Kampta yemek

Kadir Özen

Daimi Üye
Kayıt
22 Mayıs 2010
Mesaj
226
Tepki
104
Şehir
Eskişehir
bu konuyu baya araştırdım ancak birde burada sormak istiyorum.
bisikletli bir kamp yapmayı düşünüyorum büyük olasılıkla 2 gece 3 günlük bi yolculuk olucak. ancak en büyük korkum yemek ve bunları nasıl kulanacağımı bilmemek.
menemen makarna pilav benzeri şeyleri yapabiliyorum ancak bunlar yeterlimi emin değilim.
kamp yaparım diye aldığım ufak bi tencere setim de var. malzemeler sorun değil ancak gıdalar sorun. beyaz peynir ve domates yemediğim öğün yok. öğle akşam sabah hepsinde mutlaka tüketirim. yanımda bir soğutma donanımı taşıyamayacağımdan beyaz peyniri nasıl bozulmadan saklayabilrim yada domatesi nasıl pörsütmeden taşırım?. aynı şey diğer gıdalar için geçerli. saklama önerilerinizi bekliyorum. iyi günler...
 
Scudo

Fikret Öztürk

Daimi Üye
Kayıt
8 Mart 2010
Mesaj
344
Tepki
541
Yaş
56
Şehir
BİLECİK
İsim
Fikret
Başlangıç
2009—10
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Termos özellikli hafif çantalardan kullanabilirsiniz. Yanında sucuk ve konserve türü gıdalar da kamp için uygun yiyeceklerdir. Domates normal şartlarda 2-3 gün tazeliğini muhafaza eder. Ama vakumlu plastik kaplarda olursa daha uzun süre ve pörsümeden koruyabilirsiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kadir Özen
Kayıt
24 Haziran 2010
Mesaj
13
Tepki
12
Şehir
İstanbul
Macrocenter,Migros ve Tansaşlarda Easyfood adında çeşit çeşit yemeği barındıran ürünler mevcut oda sıcaklığında 25-26C da tazelğini 1 yıl koruyor onları deneyebilirsin yada tenceren olduğuna göre makarna ve ton balığı iyi bir seçim olurdu.Kurutulmuş domatesler var hem az yer kaplar hemde tadları güzel.
Peynirleri ve diğer şarküteri ürünlerini porsiyonlar halinde vakumlatırsan daha uzun ömürlü olur...
 
  • Beğen
Tepkiler: Kadir Özen

Kadir Özen

Daimi Üye
Kayıt
22 Mayıs 2010
Mesaj
226
Tepki
104
Şehir
Eskişehir
şu vakumlatma olayını nerede yaptırabilrim?
ayrıca kamp içinde bi ocak düşünüyorum. bugün orgaz ın 19.90 tllik 190 gram tekrar dolumsuz gaz la çalışan bir modeline baktım. hoşuma gitti ancak teşir ürünü gibiydi kutusu haşat haldeydi tüpte yunan marka bi 190lık kartuş vardı. almaktan vazgeçtim. 15 gün sonra gelicek dedi görevli. böyle ucuz bi ocak 2-3 gün için ideal diye düşünüyorum ancak sizlerin görüşleri nedir onuda bilmek isterim iyi günler..

(bu orgaz-nurgaz kamp ocaklarını kullananlar varsa yorum yaparlarsa çok sevinirim.)
 
Kayıt
24 Haziran 2010
Mesaj
13
Tepki
12
Şehir
İstanbul
Büyük migroslar,marketler ve bazı şarküterilerde olabilir eğer ürünleri ordan alırsan sanırım seve seve vakum yaparlar.
Bende ilk kampımda gaz ocağı kullanmıştım küçük mavi tüpleri vardı.Daha sonra ince alüminyum bir tencere edindikten sonra ateşin üzerinde rahatça yemek yapma ve su ısıtılabildiğini gördüm ocağı boşuna taşımışım.
 

Kadir Özen

Daimi Üye
Kayıt
22 Mayıs 2010
Mesaj
226
Tepki
104
Şehir
Eskişehir
ateş yakmanın sorun olacağını düşündüğüm için. yani o iş için kömür taşımak çalı çırpı aramak ve binbir zorlukla ateş yakıp köz yapmak kömürlerin köz olmasını beklemek.(en azından benim için). bana biraz zor geliyor. bu ocaklar o yüzden daha kullanışlı gibime geldi. ancak gözüğktükleri kadar pratik ve kullanmışlımı? basit 2-3 günlük turlar için nasıldır?
 

Fikret Öztürk

Daimi Üye
Kayıt
8 Mart 2010
Mesaj
344
Tepki
541
Yaş
56
Şehir
BİLECİK
İsim
Fikret
Başlangıç
2009—10
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Eğer tam profesyonel hiç başım ağırmasın diyorsan yüzde yüz memnuniyet garantisi verebileceğim ayrıca ödül almış bir ürün olan "Optimus Nova" yı tavsiye ederim. (277.20 TL )

http://www.atlaskamp.com/urunresim/urun_11297_d.jpg

http://www.atlaskamp.com/urunresim/urun_11297_ek1.jpg

Optimus Nova çabuk kurulabilen ,yeni jenerasyon çok yakıtlı bir ocaktır.Açık hava maceracısı,hacim ve düşük ağırlığı ile pişirme özelliklerinden fedakarlık etmeden bu ocağın özelliklerini takdir edeceksiniz.Optimus Nova , takım çantası ve optimus yakıt şisesi ile birlikte verilir.Pişirme kapasitesi,iki kişinin en zor şartlarda yemek ihtiyacını karşılayacak türdendir.

Özellikleri :
* Çabuk Ateşleme :patentli Nova yakıcı ile yanma ve sıcak çorba temini an meselesidir.
* Tek Parça Tasarım :parça kayıbı riski olmadan katlanıp açılarak çok kısa sürede korulup kapanabilir.
* Çok Yakıtlı Teknoloji : Dünyanın her yerinde her türlü yakıtla çalışabilir.
* Tek Jetli Tasarım :Bakımı basitleştirir.Parlama riskini azaltır.
* Isı Ayarı: Mazotda dahi tam alev sağlar.
* Sarsıntıya hassa yakıt pompası : Emniyetle sönmeyi,basınçsız hazne ve tam bitmiş yakıt tüpünü garanti eder.
* Kendinden Temizleme İğnesi: Yakma kafasın iç ve dıştan temizler.

Teknik Özellikleri :
Yakıt : Benzin/parafin ,gazyağı/petrol(coleman yakıtı)mazot Hı u.s.
Ağırlık : 420 gr (yakıt şisesi dahil)
Verim : Yaklaşık 2,850 Wat/ 9800 BTU/saat
Yanma Süresi: Yüksek ateşte yaklaşık 2,5 saat.
Kullanma Süresi: Yakıta bağlı olarak 1 litre suyu 3,5 dakikadan az.

Novanın Üç Ayakla Kullanımı : Optmus No:900üç ayak adaptörü ile rüzgar koroyucuda olarak Nova adaptör üstüne konulmadan kullanılabilir.adaptör paslanmaz çelik olup, hepsi bir arada (rüzgar tutucu,kapak ayak eşsiz iş görücüdür.

Ağırlıkı 28 gr Kaynatma rakım ,ilkeme bağlı olarak 3 kd.’dan az.

Paketin içindekiler : ocak,pumpa,taşıma kılıfı,mıknatıslı alyan anahtarı,rüzgarlık

Optimus nova & nova + ocak kullanma prensibi

Ocak ucundaki hortum sübabı yakıt tanlındaki yuvaya oturtuluk klips otomotik olarak kilitlenecektir (Çıkarmak için sübap üstündeki valf geri çekilince hortum otomotik olarak kendini serbest bırakacaktır)

Yakıt tankı üzerindeki konum ON Pozisyonuna getirilerek tankın üstündeki pompa pompalanarak tankın içine yeterince hava basıncı oluşması sağlanacaktır.Daha sonra yakıt tankı konumu ters çevrilerek OFF pozisyonuna getirilerek ocak yakılarak püskürtülen yakıt tamamen bitirilecek ve bu şekilde ön ısıtma safhası tamamlanacaktır ocak tamamen söntükten sonra yakıt tankı konumu tekrar ON pozisyonuna getirilerek tekrar pompa işlemi yapılarak ocak tekrar yakılacaktır.

Kullanımda White Gaz (Keratin) kullanırsanız ocak daha iyi performans verecek ve tencere setinizi is ile kirletmeyecektir.Benzin türü demir oranı yüksek yakıtlarda kullanımdan sonra temizleme yapmanız ve Optimus ocağa özel setin içinde bulunan mıknatıs ocak altına tutularak demir partiküllerinin temizlenmesi sağlanmalıdır.Önerilen gaz saatçilerde seçkin benzincilerde bulunabilir.

Ayrıntılı bilgi:
(link)

Fakat işimi görsün ekonomik olsun diyorsan "Campingaz Bleuet micro" ürününü önerebilirim. (45 TL)
http://www.damoutdoor.com/backoffice/pictures/CAMPINGAZ-BLEUET-MICRO_220_medium.jpg


1. Yeni ocak tasarımı
2. 1300 watt güc
3. Hassasiyetle ayarlanabilir gaz gücü
4. çabuk takılabilen kartuş bağlantısı
5. çalıştığı kartuşlar cv270 - 470

Campingaz Cv270 kartuş (12 TL)
Campingaz Cv470 kartuş (18 TL)
Bütan Propan karışımı emniyetli ve istediğiniz zaman kullanıma hazır sibop sistemli bir kartuştur.
http://www.damoutdoor.com/backoffice/pictures/CAMPINGAZ-CV270-KARTUS_44_medium.jpg

Ayrıntılı bilgi:
(link)

Nurgaz vb. ürünleri tavsiye etmem.Özellikle kartuşu siboplu olmayan ürünlerden uzak durun.Ateş yakmak her yer için uygun değildir.Ayrıca telafisi çok zor durumların oluşmasına sebebiyet verebilir.
 

Mustafa Ozler

Daimi Üye
Kayıt
3 Haziran 2009
Mesaj
253
Tepki
198
Şehir
istanbul
kampta yemek konusunda size bir trangia set tavsiye ederim basit bir ispirto cağı tasarımıdır ancak dünyanın her yerinde hem bisikletle tur yapanların, hem dağcıların tercihidir. Bu işin isviçre çakısı diyebiliriz. Tencereler ve ocak içiçe paketlenir, ispirto yaktığından nispeten daha az tehlikelidir, rüzgarda kolaylıkla yanan bir tasarıma sahiptir... en önemlisi ispirto 3. dünya ülkelerinde seyahat ederken bulunabilen bir madde ama outdoor için üretilmiş özel gaz tüpleri çok zor bulunuyor.

Biraz da yemek olayına değinelim... 3 günlük yolculuk sorun değil. genelde beş gün üzeri alışveriş şansı yoksa ve insan görme şansınız az ise can acıtıcı yükler ortaya çıkıyor. Bir kere bütün yiyeceklerinizi küçük buzdolabı poşetlerine koyun. Böceklere karşı, akmalara kokmalara karşı heybelerinizdeki diğer eşyaları korur. yanınıza boş buzdolabı poşeti alın.

Bu kadar bir sürede Menemen, makarna yeterli... yanınıza küçük karton kutuda domates sosu, poşet ambalajda açılmamış (tenekesini taşımayın) ton balığı, sucuk, dilimlenip ayrı ayrı paketlenmiş tost peyniri, hazır çorba, zeytin, atıştırmalıklar, ülkerin etli kurufasulye veya salçalı köfte gibi buzdolabında durması gerekmeyen hazır yemekleri var onlardan... vs vs alabilirsin. Ayrıca ourdour mağzalarında sanırım lightmyfire firmasının güzel
baharatlıkları bulunuyor onlardan da alıp içine üç beş çeşit doldurabilirsin. Zeytinyağı taşıyacaksan Sigg'lerin ufakları ideal ama 1 kişi için biraz fazla olur yarım doldur. Gittiğin yerlerde köyler varsa yumurtanı, ekmeğini oradan al...
sadece makarna taşı... derim. makarnaya sos olarak da peynirli, domatesli, ton balıklı gibi üç dört alternatif düşün... zaten en çok ihtiyacın olan karbonhidrat olacak...
 
Kayıt
23 Nisan 2010
Mesaj
85
Tepki
46
Şehir
Sinop
@Kadir Özen

Yılların piknikçisi olarak ve avcılık tecrübelerimi de üst üste koyarsak benim tavsiyem bir tane sacayak bulman :) bi de kibrit çakmak. kamp yerini odun dal parçası vs. bulabileceğin yerden secersin ufak bi sacayağı koyarsın üzerine de tencere tava neyin varsa. ayrıca ocak taşımazsın. dağcılar için kış için o ocaklar bence daha çok. ama acelem var diyorsan da gene ocak lazım sana..
etraftan da birşeyler toplayabilirsin.
ayrıca tat ve tamek gibi markaların sarması-barbunyası falan benim çok hoşuma gidiyor çok da pratik. bazen yemek yapmaya üşendiğim zaman bile iş çıkışı onlardan alıp gidiyorum eve. çantanda akmaz kokmaz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kadir Özen

Kadir Özen

Daimi Üye
Kayıt
22 Mayıs 2010
Mesaj
226
Tepki
104
Şehir
Eskişehir
herkese çok ama çok teşekkürler. tepede bahsettiğim nurgazın 17 tllik ufak ocağından aldım. yiyecek olarakta ufak konserve mısır. ton balığı ve bizimin izmir köftesi var. birde konserve kurufasulye. yemek yemeyi o kadarda dert etmiyorum artık. bahsettiğiniz gibi buzdolabı poşetlerinde gıda taşımak çok mantıklı. daha önceki bi gezimde salçayı cam kavanoza koymuştum ve çok sıkı kapatmıştım azını ancak içindeki yağ aktı ve çantayı mahvetti. o sebeple biraz korkumda var sıvı yağ yada yağlı şeyleri taşımakta. yağ için 330 ml lik pet şişeler kullanmak mümkün. domates sosunuda bi şekilde halledicem artık. tekrar teşekkürler.
 

Fikret Öztürk

Daimi Üye
Kayıt
8 Mart 2010
Mesaj
344
Tepki
541
Yaş
56
Şehir
BİLECİK
İsim
Fikret
Başlangıç
2009—10
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Bugün (link) (141,20 TL) ile "(link)30,68 TL) siparişi verdim.Geldiğinde kullanıp yorumlarımı burada yayınlayacağım.
 

Atila Filmer

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Haziran 2007
Mesaj
1.187
Tepki
923
Yaş
42
Şehir
İstanbul/Nişantaşı
İsim
Atila F
Başlangıç
1990—91
Bisiklet
Cannondale
Bisiklet türü
Yol bisikleti
kamplarda genelde makarna tarzı kuru gıdalar daha pratik oluyor. gazlı ocaklarda kartuş sıkıntısı yaşanıyor gümrük mevzuatından. ispirto ocağı en zahmetsizi olur.
 

şans topoğraf

Daimi Üye
Kayıt
10 Eylül 2010
Mesaj
231
Tepki
106
Şehir
Sofia
bisikletle çıktığımızda minimum ağırlık gereksiniminden dolayı..arkadaşımın temin ettiği hazır kalorisi yüksek tam vakumlu yemekler taşıyoruz yanımızda(kıymalı makarna vb..)ısıtmak yeterli oluyo...ayrıca ilkel ve ucuz yöntem sorarsan...2kola kutusunu alttan 2şer cm kalıcak şekilde kesip..
ilk parçayı alkol konan hazne yaparak...
2.parçayıda düz kısmında delikler açarak... 1. parçanın üstüne-delikler üste gelicek şekilde kapatırsan;içinde az miktarda saf alkol ile bir ocak yapabilirsin..ben kullanıyorum çokta iş görüyo...sonrasında aluminyum yemek kabınıda çamurlu su ile yıkıyabilirsin...

ayrıca,ateşte pet şişe ile su ısıtabilirsiniz...
ateş pet şişeyi ısıtırken,su soğutur..ısı alış-verişi olur ve su ısınır
kaynamadan once pet şişe erimeye başlar...kahve için yeterli olur
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
  • Beğen
Tepkiler: Naci Turan

Kadir Özen

Daimi Üye
Kayıt
22 Mayıs 2010
Mesaj
226
Tepki
104
Şehir
Eskişehir
geçen günkü bir-iki gezide ocağı deneme fırsatı buldum. ilk gezi eskişehir bozuyük arasındaydı ve yolda konserve fasulye ısıtıp onu yedim. ikinci gezi ise arkadaşlarımla yaptığım bi geziydi. ondada hazır çorba yaptık yedik. suyu ısıtması uzun sürüyor ancak vakit bolsa sorun yok. mesela 5 dk pişirin diyor biz 7 dk de pişirebildik ama sonuçta sıcak ve yenilebilir bir çorbamız olmuştu:D
 

mustafa akman

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Ağustos 2010
Mesaj
2.361
Tepki
3.632
ayrıca kola kutusunun içinde de plastik var ve
yanma ürünü olarak katran benzeri ürünler açığa çıkıyor

galiba tarifinizi anlayamadım
resimle anlatabilir misiniz
yakında yunanistan seyehati planlıyorum
belki kullanırım
 

şans topoğraf

Daimi Üye
Kayıt
10 Eylül 2010
Mesaj
231
Tepki
106
Şehir
Sofia
resim yükleyemedim..türkçemde biraz kıt olduğu için açık anlatamıysam mazur görün..internetten benzer bir link yolluyorum daha yardımcı olucaktır...
(link)

gaz çıkışından bahsetmişsiniz...ocak alkol ile çalışıyo çok yüksek bir ısı olmadığından.kimyısının bozlucağını sanmam...

pet şişe ile su ısıtma konusundada..suyu kaynamadan ateşten almanız lazım yoksa şişe erir...zararlıdır belki kesin bir bilgim yok sadece denemiştik...
 
  • Beğen
Tepkiler: mustafa akman

Atila Filmer

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Haziran 2007
Mesaj
1.187
Tepki
923
Yaş
42
Şehir
İstanbul/Nişantaşı
İsim
Atila F
Başlangıç
1990—91
Bisiklet
Cannondale
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Pet şişede evet su kaynar ama ben şahsen o suyu sadece konserve ısıtmak için kullanırım.
 

Kadir Özen

Daimi Üye
Kayıt
22 Mayıs 2010
Mesaj
226
Tepki
104
Şehir
Eskişehir
sonuçta pet şişeler petro kimya ürünü. ısıyla birlikte pet şişenin yapısındaki bazı zararlı bileşenler suya geçiyor olması muhtemel ancak bizde denemiştik. kapağı soğuk bu suda soğuktur diye arkadaş bardağa koyarken eline döktü. izlemesi hem üzücü hem eğlendirici bi manzara ortaya çıktı....
 

recep mutluer

Aktif Üye
Kayıt
20 Temmuz 2010
Mesaj
106
Tepki
36
Şehir
eskişehir
Ben size konserve öneririm.Ama şunu da yapabilirsiniz.Eğer sıcak bir omleti kamp akşamı afiyetle yemek isterseniz termosun içine istediğiniz mikltarda yumurtayı kırın.Sıvı yağ ve tuz koyun.Böylece yumurtanın kırılma tehlikesi ortadan kalkar:)
 

philykia

Üye
Kayıt
29 Ağustos 2006
Mesaj
97
Tepki
141
Şehir
İstanbul/Pendik
Hiç bir arkadaşıma bu tip ocakları tavsiye etmiyorum.Alacaksanız ya İspirto gazı ile yanan ocaklar(Trangia) ya da vidalı sistem ocaklar alınız. Peki neden? Tek kullanımlık tüpü taktığınızda bir daha çıkarma şansınız olmaz ve çantanızda takılı olarak taşırsınız. Her ne kadar contası olsa da gaz kaçırma ihtimali yüksektir.Bu nedenle de tehlike arz eder. Ayrıca tüpü takılı olması nedeni ile çanta içerisinde çok daha fazla yer kaplar.Fiyat açısından ekonomik olsa da taşıma ve güvenlik açısından hiç öyle değildir.

Vidalı sistem ocak kullanıyorum. (avucum içine sığacak kadar büyük) Su ısıtmak için bile olsa hemen takıp işimi bitirince söküp çantada daha az yer kaplayacak şekilde yerleştiriyorum.Ayrıca bu tip tüp ve ocaklar taşıyacağınız tencere ve demlikler içerisine rahatça gireceği için yer sorununu da yaratmazlar.

Yemeklere gelince, ilk kural mümkün olduğunca hafif malzemeler almalısınız. Öğünlerinizi tur öncesi planlayın. Gereksiz her malzeme ağırlık yaratacağından sizi daha fazla yoracaktır. Ama, "Eşşek gibi taşırım Kral gibi yaşarım" derseniz başka tabi :)

Kamp ana yemeklerini iki kategoride toplamış olalım.Taşıması ve yapması kolay yemekler. Ben şahsen bulgur pilavsız kamp geçirmem hem çok prtaik hem doyurucu ve lezzetli. Ama kuralı unutmuyoruz, bir paket bulugur götürmek değil yiyeceğiniz öğün kadar malzemeyi taşımak. Örneğin bir gece kalacaksanız bir su bardağı (kişi başı) yetecektir.

Ana Doyurucular
Makarna,Bulgur,Pirinç,Şehriye pilavı,Kuskus,Hazır Mantı

Ana Protein Kaynakları
Kavurma, Sosis,Sucuk,Salam,Pastırma,Soya eti (kıyma),Hazır köfte,Süzme yoğurt,Ton balığı (poşette)

Ana protein kaynakları aynı gün (en geç ertesi sabah) tüketilmeli. Mümkün olduğunca kamp yerine yakın (son geçilecek) yerleşim biriminden bu malzemelr alınabilir.

Ev tarhanası çorba için ideal. Kişi başı 1 çorba kaşığı ev tarhanası soğuk suyla karıştırılarak yapılır. Tamamen eridiğinde ve çorbanız kaynama noktasına geldiğinde servis yapmadan önce yağda kırmızı toz biberi karıştırarak üzerine servis yapabilirsiniz.

Bulgur ve makarna olmazsa olmazlardan. Hem hazırlaması kolay hem doyurucu.
Mercimek yemeğini de hazırlamasıda kolay ve besleyicide...

Ton balığının poşette satılan çeşitleri mevcut. (70 gr.lık olanlar) tam 1 öğünlük. Ama abartmamanızı tavsiye ediyorum. her öğünde ton balığı yenmiyor. :)

Bol yeşillikten salata. Ne bulursanız, Kıvırcık, taze soğan, domates, salatalık vb. karıştırın, yağlayın, tuzlayın.

Pratik bir yemek önerisi. Patates yemeği. Soğanı yağda öldürün, 1 kaşık salça ve bol suya orta boy küpler halinde (büyük yapmayın pişmeyebilir) patatesleri atın. varsa havuçlarıda küp küp ekleyebilirsiniz. İşte size güzel ve kolay bir sulu yemek.

Demleme çay her zaman en lezzetlesi (sabah için akşam için farketmez) Yanınızda boşu boşuna paket paket poşet çay, 3ü biraradalar taşımanıza gerek yok. çay demlerken, bir yandan da ekstra su kaynatmayı ihmal etmeyin.

Keçi peyniri sabah kahvaltıları, öğlen atıştırmaları için ideal. Poşette bozulmadan saklanabiliyor. Biraz tuzlu olabilir. yemeden önce biraz sudan geçirebilirsiniz. Zeytin,bal,domates, salatalık ve kasede schokella (cam kase/kavanozda değil unutmayın)

Kahvaltılıklar
Yumurta (taşıma kabı yada kabuksuz),Yeşil zeytin (çekirdeksiz),Zeytin ezmesi (tüpte),Fıstık ezmesi,Fındık ezmesi,Şokella,Bal (tüp yada plastik kap),reçel,Tahin,Pekmez,Mısır gevreği,Müsli,Kaşar peyniri,Dil peyniri,Karper peyniri (açma ipli),Burger peyniri (dilimli),Beyaz peynir (küp doğranmış),

Kahvaltı asıl enerji gereksinimini sağlayacağımız öğünlerden, mümkün olduğunca yapılmasını tavsiye ederim. (Çok aşırı yememeye dikkat. Tam dolu mide ile pedal çevirilmemeli) Özellikle soğun günlerde Tahin ve Pekmezin verdiği enerji müthiş oluyor.

Ağırlık için Cam kavanozda/kasede hiçbir şey taşımanızı önermem, Bunca kolay besin maddesi varken kimyasal katışıklı ve ağır konserveleride taşımamalısınız. kuruyemişler, çikolata barları, şekerlemeler, cevizli sucuklar görünüşte tek tek hafif ama yekünde ağırlık yapan besinler. Abartmaya hiç gerek yok.
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: