Kapitalizmin “Planlı Hızlı Tüketim” modeline karşı “Kendin-Yap” gönüllüleri

hogutmen

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Ağustos 2007
Mesaj
831
Tepki
907
Şehir
Ankara
Bisiklet
Salcano
@baykuş97 çok güzel. Planlı yazmamın nedeni izm'lerden pek hoşlanmamam. Aramızda aramızda çok ince bir çizgi var. Hemen aynı şeyler söylüyoruz. Rekabetçi piyasada arz-talep dengesi her zaman mükemmel olmayabilir. İnanın israfa rağmen serbest piyasa her zaman daha verimlidir. Kaynakları daha iyi kullanır. Şimdi toyotanın bir fabrikasında şu anda kaç tane civata vardır bilirsiniz. Ama tc karayolları mersin atolye şefliğinde bu bilgiyi alamazsınız. Bilinmez yani ne kıymeti vardır.
 
Scudo

baykuş97

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Mayıs 2015
Mesaj
678
Tepki
866
Yaş
45
Şehir
istanbul
İsim
ilhan beyoğlu
Bisiklet
Trek
Siz yardım edilmiş yoksullar istiyorsunuz, biz ise ortadan kaldırılmış yoksulluk..
Aramızdaki fark bu kadar!?!?
 

Kazuya

Forum Bağımlısı
Kayıt
21 Ocak 2015
Mesaj
969
Tepki
1.480
Yaş
40
Şehir
Ankara
İsim
Emrah
Bisiklet
Specialized
Sistemi yönetenlerin, sistemden yüzyıllardır kazanç elde edenlerin bu sistemi korumak için dünya savaşlarını bile göze almalarını dahi anlıyorum ama sistemin altında ezilenlerin sisteme olan sevgisi ve bağlılığına aklım ermiyor. Stokholm sendromu olsa gerek.
 

baykuş97

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Mayıs 2015
Mesaj
678
Tepki
866
Yaş
45
Şehir
istanbul
İsim
ilhan beyoğlu
Bisiklet
Trek
Serbest piyasanın üretene büyük katkısı!? IMG_20160201_173238.jpg
 

baykuş97

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Mayıs 2015
Mesaj
678
Tepki
866
Yaş
45
Şehir
istanbul
İsim
ilhan beyoğlu
Bisiklet
Trek
Next ve H&M, Türkiye’de üretim yapan tekstil atölyelerinde Suriyeli çocukların çalıştırıldığını kabul etti

(link)
 

alper 76

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Mayıs 2014
Mesaj
1.780
Tepki
1.822
Yaş
48
Şehir
mersin
Bisiklet
Scott
@hogutmen Boyutları bu kadar büyük düşünmek ve zenginliğe talip olmak da bence bir çeşit asalaklık ve aptallık olabilir. Emek hırsızlığı olmaz mı? Sonuç olarak demek istediğim şey bill gates bize servetini versin de biz yatalım değil... Eğitim ve sağlık herkesin faydalanacağı şeyler olmalı. Böylece spor da sanat da lüks haline gelmemeli, insanlar birbirini öldürmek için nefret dolu yaşamamalı.

Orta çağda da daha öncesinde de sadece zenginler daha iyi eğitiliyordu, yönetici sınıf kendini sağlama almak sermayeyi korumak için bunu yapıyordu. Şimdi verdiler elimize akıllı telefonu televizyon seyreden düşünmeyen, alışveriş yapan canlılar olduk.

Yönetebilmek de bir yetenektir ona da saygı duyuyorum ancak, para ve din adına savaşlar çıkarmak...?? sonuç buraya geliyor
 

hogutmen

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Ağustos 2007
Mesaj
831
Tepki
907
Şehir
Ankara
Bisiklet
Salcano
@baykuş97

Eveeet. Çok güzel bir tespit daha. Benim dünya görüşüme göre fakirlik ortadan kaldırılamaz. Ancak, mücadele edilir.
Bazı dönemlerde, bazı mekanlarda bu mümkün olabilir. Tüm dünyada her an olamaz. Mesela Halife Ömer İbnü Abdulaziz (ra) döneminde bu başarılmış.
Bence bu konuya önem veriyorsanız. Mezkur dönemi bir inceleyiniz. Varsa bildiğiniz böyle bir dönem beni bilgilendiriniz.

Fakirlikle ancak mücadele edilebilir. Soruyorum size:

Sizce dünyadaki insanların dişinde sıfır çürük olabilir mi? Olamaz. Ancak seferberlik ilan edilir, kampanyalar yapılır,sürekli bakım yapılır. Çürükler asgaride tutulmaya çalışılır.
Ya da sivrisineği ortadan kaldırabilir misiniz? Bu mümkün değil. Mücadele edersiniz. Bataklıkları kurutursunuz. Sıtma vb. mücadele edersiniz.

Liberallere göre fakirlik toplumun, plancılara göre devletin, bana göre hem devletin hem toplumun sorunudur.

Yaşadığımız topraklardan gidelim. Peki bu hale nasıl geldik?
Osmanlı'da zekat memurları vardı. Bu sistem kaldırıldı. Şu anda vergisini veren kenara çekiliyor.
Vazifesini yaptığını zannediyor. Sadaka zaten pek verilmiyor. Cuma namazı çıkışı 3-5 TL cami ihtiyacı için o kadar.

Sizler, bizler kendi etrafımızdaki fakirler için birşey yapabiliyor muyuz?

@Kazuya @Taha Gökdeniz @alper 76

Not: (Bu satırları yazarken bir yardım kuruluşundan bir SMS geldi. Sıcak bir eve, ekmeğe hasretler için KIS YAZ gönder diyor.
Böyle bir tesadüf olamaz. Bunda bir hikmet var galiba.)
 
  • Beğen
Tepkiler: şamilkafkas

hogutmen

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Ağustos 2007
Mesaj
831
Tepki
907
Şehir
Ankara
Bisiklet
Salcano
@alper 76

Şu an Bill Gates'in servetine el koymak isteyen çok insan vardır.
Bir arkadaş ile şöyle bir şey yaşadım. Gazete alıyor marketten, gazete sehpasından. A Gazetesini, B Gazetesinin içine koydu.
Sadece B Gazetesi'ni satın aldı. Tabii ben şok oldum. Hırsızlık. Bu yaptığının yanlış olduğunu söyledim. Bana gazeteyi parayla almanın mantıksız olduğunu,
mülkiyete inanmadığını falan söyledi. Tam hatırlamıyorum yani. Sonra düşündüm. Şeytanın kılıf hazırlayıp insana yaptırmayacağı bir şey yok.

Yaptım ama sor bakalım niye yaptım? Banker Bilo. :)
 

şamilkafkas

Aktif Üye
Kayıt
9 Aralık 2015
Mesaj
105
Tepki
385
Şehir
istanbul
İsim
Şamil
Bisiklet
Scott
@alper 76 @hogutmen kendi adıma inançlı ve dindar bir insan olduğumu düşünüyorum. Şu zaman kadar yaşam tecrübem bana bir şey gösterdi, her hangi bir din üzerinde inananlar ve inanmayanlar arasında yapılan münazara havanda su dövmekten farksızdır. Çünkü iman denilen şey görünmeyene ve bilinmeyene inanmaktır. Dolayısı ile imani bir mevzuda ne ispat ne de bilimsel ölçümlemeler geçerli değildir. İnanmak tamamen muhatabı olan kişinin vicdani tercihidir. Dolayısı ile Zeitgeist ve benzeri yapımlarda dini konularda yapılan yorumlar ve iddialar benim için bir şey ifade etmemektedir. İnanç sahibi bir çok kişi için de böyle olduğunu sanıyorum. aynı şekilde öne sürülen dini kaynaklardan tatmin olmayıp dini dogmalara inanmadığını söyleyen bir arkadaşımızı da somut bazı gerekçeler öne sürüp iman etmesi gerektiğine de ikna edemezsiniz.
Dünya üzerinde somut etkilerini gördüğümüz ekonomik altyapıların, devlet yönetimi modellerinin, ticaret şekillerinin, işçi haklarının , vatandaşlık haklarının, insanoğlunun doğaya etkilerinin, eğitim sistemlerinin olumlu ve olumsuz yanları neredeyse tümüyle ölçülebilir ve sebep sonuç ilişkisi içinde analiz edilebilir. Dolayısı ile her hangi bir kalkınma modelinin nüfusa etkilerini görmek için illa ki ölüp öte aleme göçmenize gerek yoktur. İman eden ve etmeyen kişiler ancak öldüklerinde taşıdıkları inancın doğruluğunu görebileceklerdir.
Bankacılık, para arzı, ekonomik sistemler inanın aslında çok basit mekanizmalarla çalışıyor. Ancak bilinçli bir şekilde çok komplike ve anlaşılmaz bir sistemmiş gibi insanlara algı pompalanıyor. Sistemin makam bahşettiği ve "kahin" ekonomist olarak size sunduğu kişiler kanalıyla hepimiz yönlendiriliyoruz. Şunu itiraf etmekten gocunmuyorum; 10 yıla yakın bankacılık sektöründe çalıştım. Paranın nasıl üretildiğini son iki senemde kendi araştırmalarım sonucu öğrendim. Sistemin içindeki bir çok eski meslektaşım ( banka müdürleri dahil ) paranın nasıl üretildiğinden habersiz. O kadar basit bir vurgun var ki. Ulusal kanallarda bu konuyu halka anlatan üst üste bir kaç yayın olsun inanın millet bankaları yağmalar. Siz şimdiye kadar hiç her hangi bir ulusal kanalda paranın nasıl üretildiğini izlediniz mi? Bakın üniversitelerde işletme ve ekonomi fakültelerinde bile bu konu doğru dürüst anlatılmadan es geçiliyor. İTÜ İşletme Müh mezunuyum bana hiç bir derste devletlerin parasını kimin ürettiği anlatılmadı.
Algı yönetimine aldanmayın, çok basit bir para üretimi mekanizması var ve inanın tam bir düzenbazlık söz konusu. Bir avuç azınlık dışında herkes bu sistemde sömürülmeye mahkum hale getirilmek isteniyor. Siz 10 sene eşşek gibi çalışarak borcunu ödediğiniz kredi karşılığında bir daire sahibi oluyorsunuz. Oysa o borcunu ödediğiniz parayı bir tuşa basarak üretiyor banka.
 

hogutmen

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Ağustos 2007
Mesaj
831
Tepki
907
Şehir
Ankara
Bisiklet
Salcano
@şamilkafkas Bu tarz belgesellerden insanlar etkilenebilir. Ben mesela İlhan ARSEL'in bir kitabını okuduğumda yeterince mücehhez olmadığımdan çok etkilenmiştim.
Zeitgeist belgeseli dinin, paranın ve siyaset kurumunun olmadığı bir dünya istiyor. İlk bakışta nefs-i emmarenin hoşuna gidebilir.
İmkansız. Bu üçünün olmadığı bir mekanizma düşünülemez.

Das Kapital'in yazarı "Din afyondur." demiş. Ama bir de " Din hayatın hayatı, hem nuru, hem esası. İhya-yı din ile olur şu milletin ihyası"
diyenler var. Ne olacak yani bu insanın yaşamaya hakkı yok mu? İnsanlar topluluklardan müteşekkil ise aralarında bir hukuk varsa,
tabii ki o toplumlar seçilmişler tarafından yönetilecektir. 3 kişi iseniz aranızda bir yönetici seçiniz. O derece yani.

İmani meseleler, münakaşa değil de münazara türünde tartışılabilir. Faydalı olur kanaatindeyim. Zaten 60-70 yıl yaşıyoruz. O hayatın sonunda ben yanılmışım demek istemem.
60-70 sene zarfında çoğu insan kişiliğini, hayata bakışını, huylarını iyi yada kötü şekilde netleştirir. Temayülleri kesinleşir.
 
  • Beğen
Tepkiler: pacman
Kayıt
8 Kasım 2012
Mesaj
18
Tepki
29
Şehir
istanbul
İsim
Taha Gökdeniz
Bisiklet
Dahon
Herkese Merhabalar,

Araya girmiş gibi olacağım için üzgünüm fakat başından sonuna kadar tüm yazılanları soluksuz ve büyük bir zevkle okudum.

Konu ilk mesajdan buraya gelene kadar biraz değişime uğramış olsa da, ucu, siyaset gibi, din gibi, ülkemizde çok yakın arkadaşlar arasında bile konuşurken pek çok sıkıntıya neden olabilecek konuların bu kadar seviyeli bir şekilde tartışılması çok hoşuma gitti açıkçası.

"Planlı Hızlı Tüketim" ile ilgili hep "eşya"dan bahsedilmiş başlık altında. Buna ek olarak Gıda sektörünün de maalesef bu konuda çok kötü bir noktada olduğunu düşünüyorum.

Sağlıksız ve çok kötü şartlar altında günler içinde olgunlaştırılan hormonlu tavuklar, fire vermemek için genetiğiyle oynanıp pek çok illeti insanoğluna musallat eden GDO'lu tohumlar, toprağı, suyu, havayı yaşanmaz hale getiren santraller ve daha neler neler..

Marketlerde gördüğümüz cicili bicili ambalajlarıyla, sürekli dönüp duran bilinçaltına yerleştirilen reklamlarıyla, bizi kendisini satın almaya teşvik eden ürünlerin hangisi için sağlıklı diyebiliriz.

Amaç hep aynı; daha az harcayıp, daha fazla kazanmak. Çok daha fazla kazanmak. İnsanların hayatlarına, sağlıklarına neden olsa bile.

Dünya bu yönde ilerlerken yoksulluk, fakirlik tamamen ortadan kaldırılabilir mi? Zannetmiyorum. Pastanın oldukça büyük payı çok küçük bir azınlığın elindeyken bunu değiştirmek çok zor geliyor bana.

Etrafımızdaki fakirler için biz ne yapabiliyoruz? Pek bir şey yapamıyoruz. Elimizden geleni yapsak, yapmaya çalışsak da yaptıklarımız koca denizde bir kum tanesi kadar ancak. Yoldan geçerken sadaka vermekle, karınlarını bir öğün doyurmakla çözülebilse keşke.

Dolayısıyla bu noktada sorun, devlet ve toplumun sorunu olsa da çözümün büyük bir kısmının devletin elinde olduğunu düşünüyorum. İnsanlar eşit koşullarda eğitim görebilmeli, sağlık hizmeti alabilmeliler. Günümüzde bunun imkansızlığının da farkındayım. Önceki sayfalarda yazılmış olan bir kısmımız yoksul olmak için yaratılmışız o halde bunu çekeceğiz, düşüncesineyse hiç katılmıyorum.

Çok çok uzun ve her tarafından dallandırılıp budaklandırılabilecek bir konu. Ben de böyle ortadan dalıp karıştırdıysam affola.


Sevgiler..

Düzeltme: Gıda sektörünün günümüzdeki durumuyla ilgilenenlere eğer izlemedilerse "Food Inc." belgeselini kesinlikle tavsiye ederim.

 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Konu tüketim adına olduğu için özellikle dünya ve geleceğini de içermesi adına az önce paylaştığım konuyu önermek için yazayım dedim.

Bilhassa bisikletçiler için önem teşkil edebilir: (link)
 

hogutmen

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Ağustos 2007
Mesaj
831
Tepki
907
Şehir
Ankara
Bisiklet
Salcano
@Taha Gökdeniz Çok zor bir konuyu, çok dikkatli bir şekilde devam ettirmeye çalışıyoruz. Ufak tefek alınmalar belki oluyordur.
Bu iktisat konusu çok çetrefil bir konu. Tarihten, dinden, siyasetten, ahlaktan bahsetmeden birşeyler yazmak, görüş belirtmek çok zor.
Adam Smith "Bırakınız Yapsınlar-Bırakınız geçsinler" diyen düşünür. Bir ahlakçı idi. Ahlak profesörü. Galiba iyi de bir hristiyandı.
Temelde bir iktisatçı olmayabilir ama görüşleri ile iktisat tarihine damga vuran bir insan.

Serbest diye sistemin adı, tabii ki başıboş bırakılamaz. Serbest piyasadan, her türlü sapma araştırılmalı, sebep olanlar belki de müeyyideye tabi tutulmalı.
Bakın son bir gelişme, galiba sigortacılar batmasın diye bir tasarruf fonu oluşturulmuş ve son tüketiciye gene kitlendi birşeyler.
Herkesin sigorta masrafları en az ikiye katlandı. Kasko gibi oldu fiyatlar. Herhalde kasko özelliği kazandırılarak bir süre sonra tek sigortaya geçilecek diye
düşündüm. Safmışım. Hiçbirşey değişmeyecekmiş. Şok oldum. Şikayetler dikkate alınarak inceleme başlatılmış.


Trafik sigorta zammına araştırma


Rekabet Kurumu, zorunlu trafik sigortalarına yapılan aşırı zam üzerine ön araştırma süreci başlattı.


(link)
 

Kazuya

Forum Bağımlısı
Kayıt
21 Ocak 2015
Mesaj
969
Tepki
1.480
Yaş
40
Şehir
Ankara
İsim
Emrah
Bisiklet
Specialized
@Taha Gökdeniz öncelikle hoşgeldiniz. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Fastfood hazır yiyecekler, şişman hamburgerler, büyük seçim kolalar... hepsi kapitalizmin dayatmalarıdır (sizin önerdiğiniz videoyu izleyeceğim, benzer vir şey izlemiştim, sanırım adı supersize me). Hatta olay o kadar ileri boyuttaki, severek izlediğimiz temel reisin ıspanağı bile -o dönem bir sebeple ıspanak yememiz istenmiş- onlar istediği için yedik. Halbuki kuru fasulyedeki demir çok daha fazladır.

@hogutmen biraz populist bir söylem olmuş ama yanıtlayayım:)
elbette ediyorum, kendi adıma -özelden kuruluş ismi de verebilirim- gücüm yettiğince yardım yapıyorum ama bunun çözümü bu değil. Yaptığımız yardımlar sadece vicdanımızın sesini biraz olsun azaltmak için. Sistem bu oldukça ve bizler bu sisteme karşı birşey yapmadıkça fakirler ve zenginler hep olacak. Yaşamak için emeğini satmak, başkasını rahat ettirmek için çabalamak bile şuan bir lüks olarak görülüyor çünkü asgari ücretle bile çalışmak için yırtınan nice üniversite mezunları var. Cuma çıkışında herkese sadaka verme zorunluluğu da getirseniz bu sorun böyle basitçe çözülmez. Önce fırsat eşitliği sağlanmalı. Neden ben fakirim A kişisi zengin?? bunun cevabını verebiliyor muyuz? koca bir hayır. O halde önce sistemi dengeye getirmeliyiz; ve bu sadaka ile olmaz maalesef.

Din konusu çok narin bir konu olduğu için etrafından dolaşacağım. Din afyondur demek, din uyuşturucu gibi kötü birşeydir demek değil. Din şükretmeyi buyurduğu için zenginlerin ekmeğini yağlamış oluyorsunuz der. Kafayı kaldırıp: ''ya bisaniye ya bu herif niye lüks içinde yüzüyor ben soğukta yatıyorum denmesin, bunlar hep sınav diye düşünülsün diye din hep kullanıldığı için din afyondur der.
 

hogutmen

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Ağustos 2007
Mesaj
831
Tepki
907
Şehir
Ankara
Bisiklet
Salcano
@baykuş97

İlk defa duyuyorum. Siyakını sibakını bilmiyorum. Bunu biraz izah eder misiniz?

Sevinirim. Kendisini materyalist biliyordum.

"Herşeyi maddede arayanların akılları gözlerindedir." hükmünce ruhu kabul mü ediyor? Daha sonra türlerin kökenine inelim biraz.

üç sınıf insan.jpg
 

alper 76

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Mayıs 2014
Mesaj
1.780
Tepki
1.822
Yaş
48
Şehir
mersin
Bisiklet
Scott
Din konusuna diğer arkadaşlar gibi ben de alınganlık olmasın diye girmek istemiyorum. Çünkü inanç meselesi her ne kadar kişiselmiş gibi görünse de gördüğümüz gibi kişileirn her algısını etkiliyor ve olaylara bakış açısını yönlendriyor hem de aşırı şekilde. Bunun dışında şu anda burada yaptığımız şey de FELSEFE dir. Yani tüm bilimleirn doğduğu nokta... Bilim ise eleştirmeden, düşünmeden geçtiğine göre DİN kavramı ile çatışmasından doğal bir şey de olamaz.

Bir de kabul etsek de etmesek de şu anda yaptığımız şey FELSEFE dir. Ve felsefe tüm bilimlerin başlangıç noktasıdır ve doğrudan Din e dalar. Mesele zaten araştırmak, düşünmelk, eleştirmek ve eleştirebilmekten geçer. ötesi herkesin kendi dünyasıdır.

Artık bu güne bakmak lazım.

Bu arada Foiod inc. Güzel belgesel paylaşıldığı için teşekkürler tam da ben paylaşsam mı derken iyi oldu.
Bazı Amerikalılar bunu 50li yıllarda yapılan bir deney olduğunu zararları görüldüğü için artık doğala dönülmesi gerektiğini düşünüyorlar. ki şu aşamadan sonra bu da geri dönülmesi imkansız bir durumda. Zaten sorun da bu birileirnin "daha çok.. daha çok.." demesi
Artık şirketler ülkelerin de politikaların da insanların algı ve hayatlarının da sahibi hatta dinsel kurumlarıda da etkileri var.
Keşke Bazı şeyler daha dürüstçe olsa,
Ben yıllarca Greenpeace de aktivist ve gönüllü olarak çalıştım, bizim zamanımızda insanalr bu işler için para almazlardı. Zamanla artık her şey gibi onlar da kirlendiler. Şirketlerden alınan paralar, bazı şeylerin görmezden gelinmesi gibi durumlara şahit oldktan sonra her şeyin para için olması ve dünyanın geleceği nokta çok korkutucu.
Bence artık TV leri kapatıp kitap okumanın dostlarla başbaşa bir şeyler paylaşmanın zamanı.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Rüşvetin olmadığı ülke yoktur,,,sadece tarifeler farklıdır...daykosi...ce

@alper 76