Scudo Sports

Kardiyo Vasküler sorunlar ve erken teşhis

Decsan

Forum Bağımlısı
Tepki
897
İsim
Ethem C.
Başlangıç
1988—89
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Değerli arkadaşlar,
Aramızda hekimler ve bu konuya kafa yormuş arkadaşlarımız olduğunu tahmin ediyorum..
Özellikle kırklı yaşlar sonrası ne tür kontroller yapılmalı?
Bu konudaki gelişmeler neler?
Amatör olarak bisiklet kullanan bizler için özellikle kalp damar sitemi konusunda öneriler uyarılar nelerdir?

Scudo
Bu konuda haddim olmayarak vede kendisinin affına sığınarak burada @Bahadır Gürel in ismini paylaşmak istiyorum. Sağlık konusu ve ortak kamu yararı olduğundan dolayı bizle paylaşacağı şeyler vardır diye düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
Spora kırk yaş sonrası başlıyorsanız bir doktora gidip bunu belirttiğinizde gerekli işlemleri yapacaktır. Gerekli işlemlerden kastım da aslında sizden öykü alması ve EKG çekilmesi yeterlidir. Çok istenirse eforlu EKG'de yapılabilir. Bunun dışında risk faktörü görülürse kan tahlili, EKO... şeklinde farklı yollara gidilir.

Bunun haricinde kendinizinde bir risk faktörü olup olmadığını değerlendirebilmek istiyorsanız şunlara cevap vermeniz gerekir.

Spor esnasında;
1)Göğüste ağırlık konmuş gibi tüm göğüse yayılan ağrı var mı? (Bıçak batar gibi noktasal ağrılar değil!)
2)Çarpıntı oluyor mu? (Çarpıntı=Kalp ritminde hissedilen düzensizlikler)
3)Hiç bayıldınız mı? Ya da bayılacak gibi kötü oldunuz mu? (Şiddetli baş dönmesi, göz kararması)
4)Ailenizde ya da yakın akrabalarınızda erken yaşta (55 yaş altı) ani ölüm hikayesi var mı?

Bu faktörlerden birine ve birden fazlasına sahipseniz yaş farketmeksizin bir doktora başvurmanızda fayda var. (Ayrıca sadece spor esnasında değil istirahatte de bu semptomlardan biri varsa yine değerlendirilmesi gerekebilir.)

Umarım yardımcı olmuşumdur.Sorularınız olursa yine çekinmeden sorabilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: Decsan
Değerli arkadaşlar,
EKG ve Eforlu EKG rutin yaptırdığım testler..
Bunun dışında neler vardır?
Ne tür riskler vardır?

@Decsan
her sene eğerki mümkünse check-up sigara içmeyin ,hareketli yaşama ve spora devam,şeker,tuz ve un bunlardan uzak durun stres(pek mümkün değil ama ...) uzak durun.sizi ve kendinizi mutlu edecek şeyler yapın benim yaşantım bu yönde en azından.

@mehmetsunu

Sağlık konusunda varsa uzman olanlar yorum yapmalı, ben sadece kalbimin kullanıcısıyım ve de kötü kullanmışım ki ek damar takıldı. Bu konuda bildiklerim de damar tıkanıklığı konularında yapılacak kontroller ama kalp sağlığı sadece damar tıkanıklığından ibaret değil.

Geri