Scudo Sports

Karbon kadro yorulması

çağrı terzioğlu bir videosunda "bir pro takımdan çıkma karbon bisiklet aldığını fakat kadronun aşırı kullanımdan hamur gibi olduğunu ve rijitliğini kaybettiğini" söyledi. daha sonra memnun kalmayıp ucuza elden çıkartmış bu bisikleti. böyle bir olay bizim sarı siteden vs alacağımız ikinci el karbon bisikletlerde başımıza gelebilir mi ? 2017 model üst seviye bir karbon bisiklet almaya niyetlendim fakat kafam karıştı. birkaç yerde daha gördüm ama bilmediğimden karar veremiyorum. 0 km alüminyum bisikletlere bakıp karbon bisikletten bütçe sebebiyle uzak mı durmalı bilemedim.
O wattları basacak kişi sayısı Türkiye de azdır. Karbonu hamur kıvamına zor getirir bizim gibi amatörler.
Gidip ben olsam 2013 model karbon bisiklet almam ama 2018 ve sonrası gönül rahatlığı ile alabilirim.

Scudo
2012 model karbon kadro kullanıyorum zamanında pro takımların Paris-Roubaix'de kullandığı bir kadro, Scott HMX CR1 SL modeli, yeni çıkan HMF'lerden daha rijit olduğunu iddia ederim.
Detaylı bir araştırma varsa da görmedim, her malzemenin bir ömrü vardır. Bu ömrü etkileyen detaylarda, muhafaza şartları, kullanım süresi, km si, kullanıcı detayı vb...
Evet ikinci elde eski bir karbon kadroyu aldığınızda bu şartları satıcının söylediğinden fazlasını bilemiyor olacaksınız. Tercihinizi buna göre yapmakta fayda var.

Geçen gün kadrosunun yarısı Alüminyum yarısı karbon olan 25 yıllık bir bisiklet bizim mekanisyenin atölyesine geldi.
Vallahi canavar gibi.Artık bilmem kaç bin km binilmiştir !Yorulmamış kadro :D

Bende 2004 model Trek 5000 var. Tanıdığım birkaç kişide 1998 Trek 5500 var. Hatta 1992 Model,5500 oclv120 Trek sahibi bir arkadaşım daha var.Hepsi ilk günkü kondisyonunda.

çağrı terzioğlu bir videosunda "bir pro takımdan çıkma karbon bisiklet aldığını fakat kadronun aşırı kullanımdan hamur gibi olduğunu ve rijitliğini kaybettiğini" söyledi. daha sonra memnun kalmayıp ucuza elden çıkartmış bu bisikleti. böyle bir olay bizim sarı siteden vs alacağımız ikinci el karbon bisikletlerde başımıza gelebilir mi ? 2017 model üst seviye bir karbon bisiklet almaya niyetlendim fakat kafam karıştı. birkaç yerde daha gördüm ama bilmediğimden karar veremiyorum. 0 km alüminyum bisikletlere bakıp karbon bisikletten bütçe sebebiyle uzak mı durmalı bilemedim.

Aşırı kullanımdan hamur gibi olmak, rijitliğini kaybetmek? Böyle birşey yok. İlk çıkan yarış karbon kadrolarının bazılarında rijitlik problemleri olabiliyormuş. Öyle bir kadro denk gelmiştir. Alacağınız 2017 model karbon bir kadro; kırılmış, çatlamış falan olabilir ama yumuşama ya da rijitliğini kaybetme gibi bir durum söz konusu değil.

Aşırı kullanımdan hamur gibi olmak, rijitliğini kaybetmek? Böyle birşey yok. İlk çıkan yarış karbon kadrolarının bazılarında rijitlik problemleri olabiliyormuş. Öyle bir kadro denk gelmiştir. Alacağınız 2017 model karbon bir kadro; kırılmış, çatlamış falan olabilir ama yumuşama ya da rijitliğini kaybetme gibi bir durum söz konusu değil.
çağrı.jpg

video linki:

Konuyu tam hatırlamıyorum ama karbon kadronun gevremesi gibi bir tabirin geçtiği bir başlık vardı. Altında Salcano karbon kadrolarının esnediği hakkında tartışmalar da dönmüştü. 500 watt basarsan lastik gibi olur gibi söylemler de hatırlıyorum. Ama genel kanı bir sorun olmadığı tarafındaydı. Biraz boş bir mesaj oldu ama aklıma geldikçe güldüğüm muhabbetlerden biri olduğu için yazayım dedim.

• Beğen
Tepkiler: Ali Eren
Hamur gibi olmak ne yahu ? Saçma olmuş Çağrının kullandığı kelime ! Karbon bu tarz bir malzeme değil! O kadar test videosu izledim hiç hamur
gibi olmuyor ! Bildiğin patlama oluyor malzemede.Yumuşatıcıyı az kullanın ona göre :D

Karbon malzeme ne olursa olsun güneş ışığına maruz kalmamalı.
Zaten bilinçli tüketici ise, malına gözü gibi bakar ve evin içinde uygun bir yerde saklar. Kullanım süresi olarak yılda şu kadar falan.. bunlar göreceli tahminler...
Ayrıca trainer üzerinde karbon kadro mutlak zarar görecektir, bunu da not edelim...

Aşağıdaki trek 1998 model. Babamın kullandığı. Yakaşık 45.000 km den fazla %80 ormanda binildi. Kadroda hiç bir yumuşama, esneme ya da kırılma yok. Zamanla hasar görmüş yerleri, kaplaması soyulmuş yerleri olmasına rağmen hiçbir sıkıntısı yok. Hele ki yapı itibari ile Y Bike olması hasara daha açık olması anlamına gelmesine rağmen. Yandan darbelere daha bir da Savunmasız sonuçta.

Screenshot_20211015_150923.jpg

O bahsi geçen karbon alırkenki risk faktörü başka. Kadronun belirli yük binen yerlerinde kılcal ya da bariz çatlak ya da kırılmalar olursa ya da olmuş ve tamir görmüşse dikkat etmek lazım mümkünse uzak durmak lazım. Sırf bilmem kaç yaşında diye hamur olacak demek anlamına gelmez. Ben de 2010 kadro karnın aldım geçen yıl. Bir iki yerinde çizik dışında 2010 demeye bin şahit ister.

Her kadroyu kendi kondisyonuna göre değerlendirmek gerekir. Genelleme yapmak pek doğru olmaz.

2012 model karbon kadro kullanıyorum ilk günden beri yol bisikletimde. Markası da whistle. Şimdiye kadar kalite olarak hiçbir problemle karşılaşmadım. Kaç bin km kullandım kim bilir. 7 kere Uludağ'a 3 kere Kartepe'ye tırmandım. Girmediğim yol kalmadı. Bisikleti hep evimin içinde tuttum. Eğer alacağınız bisiklet orjinal ve düzgün bir marka ise ve hatalı ürün vs. değilse sorun olacağını sanmıyorum.

Böyle dedi kaya mezarını temizleyen Rüstem Usta.

Taş da çürür.

İncir kokuşlu dar sokakları aştınsa, görmüşsündür
Kıyıda, küçük bir çocuk taş atıyor suya

Taş da çürür.

Eğil biraz, paslanmış kıyı babasına tutunarak sark
Suyla rıhtımın birleştiği yerlere bak

Taş da çürür.

Kumsalda, çam tahtasını astarlıyor sandalcı baba
Çocuk büyümüş; yüzmeyi biliyor, denizle oynamasını da
Yüreğim çürümez; gözyaşları işlemez, kurşunlarınız da

Taş çürüsün.

...bırak karbona bir şey olmayacak. Gülerim sadece hemde ....

Video'yu izlemedim. Ama yazılan şey yanlış. Ayda 1500km binilen bisikletle ayda 200km binilen bisiklet arasında rijitlik farkı olmaz. Kullanıldıkça yumuşama, hamurlaşma gibi bir şey yok. Nerden çıkarmış böyle bir şeyi bilmiyorum. Çağrı Terzioğlu'nun söylediğini destekleyen bir yazı, araştırma..vb falan okuyan, duyan varsa paylaşsın lütfen. Biz de öğrenmiş olalım.

Karbon malzeme ne olursa olsun güneş ışığına maruz kalmamalı.
Zaten bilinçli tüketici ise, malına gözü gibi bakar ve evin içinde uygun bir yerde saklar. Kullanım süresi olarak yılda şu kadar falan.. bunlar göreceli tahminler...
Ayrıca trainer üzerinde karbon kadro mutlak zarar görecektir, bunu da not edelim...
Tranier üzerinde nasıl bir zarar görür ? Zararın tipi , örneği var mı ? Yani trainerlar daha yeni cihazlar , daha yeni yeni kullanılan cihazlar.
Bunlar üzerinde karbon kadro ile kullanıp da zarar gören ben hiç rastlamadım daha. Eğer zarar gören varsa ki var diyorsunuz bir video kaynak paylaşır mısınız?
Çünkü bizlerde trainer üzerinde karbon kadro kullanıyoruz.
Güneş ışığı ile alakalı olarak da hani güneş ışığı atıyorum 100 derece bir sıcaklık verse kadro üzerinde ne gibi bir hasar meydana geliyor ? Ki karbon kadrolar 1200 derece
gibi ısıl bir işlem den geçerek yüksek basınç altında şekillendiriliyorken bu küçük ısı değeri kadroya nasıl bir zarar veriyor merak ettim ? Bununla ilgili de bir kaynak var ise paylaşılırsa çok memnun oluruz. Saygılar....

Güneş ışığı acaba renk solması dışında bir zarar verebilir mi? Benim de dikkatimi çekti. Trainer üzerinde zarar görür derken, acaba arka kulaktan sabitleme yapıldığı için sıfır rebound sebebi ile mi diyeceğim ama incecik lastiklerle 110psi hava ile de çok rebound olmuyor hani. Bir açıklama iyi gider bence de.

Karbon metal gibi yada ağaç gibi çalışan bir malzeme değil çelikten 4.5 kat hafif 3 kat dayanıklı olan bir malzemeyi hamur kıvamına getiren vatandaşı canı gönülden tebrik ediyorum 👏👏👏

Filin altına ver çiğnesin Karbonu yinede hamur kuvamına zor getirir getiremez
Hatta geçen 2014 model kadro satın aldım sıfır boyattım istediğim gibi tur bisikleti topladım ameliyat olunca nasip olmadı binmek

Geri