Scudo Sports

Kayıp Kentin İzinde [Germenicopolis]

C.Biberci

Forum Bağımlısı
Tepki
5.323
İsim
Candan
Başlangıç
1991—92
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Germanicopolisli Tatianos.jpg

Tatianos steli (heykel kaidesi) Mö 3.yy

Bursa'lı hemşehrim geçmişin Bolt'u atlet Metrophanes oğlu TATIANOS' a selam olsun!

Neapolis (Yenişehir`de) gençler koşusu, Pergamon-Augusteia (Bergama`da) gençler koşusu, Ephesos (Efes`te) gençler koşusu, Pergamon-Traianeia (Efes`te) gençler koşusu, Nikomedia (İzmit`te) gençler koşusu, Kyzikos (Erdek`te) gençler koşusu birincilikleri. Pergamon (Bergama), Kyzikos (Erdek), Nikomedia (İzmit), Tralleis (Aydın), Neapolis (Yenişehir) onursal vatandaşlığına kabul edilmiştir.

Merhaba değerli forum üyeleri.
Bu haftaki turumu 2300 yıl önce Bursa'da yaşamış ve atletizm tarihine yazılı olarak geçmiş öz hemşehrim Germenicopolis'li (Kapanca) Tatianos'un yaşadığı antik liman şehri Germenicopolis'e yapmayı planladım.
Sabah şafak atmadan yola revan oldum.

Bekle beni Germenicopolis seni unutmayan bir ziyaretçin var!
Foto555.jpg

Foto557.jpg

Foto562.jpg

Yenikarağaç köyüne kadar bir kaç fotoğraf hariç pedal kesmeden 45 km gidiyorum ve yolumu batıdan kuzeye yani güzel Marmara'ya çeviriyorum.

Foto565.jpg

Köpek tacizleri burada başlıyor ve ilk raundda ben baskın çıkıyorum :)

Foto568.jpg

Foto570.jpg

Sırasıyla Hürriyet,Taşpınar ve Esence köylerini geride bırakarak bu sefer yönümü doğuya çeviriyorum

Foto571.jpg

Foto572.jpg

Foto573.jpg

Kapanca limanı sarp bir bölgenin altında bulunuyor.Limana gidebilmem için Ketendere mevkisinden gitmem gerekiyor ve yine beni burada bir köoek çetesi karşılıyor. Baş edemeyeceğim fazlalık ve büyüklükte oldukları için geri dönüyor ve alternatif bir tarla yolundan giriyorum.

Foto574.jpg

Yol çamurlu ve bisikleti taşıyarak yoluma devam ediyorum.Çamurdaki taze büyük köpek izlerinden kangal türevi köpeklerin çok yakınımda olabileceklerini bile bile yoluma devam ediyorum..Neredeyse metruk durumda bir çiftlik karşıma çıkıyor ve çiftliğin yaramaz çocuğu kangal beni görür görmez üzerime havlayarak atak yapıyor bende kucağımdaki bisikletimin arkasıyla karşılık olarak kendisine vurmak zorunda kalıyorum.Derken arka çiftliktende iki kankası gelerek kombo şeklinde atağa geçerken çiftliğin esas oğlanı bir takım sesler çıkararak köpekleri azda olsa sakinleştiriyor. Moralim ve cesaretim kırılıyor ve artık 300 mt kala gitmekten vazgeçmek zorunda kalıyorum.

Limanın üzerindeki sırttaki Kral mezarı höyükleri

Foto575.jpg

Foto576.jpg

Yukarıdaki arbedede çamurlanan bisikletimi hayrat çeşmede temizliyorum ve ayarı kaçan arka aktarıcıyı onarıyorum.

Foto581.jpg

Foto580.jpg

Germenicopolis'in limanı Kapanca ile bir kaç alıntı fotoğraf.

kapanca.jpg

Burası Antik çağda Bitinya ülkesi toprakları içinde kalmaktaydı. O dönemden itibaren Roma, Bizans ve Osmanlı zamanlarında da önemli bir liman olarak kullanılmaktaydı. Antik dönemde; ‘Caesarea Germenice’ diye bilinen yerleşmenin büyük bir olasılıkla burası olduğu tahmin ediliyor. Bazı kaynaklarda ise adı, ‘Germanicopolis’ diye de geçiyor. Bir diğer adının da ‘Ruheplatz der Kuh’ olduğuna dair bilgilerde mevcut. O dönemlerde burada ‘sikke’ de kestirildiği biliniyor. Bulunan sikkelerin üzerinde, kabartma ‘inek figürü’ ve ‘Olimpos’ (Keşiş/ Uludağ) görülmektedir. Kalıntıların olduğu alan bugün için kalın bir toprak tabakası altında bulunuyor. Çevrede çanak, çömlek parçaları, tuğla kırıkları ve ucunun birine yakın kısmı delik olan dikdörtgen prizma şeklinde uzun taşlar bulunmuştur. Taşların gemileri bağlamak için ‘baba’ amacıyla kullanıldığı belirtiliyor. Burası ile ilgili araştırmaları sırasıyla Jon Sölch (1911), Plinius ve Corsten gibi arkelog ve bilim adamları yapmışlar. Daskyleion / Dascilium (Eşkel) ile arasında Gelbes / Odryses ırmağı (Nilüfer Çayı) olduğu yazıla gelmiştir. Tarihi Kapanca limanı; ilk çağdan cumhuriyetin ilk yıllarına kadar İstanbul (Konstantinopolis) ile Kite (Ürünlü) ve Prusa (Bursa) arasındaki ulaşımın sağlanmasında bir bağlantı noktasıydı. Bursa ovasında ve Kite çevresinde yetişen ürünler İstanbul’a veya daha başka yerlere yelkenli ya da kürekli gemilerle buradan gönderiliyordu.

İstanbul’dan veya diğer yerlerden gelen mallar da buradan kervanlarla Kite’ye ve Bursa’ya ulaştırılıyordu. Liman yakınında bulunan kilise kalıntısı (Aya Yani) ve yakınındaki tepe üzerinde bulunan yel değirmeni kalıntısı buranın aynı zamanda büyükçe bir yerleşim yeri olduğunun işaretleri gibidir. Adı geçen yer, 1970’li yıllara kadar, İstanbul’a; başta soğan olmak üzere, diğer sebze meyvelerin gönderildiği bir iskele olarak kullanılıyordu. Mudanya’ya 19, Tirilye’ye 9 km. uzaklıkta bulunuyor. Güneybatısındaki Yalıçiftlik köyüne ise 3,5 km. mesafededir.

Neye niyet neye kısmet deyip buradan ayrılıp Trilye'ye haraket ediyorum.

Foto583.jpg

Foto584.jpg

Foto586.jpg

Foto588.jpg

Foto587.jpg

Foto589.jpg

Foto591.jpg

Foto592.jpg

Foto594.jpg

Foto596.jpg

61224 dosyayı görüntüle

61247 dosyayı görüntüle

Foto597.jpg

Foto598.jpg
Foto600.jpg Foto601.jpg Foto602.jpg Foto604.jpg
Rahmetli Adnan Şenses'in köyü Kumyaka (Sie)
Foto606.jpg Foto607.jpg
Yüksek kalitedeki Bursa zeytinleri işte böylesine dik dağlardan meşakkatli işlemler sonrası sofralarınıza ulaşıyor
Foto608.jpg

Turumu tüm sıkıntıara rağmen 127 km ile Allah'ın izniyle tamamlıyorum.

Bir başka turda buluşmak dileğiyle.

Scudo
@zlatan_1903
sabahki muhabbetten sonra benim aklımada ilk önce bu soru geldi :)

@Candan Biberci çok güzel bir tur ve güzel bir tur yazısı olmuş, turların ve paylaşımların devamını bekliyoruz. Keşke aynı şehirde olsaydık beraber turlardık :)

Tarihi mekanları, antik kentleri kapsayan turlara gerçekten bayılıyorum ve imreniyorum. Eğer vaktim olsa benim gerçekleştirmek istediğim bir projem var. Oturup kitabını derlemeyi bile düşünüyorum. Ayrıca yaptığınız tura imrendim. İnşallah böyle devam edersiniz.

Köpekler turunuzun keyfini kaçırmış anlaşılan ama nihayetinde yola devam etmişsiniz, keşke planladığınız gibi gitseydi ama olmamış, belki başka zaman diyelim. Yine gayet derli toplu bir anlatım ve bol fotoğraf, teşekkürler paylaşım için, kazasız belasız sürüşler.

Bir arkeolog olarak sizin turlara bayılıyorum :) Kimse pek bakmadığı için, tur paylaşımları yapmıyorum artık. Genelde yeni neslin derdi vitesler, amortisörler, km saatleri vb. Sizin gibiler de olmasa bu paylaşımlar iyice yok olacak.

@zlatan_1903 Evet köpekler yüzünden 4-5 km kadar az sürdü zaten toplam 130 km civarı olacaktı:)

@shielD Teşekkür ederim.Tur asıl amacına ulaşamadı malesef.Ama bir gün başka bir yolunu bulup gideceğim.Bende sizinle turlamak isterdim :)

@Atilla G. Ben teşekkür ederim.Bursa genellikle Osmanlı başkenti olmasıyla ön plana çıktığından kadim bir yerleşim yeri olması geri planda kalıyor.Tarih turlarına devam :)

@ÖmerMurat Evet keşke diyorum ama iki kez deneyip ciddi şekilde sıkıntı yaşayınca vazgeçmek zorunda kaldım ve böylesi daha hayırlı oldu.
Teşekkür ederim size ve tüm bisiklet camiasına hayırlı pedallamalar.

@Anonim Tarih ve tarihi mekanlar ilgi alanımın başımda geliyor.Gideceğim yerde eskiye dair bir emare olması bile beni mutlu ediyor.
Ben mümkün olduğunca kültür tarih turlarıyla hem kendim hemde forum ailesi için devam edeceğim.
Bu arada mesleğiniz çok güzelmiş :)

Candan abi müthişsin :) Forumda baktım bazı gezilerine, hepsine bende gitmek istiyorum çok güzel yerler. Daha amatör olduğum için kendime güvenemiyorum ama hepsine de fazlasıyla gitmek istiyorum. Bende Bursadanım. Bisikletle heykele in çık , tophaneye in çık , binaların arasında sürmek için almadım. Böyle yerlere sürmek, gezip görmek istiyorum. Ama dediğim gibi amatörüm daha. En uzun turum merkezden ovaakçaya gitmek oldu :huhuu: Tecrübelerinden yararlanmak isterim.. Saygılar

@Candan Biberci Bu konularinizi gordugumde hemen kahvemi yapip keyfini cikara cikara okuyorum.Lutfen bizi bu harikulade konulardan eksik birakmayin :)

@BicycleLover Estağfurullah :)
Nacizane bir şeyler paylaşmaya çalışıyorum.Hem kendime hemde değerli forum ailesine.
Kısmet bakarsın bir gün birlikte pedallama fırsatımızda olur hemşehrim :)

@ramotek Teşekkür ederim ne mutlu bana ve size :)
Asıl gitmem gereken yere gidemedim ve kayıp kent hala kayıp şekilde ziyaretçisini bekliyor..
Antik tur planlarım çok.Allah kısmet ederse devamını getireceğim.

• Beğen
Tepkiler: hogutmen
Goggle da " cevat prekazi nin kornerden golü: nu aratiyodum .Nere geldim ben yaaa??? Hahah :D saka saka yoldayim. Dukkana gidince okucam insaAllah :)

@Candan Biberci
Aman candan dikkat et kendine dostum seviyoruz seni .Allah kaza bela vermesin insaAllah

@Candan Biberci

Olur abi neden olmasın :) Malesef yazı beklemek zorundayım ama üniversite sınavı olduğu için. Yaz'a kadarda ekipmanları tamamlamayı planlıyorum. Onları da tam olarak bilmiyorum ne olmalı yanımda günlük tura çıkarken. Araştırmalardayım.

Buram Buram tarihi güzel bir tur olmuş
Resimler çok güzel emeğinize sağlık.
Güzel bir yolculuk, devamı gelecektir
Diye düşünüyorum. Nederlerdi hım, tekerinize taş değmesin...

@Candan Biberci
<~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~> Nah bu kadar seviyom :D

• Beğen
Tepkiler: C.Biberci
@BicycleLover Tur için gerekli malzemelerle ilgili forumda bir çok konu var.İstersen özeldende sorabilirsin.Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

@irfanyazicitunc Teşekkür ederim.İnşAllah devamı gelecek ve 2016 kültür tarih ağırlıklı olacak.

@mariokaldato İnşAllah maşAllah abicim :D

@Candan Biberci özenmemek elde değil. Bilgilendiriyor mu evet, resimlerle şenlendiriyor mu evet, hikaye de akıcı evet. Çok şahane helal olsun. Devamını bekliyoruz. Pedallamaya devam

Geri