Scudo Sports

Kalp atım frekansı ve hedef kalp atım frekansı

Kısa bir örnekde ben vereyim 2 ay önce her zamanki gibi tek başima arazide keyifli bir şekilde bisiklet keyfi yapıyordum sürekli bindiğim yerde çok zevk veren bi bir tepe var cıkması oldukça zevkli tam tepeye varmak üzereyken 20 30 metre sol tarafasından ürkütücü bir havlama sesi duydum o sırada nabzım 160 civarındaydı sesin geldigi yöne dogru baktıgımda 3 köpek savunma alanımızdan cık
şeklinde havlamalar devam ediyordu bu arada havlayan köpek sayısı 3 mevcüt köpek sayısıda sanırım saya bildigim kadarıyla 10nun ustundeydi hemen bisikltten indim panik olmayaya başlamistim bile nabzımı kontrol etdigimde 160 olan nabzım 170şi çoktan geçmişti yuruyordum dahada panik oldum panik oldukca korktum ve sürekli nabzıma bakıyordum 175 geçmişti köpeklerden
uzaklaşınca yere oturum kendime telkinde bulundum 5 dk oturarak nabzımın düşmesini bekledim 100 aldına düşünce bisikletine bindim..Her şey sanırım teçrübe köpek ve adranalin maceram..Bir dahakine daha teçrubeli olacağım icin
panik durumunu daha az şiddete yaşiyacagım sanırım..

Scudo
Selamlar
Geçen sene (25 yaşında) Kocaeli üniversitesi kardiyoloji bölümünde Renkli Dopler ve EKG testi yaptırdım.EKG testi 1 ay öncesinde başka hastanede de yaptırmıştım.Yazım hatası yapıyor olabilirim Dopler diye okunuyordu.Yaklaşık 10-15 dakkika boyunca bir masaya uzandım sanırım ultrason gibi bir aletle kalbime bakıldı.
Test sonucunu bir Asistan doktor inceledi.EKG ler normal çıktı. "Eser miktarda mitral kapak yetersizliği" teşhisi koyuldu ki zaman bu yapılan test kağıdında yazan şey.Bunun nedeninin doğum sırasında meydana gelen mitral kapağın şeklinin çok hafif bozuk olmasından kaynaklandığını söyledi.Sarkık mitral kapak gibi bir şey söyledi.Böyle bir şeyi duymak beni o an biraz tedirgin etti açıkçası ve doktorun bana verceği tavsiyeleri bekledim fakat hiç birşey sormazsam hiç bir tavsiye alamayacağımı anladım ve sorduğum sorular karşısında zorla birkaç kısa cevap aldım.Hatta durum o noktaya gelmişti ki son sorduğum birkaç soru
-Yani vücut geliştirme sporu bile yapabilir miyim?
-Evet yapabilirsin
-Kendimi istediğim kadar zorlayarak dahi yapabilir miyim?
-Evet

Oda sıcaklığı normal olmasına rağmen bazen vücudun değişik bölgeleri buz gibi kesiliyor.O an yanımda bulunan hiç bir insanda böyle birşey olmadığını gördüm.En çok ayaklarım.Kan tahlilleri temiz.Romatizma için özellikle yapılmadı bu tahliller gerçi.

mitral kapak yetersizliklerinden dolayı bazı ünlü sporcuların öldüğünü biliyorum.Eser miktardaki mitral kapak yetersizliğini,düzenli yaşayan bir insanın ömür boyu hissetmeden yaşayabileceğini söylediler ve büyük ihtimal ile benim bunu erken yaşta hissetmemin sebebi üniversite döneminde düzensiz uyku ve yemek ile geçen uzun seneler.Yine de düzenli uyku ve yemek ile geçen birkaç günün arkasından çok zinde oluyorum yaptığım sporda kendimi zorlayabiliyorum.

Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar fikirlerini yazarlarsa sevinirim,bu yaz içerisinde ikinci bir muayeneyi de düşünüyorum.
Saygılar

başka bir konuyu ararken bunu da okudum arada..
benim gibi "yeni mesajlar" yolu ile forumu izleyenler varsa konuyu gözönüne çıkarmak istedim..

nabzını takip ederek antreman yapanlar için faydalı olacaktır.

@Oksal Özdöl

Değerli forum üyeleri. Yüzdeleri yazmışım fakat bu yüzdelere karşılık gelecek nabız sayılarını bulma formülünü yazmayı atlamışım.

Öncelikle 220-yaş formülü ile maximal kalp atım sayısı olarak kabul edebileceğimiz yaklaşık değeri buluyoruz.

Daha sonra bu değerden dinlenik kalp atım sayımızı çıkartıyoruz.

Daha sonra çıkan değerin hangi % delik dilimde antreman yapmak istiyorsanız % desini alıyorsunuz

Ve son olarak çıkan değere dinlenik kalp atım sayınızı ekliyorsunuz.

Bu sizin antremandaki hedef kalp atım sayınız oluyor.

Bu kafadan atılmış bir formül değildir.

Bu dünyanın kabul etmiş olduğu KARVONEN adında bir spor bilimcisinin ortaya çıkardığı formüldür.

KARVONEN FORMÜLÜ...

Örnek vermek gerekirse: Yaş :20 Dinlenik nabız : 50 İstenen yüzde % 50

220-20= 200 200-50= 150 150*%50= 75 75+50=125

Herkese keyifli bol antremanlı günler dilerim....

Güncel.......

Ben bir şey sorayım.

Ben en ufak fiziksel aktivite de nabzımın 100 110 olduğunu görüyorum. Düz yolda gezinti halinde nabzım 130 bpm oluyor. Yokuş çıkarken 160 lara geliyor. Eğer çok yüklenirsem ( mesela dik bir yokuşu süratli çıkmak gibi ) Nabzım anında 180 e geliyor.

Enteresan olanı ise 160 a kadar en ufak rahatsızlık vs yaşamamak. 170 i geçip 1 - 2 dakika kadar sürdüğümde çarpıntıyı hissediyorum. Kısa süreyle 180 190 a geldiğimde kesinlikle bir sorun hissetmiyorum. Bazen 200 ün üzerine çıktığı oluyor. O zaman bi tehlike hissediyorum.

Yani kısacası benim nabzım normalden fazla atıyor. Acaba sebebi nedir?
Kısa zamanda doktora gitmeyi planlıyorum.

Ölçüm yaptığım saat doğru. Bunu Hastanede puls metre ile de ölçtüm bir çok cihazla da ölçtüm. Cihazda sorun yok.

(220-yaş- dinlenik kalp atım sayısı)*yüklenme yüzdesi+(dinlenik kalp atım sayısı)

* işareti çarpma işlemini ifade ediyor...

Konuyu açarken yazdığım ilk mesajda işlemi yaparken dinlenik kalp atım sayısının çıkartılmasını yazmayı unutmuşum.

Doğru formül yukarıda yazdığım gibidir...

%80-%100 Performans antrenmanı

yaparken, bu olayı bir de vo2max ile nasıl ilişkilendireceğiz.

peki pen kalp atışımı ve kadansı da ölçebilecek, 150 liraya kadar bir cihaz bulabilir miyim?

@SametAksuoğlu

ikinci soruna cevap: zor:)ilk sorunuda biraz açarmısın nasıl ilişkilendirmek derken?zaten hiçbiri bir diğerinden ayrılmaz bağlantılıdır,zaten çok iyi bir aerop temel yoksa ,max vo2 iyi değilse,laktik asid antrenmanı yoksa,anaerobik eşik antrenmanı yoksa zaten sizin % 80 ve üstü bir başkasına göre çok aşağıda kalıcaktır...

VO2Max seviyenizi kabataslak bulmak içi 12dakika koşu testini yapabilirsiniz.

Bir atletizm pistinde(400metre) 12 dakika boyunca kaç km koştuğunuzu ölçüp aşağıdaki siteden gerekli hesaplamayı yaptırabilirsiniz.

(link)

arkadaşlar max vo2 hem indirek (astrand-pwc-170 mekik koşusu-cooper) hemde direk yoldan oksijen analizörü ile yapılmaktadır. spora yeni başlayan kişiler için basit yöntem %50-60 %60-70 %70-80 %80-90 kullanabilirsiniz. yaşlı ve yeni başlayanlarda maksimal nabızda uzun süreli egzersiz yapmasını nermeyiz. ideal yağ yakma maxvo2(dakikada kullanılabilen oksijenin en üst noktası) %25 inde yapılan egzersizlerde yağ yakımı olur bu da 220-yaş *0.50-0.60 arasında yapılan yarım saatten fazla yapılan egzersizlerdir.
performans için kalp atım sayısnı fazla kullanmayız Bireysel anaerobik eişk testi yapılır. belirli aralıklarla giderek yüklenme testi. bu testte her arada kan örneği alınır parmak ucundan ve genel kabul olarak 4 mmol / litre laktata ulaşıldığı koşu hızı ve buna denk gelen kalp hızında koşular yaparak bireysel anaerobik eşiğinizi yükseltebilirsiniz.

@caner_adu

Bu cevabı yeni görüyorum. Cok doğru söylemişsin. Sağlık , kilo verme ve hobi için spor yapan insanlar kendilerine birer sporbilimci bulup ayrıntılı testleri yaptırmalı. Her antrenmana doktor kontrolünde çıkıp test sonuçlarına göre antrenman yapmak lazım.

Sen neden bahsediyorsun arkadaşım??? Türkiye'de milli takım seviyesinde olan sporcular bile belli başlı testleri yaptırmazken hatta yaptıramazken , sen kalp atışını boşverin gidip laktat testi yaptırın diyorsun.

Yazıyorsun da yazmış olmak için !!!

@Oksal Özdöl
Oksal Bey, yine cabuk celallenmissiniz. Bu beyefendinin isi bu. Daha önceki mesajlarini okusaydiniz görürdünüz.
Yazmis olmak icin yazmadigina emin olun!

@ihtiyar

Bedavamı yapıyormuş bu işi ? İşi olmasının konu ile alakası nedir ? Sedanter bir birey ( helede Türkiyede ) neden labratuar ortamına girip test yaptırsınki ?

Tüm dünyada en basit anlamda ve litaratürde ciddi geçerliliği olan basit bir formül varken ?

Ozaman her spor yapan kişiyi , Vo2 max ,laktat tolerans , oksijen taşıma kapasitesi , beden kitle endeksi , skinfold yöntemiyle yağ ölçümü testlerine tabi mi tutmalıyız ?

Ama diyorsaki bana gelen istisnasız her spor yapan vatandaşa ücretsiz test yapıyorum , başımın üstünde yeri var...

• Beğen
Tepkiler: Gökhan Toros
Laktat testini yaptırdıktan sonra bir konu daha var. Nabız'ın vücudun ürettiği güce çok geç tepki vermesi.
Atıyorum güç olarak %70 ile basmaya başladık fakat nabız bundan 15-20 saniye sonra o seviyeye geldiği için biz başlarda nabzı arttırmak için bazen %100'e kadar zorluyoruz kendimizi.
O nedenle bir de güç ölçer almamız gerekiyor ki, hangi seviyede güç ürettiğimizi görelim.

• Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci
bunun basitçe bir iki açıklaması olur detaylı olarak ama herkesin klavyesinden farklı farklı kelimeler düşünceler ve analizler çıkmış. iyice karmaşıklaşmış.

@Selcuk ASLAN

Bu tip testlerde taktik koşmak lazım . Yoksa 12 dk'yı bitiremeyebilirsiniz :)

@caner_adu

Ne civardadır , bu testlerin masrafları , herkes yararlanabiliyor mu ? Örneğin bisiklet sporu yapan birine koşu testi yapmak doğru mudur ? Her zaman aynı sonuç verir mi ? İyi çalışmalar

Geri