Scudo Sports

Kapitalizmin “Planlı Hızlı Tüketim” modeline karşı “Kendin-Yap” gönüllüleri

@baykuş97

Geçen hafta uluslar arası büyük bir müşterim için faaliyet ve üretim analizi gönderdim. İlkin yıllar içindeki ciromuzu ve üretim miktarlarını raporladım. Rakamları raporlayınca her sene ciddi bir büyüme gözlemledim. Özellikle bu sene %30'yakın büyüme söz konusu (üretim miktarı ve ciro paralel gidiyor) . Sonra bu bilgileri kendi senesi içerisindeki döviz kuruna çevirince ortalama %2-3 küçülme olduğunu gözlemledim.

Sonuç olarak firma yurt içinde çok çoook başarılı da gözükse yurt dışına gittikçe karlılığı ve işçilik maliteleri düşen, gittikçe küçülen bir firma olarak gözüktük. oysaki yurt içindeki algı tam tersi..

Sanırım bu tecrübe yerel ve global düzendeki durumumuzu özetliyor. Bir şekilde enflasyonu artık hissetmiyoruz. bir şekilde sadece geleni görüyoruz gideni fark edemiyoruz. Sanki bir rüyadayız en önemli şeyleri algılayamıyoruz.

asgari ücreti 1300 de yaparsınız 2000 de.. Zaten bu adam piramidin en altında eline geçeni enflasyon ve tüketim çılgınlığı ile kaybedip aynı duruma gerileyecektir..

Scudo

Temel arabasıyla dağ başında giderken benzini bitmiş. Bari beni benzinciye kadar idare etsin diye depoya işemeye başlamış.
Yoldan geçen bi adam merak içinde sormuş: Abi bu senin yaptığın normal mi diye. Temel de; Hayır “KURŞUNSUZ” demiş.

Herkes duymak istediği, görmek istediği ve inanmak isteği yönde hareket eder.

Sen bu konuyu ara ara hatırlat bana abi. İhtiyacım var bu aralar :)

• Beğen
Tepkiler: hogutmen
@baykuş97

Vahsi kapitalizm. Devletin kardan iscilere belirli yuzdelerde pay sunma zorunlulugu gibi seyler getirmesi ve muhasebecilerin sirkete bagimli olmadsn calisma ortamini saglamasi sart diye dusunuyorum.

çok güzel bir belgesel ve gerçek...izleyince çok şaşırmıştım..
ZEITGEIST da aynı şekilde çok sarsıcı bir belgeseldi belgeseldi, izlemeyenlere öneririm.

@baykuş97 şiir harika ! paylaştığınız için teşekkürler Nazım gerçekten büyük şair

Biz daha kendi tarihimizi yeterince bilmiyor, yorumlayamıyor ve doğru dürüst kanıtlarla konuşamıyoruz bile. İnsan okudukça neden bunlar ders kitaplarında yazmıyor diyor. Turgut Özakman'ı ismail Cem'in "tükiyede geri kalmışlığın tairhi" diye bir kitabı var. Biz sanıyoruz ki bizim elemanlar karıya kıza dalmış çok savurmuş vs de böyle olmuşuz. Oysa adamlar dünyayı yemiş bitirmiş odan sonra din kavramına "hadi len!" demişler de bilime sanata kaymışlar.
Kral ferdinand zamaında ispanya hazinesine giren altın -resmi rakamlarla- hazinenin 57 katıymış. Şimdi bu olay bir kez olmamış adamlar INKA MAYA ne varsa soymuş öldürmüş çalmış.... da şimdi bize medeniyet öğretiyorlar. Amerika şimdi ÇIN topraklarını kirletiyor, dünyanın çöpü Afrika'ya gidiyor.
Zamanında karadenize variller vurmuştu, biz mi attık? her açıdan zor bir konu. Her açıdan düşünecek konuşacak çok şey var
iyi bir felsefe tartışması olmuş, tek kötü tarafı başından kalkamıyorum ;)

• Beğen
Tepkiler: Kazuya
bu konuyu görünce seksenler aklıma geldi. dedem o zamanlar arkadaşıyla birlikte murat 124 ü elektrikli hale çevirmişler. çalışmış ve gizlice biraz sürdükten sonra yine parçalamaya koyulmuşlar. çünkü o zamanlar böyle icatlar yasakmış. bu nasıl iş.:kötü:

@İbrahim A.
@Asusmune

Yoneticilerin bir cogunun elinde bir kirbac eksik. Ne yazikki menfaat icin insanimizin emegini, hakkini calip somurulmesine yardimci olan bir cok yoneticimiz var. Biz sahit oldugum olay butceleme uzmani alacagiz sirkete. Sirket 2800 tl vermeye razi mudur ordan cikip isciyle pazarlik edip 2200 tl ye indiriyor maasi. Muhasebe mezunu o kadar adam var yok genel lise terk bulalim yetistiririz. Bu gibi yoneticiler meslektaslar isci insanlarin hakkinin cok altinda kazanmasina neden oluyor

Platon "Devlet"in ilk bölümlerinde güzel tartışmalar yaşatıyor. Bunlardan birisi de adalet kavramı ile ilgili. Tirasymakhos denen adam adaleti "güçlünün işine gelen şeyler" olarak tanımlayınca, Sokrates aksine akıl yürütmekte oldukça zorlanıyor. O tartışma tam anlamıyla bu konudaki bağlamda olmasa da hep aklıma gelir. Günümüzde adalet denen şey güçlülerin olmasını istedikleri şey; bildiklerimiz bilmemiz istenen şeyler; aldıklarımız almamız istenen şeyler vs. Bu düzen öyle garip ve başarılı ki kendine yönelik eleştirileri bile nesneleştirip satabiliyor. Düşündükçe insan kendisini enayi gibi hissediyor.

Kapitalizm sen çok yaşa!!!?

Kapital düzenin tüm z-alimleri ne derlerse ben tam tersini yapmaya özen gösteriyorum, emir-komutayı sevmiyorum....onlar öpücem dedikçe ben öptürmüyorum. Kapital para ise ben parayıda sevmiyorum, para için çalışmayıda sevmiyorum ama kapitalizme karşıyım deyipte paradan da vazgeçmeyenlere saygıda duyuyorum.
Kapitalizm çok ilginç cümledir, cümlede bıraktığı izlenimde bence ilginçtir.

Saçma sapan ( sapan eskiden serumdan üretilen değildir diye dibine not düşeyim ) şu yazımda demem odur ki Kapitalizm biz seni sevmiyoruz ama kapitalide çok seviyoruzzzzz ve aleykümselam...905

@hogutmen

@Asusmune

Estağfurullah. Bir merakımı da dile getireyim burada. Neden iktisat derslerinde serbest piyasa ekonomisi temel alınır da
ortak mülkiyete dayalı planlı ekonomi modelinin üzerinden şöyle bir geçilir.

Hiç düşünen, buna kafa yoran oldu mu? Bunu sadece hocaların sisteme olan bağlılığı ile izah edemeyiz bence.
Bunda, ortak mülkiyete dayalı planlı ekonominin aslında romantik olduğu,
herhangi bir mantıki, ilmi, felsefi, ruhi, içtimai, iktisadi, tarihi hiçbir temele dayanmadığı gerçeği etkili olabilir mi?

Yoksa ben de çok seviyorum bu Ahmet Kaya'nın bu şarkısını ama hayat böyle değil a dostlar.

BİR ACAYİP ADAM

Fırtınadan arta kalmış bir teknede,
Tevekkül içinde;
Görkemli sakalı ve iğreti parkasıyla,
Gizlediği macerasıyla,
Bir acayip adam yaşardı.
Akşamları susardı,
Ben konuşsam kızardı...

Bir sürgün kasabasıydı,
Bir eski zamandı, Haziran'dı.
Çocuktum, evden kaçmıştım,
Gelip ona sığınmıştım...

Küçücük bir koydu, sığdı,
Burayı keşfeden belki de oydu.
Uzaktan, kasabanın ışıkları yanardı,
İçim anneyle dolardı, ağlardım..
Suphi şöyle bir göz atardı,
Gizli bir cıgara sarardı, ağlardı.
Sonra barışırdık,
Ben flüt çalardım, cıgara sönerdi,
Ağlardık...

Nereden geldiğini bilmezdim,
Kimsesizdi,
Belki kimliksizdi...
Onun macerası onu ilgilendirirdi;
Kimseye ilişmezdi...

Bir şeylere küfrederdi hep,
Tedirgin bir balık gibi uyurdu.
Bazen kaybolurdu, aradım,
Yağmurun altında dururdu.

Bir kalın kitabı vardı,
Cebinde olurdu, her gün okurdu.
Ben bir şey anlamazdım,
Kapağını seyreder, duymazdım.
Sakallı bir resimdi, kimdi;
Ne kadar mütebessimdi!
Sordum bir gün Suphi'ye:
Söylediklerini niye anlamıyorum, diye.
Bildiklerini, dedi, yüzleştir hayatla,
Ve sınamaktan korkma!.
Doğru ile yanlışı,
ancak o zaman ayırabilirsin
Ve O'nu anlayabilirsin...
Sonra gülerdi.
Günlerim, yüzlerce ayrıntıyı
Merak etmekle geçerdi.
Sonra yine akşam olurdu, Suphi susardı,
Ben konuşsam kızardı.
Tekneye martılar konardı,
Yüreğim Suphi'ye yanardı, ağlardım.
Suphi denize tükürürdü,
Gökyüzünü tarardı, ağlardı.
Sonra barışırdık,
Ben flüt çalardım, yıldız kayardı,
Ağlardık...
Bir sahil kasabasıydı,
Bir eski zamandı, Haziran'dı.
Çocuktum, evden kaçmıştım,
Gelip ona sığınmıştım...

Bir gün bir aksilik oldu,
Annem beni buldu!
Suphi kaçıp kayboldu.
Kasaba çalkalandı, olay oldu;
Ben sustum, kanım dondu!..

Polisler onu bulduğunda tekti,
Felâketti..
Herkes meydanda birikti.
Karakoldan içeri girerken
Sanki mağrur bir tüfekti!..
Ansızın dönüp bana baktı,
Anladın mı? dedi
Anladım, dedim; anladım...
Ve o günden sonra
Hiç bir zaman,
Hiç bir yerde,
Hiç ağlamadım...

(link)

@baykuş97

Kapitalizm konusunu ilk birkaç mesajımda savundum. Geri kalan belki 100 mesajımda bunu göremezsiniz. Hep serbest piyasa ekonomisini, zenginliğin ve fakirliğin yaradılış kaynaklı olduğunu,
bundan başka türlü de mümkün olamayacağını savundum. Gayem kast teşkilatı değil yanlış anlaşılmasın yada fakirlerin ölülerini bile yakıp küllerini Ganj nehrine dökelim de izleri kalmasın demiyorum.

Zenginin malında, fakirin de olduğunu zaten savunuyorum. Yoksa yanlış anlaşılırım.

Ekonomik faaliyetlerde kar kaçınılmaz bir motivasyon aracıdır.

Diğer motivasyon araçları herkesi her an bağlamaz.

• Beğen
Tepkiler: Harun ÇEVİK
@hogutmen kapitalizmin okullarında sosyalist ekonominin anlatılmamasını mı garipsedin? Garipsedim...

• Beğen
Tepkiler: Kazuya
@baykuş97

Sovyetler sizce SSCB'de üniversitelerde ne okutuluyordu? Bence sistem harici tek bir kelime edeni bile cezalandırıyorlardı.

Serbest piyasacılar, sosyalistlere göre daha demokrattır.

Neyse? Biraz heyecan yaptım. Kusura bakma.

Geri