Scudo Sports

Karaağaç (Leylekistan) Gölyazı (Apollania) Turu

C.Biberci

Forum Bağımlısı
Tepki
5.323
İsim
Candan
Başlangıç
1991—92
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Merhaba sevgili forum ailesi.

Mart ayının güzel bir pazar günü sizlere Bursa'nın tarihi ve turistik bölgellerini tanıtım amaçlı +100 km lik keyifli bir tur yaptım.
Uluabat (Apollania) gölünde yarımada şeklinde olan iki köyü Eskikaraağaç ve Gölyazı'nı sizlere tanıtmak istedim.İlk durağım Avrupa leylek köyü olarak tescillenen Eskikaraağaç köyüydü.Her sene mayıs ayının son haftası uluslar arası "Leylek festivali" yapılıyor.Köyde sohbet ettiğim teyzeler sağolsunlar hemen festivallerine buyur ettiler ve hayır duasında bulundular sağulsunlar:)Foto403.jpg Foto407.jpg
Köyün hemen girişinde gözlem tesisi ve gözlem kulesi var.Gözlem kulesinde dürbünde mevcut ve ücretsiz.Foto408.jpg
Kuleden köyü ve Uluabat gölünü seyretmek oldukça keyifli oluyor.Gölün karşıyakasını ve adaları rahatlıkla inceleye biliyorsunuz.Foto409.jpg Foto410.jpg Foto411.jpg
Köyün muhtelif yerlerinde leylek yuvaları var ama içleri malesef henüz boş..Mart ayının son hafasında göçlerini tamamlayıp yuvalarına geliyorlarmış. Foto414.jpg
Şirin küçük ve kafa dağıtmak için çok güzel bir yer Eskikaraağaç köyü.Bursa'ya yolunuz düşerse uğramanızı tavsiye ederim.

Karaağaçtan sonra rotamı Gölyazı(Apollania) köyüne çeviriyorumFoto415.jpg Apollon Krallığı'nın merkezi olarak bilinen köy Roma döneminde bir süre Adramytteion (Edremit)'na, bir süre de Kizikos (Edincik)'a bağlı kalmış. İmparator Hadrianus (M.S. 117-138) 'un Bitinya gezisi sırasında kente uğradığı, kentin kapısındaki
adına konulmuş onur yazısından
anlaşılmaktaymış.Göl antik çağdan evvel Marmara'ya bağlı bir iç gölmüş.Daha sonraları Maramara'nın denize dönüşmesi ile gölden denize sonradanda tatlı suya dönüşmüştür.Bununda kanıtı deniz balıklarının değişime uğrayarak bu göle adapte olmalarıdır.Dünyadaki "Living lake" yaşayan göl olarak geçen 19 gölden biridir.Endemik balık ve kuş türleri vardır.Türkiye'de 1970 den bu yana en fazla sayılan kuş sayısıyla birinci sıradadır aynı zamanda Ramsar koruması altındadır.Kirmastı çayı gölün kaynağıdır ve Marmara'ya Uluabat deresi ile bağlıdır.

Krallığın ve iç kalenin kalıntıları azda olsa ayakta kalabilmiş.Foto425.jpg
Eski rûm kilisesi Aziz Pantalenon.Geçen yıl restore edilip ibadete açılmıştır. Foto416.jpg Foto417.jpg
Köy kış döneminde suların yükselmesiyle yarım adadan adaya dönüşüyor ve köye bu köprü ile geçiliyor.Yaz dönemi suların çekilmesiyle tekrardan yarım adaya dönüşüyor ve karadanda ulaşım sağlanabiliyor.Foto422.jpg Foto428.jpg
Köyde balık mezatıda bulunuyor.Günün her saati canlı balık bulmak mümkün ve her bütçeye göre balık var.Foto423.jpg
Köyün meşhur ağlayan çınarı.İçerisinden devamlı su akmakta.Çınarın mitolojik ve günümüzede uyarlanmış hikayeleri var.Foto421.jpg Foto418.jpg Foto419.jpg Leylek yuvaları buradada bol miktarda var ve onlarda melesef henüz boş durumdalarFoto424.jpg
İsterseniz gölde kayıkla gezintide yapılabiliyor ve fiyatlarıda gayet makulFoto426.jpg
Bol eğimli dönüş yolu:)Yolda halen çalışma sürüyor ve belli kısımları bozuk durumda.Foto429.jpg

Tur toplamda 112 km sürdü 4.55 saat/23 km ortalama hız.Güzel ve keyifli bir pazar günü oldu benim için.Umarımki sizlerde keyif almışsınızdır.Bursa'nın tarihi ,turistik mekan ve yerlerin tanıtımına devam edeceğim İnşAllah.
Hepinize selamlar sevgiler.Uluabat.jpg

Scudo
Bu gölü tamamen turlamayı düşünüyoruz, böyle paylaşımları görünce her zamankinden daha çok istiyorum çok güzel yerler ayakların dert görmesin.

• Beğen
Tepkiler: C.Biberci
Ayağınıza sağlık çok keyifli bir tur olmuştur,iyi pedallar.

• Beğen
@Candan Biberci sahane yermis burayi daha once hic gormemistim. Tesekkurler cok guzel bir paylasim. Umarim hayat kosusturmasinda bir firsat bulur ve orayi bisikletle gezebilirim.

• Beğen
çok güzel bir tur olmuş ayağınıza sağlık :)

• Beğen
Harika olmuş @Candan Biberci abi:) Gölyazıyı gezmiştim:) Çok güzel sahiden:) Bu yaz inşaAllah ben de bi Bursa turu düşünüyorum:)

• Beğen
@Erhan 67 Sağolasın Allah razı olsun
@recep24ank Sağolasın.Benimki kısa bir tanıtım turuydu.Gölün karşı yakasındada çok şirin köyler mevcut.
@ceyhunözkan Hemşerin sağolasın:)Sen buraları benden daha iyi bilirsin.Yakında sizin orayada ziyarete geleceğim İnşAllah.Germanapolis kalıntılarını merak etmekteyim.
@kadir karakaya Sağolasın.Evet şahane bir yerdir Ulabat.Güzel Bursa'mızda daha gezecek çok yer var.İnşAllah imkanın olur gelirsin ve seni memnuniyetle ağırlarım:)
@E.Balkan Teşekkür ederim.Sağol
@Yusuf Ziya Aktaş Sağolasın.Gelirsen sana memnuniyetle eşlik ederim:)

@Candan Biberci Estafurullah Abi bugüne kadar benim de 2 kere gitmişliğim var Gölyazı'ya☺

• Beğen
Dünyadaki ilk hayvan hastanesi Osmanlı Devleti tarafından Bursa'da kurulmuştur.Eskikaraağaç köyünde bu bilgiyide edindim.

Gurabahane-i Laklakan Düşkün leylek evi, 19. yüzyılda başta leylekler olmak üzere göçmen kuşların bakım ve tedavisinin yapılması amacıyla Osmanlı döneminde kurulmuştur.Merkez, Osmangazi Belediyesi'nin desteğiyle tekrar açıldı.Dünyada bir benzeri daha olmadığı bildirilen ve Türk halkının hayvanlara verdiği önemin bir göstergesi olan Gurabahane- i Laklakan, dünyanın ilk hayvan hastanesidir.Osmanlıların leylekleri bile düşünerek onların
yeme içme, barınma ve tedavi ihtiyaçlarını
karşılamak üzere açtığı bir hayır kurumu olduğu
belirtilmektedir. Hastane tarihi Irgandı Köprüsü'nün batı ayağındaki binada hizmet vermektedir. Veteriner hekimler haftanın belirli
günlerinde hastalanan hayvanları burada tedavi
etmektedirler.
Gurabahane-i Laklâkân

gurabahane-ilaklakan5.jpg Gurabahanei laklakan.jpg

11825993_885690514876840_5268181695420248878_n.jpg keyifle okurken cayımı ihmal etmedim. :D

@mariokaldato Topraam mavi atlet hiç olmamış beyaz olsaydı daha orijinal olurdun :D
Sen kışın iyice semirmişsin bir an önce pedallamaya başla istersen :D

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@Candan Biberci
:D :D anliyorum ok :D

• Beğen
@Anonim İzmir'den Bursa'ya ultra maratonmu yaptın yoksa? :D
Hafta içi gelmen daha iyi olmuş hafta sonları çok kalabalık oluyor.
Umarımki Gölyazı'mızı beğenmişsindir :)

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@PeDaLLı-YoRuM Evet malesef son 10 senede leyleklerde %30 azalma var..Artık gps ile göç grubu geldiği anda leyleklerin ölmesinde etken olan enerji nakil hatları kapatılıyor ve ölümlerin önüne bir nebzede geçilmeye çalışılıyor.
Ama asıl etken yine biz insanoğlu..Az miktarda olan habibtatları insan eliyle işgal ediliyor.Geçen yıl İstanbul üzerinden geçen büyük sürü betonlaşmadan dolayı konacak yer bulamadılar..
@ekren gökhan Teşekkür ederim sağolasın :)

@Candan Biberci İstanbuldan dönerken tabelayı görünce baktım 5 km yazıyor dalıverdim :) Gölyazı gerçekten çok güzelmiş ya :)

Nefesine Ayaklarına sağlık.
Çok hoş fotolar eşliğinde.Paylaşım için teşekkürler.

• Beğen
Geri