@hogutmen
Teşekkür ediyorum ve ben de saygı duyuyorum.
ABD'nin dolar tekeli ile beraber yaşamayı da geçelim, adamların sınırsız para basma yetkisi de var. 2008 krizini hatırlarsınız ABD o krizi kendi parasını basarak atlattı. Düşünün krizi öyle yendiler. Zaten kim olsa aynısını yapardı sanıyorum çünkü paraları dünyanın hemen hemen her ülkesinde geçiyor. Bastılar paraları sürdüler el altından piyasaya ve krizi çözmüş oldular. Bugün doları bu coğrafya olsun Avrupa olsun def etmek kolay değil. Kullandığımız bisikletler olsun ürünler olsun çoğu oradan geliyor yani patent vs. her şey ellerinde. Para basma tekeli, Hollywood sinema sektörü, IMF, Borsa, Müzik sektörü, Teknoloji sektörü vb. birçok şeyin tekeli ellerinde ve bu kolay kolay son bulmaz. Hadi buldu diyelim, bunun faturasını yine insanlar çok ağır bir şekilde öderler. İki ucu da şeyli değnek yani...
Sizi elbette anlıyorum ama başka ülkeler de oraya bağlılar. Yani öne geçmek çok zor. Ama ben şöyle bir şey biliyorum (tartışılabilir) gerek komünizm gerek kapitalizm de yani her ikisi de aynı fabrikadan çıkmıştır. Her ikisi de insan icadıdır ve insan icatları kusursuz değildir. Birisi okşayarak alır diğeri sırtına vura vura alır (kapitalist söylem gibi algılanmasın sakın). Elbette farkları çok ama şu saatten sonra facebook gibi sitelerde sahte mutluluk pozu veren tüketim çılgını (
@Kuzey Ege'nin aynen dediği gibi) insanlar olduğu sürece zor. Bayağı bayağı zor. Artık insanların çoğu gösteriş peşinde. Mesela şu arkadaş şu arabayı almış ben de alacağım! hırsı var. İşte o onu yapmış ben de yapacağım ben de alacağım! O tatile şuraya gitmiş ben de gideceğim! hırsı çok fazla var. Herkes zaten kendini düşünüyor. Bir otobüse binerseniz bunu zaten görmüşsünüzdür gençlik büyüklerine yer vermemek için kulaklık takıp uyuma numarası yapıyor. Ben kendimi sağlama alayım da, geri kalanına ne olursa olsun kafası yaygınlaşıyor. Tembellikten hiç söz etmiyorum bile. Bugün komünizm ve benzeri rejimlerde de bu saatten sonra durumlar farklı olmaz.
Bir filmden...
"İnsan dediğin canlı her zaman aynı kalacaktır. Eskisinden farklı bir insan yoktur asla. Yanı başındaki insanı kıskanmadığın eşit bir toplum olmaya çok çalıştık. Ama her zaman kıskanılacak bir şey vardır. Bir gülümseme olsun, arkadaşlık olsun. Sende olmayan ve kendine mâl etmek istediğin bir şey. Bu dünyada Komünist Rusya'da bile her zaman zengin ve fakir kavramı olacaktır: Kabiliyet zengini, kabiliyet fakiri, sevgi zengini, sevgi fakiri..."
Evet artık tüketim çılgınlığının geri dönüşü yok. İnsanlar adeta bir robot gibi yaşıyorlar. Bir defa internet ve telefon olmasa, insanlar için büyük felaket gibi gelecektir. Bu internet genel olarak iyi de olsa, kötü yanları da çok fazla var. Tüketim çılgınlığının ve kapitalizmin en çok azdığı yerdir internet hatta... Bugün en hararetli propagandalar bile internet ile yapılıyor. Toplumları sürükleyecek ve onları ateşleyecek birçok malzeme internet ile servis edilip sunuluyor. Tüketim ondan daha beter. Gidilen kafeler, yemekler, ürünler, arabalar, motosikletler, vs. vs. hepsinin sürekli paylaşımı yapılarak, henüz sahip olmayan insanlar da buna sürüklendiriliyor. Büyük olasılıkla bununla başa çıkmak kolay değil. Ayrıca ABD bugün batsa, beraberinde bir sürü ülkeyi de götürüyor. Destekçisi de çok var ve istedikleri düzenin bozulmamasına engel olabilecek güçteler sanıyorum.