 120 lümen gerçekten hakkını veriyor hem az akım çekiyor hemde daha iyi aydınlatıyor.

Ben kasa olarak aleminyum bloktan yapacagım. 3 cm çaplı bloktan merkezden 2 cm çaplı delik olacak ve en sonunda bir paso bıraktıracagım lensi yerleştirip üzerine ledi koyacagım. Lens daha ileri gidemiyecek. Arkasınada 4 cm çaplı bir blok daha koyacagım. Bu iki blogu civata ile sabitleyecegim.

Benim tek sorunum fazla elektronik bilgim yok. Sürücü devresinin baskı devresini artık biri yorumlar.

@robotix

bu tür işler için basit siteler var onları kullanman daha yararlı olacaktır. Eğer başkasına yaptırırsan onun ne yaptığıı bilemezsin sorun çıkarsa kendin yapamzsın, sen en iyisi önce kendin yapmaya çalış.

• Beğen
@robotix

haa ewt 3W 700mA yazmışsın. gözümden kaçmış kusura bakma. ben bu 1W'lıktan bahsediyorsun sanmıştım.

Sürücü devresinin baskı devresi diye birşey yok. Sürücü devresinde 2 tranzistör 2 de direnç var. Onları havada birbirine lehimleyeceksin. Olabilecek en basit devre. Verdiğim blog'daki resme bak görürsün.

Kasa yapmayı elin yatkın anladığım kadarıyla. Alüminyum parçalardan bahsediyorsun. Başarılar diliyorum :) Umarım şık olur.

Ha bir de, Power LED'lere çıplak gözle bakma. Çok yoğun ve kuvvetli bir ışığı var gözlere zararlı ;)

Geri