@Niyazi ALTUN
Salça yoktu sosumuzda... Bir fincan sıvıyağ (zeytinyağı) içinde acı kırmızı pul biber, karabiber, kimyon, kekik ve yeteri kadar tuzu karıştırıp, daha önceden tavuğun kalın etlerinin (göğüs ve but etleri) toplam 8-10 yerinden bıçakla derinden yarılmış kısımlarına da boca sürülerek (içi de dahil) mümkünse bir poşetin içinde yarım saat kadar sosun içine işlemesi sağlanır. Daha sonra Poşetten çıkarıp önce baş tarafı kazığa geçirilir ki; üstte kalan tavuğun gerisindeki (yumurtanın çıktığı kısım oluyor bu kısım) yağların eriyip aşağı süzülüp tavuğu otomatikman yağlaması umulur ki; Öyle de olur zaten. Kanatları ve butları bir tel ile bir araya toplanır ki tenekeye değmesin ve yanıp kül olmasın...ve mümkünse ortası delik bir tepsi kullanın ki suyu toprağa gitmesin. ve tavuğun yerden 2-3 parmak yüksekte kalması sğlanır (ya ters çarmaha gerilir ya da butlarına bağlanan tel, yukarıda gergi halinde bırakılır)... ve 18 kiloluk boş-temiz teneke dengeli biçimde tavuğun üzerine geçirilerek aynı zamanda kazığa da değmemesi sağlanır (ki değerse kazık yere az daha gömülür) Yaktığınız ateşin 4 bir yandan ve eşit yanmasına ve aşırı olmamasına bakın. Yaklaşık 30 dk sonra ateşi biraz kenara çekip tenekeyi kaldırmak suretiyle tavuğun yumurtlayıp yumurtlamadığına bakılır. Yumurtladı ise (Yeteri kadar pişti ise) gerisi malum... Yok daha yumurtlamadı ise bi 5-10 dk daha ateş tazelenir ve kendi haline pişmeye bırakılır. Sos işi zevk işi olup, damak zevkinize bağlıdır. Dilediğiniz karışımı yapmakta serbestsinizdir yani.. Saygılarımlaaa... afiyet olsun