Hiç bir arkadaşıma bu tip ocakları tavsiye etmiyorum.Alacaksanız ya İspirto gazı ile yanan ocaklar(Trangia) ya da vidalı sistem ocaklar alınız. Peki neden? Tek kullanımlık tüpü taktığınızda bir daha çıkarma şansınız olmaz ve çantanızda takılı olarak taşırsınız. Her ne kadar contası olsa da gaz kaçırma ihtimali yüksektir.Bu nedenle de tehlike arz eder. Ayrıca tüpü takılı olması nedeni ile çanta içerisinde çok daha fazla yer kaplar.Fiyat açısından ekonomik olsa da taşıma ve güvenlik açısından hiç öyle değildir.
Vidalı sistem ocak kullanıyorum. (avucum içine sığacak kadar büyük) Su ısıtmak için bile olsa hemen takıp işimi bitirince söküp çantada daha az yer kaplayacak şekilde yerleştiriyorum.Ayrıca bu tip tüp ve ocaklar taşıyacağınız tencere ve demlikler içerisine rahatça gireceği için yer sorununu da yaratmazlar.
Yemeklere gelince, ilk kural mümkün olduğunca hafif malzemeler almalısınız. Öğünlerinizi tur öncesi planlayın. Gereksiz her malzeme ağırlık yaratacağından sizi daha fazla yoracaktır. Ama, "Eşşek gibi taşırım Kral gibi yaşarım" derseniz başka tabi
Kamp ana yemeklerini iki kategoride toplamış olalım.Taşıması ve yapması kolay yemekler. Ben şahsen bulgur pilavsız kamp geçirmem hem çok prtaik hem doyurucu ve lezzetli. Ama kuralı unutmuyoruz, bir paket bulugur götürmek değil yiyeceğiniz öğün kadar malzemeyi taşımak. Örneğin bir gece kalacaksanız bir su bardağı (kişi başı) yetecektir.
Ana Doyurucular
Makarna,Bulgur,Pirinç,Şehriye pilavı,Kuskus,Hazır Mantı
Ana Protein Kaynakları
Kavurma, Sosis,Sucuk,Salam,Pastırma,Soya eti (kıyma),Hazır köfte,Süzme yoğurt,Ton balığı (poşette)
Ana protein kaynakları aynı gün (en geç ertesi sabah) tüketilmeli. Mümkün olduğunca kamp yerine yakın (son geçilecek) yerleşim biriminden bu malzemelr alınabilir.
Ev tarhanası çorba için ideal. Kişi başı 1 çorba kaşığı ev tarhanası soğuk suyla karıştırılarak yapılır. Tamamen eridiğinde ve çorbanız kaynama noktasına geldiğinde servis yapmadan önce yağda kırmızı toz biberi karıştırarak üzerine servis yapabilirsiniz.
Bulgur ve makarna olmazsa olmazlardan. Hem hazırlaması kolay hem doyurucu.
Mercimek yemeğini de hazırlamasıda kolay ve besleyicide...
Ton balığının poşette satılan çeşitleri mevcut. (70 gr.lık olanlar) tam 1 öğünlük. Ama abartmamanızı tavsiye ediyorum. her öğünde ton balığı yenmiyor.
Bol yeşillikten salata. Ne bulursanız, Kıvırcık, taze soğan, domates, salatalık vb. karıştırın, yağlayın, tuzlayın.
Pratik bir yemek önerisi. Patates yemeği. Soğanı yağda öldürün, 1 kaşık salça ve bol suya orta boy küpler halinde (büyük yapmayın pişmeyebilir) patatesleri atın. varsa havuçlarıda küp küp ekleyebilirsiniz. İşte size güzel ve kolay bir sulu yemek.
Demleme çay her zaman en lezzetlesi (sabah için akşam için farketmez) Yanınızda boşu boşuna paket paket poşet çay, 3ü biraradalar taşımanıza gerek yok. çay demlerken, bir yandan da ekstra su kaynatmayı ihmal etmeyin.
Keçi peyniri sabah kahvaltıları, öğlen atıştırmaları için ideal. Poşette bozulmadan saklanabiliyor. Biraz tuzlu olabilir. yemeden önce biraz sudan geçirebilirsiniz. Zeytin,bal,domates, salatalık ve kasede schokella (cam kase/kavanozda değil unutmayın)
Kahvaltılıklar
Yumurta (taşıma kabı yada kabuksuz),Yeşil zeytin (çekirdeksiz),Zeytin ezmesi (tüpte),Fıstık ezmesi,Fındık ezmesi,Şokella,Bal (tüp yada plastik kap),reçel,Tahin,Pekmez,Mısır gevreği,Müsli,Kaşar peyniri,Dil peyniri,Karper peyniri (açma ipli),Burger peyniri (dilimli),Beyaz peynir (küp doğranmış),
Kahvaltı asıl enerji gereksinimini sağlayacağımız öğünlerden, mümkün olduğunca yapılmasını tavsiye ederim. (Çok aşırı yememeye dikkat. Tam dolu mide ile pedal çevirilmemeli) Özellikle soğun günlerde Tahin ve Pekmezin verdiği enerji müthiş oluyor.
Ağırlık için Cam kavanozda/kasede hiçbir şey taşımanızı önermem, Bunca kolay besin maddesi varken kimyasal katışıklı ve ağır konserveleride taşımamalısınız. kuruyemişler, çikolata barları, şekerlemeler, cevizli sucuklar görünüşte tek tek hafif ama yekünde ağırlık yapan besinler. Abartmaya hiç gerek yok.