Scudo Sports

Kas kısalığı

Konu bisiklet ile ilgili germe hareketleri. İlaçlar değil. Milyon kişi üzerinde test edilse de almayacağım ilacı. Şeker değil bu, ilaçtan bahsediyorsunuz.
Konuyu başka yere çekmeye çalışmayın.

Scudo
Konu bisiklet ile ilgili germe hareketleri değil. İlk mesajda da öyle bir şey yok. Ben onlardan bahsetmiyorum. Ben esnemeden bahsediyorum. Baştada germe yanlış ifade dedim. Germekden bahsedip gerilen sensin. :)

Gökhan senin yazılarını severek okuyorum faydalanıyorum. Sen bu başlıkta esnemeyi bisiklet sporu açısından yazıyor olabilirsin ama ben esnemenin genel durumunu yazıyorum. Herhangi bir spor açısından faydasını yazmıyorum. Tek iddiam esneme önemlidir esneyebilmek sağlıklı kas ve ekleme işarettir diyorum.

Ben bisiklet sürdükten sonra esneme hareketleri yapıyorum. Öncesinde yapmak gereksiz gibi geliyor. Hafif tempoda birkaç dakika ısınmak yetiyor sanki. Çokta tecrübeli değilimde bu şekilde 2 aydır bir ağrı problem vs yaşamadım.

Kesinlikle diyorum ki önce ısınıp sonra esneme gerinme hareketleri yapılmalıdır. ;)

Esneme - germe hareketleri yapılmazsa, kas kısalığı oluşuyor, bunun sonunda resimdeki adam gibi ayak parmaklarınıza ulaşamıyorsanız kas kısalığı yaşıyorsunuzdur. Şu anki yaşlarda ve aktif spor yaparken belki bunun zararını pek görmemiş olabilirsiniz, ama ilerleyen kas kısalıklarında her an sakatlık tehlikesi var. Ayrıca duruş bozukluğu, bel - boyun fıtıkları gibi birçok sorundan kas kısalığı sorumlu. Yaptığınız sporla beraber egzersizler yapmıyorsanız daha da kısalıyor bu kaslar, güçlenen kas grubu daha fazla çekme yapıyor.

http://professor-educacao-fisica.f1cf.com.br/tr/images/ed_fisica_desportos-10.jpg

Örneğin resimdeki gibi omurga bozuklukları, kamburluklar oluyor, göğüs bölgesindeki kaslar çok sıkı ise öne doğru aşırı çekmeler sonucu omurga bozuluyor, veya hep sağ tarafınızı güçlendirdi iseniz sağ kaslarınız kısa ve güçlü kalıyor ve omurga sağa yatarak skolyoz denilen bozukluğa neden oluyor.

Bunlar genelde 10-15 yaşlarda doğru sporlara yönlendirilmeyen çocuklarda yaşanıyor, gelişme çağındaki bu bozukluklar ilerki hayatınızda da sizi engelliyor.

Örneğin geçen hafta yaşadığım boyun ağrısının sebebi sağ boyun bölgesindeki kasların kısa oluşundan, ben burayı egzersizle açtığımda ise sıkıntılarım kalmadı.

Yani özetle yoga-plates ve yüzme gibi sporlar çok yararlı.

@muratcolakoglu

Söz konusu araştırma sadece 9 kişiyle yapılmış olmasına rağmen anlamlı (p<0,05) sonuçlar elde edilmiş. Bir kişi ile çalışma yapıp p değeri hesaplayabiliyorsanız istatistikte çığır açarsınız.

Sonuçta 9 kişi. 1 kişi tabiki şakaydı ciddiye almış olmana şaşdım.

@Murat B.

Anlamlı çıkmış ama, neyi ölçmüşler? sadece performansta tükenme hızını..yani tek bir şeyi ölçüyor. O da özetinden anladığımız kadarıyla. kullandığı protokolleri falan da bilmiyoruz, yani nasıl ölçtüklerini. Örneklem grubunun fizyolojik ve performans profilini ise hiç bilmiyoruz. Sonuçta, çok sınırlı bir araştırmaya karşı yılların sporcu ve antrenör tecrübeleri, pro takımların videoları falan vs vs. Sonuç itibariyle, saniye ve saliseler peşinde koşan ve bu işten para kazanan profesyoneller değiliz. Saniyeler için, germe hareketlerinin faydalarından feraget etmeyi ya da üşengeçliği tercih eden varsa, kim ne diyebilir. On yıllardar çeşitli sporlar yaparım, izlerim okurum takip ederim, yapıp da zararını görene rastlamadım. Emrah ve Derya hocamın yazdıkları gibi, bir çok sporun yanı sıra, ortalama kas iskelet sağlığı için de vazgeçilmez egzersizlerdir...

@Engin Sarı

Aslında "bilmiyoruz" dediğiniz şeyler makalede yazıyor. Elbette sadece özeti okuyarak yapılan çalışmayı değerlendirmek pek mümkün değil.
Örneklemin fiziksel özellikleri 24±5 yaş, 171±9cm boy, 69±7 kg ağırlık, haftada 2-3 kez sportif aktivitede bulunan kişiler, kol ve bacaklarında rahatsızlık yok. Farklı günlerde yapılan ölçümlerde VO2max seviyesi güç değerleri, esnetmeden sonra 231±10W, kontrol koşulunda ise 233±9 olarak ölçülmüş. Her bir deneğin performansı aynı ortam koşulları altında sırası rastgele olacak şekilde 6 kez ölçülmüş; 3 kez esnetme hareketleri sonrası, 3 kez de kontrol koşulunda. Deneklerden her bir ölçümden önceki 2 gün ağır egzersizden kaçınmaları, yemeklerini ölçümden 3 saat önce yemeleri ve ölçüm günleri kahve kullanmamaları istenmiş.

Konunun geneli hakkında daha fazla bilgi için şu makalelere bakabilirsiniz:
(link)
(link)

• Beğen
Tepkiler: Tesup Taru
Makalenin tamamına ulaşamadım. fizyolojik ve performans profili derken, yaş boy kilo dan fazlasını kastetmiştim. tükenmeyi ölçtüğüne göre örneğin kontrol ve performans koşularından önceki ortalama laktik eşiğini...ama gönderdiğiniz ilk makale zaten, konuyla ilgili araştırma literatürünün tamamını incelemiş. İkincisi ise, zaten söylediğim gibi germe antremanlarının branşa göre etkisinin değiştiğini söylüyor. Teşekkürler makaleler için...

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
Merhaba, konu biraz performans konusuna dönmüş, olabilir performansı olumlu veya olumsuz etkileyebilir, ama bunları yapmayıp sakatlandığımızda ne olacak? Ben artık hergün bu egzersizleri yapmaya çalışıyorum, gerçekten çok rahatladım ve vücut duruşumdaki değişimi hemen gözlemliyorum. Belli yaştaki arkadaşlar, kifos - skolyoz gibi rahatsızlıkları, kas yırtılmalarını, baş boyun bel ağrılarını çekenler bu hareketleri hergün yapsınlar derim. Hatta vaktiniz varsa yoga yapın. Önemli olan yaşam boyu kaliteli yaşamak, ortalamanız 25 km/h olsun ama sağlıklı olun, bu yaştan sonra da yarışçı olacak halimiz yok.

Not bu hareketler sırasında 20 saniye beklemek ideal olduğunu okudum. Ayrıca kas gerilecek hafif ağrıyacak ama aşırıya kaçmadan.

http://2.bp.blogspot.com/-EjedTCc-Hmc/UvUA4Uk9g8I/AAAAAAAAAg8/hiIQG9eUIeA/s1600/whole-body-stretching-routine.png

• Beğen
Tepkiler: berk d.
Konu bisiklet mi yoksa sadece egzersiz mi birbirine girmiş. Gökhan arkadaşın dediği doğru burası bisikletforum ve haliyle sorulan her soru bisiklet konusun üzerinden cevaplandırılıyor. Egzersiz,plates,yoga her neyse kimse jimnastik için soruyu sormumuyor olsa gerek diyoruz bizde.

@emrahozkan
bahsettiğiniz durum çok farklı,bu güne kadar skolyoz,lordoz,kifoz,kifolordoz,bel ve boyun düzleşmesi ile ilgili çok hasta ile çalıştım,bu omurga bozukluklarının nedeni tam belli değil,kas çektiği içinmi omurga bozuluyor,yoksa omurga bir nedenden eğrildiği için mi tam net değil, doğuştan gelebiliryor,mesleğinize ve duruş alışkanlıklarınıza bağlı değişebiliryor,kas kısalığı kavramı ayrı bir durum kasın çalışma halinde uzayıp kısalması ayrı,bunlar bence başka platformda konuşulmalı...

Ben söylenenleri hiç okumadım ama şunları diyeyim

spora başlamadan evvel statik değil "dinamik esneme" yapın. bittikten sonra ise esneme+yoga öneririm.

sadece resme bakarak söylüyorum bu basit bir esneklik sorunu gibi duruyor,kas kısalığı veya kısalması ayrı ve patolojik bir durum,çok yorum yapılmış,son araştırmalar,araştırmaların sonu yok,şu an bile yenileri yapılıyor,esneme ve sterching ayrı kavramlar, çok tartışılıyor,antrenman sonunda başında ,hangisi sonunda hangisi başında ,kim için? hangi branş için? ne süre?dinamikmi statikmi? pnf mi? vs...bu branşa özgü değişiklik gösteriyor,aynı zamanda vücutta biceps femoris ile sternocleidomastoid i aynı oranda esenetemez veya geremezsiniz,bu fotoyu sabah yataktan kalkınca başka öğle den sonra başka şekilde çekersiniz,kışın -5 ile yazın 30 derecede farklı olur,bir konu fazla yapılan ve ya yapılan yanlış esneme ve germe çalışması reflex ataklarını yavaşlattığını söylüyor,ama hiç birinde kesinlik yok hala genel kanı aktif driller sonrası kısa süreli esneme ve antrenman sonunda biraz daha uzun germe yapılması makul görülüyor,ama bunda karşı çıkan araştırmalar mevcut,eğer olimpiyatlara hazırlanmıyorsanız,acı çekmeden bir şeyler yapın...

Benim yaşadığım ilginç bir gelişme var ancak nedenini tam bilemiyorum. Kendimi bildim bileli (ortaokul yaşlarından beri) dizlerimi kırmadan, ellerimi ayak parmaklarıma değdiremezdim (dikey veya yatay). Geçen yılın başında, kış döneminde bisiklete çok sık binemiyorum derdiyle, Wii cihazı aldım ve yurtdışından EA Sports Active 2 ve EA NFL Training Camp siparişi verdim. Bu yazılımlar, kol ve bacak hareketlerinizi takip eden kablosuz sensörler ve nabız ölçerle birlikte geliyor. Paketler geldikten sonra üç ay boyunca önerilen antrenman programlarını uyguladım (haftanın 4 günü, her gün 150 aktiviteden 30 tanesini haftanın gününe, programın gidişatına göre sunuyor). Bu cihaz dumbel, esneme kayışı, boks torbası, ip vb. yardımcı aletleri destekliyor. Bu programın sonrasında ellerimi artık ayak parmaklarıma rahat değdirebildiğim gibi, bazı zor hareketleri rahat yapabilir hale geldim. Bu programı bisiklet sürmediğim günlerde uyguladım. Daha ilginç olan şu: Bisikletteki performansımın da arttığını farkettim. Şöyle anlatayım: Nisan ayında eşimin babasının vefatı nedeniyle bir ay kadar bisiklete ara verdim, ancak bu programı devam ettirdim. Mayıs ortalarında bisiklete dönüş yaptığımda üç yılda 50-60 kez çıktığım bazı yokuşlarda en iyi dereceleri yaptığımı gördüm. Ellerimin nasıl ayak parmaklarıma ulaştığını tam bilmiyorum, eğer kas kısalığıysa üç ayda ne değişebilir ki? Ancak performans artışımda bu egzersizlerin yadsınamaz payı var.

• Beğen
Tepkiler: Ahmet TOPAL
bence en iyisi hiç esnemeyin ve tamamen rijit bir vücutla bütün enerjyi pedala aktarın:D

(link)

esnemenin aslinda bi ise yaramadigini gosteren bi makale de koyayim suraya da iyice karissin ortalik :)

4 yılda değişen bir şeyler var mı? Yeni araştırmalar vs?

Geri