Scudo Sports

Kalp Sağlığı ve Spor

tkd nin (link) sitesinden kardiyovasküler riskinizi hesaplayabilirsiniz. Eforla kalp ağrınızın çıkıyor olması bana stabil anjina pektoris i düşündürdü. Yani kalp ağrınız dinlenmekle geçiyorsa ama yoğun egzersizle artıyorsa özellikle sol kolunuza yayılıyorsa büyük ihtimal damar tıkanıklığınız vardır ama ileri seviyeye gelmemiştir. Bunu test etmek için ise efor testi yapılabilir. Ekg nizi eforla bir koşu bandındayken çekerler ve bozukluk tespit ederlerse bu tanıyı koyarlar.
Geçmiş olsun.
cevabınız için teşekkür ederim. dün 50-55 km sürüş yaptım tekrar bir ağrım ortaya çıkmadı sürüş veya yüksek efor sırasında. ama bugün iki kolumda da var ağrı. hala kas ağrısıdır diye düşünmek istiyorum ama bu şekilde ağrımaya devam ederse önce sağlık ocağında bi kan(kolestrol vs) testi vereceğim sonrasında da bi kal damar doktoruna görünecek gibi duruyorum.

Scudo
Bugün yıllık kalp kontrolü (EKG, eforlu EKG testi, ekokardiyografi) günümdü, doktor bana her ne yapıyorsan aynen devam et dedi, sınıfı geçtik :)

Bu yaşta halen 200 nabızları gördükçe kafa takılmıyor değil 🥰 Farkındalık olsun diye paylaştım

İhmal etmeyiniz, genç veya yaşlı fark etmez

1670576571000.png

Örnek teşkil eden bir paylaşım olmuş, teşekkürler

• Beğen
Tepkiler: Esatesat ve lrfan
Kalp sağlığı açısından özellikle bir şikayetim yok ama bu aralar fazla stresliyim ve gerginim (iş konuları). Saatten gözlemlediğim kadarıyla nabzım sinirlediğim zaman birden fırlıyor.

Bisiklete binerken de %100 yüklendiğim zaman nabız 180 üstüne çıkıyor, hatta 190 bile gördüm, tabi ki anlık olarak. Bu yaşta 190 olmaz diyorlar.

Maraton koşan bir meslektaşım var, bu konuyu onunla konuştum, o da kardiyolojide test yaptırmış. Benim de aklıma yattı, kardiyolojiden 15 gün sonraya randevü aldım. Bekleyip göreceğiz. 15 gün boyunca da şu stresi kontrol etmeye çalışayım.

Bu yaşta 190 olmaz diyorlar.
200 nabız görüyorum all-out eforlarda, yaş 52. Her söyleyene kulak asmayın, yıllık kardiyolojik muayenem düzenli yapılır. Herkesin motor devir aralığı farklı olabilir ;)

"220 - yaşınız" formülü 2. Dünya Savaşı yıllarından kalma ve sedanter bireyler için

(link)

1736177992354.png

200 nabız görüyorum all-out eforlarda, yaş 52. Her söyleyene kulak asmayın, yıllık kardiyolojik muayenem düzenli yapılır. Herkesin motor devir aralığı farklı olabilir ;)

"220 - yaşınız" formülü 2. Dünya Savaşı yıllarından kalma ve sedanter bireyler için

(link)

324178 dosyayı görüntüle
ne basmışsın hocam be :D maşallah 🧿

• Hahaha
Tepkiler: lrfan
Yaa ben de takıntılıyım bu aralar. Ne güzel sürüyordum kendi halimde. Magene marka bi nabız bandı aldım. Genel olarak sıkıntı yok ancak 2 farklı sürüşte yokuşta çok asılmadığım halde aniden 240 değerlere ulaştı. Tabii kısa sürede 160-170lere düştü ama rakamı ekranda görünce psikolojik olarak çöktüm 😆🥴 muhtemelen sensör sıkıntılı diyor arkadaşlar.
Bu arada 2 yıldır Şubat aylarında kardiyoloji ye gidip muayene oluyorum ve herşey çok iyi çıkıyor. Hayırlısı bakalım

Yaa ben de takıntılıyım bu aralar. Ne güzel sürüyordum kendi halimde. Magene marka bi nabız bandı aldım. Genel olarak sıkıntı yok ancak 2 farklı sürüşte yokuşta çok asılmadığım halde aniden 240 değerlere ulaştı. Tabii kısa sürede 160-170lere düştü ama rakamı ekranda görünce psikolojik olarak çöktüm 😆🥴 muhtemelen sensör sıkıntılı diyor arkadaşlar.
Bu arada 2 yıldır Şubat aylarında kardiyoloji ye gidip muayene oluyorum ve herşey çok iyi çıkıyor. Hayırlısı bakalım
240 ölçüm hatası, için rahat olsun :)

Son zamanlarda görebildiğim en yüksek nabız. TPV'de bir puan yarışıydı. Tırmanış sonrasında sprint kapısında ulaştım sonrasında neredeyse trainerdan düşecektim. Sonrasında zaten geriden gelip beni geçen kaçış grubuna tutunamadım. Nabız çok kişisel bir durum. 2 kez bu durum için doktora gittim, efor testi vs. Sonuç sağlıklı bir kalbin var. Varda mekanik olarak bunun sebebi ne? Niye 20 bpm normalden az cevap yok. Genetik deyip geçiyorlar. Atıyorum benzer güçteki biri 200 watt da 140 nabızda olur ben 200 watt da 120 nabızda olurum, derim ki kalbim büyük, kondisyonum iyi. Ama bu max nabız canımı sıkıyor, sanki motorumda hız limitleyici var da benim max performansa çıkmama engel oluyor psikolojisine sokuyor beni.

aas.PNG

Son zamanlarda görebildiğim en yüksek nabız. TPV'de bir puan yarışıydı. Tırmanış sonrasında sprint kapısında ulaştım sonrasında neredeyse trainerdan düşecektim. Sonrasında zaten geriden gelip beni geçen kaçış grubuna tutunamadım. Nabız çok kişisel bir durum. 2 kez bu durum için doktora gittim, efor testi vs. Sonuç sağlıklı bir kalbin var. Varda mekanik olarak bunun sebebi ne? Niye 20 bpm normalden az cevap yok. Genetik deyip geçiyorlar. Atıyorum benzer güçteki biri 200 watt da 140 nabızda olur ben 200 watt da 120 nabızda olurum, derim ki kalbim büyük, kondisyonum iyi. Ama bu max nabız canımı sıkıyor, sanki motorumda hız limitleyici var da benim max performansa çıkmama engel oluyor psikolojisine sokuyor beni.

324204 dosyayı görüntüle

Yazılım tavsiye ederim..
İşin şakası tabi bu durumdan bende çok endişe etmiştim
Abim ile beraber sürüşler yaparız genelde. Yaşım 32 onun yaşı 46. Ben sigara içmiyorum o içiyor. Genel farklar bunlar.
Aynı yokuşu beraber tırmanırken ben 170 nabızları görüyorken onun ise en fazla gördüğü 150 ler oluyor.
Dedik nabız bandında arıza var. Bantları değiştik onun nabzı benim ekranda benim ki onun. Değişen birşey yok.
Sonra benim yüksek herhalde falan filan diyip dr gittim. Genetik faktörler ile başlayan bir sürü şey konuştuk. Hiçbir problem yok diye kapattık.
Sonraları şunu gördüm. Benim 170 nabızlarda sorunsuz sürmeye devam ederken abim 160 ları gördüğünde şalteri indiriyor. Bence sorun onda :komik: :komik:

Kalp sağlığı açısından özellikle bir şikayetim yok ama bu aralar fazla stresliyim ve gerginim (iş konuları). Saatten gözlemlediğim kadarıyla nabzım sinirlediğim zaman birden fırlıyor.

Bisiklete binerken de %100 yüklendiğim zaman nabız 180 üstüne çıkıyor, hatta 190 bile gördüm, tabi ki anlık olarak. Bu yaşta 190 olmaz diyorlar.

Maraton koşan bir meslektaşım var, bu konuyu onunla konuştum, o da kardiyolojide test yaptırmış. Benim de aklıma yattı, kardiyolojiden 15 gün sonraya randevü aldım. Bekleyip göreceğiz. 15 gün boyunca da şu stresi kontrol etmeye çalışayım.
Bence ihmal etme. Pandemiden beri bende de oluyordu, şuan atrial fibrilasyon tanısı kondu. Hipertriodi rahatsızlığımda var ve kalp doktorum tiroid bezlerinin kalbime etki ettiğini söylüyor. Tiroid bezlerini aldıracağım sıra bekliyorum tedavi için. Tiroid bezleri alındıktan sonra normale dönmez ise muhtemelen elektro şok tedavisi ile kalbin ritmini normale dönmesini sağlayacaklar.

Kardiyolojide EKG çekerseler muhtemelen birşey çıkmaz, EKG nabzın yükseldiği zaman alınması gerekiyor.

Buda örnek nabzım birden fırladığı bir sürüş. İlk başlarda farkına bile varmıyordum sürüşü etkilemiyordu ama son 5 aydır sürüş sırasında olursa aşırı derecede laktak birikimi ve duvara toslamış gibi enerji kaybı oluyor.

Screenshot_20240507_202247_Strava.jpg

Screenshot_20240911_221752_Strava.jpg

Bence ihmal etme.

Tavsiyelerin için sağ ol... Sizin nabız da yüksekmiş.

Dediğim gibi, spesifik bir şikayetim yok ama gereğinden fazla stresliyim/gerginim ve nabızım bu aralar ortalamanın üzerinde seyrediyor.

Bu sabah sağlık ocağına uğradım ve tansiyonumu ölçtürdüm, 13/8 çıktı. Çok kötü değil ama 12/8 olsa daha iyi olurdu.

Sonra da marketten papatya çayı aldım :) Bir faydası olmadı sanki

Dediğim gibi, spesifik bir şikayetim yok ama gereğinden fazla stresliyim/gerginim ve nabızım bu aralar ortalamanın üzerinde seyrediyor.

Bu sabah sağlık ocağına uğradım ve tansiyonumu ölçtürdüm, 13/8 çıktı. Çok kötü değil ama 12/8 olsa daha iyi olurdu.

Benimde ilk başlarda şikayetim yoktu, hatta yazdığım gibi farkına bile varmıyordum. 48 saatlik EKG çeken cihazlar var, şayet sık aralıklarla oluyorsa doktorunuza söyleyin ondan taksın hiç değilse tanı koymak için daha verimli veriler elde etmiş olur.

şu an normal tansiyon aralığı 110/70 120/80 eski normaller.
Bence ihmal etme. Pandemiden beri bende de oluyordu, şuan atrial fibrilasyon tanısı kondu. Hipertriodi rahatsızlığımda var ve kalp doktorum tiroid bezlerinin kalbime etki ettiğini söylüyor. Tiroid bezlerini aldıracağım sıra bekliyorum tedavi için. Tiroid bezleri alındıktan sonra normale dönmez ise muhtemelen elektro şok tedavisi ile kalbin ritmini normale dönmesini sağlayacaklar.

Kardiyolojide EKG çekerseler muhtemelen birşey çıkmaz, EKG nabzın yükseldiği zaman alınması gerekiyor.

Buda örnek nabzım birden fırladığı bir sürüş. İlk başlarda farkına bile varmıyordum sürüşü etkilemiyordu ama son 5 aydır sürüş sırasında olursa aşırı derecede laktak birikimi ve duvara toslamış gibi enerji kaybı oluyor.

324208 dosyayı görüntüle
324205 dosyayı görüntüle
Apple Watch takıyor muydunuz tanı konulduğu dönem? af tanısı koyuyor artık

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: MutluGezgin
şu an normal tansiyon aralığı 110/70 120/80 eski normaller.

Apple Watch takıyor muydunuz tanı konulduğu dönem? af tanısı koyuyor artık
Garmin Fenix kullanıyorum. EKG özelliği var ama yaşadığım ülkede aktif değil özellik.

Arkadaşlar sadece nabız sayısına odaklanmayın. Kalp çok komplike bir organdır. Mesela nabzın normal sınırlardadır ancak aort gradient değerin anormal yüksektir veya aort stenozis veya anevrizma durumun vardır.
Sadece nabız sayısına değil, kalp sağlığını tam anlamıyla değerlendirmek için dinlenik nabız, maksimum nabız, kalp ritmi (HRV), kan basıncı ve egzersiz sonrası toparlanma süresine de dikkat etmek lazım. Göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi anormal belirtileri asla göz ardı etmeyin ve düzenli olarak EKG ve efor testleri yaptırın. Vücudu dinlemek ve sadece verilere değil hislere de kulak vermek de önemli.

af için illa ekg çekilmesine gerek yok, nabız verisiyle algoritma koyabilir
Doğrudur pek bilgili değilim ama kalp doktorum 48 saatlik EKG verisi almak için ufaklık cihazla 2 gün geçirdim. Efor testi, ultra ses dinleme yaptı aralıklarla. Doktoruma göre kalbim sorunsuzmuş, AF olmasını, hipertriodi olmamamdan kaynaklı dedi. Tiroid bezlerim alınacak ondan sonra kalp doktorum yeniden kontrol etmek istiyor. Spor konusunda ise kesinlikle bırakmamı istemedi, bırakırsan tehlikeli olur dedi. Şuan ssdece beta blokker kullanıyorum, yapılan kontrollerde kan pıhtısı, inme tehlikesi yokmuş bende, o gruptan uzakmışım. Şuan yavaş yavaş zone 2 sürüşlerine başladım. Beta blokker ile tempo yapmak biraz zor geldi, ayrıca biraz yüklenince nabız tavan yapıyor malesef.

• Beğen
Tepkiler: Özcan
Doğrudur pek bilgili değilim ama kalp doktorum 48 saatlik EKG verisi almak için ufaklık cihazla 2 gün geçirdim. Efor testi, ultra ses dinleme yaptı aralıklarla. Doktoruma göre kalbim sorunsuzmuş, AF olmasını, hipertriodi olmamamdan kaynaklı dedi. Tiroid bezlerim alınacak ondan sonra kalp doktorum yeniden kontrol etmek istiyor. Spor konusunda ise kesinlikle bırakmamı istemedi, bırakırsan tehlikeli olur dedi. Şuan ssdece beta blokker kullanıyorum, yapılan kontrollerde kan pıhtısı, inme tehlikesi yokmuş bende, o gruptan uzakmışım. Şuan yavaş yavaş zone 2 sürüşlerine başladım. Beta blokker ile tempo yapmak biraz zor geldi, ayrıca biraz yüklenince nabız tavan yapıyor malesef.
Geçmiş olsun, doktorunuz holterle tam bir tanı koymak ister, bu normal. Apple Watch sadece doktora başvurmanız gerektiğini gösterecek kadar af ön tanısı koyar.

Bugün işaretlediğim segmentte yine altta işaretlediğim değerleri aldım. Kendime zorlamaya çalıştım. Acaba dedim yine 200 üstlerinde bir değer verir mi diye. Neyse ki olmadı 😬😬
IMG_20250107_194533.jpg

• Beğen
Tepkiler: MutluGezgin
Geri