Scudo Sports

Kalp Sağlığı ve Spor

Yaklaşık 2 hafta aradan sonra dün zorlayıcı bir antrenman yaptık(birden kasmasam iyiydi aslında). Ve birkaç kez 220-230-240lı nabızları gördüm. Yine daha önce ki gibi hiçbir olumsuz etki olmadı. Hatta arkadaşlarla sohbet ve sürüşe devam ettik bu esnada. Onlarda şaşkın. Ve bu ani yükselme yüksek tempoyu düşürdüğüm esnada oluyor. Genelde birkaç saniyede Ve en fazla 40-50 saniyede normal değerlere dönüyor. Bu sabah 2 yıldır gittiğim gibi yine kardiyolojiye gittim. Doktor, EKG ve ultrason kontrolü sonrası hiç bir problem olmadığını bu anlık yükselip düşmenin sporcularda olabileceğini ve olumsuz bir etki göstermediği için sürmeme devam edebileceğimi söyledi. İçim biraz rahatladı ancak tam rahatlamak için burada yeni açılan kardiyoloji ve sporcu sağlığı kliniğinden(bilgisine ve deneyimine çok güvendiğim bir profesör kardiyolog) 10 gün sonrasına randevu aldım. Bakalım oradan nasıl bir sonuç çıkacak. Sonuçları sizinle paylaşırım. Herkese keyifli sürüşler.

Dosyalar

• Screenshot_2025-02-03-23-22-47-102_com.strava.jpg
    Screenshot_2025-02-03-23-22-47-102_com.strava.jpg
    32,8 KB · Okunma: 32
Scudo
Yaklaşık 2 hafta aradan sonra dün zorlayıcı bir antrenman yaptık(birden kasmasam iyiydi aslında). Ve birkaç kez 220-230-240lı nabızları gördüm. Yine daha önce ki gibi hiçbir olumsuz etki olmadı. Hatta arkadaşlarla sohbet ve sürüşe devam ettik bu esnada. Onlarda şaşkın. Ve bu ani yükselme yüksek tempoyu düşürdüğüm esnada oluyor. Genelde birkaç saniyede Ve en fazla 40-50 saniyede normal değerlere dönüyor. Bu sabah 2 yıldır gittiğim gibi yine kardiyolojiye gittim. Doktor, EKG ve ultrason kontrolü sonrası hiç bir problem olmadığını bu anlık yükselip düşmenin sporcularda olabileceğini ve olumsuz bir etki göstermediği için sürmeme devam edebileceğimi söyledi. İçim biraz rahatladı ancak tam rahatlamak için burada yeni açılan kardiyoloji ve sporcu sağlığı kliniğinden(bilgisine ve deneyimine çok güvendiğim bir profesör kardiyolog) 10 gün sonrasına randevu aldım. Bakalım oradan nasıl bir sonuç çıkacak. Sonuçları sizinle paylaşırım. Herkese keyifli sürüşler.
Emin olduğunuzu düşünüyorum ama yine de sormak isterim; ekipman ölçüm hatası olma ihtimali yok değil mi? Doktor değilim tabi ama doktorun söylediğine şöyle bir ekleme yapmak isterim yine de; geçici olarak ani ve sert yüklenme sonrasında yaşadığınız bu durum normal olabilir evet ama doktor o an içinde bulunduğunuz şartları doğru değerlendirememiş olabilir. Yani bu nabız değerine şehirdeyken, ev, iş, okul gibi yerlerde yükseliyorsa kalbiniz sorun olmayacağını zira tıbbi müdahaleye nispeten kolayca ulaşabilir durumda olduğunuzu düşünmüş olabilir, ancak şehirden uzakta, belki bir dağın tepesinde başınıza gelmesi daha muhtemel ve haliyle önemli bir sorun oluşturabilir hayatınızla ilgili. Kendi tecrübelerime dayanarak şundan eminim ki paylaştığınız bilgilere göre doktorların koyduğu tanı ve yazdığı reçete ciddi değişiklik gösterebiliyor.

Çok geçmiş olsun. Maalesef nabız yüksek olmadığında yapılan her kontrol normal değerlerde çıkıyor. Bu konuda daha önce yazdığım gibi benimde pandemiden beri ara ara yüksek nabız oluyordu. Birkaç sefer kontrole girdim ve kontroller sırasında nabız yüksek olmadığından herhangi bir tanı konulamadı. Sonunda yüksek nabız olduğu anda EKG çekme şansı yakaladım ve kalbimde sorun olmayan diyen doktor şuanda atriyal fibrilasyon tanısı koydu. Bende hipertriodi sorunuda mevcut, yüksek nabıza sebep olan bu diyor doktor. Tiroid bezlerini aldıracağım bakalım sorun ortadan kalkacak mı göreceğiz. Sizde bir kan tahlili ile tiroid bezlerinin değerlerine baktırın bence, en azından değerler normal ise yüksek nabıza sebep olacak bir olasılığı elemiş olursunuz.

Ama anlatiminiza bakacak olursak aynı benim başlangıç gibi duruyor. İlk zamanlarda bende bir olumsuzluk hissetmiyor sürüşe devam ediyordum. Birkaç kere nabız bandı da değiştirdim hatta. Daha sonlarda ataklar artıp nabız yükselmeye başladıkça nefes alma zorlaşır olmaya ve ayaklarda laktak birikimi olmaya başladı. Tanı konmadan önceki ataklarda, kollarımda güç kalmayıp adım atamayacak hale gelmeye başladım. Şuan beta blokker kullanıyorum büyük ölçüde ataklar kesildi ama eskisi gibi interval antrenmanı yapamaz oldum, kalp doktorum kesinlikle sürüş yapmaya devam etmemi istedi ama maleesef bu durum beni psikolojik olarak etkilediği için işe gidiş gelişler haricinde neredeyse bisikletten sürmekten nefret eder duruma geldim.

Emin olduğunuzu düşünüyorum ama yine de sormak isterim; ekipman ölçüm hatası olma ihtimali yok değil mi? Doktor değilim tabi ama doktorun söylediğine şöyle bir ekleme yapmak isterim yine de; geçici olarak ani ve sert yüklenme sonrasında yaşadığınız bu durum normal olabilir evet ama doktor o an içinde bulunduğunuz şartları doğru değerlendirememiş olabilir. Yani bu nabız değerine şehirdeyken, ev, iş, okul gibi yerlerde yükseliyorsa kalbiniz sorun olmayacağını zira tıbbi müdahaleye nispeten kolayca ulaşabilir durumda olduğunuzu düşünmüş olabilir, ancak şehirden uzakta, belki bir dağın tepesinde başınıza gelmesi daha muhtemel ve haliyle önemli bir sorun oluşturabilir hayatınızla ilgili. Kendi tecrübelerime dayanarak şundan eminim ki paylaştığınız bilgilere göre doktorların koyduğu tanı ve yazdığı reçete ciddi değişiklik gösterebiliyor.
Arkadaşımın garmin bandı ile de denedim yine yüksek değeri gösterdi. Ekipman olasılığını elemiş olduk. Doktora dağ bayır yokuş çıktığımı anlattım tabii o kendi bilgisine göre yorumlamıştır. Bakalım diğer doktor ne diyecek ve orada daha kapsamlı bir inceleme olacağını düşünüyorum.
Çok geçmiş olsun. Maalesef nabız yüksek olmadığında yapılan her kontrol normal değerlerde çıkıyor. Bu konuda daha önce yazdığım gibi benimde pandemiden beri ara ara yüksek nabız oluyordu. Birkaç sefer kontrole girdim ve kontroller sırasında nabız yüksek olmadığından herhangi bir tanı konulamadı. Sonunda yüksek nabız olduğu anda EKG çekme şansı yakaladım ve kalbimde sorun olmayan diyen doktor şuanda atriyal fibrilasyon tanısı koydu. Bende hipertriodi sorunuda mevcut, yüksek nabıza sebep olan bu diyor doktor. Tiroid bezlerini aldıracağım bakalım sorun ortadan kalkacak mı göreceğiz. Sizde bir kan tahlili ile tiroid bezlerinin değerlerine baktırın bence, en azından değerler normal ise yüksek nabıza sebep olacak bir olasılığı elemiş olursunuz.

Ama anlatiminiza bakacak olursak aynı benim başlangıç gibi duruyor. İlk zamanlarda bende bir olumsuzluk hissetmiyor sürüşe devam ediyordum. Birkaç kere nabız bandı da değiştirdim hatta. Daha sonlarda ataklar artıp nabız yükselmeye başladıkça nefes alma zorlaşır olmaya ve ayaklarda laktak birikimi olmaya başladı. Tanı konmadan önceki ataklarda, kollarımda güç kalmayıp adım atamayacak hale gelmeye başladım. Şuan beta blokker kullanıyorum büyük ölçüde ataklar kesildi ama eskisi gibi interval antrenmanı yapamaz oldum, kalp doktorum kesinlikle sürüş yapmaya devam etmemi istedi ama maleesef bu durum beni psikolojik olarak etkilediği için işe gidiş gelişler haricinde neredeyse bisikletten sürmekten nefret eder duruma geldim.
Size de çok geçmiş olsun. Yüksek nabız EKG ye denk gelmem zor gibi. Çünkü sürekli olan bir durum değil şu an en azından. O anı yakalamak isterim tabi ki ama. Sizde başladığında her sürüşte oluyor muydu bu durum peki.

• Beğen
Tepkiler: Umur Bora
Selam. Strava grafiği doğru okunmamış. Veride max 244 gösteriyor ama grafikte neden yok? Örnek olması açısından kendi sürüşümden bir veri ekliyorum. zaten sizin strava da sensör hatası olabileceğini belirtmiş.

bence efor testi yaptırın. orada nabzı yükselterek kalp hareketleri inceleniyor.

Dosyalar

• IMG_3069.png
    IMG_3069.png
    95 KB · Okunma: 18
Selam. Strava grafiği doğru okunmamış. Veride max 244 gösteriyor ama grafikte neden yok? Örnek olması açısından kendi sürüşümden bir veri ekliyorum. zaten sizin strava da sensör hatası olabileceğini belirtmiş.

bence efor testi yaptırın. orada nabzı yükselterek kalp hareketleri inceleniyor.
Evet hep böyle oluyor. Son iki ayda 20sürüşümün 5inde böyle ani yükselme- düşme oldu. Ama grafik üzerinde ekranda gördüğüm değerler görünmüyor. Mesela 220 diyor ama grafik 160 civarları, 240 diyor ama 205 civarı görünüyor. Sebebini bilen ya da tahmin varsa öğrenmek isterim ben de. Ayrıca dün kendime garmin nabız bandı aldım. Bir de onunla deneyip görücez bakalım.

hocam band bozuk. inerken nabınız bu kadar artmaması lazım. zaten sonunda da takılıp sabit kalmış. bandın pili azalmış olabilir, temassızlık oluyor olabilir bir sürü etmen var. benim nabız bandı da saçmaladıgı zamanlarda 236 nabız falan gösteriyordu ara ara.

Evet hep böyle oluyor. Son iki ayda 20sürüşümün 5inde böyle ani yükselme- düşme oldu. Ama grafik üzerinde ekranda gördüğüm değerler görünmüyor. Mesela 220 diyor ama grafik 160 civarları, 240 diyor ama 205 civarı görünüyor. Sebebini bilen ya da tahmin varsa öğrenmek isterim ben de. Ayrıca dün kendime garmin nabız bandı aldım. Bir de onunla deneyip görücez bakalım.

nabız bandında sorun olabilir mi çünkü benim olmuştu zone2 sürüşlerde aniden 170lere firladiği oldu sonra anladımki nabiz sensörünun takıldığı çıt çıt oksitlenmiş nabız bandını değiştirince düzeldi sensörü ve bandı ayırıyorum ve kuruluyorum...bu tarz bir sorun yaşıyor olabilirsiniz

hocam band bozuk. inerken nabınız bu kadar artmaması lazım. zaten sonunda da takılıp sabit kalmış. bandın pili azalmış olabilir, temassızlık oluyor olabilir bir sürü etmen var. benim nabız bandı da saçmaladıgı zamanlarda 236 nabız falan gösteriyordu ara ara.
Hocam dediğim gibi yeni bir band aldım. Daha önceki mesajımda yazmıştım. Arkadaşın garmin bandıyla da yükseldi diye ama o esnada belki de şimdiye kadar yaptığım en zorlama sprinti attım. Ondaki yükseliş normal olabilir diye düşündüm. Ama diğer. 4 sürüşte de inişe geçtiği esnalarda tavan yapıp indi. Bozuk olduğunu düşünmemdeki en büyük sebebi ise 170le rampa giderken rampa bitişi birden 220çıkması değilde 4 5 saniye içinde tekrar 160-150 kere inmesi. Hem yeni bir nabız bandı hem de yeni bir doktor randevusu ile bakalım önümüzdeki günlerde oluşan gelişmeleri sizlerle paylaşıcam.
Olayın yaşandığı 5 sürüşü de fikir vermesi açısından grafiğini paylaşıyorum. Görüldüğü gibi hep yokuş bitip iniş başlangıcı ya da iniş ortalarında eforun azaldığı anda oluşuyor.

Dosyalar

• Screenshot_2025-02-04-08-19-47-283_com.strava.jpg
    Screenshot_2025-02-04-08-19-47-283_com.strava.jpg
    37,6 KB · Okunma: 15
  • Screenshot_2025-02-04-08-20-04-201_com.strava.jpg
    Screenshot_2025-02-04-08-20-04-201_com.strava.jpg
    40,9 KB · Okunma: 14
  • Screenshot_2025-02-04-08-20-38-251_com.strava.jpg
    Screenshot_2025-02-04-08-20-38-251_com.strava.jpg
    36 KB · Okunma: 14
  • Screenshot_2025-02-04-08-20-56-528_com.strava.jpg
    Screenshot_2025-02-04-08-20-56-528_com.strava.jpg
    33,8 KB · Okunma: 15
  • Screenshot_2025-02-04-08-21-34-315_com.strava.jpg
    Screenshot_2025-02-04-08-21-34-315_com.strava.jpg
    33,3 KB · Okunma: 15
Benim ekipman hatası olmadığından emin misiniz diye sorarkenki amacım aslında başka bir ekipmanla da ölçüm yapmaktan ziyade böylesi yüksek bir nabzı sizin kendinizin hissedip hissetmediğini anlamaktı aslında. Normalde ani kalp hızı artışını çarpıntı gibi hissedersiniz, yani 80’den 130’a çıktığında da örneğin bunu kendiniz net şekilde hissedersiniz. Kaldı ki 240 gibi bi nabız diyorsunuz, saniyede 4 atım demek bu, öyle bi durumda ekipmana falan ihtiyaç duymadan bi anomali yaşadığınızı anlıyor olmanız lazım. Anlamamış bile olsanız hiç ikinci bi ekipmana gerek yok bu durumda, manuel olarak şah damarınızdan falan 15 saniye sayım yapabilirsiniz. Gerçi 240 nabızda insan nabzını gözünün önünde bile görür muhtemelen ama yine de tecrübe etmediğim bi deneyim olduğu için temkinli yaklaşıyorum.

Hocam benim o anki olumsuz hissiyatım %1 falandır. Onu da ekranda görünce psikolojik oluyor galiba. Ve normal sürüşümüze devam ediyoruz durmadan. Kaldı ki nabız bandını sadece 2 aydır falan kullanıyorum. Hatta en son bu pazar günü yükselince yanımdaki arkadaşım eli ile nabzımı ölçmek istedi hemen durduk elini koydu o da birşey hissetmedi. Zaten birkaç saniyede 120ye indi hemen. Yani sayımda da anormal birşey alamadık o esnada . Sizin de söylediğiniz gibi 230-240 larda bırak sürmeyi konuşamazsın bile falan diye söylüyor herkes.
Bu da strava hesabım. 😬😁
Check out Orkun "Hoja" on Strava
(link)

324801 dosyayı görüntülenabız bandında sorun olabilir mi çünkü benim olmuştu zone2 sürüşlerde aniden 170lere firladiği oldu sonra anladımki nabiz sensörünun takıldığı çıt çıt oksitlenmiş nabız bandını değiştirince düzeldi sensörü ve bandı ayırıyorum ve kuruluyorum...bu tarz bir sorun yaşıyor olabilirsiniz
Nabız bandı hata verdiği zaman kalp verisi grafikte düz çizgi şeklinde çıkar ucu sivri gibi aşağı yukarı grafik vermez. Örnek şunun gibi
nabız bandında sorun olabilir mi çünkü benim olmuştu zone2 sürüşlerde aniden 170lere firladiği oldu sonra anladımki nabiz sensörünun takıldığı çıt çıt oksitlenmiş nabız bandını değiştirince düzeldi sensörü ve bandı ayırıyorum ve kuruluyorum...bu tarz bir sorun yaşıyor olabilirsiniz
Nabız bandı hata verdiği zaman kalp verisi grafikte düz çizgi şeklinde çıkar ucu sivri gibi aşağı yukarı grafik vermez. Örnek şunun gibi

Screenshot_20240423_194651_Strava.jpg

Arkadaşımın garmin bandı ile de denedim yine yüksek değeri gösterdi. Ekipman olasılığını elemiş olduk. Doktora dağ bayır yokuş çıktığımı anlattım tabii o kendi bilgisine göre yorumlamıştır. Bakalım diğer doktor ne diyecek ve orada daha kapsamlı bir inceleme olacağını düşünüyorum.

Size de çok geçmiş olsun. Yüksek nabız EKG ye denk gelmem zor gibi. Çünkü sürekli olan bir durum değil şu an en azından. O anı yakalamak isterim tabi ki ama. Sizde başladığında her sürüşte oluyor muydu bu durum peki.
Hayır her sürüşte olmuyordu. İlk başlarda 2-3 ayda bir kere oluyordu bu nedenle pek önemsemedim. Zaman geçtikçe ayda birkaç sefer tekrarlamaya başladı. İlk zamanlar çok kısa sürerken zaman geçtikçe ataklarını süresi 1 saate kadar çıkmaya, otururken, yürürken, çalışırken bazende uyurken ataklar geçirmeye başladım. Yapılan kontroll ve testlerde kan pıhtısı atma riski taşımadığım bu nedenle felç geçirme riskinden hayli uzak olduğumu belirtti kalp doktorum ama yinede düzenli kontrolleri ihmal etmiyoruz. Birkaç vsri ekleyim atak geçirme olduğunda.

Screenshot_20240507_202247_Strava.jpg
Screenshot_20240523_165057_Strava.jpg

Screenshot_20241127_162300_Strava.jpg

Dosyalar

• Screenshot_20240623_080815_Strava.jpg
    Screenshot_20240623_080815_Strava.jpg
    31,5 KB · Okunma: 9
  • Screenshot_20240911_221752_Strava.jpg
    Screenshot_20240911_221752_Strava.jpg
    29,5 KB · Okunma: 10
  • Screenshot_20241101_171202_Strava.jpg
    Screenshot_20241101_171202_Strava.jpg
    32,1 KB · Okunma: 8
  • Screenshot_20241112_191509_Strava.jpg
    Screenshot_20241112_191509_Strava.jpg
    35,6 KB · Okunma: 9
Son düzenleme:
Garmin hrm 200 sensör kullanıyorum, üstüne polyerster/sentetik içerikli kıyafet giyersem nadiren de olsa elektriklenmeden dolayı bu tür sapıtma ve kesilmeler bende de oluyor. Yavaş yavaş 200+ lara çıkıyor yavaş yavaş düşüyor. Çıkma ve düşme 1 dakika içerisinde oluyor.

Garmin kendisi de zaten bu tip kıyafetlerle kullanımını önermiyor. Sensörünüz garmin ise sebep bu olabilir.

Screenshot_4.png

(link)

• Beğen
Tepkiler: mcanerg
Garmin hrm 200 sensör kullanıyorum, üstüne polyerster/sentetik içerikli kıyafet giyersem nadiren de olsa elektriklenmeden dolayı bu tür sapıtma ve kesilmeler bende de oluyor. Yavaş yavaş 200+ lara çıkıyor yavaş yavaş düşüyor. Çıkma ve düşme 1 dakika içerisinde oluyor.

Garmin kendisi de zaten bu tip kıyafetlerle kullanımını önermiyor. Sensörünüz garmin ise sebep bu olabilir.

324810 dosyayı görüntüle

(link)
Sensörüm magene marka Kerem bey. Ve direkt vücuduma temas edecek şekilde kullanıyorum.

Arkadaşlar hepinize tekrardan merhaba. Daha
önce bahsettiğim gibi bugün randevu günümdü. İlimize yeni açılan kardiyoloji ve sporcu sağlığı kliniğine iş çıkışı gittim. Sırasıyla EKG, hocamla görüşme, ekokardiyografi ve bisikletli efor(11 dk tüm aşamalar) işlemleri sonrasında kalbimde hiçbir sıkıntı olmadığını öğrendim. Hocam 24 saatlik Holter cihazı taktı ve son olarak kan tahlili istedi. Depolara bi bakalım sporcu için önemli dedi 😬Yarın Holteri çıkarmak için tekrar gidicem. Birkaç gün sonra da aile hekimime kan tahlili yaptırıp sonuçları göstericem. Hocamın da dediğine göre sizlerin söylediği gibi nabız bandı ölçüm hatası veriyormuş.
İlk ölçümde nabız 58 çıktı spor sayesinde bu kadar düşük olduğunu ve kalbimde gelişme olduğu ve sporcu kalbine dönüşmeye başladığını belirtti. (Yaklaşık 2 yıldır bisiklet kullanıyorum)

Bu sayede içime su serpilmiş oldu 😁 insanı en az hastalık kadar yoran bir şey bu psikoloji 😁
Bu arada yakın zamanda VO2 ölçüm cihazı da geliyormuş kliniğe, sonrasında gidip bir de onu ölçtürürüm diye düşünüyorum.

Bu arada garmin edge 840 bundle aldım. Yeni cihaz ve bandımla yaptığım 2 sürüşte ara sıra yüklenip bıraktım nabızda sıradışı bir oynama olmadı🙂

Benden haberler şimdilik bu kadar. Herkes sağlıklı sürüşler dilerim.

kardiyolojiden 15 gün sonraya randevü aldım.

MHRS benim randevümü iptal etti ve sonra da uygun bir zamana randevü bulamadım.

Benim dikkatimi çeken şu oldu, stresli olduğum zamanlarda, özellikle hafta içi spor yaptığımda nabızım daha kolay yükseliyor ve bir nebze yüksek kalmaya devam ediyor.

Demek ki, stresi kontrol etmeye çalışmamız gerek.

Geri